Kreativ

ŠTÍTEK: hormon

Za posledních 30 let tohoto onemocnění přibylo čtyřnásobně.

Světový den diabetu: Nemocných přibývá, léčba chce vůli a důslednost

Výskyt chronických civilizačních nemocí, včetně cukrovky, neustále stoupá. Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR vzrostl celkový počet diabetiků od roku 2010 za pět let o téměř 52 tisíc, tedy zhruba o 10 tisíc ročně. V České republice trpí cukrovkou každý devátý člověk. Jde o nejrozšířenější onemocnění u nás i ve světě.

Ilustrační foto

Úklidové firmy zaznamenaly obrovský zájem o své služby

Mladoboleslavsko - Některé z vědeckých studií přicházejí s tvrzením, že nepořádek doma zvyšuje hladinu stresových hormonů a vede k naštvanosti všech členů domácnosti. Je takový stav žádoucí s blížícími se Vánoci? Proto s případnou objednávkou profesionálního úklidu neváhejte, zájem o něj je značný.

Ilustrační foto

Otázka na víkend: poštovní schránka

Orlickoústecko - Víkendová porota Deníku: Poštovní schránka slaví 200 let. Vybíráte ji pravidelně a kdy jste naposledy napsali dopis a poslali ho poštou?

Ilustrační foto

„Pilulka po“ je dostupnější. Ženám přijde i poštou

/ANKETA/ České ženy a dívky, které chtějí rychle zabránit nechtěnému otěhotnění, to mají opět o něco snazší. Státní ústav pro kontrolu léčiv uvolnil výdej další nouzové antikoncepční pilulky. Bez receptu a občanky budou ode dneška dostupné i přípravky s účinnou látkou levonorgestrel, například Navela.

Generální ředitel Úpravny vody Želivka Josef Parkán.

Voda ze Želivky je dobrá a bude ještě lepší

Soutice /FOTOGALERIE/ – Územní rozhodnutí o stavbě nové technologické haly Úpravny vody Želivka a.s. (ÚVŽ) s aktivním uhlím, je jedním ze stěžejních dokumentů na cestě, na jejímž konci bude ještě kvalitnější pitná voda pro statisíce obyvatel.

Představitelé státního podniku Budějovický Budvar představili v Malém Pivovaru nový výrobek s názvem Cryo.

Ženy pijí čím dál tím více piva

V České republice stoupá podíl žen, které pijí pivo. „Naše průzkumy říkají, že se české ženy chtějí setkávat s přáteli a známými, mají chuť se bavit. Proto nepřekvapí, že i ženy si čím dál častěji dopřávají návštěvu pivnic," potvrzuje výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

NA KOŠTU. Na výstavě vín v Huštěnovicích bylo v sobotu k ochutnání 218 vzorků vína.

V Huštěnovicích bylo víno společenským fenoménem

Vyznavači vína, na něž přišlo nejen jaro, ale také příliv slunečních paprsků zamával s jejich hormony, zamířili v sobotu do kulturního domu v Huštěnovicích na jubilejní desátý ročník ochutnávky šestatřiceti vystavovaných odrůd vín od 108 vystavovatelů z jednadvaceti obcí Moravy.

Spánek, ilustrační foto

Spíme málo. Trpíme proto nadváhou a depresemi

Spánek? Na ten jsem dlouho neměla čas, přiznává osmatřicetiletá manažerka Lenka Procházková. Snažila se totiž stihnout úplně všechno – práci si nosila domů, děti dirigovala hlavně přes telefon, k tomu se starala o nemohoucí rodiče. Během pracovního týdne strávila v posteli sotva pět hodin denně. Někdy musely stačit i čtyři hodiny. Dokud nepřišel zvrat.

Zabavená anabolika.

Počet anabolik odhalených celníky se letos ztrojnásobil

Praha – Co se odehrává v posilovnách – aspoň některých – se dá zjistit i na poště. A poznatky to nejsou zrovna příznivé. Napovídají tomu odhalení ruzyňských celníků, kteří mají na starosti i kontroly na celní poště v Praze 5. Od počátku roku našli 26 balíčků s hormonálními látkami zneužívanými pro růst svalové hmoty – zatímco loni měli během ledna a února jen devět „záchytů". Informovala o tom Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu. „Jedná se o různé tablety, kapsle, ampule nebo lahvičky," konstatovala.

Zabavená anabolika.

Počet odhalených anabolik se ztrojnásobil

Praha - Odhalených případů pašování anabolik v poštovních zásilkách přibývá. Ruzyňští celníci, kteří mají na starosti i kontroly na celní poště v Praze 5, od počátku roku našli 26 balíčků s látkami zneužívanými pro růst svalové hmoty, zatímco loni měli během ledna a února jen devět „záchytů". O výrazném nárůstu nelegálních dovozů přípravků s hormonálním účinkem v pátek informovala Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu.

Aktuálně nejvyšší Čech Ivo Höger žije ve vyškovské místní části Rychtářov.

Ten nejvyšší. Ivo z Rychtářova měří 225 centimetrů, umí osm řečí

Vyškov - Kolik měříš, tak metr třicet? Jak je dneska nahoře? Na tyto a podobné poznámky si Ivo Höger z vyškovské místní části Rychtářov zvykal od puberty. Se svými 225 centimetry je nejvyšší člověk v České republice a vyvolává úžas všude, kam přijde. Jemu je ale nejlépe v ústraní. Zvědavých pohledů si už nevšímá. „Nevnímám je. Dívám se kolem jen v úrovni očí," svěřuje se.

Ilustrační foto

Muži, ruce na prsa!

Většina mužů vůbec netuší, že rakovina prsu není jen ženskou záležitostí a může zákeřně udeřit i u nich. Přehlížené a zlehčované nebezpečí si však bez milosti vybírá svou daň - podlehne mu každý pátý muž postižený touto chorobou.

spánek

Spánek ovlivňuje myšlení i kvalitu života

Dostatečně dlouhý spánek je klíčový pro udržení dobrého zdraví. Odborné studie naznačují, že to platí především u dospívajících, u kterých se nedostatek spánku projevuje sníženou výkonností.

Ilustrační foto

Kortizol pod kontrolou

Zima je nekonečná, sluníčka pomálu, teploty pod nulou nijak nelákají k procházkám venku. Hrozí nám zimní stres a s ním příval kortizolu, který ovlivňuje fungování celého organismu.

Klimakterium. Ilustrační foto

Možnosti léčby klimakterických potíží

Praha - Klimakterium je přirozený proces v životě ženy, období vyhasínání pohlavního cyklu. Základní příčinou rozvoje níže popisovaných změn je pokles hladiny ženského pohlavního hormonu estrogenu, který je produkován vaječníky.

Osteoporózou trpí každý patnáctý Čech, více trápí ženy. Ilustrační foto.

Konec jízd do Brna. Hustotu kostí změří i v Boskovicích

Boskovice – Tichá epidemie jedenadvacátého století. Tak se říká nemoci, kterou většinou zaviní pohodlný a nezdravý životní styl. Podílí se na ní také pokles ženských hormonů po menopauze a právě ženy postihuje až třikrát častěji než muže. Řeč je o osteoporóze. Dosud museli pacienti s touto nemocí dojíždět z Blanenska do Brna, kde bylo nejbližší pracoviště denzitometrie. Lékařská metoda zkoumá hustotu kostí a používá se pro potvrzení diagnózy při jejich řídnutí. Ve čtvrtek o ni rozšiřuje své služby i boskovická nemocnice.

Jaroslav Jenšovský

Starosta si nejvíc užil plavání v norském fjordu

Dobšice u Znojma (Znojemsko) - Příznivý vliv na tělesné zdraví, ale také odbourání stresu, napětí a uvolnění hormonů radosti a pohody. To jsou hlavní důvody, proč se starosta Dobšic u Znojma Jaroslav Jenšovský věnuje zimnímu plavání. Sedmapadesátiletý otužilec nedá na vodu dopustit. „Mám ji rád ve všech skupenstvích," usmívá se Jenšovský.

Carl Cori a jeho manželka Gerty Theresa Coriová.

Před 120 lety se v Praze narodil Carl Cori, nositel Nobelovy ceny

Praha - Nositel Nobelovy ceny za lékařství Carl Ferdinand Cori se narodil před 120 lety, 5. prosince 1896, v Praze. Americký biochemik byl oceněn v roce 1947 spolu se svou manželkou Gerty za objev významu hormonu předního laloku hypofýzy v látkové přeměně cukrů. Absolventi pražské medicíny, kteří zde od roku 2000 mají pamětní desky, přesídlili před válkou do USA.

Ilustrační foto

Nebezpečným řídnutím kostí trpí milion Čechů, léčí se jich zlomek

Olomouc - Řídnutím kostí trpí v Česku více než milion lidí, avšak léčí se jen necelých 70.000 žen a můžu. Zlomeniny způsobené osteoporózou jsou přitom velmi nebezpečné a mohou mít za následek vážné zdravotní komplikace včetně smrti pacienta, řekl Pavel Horák z interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Ilustrační foto.

Proč má váš osmiletý synek špatnou náladu?

Mnozí rodiče se ptají, proč má jejich osmiletý potomek náhle špatnou náladu, hádá se s kamarády a při sebemenším konfliktu propuká v pláč. Podle nového australského výzkumu za tím vším vězí hormony, píše italský deník La Repubblica.

Ilustrační foto

Výmluva pitomce, reagoval manažer týmu na doping Contiho

Řím - Italský cyklista Samuele Conti dostal za doping zákaz startů na tři roky a sedm měsíců. Pětadvacetiletý jezdec kontinentálního týmu Wilier Triestina-Southeast neprošel 13. srpna kontrolou na růstový hormon. Trest mu vyprší 12. března 2020.

Ředitel americké kosmetické firmy Senetek Frank Massino a ředitelka Ústavu experimentální botaniky Eva Zažímalová.

Zatím jediným kandidátem na šéfa Akademie věd je Zažímalová

Praha - Zatím jediným kandidátem na funkci předsedy Akademie věd ČR (AV ČR) je biochemička Eva Zažímalová. Akademické ústavy mohou podávat návrhy na kandidáty do páteční půlnoci, řekl mluvčí AV ČR Jan Martinek. Dlouholetému šéfovi největší výzkumné instituce v ČR Jiřímu Drahošovi končí mandát příští rok na jaře, volební sněm se uskuteční již letos 15. prosince.

Ilustrační foto.

Test slin ukáže, jak se partneři k sobě hodí

Řím – V podstatě to je otázka chemie. Především estrogenů a testosteronu, pak dopaminu, noradrenalinu a serotoninu a nakonec oxytocinu a vazopresinu. To jsou hormony a neurotransmitery, které řídí celý složitý proces touhy, počínaje sexuálním vzrušením při prvním dostaveníčku, po zamilovanost, která se pak rozvíjí ve vzájemný cit a náklonnost, které dávají vztahu stabilitu. Jsou to látky, které způsobují tlukot srdce a vůbec vyvolávají v mozku a v celém organismu známky milostného vzplanutí, napsal italský list La Repubblica.

Ilustrační foto

Ruská koulařka Kolodková přijde kvůli dopingu o stříbro z Londýna

Rio de Janeiro - Ruská koulařka Jevgenija Kolodková přijde kvůli dopingu o stříbrnou medaili z olympijských her v Londýně 2012. Mezinárodní olympijský výbor dnes oznámil, že při zpětném testování byly v jejích vzorcích nalezeny steroid turinabol a růstový hormon ipamorelin.

Na Moravě probíhal největší etapový závod Czech Cycling Tour. Zúčastnil se také americký tým Novo Nordisk (v bílých dresech), v jehož sestavě jezdí pouze závodníci s diabetem prvního typu.

S diabetem k cyklistickým vrcholům. Závodníci vezli na české Tour poselství

Olomouc – Není to překážka, právě naopak. Americký tým profesionálních cyklistů Novo Nordisk šíří také 
v Česku poselství, že s diabetem je možné sportovat, 
a to dokonce na té nejvyšší úrovni. Jezdci pěti národností spojili síly na závodě Czech Cycling Tour, aby nejen překonali nástrahy Jeseníků, ale také šířili právě tuto myšlenku. Se zkušenostmi o svém zdravotním stavu a pod pečlivým dohledem lékařů ukázali také na dalším závodě, že je to možné.

Ilustrační foto.

Jaký význam má dostatečný spánek dětí

Večeře, případně večerníček, čištění zubů, knížka a do hajan! Každodenní večerní rituál rodičů s malými dětmi má přesný scénář, který ponechává jen málo prostoru pro fantazii, píše italský deník Corriere della Sera. Avšak večerní ukládání dětí ke spánku má různé podoby. Jsou maminky, které si stěžují, že jejich ratolest do půlnoci neusne, a naopak zase jsou takové, které se po osmé hodině večerní mohou věnovat jiné činnosti, protože jejich dítě spí jako dudek.

Alex Schwazer

Chodec Schwazer neuspěl s odvoláním, osm let nesmí závodit

Lausanne - Italský chodec Alex Schwazer neuspěl s odvoláním u mezinárodní sportovní arbitráže CAS a kvůli opakovanému dopingu má na osm let zastavenou činnost. Olympijský vítěz ze závodu na 50 km z Pekingu přišel verdiktem z Lausanne definitivně o možnost startu na hrách v Riu de Janeiro.

Ilustrační foto

Jsme o krok blíž k původu ženského orgasmu

New York – Důvod rozkoše, která není nutná k početí, dlouho vědcům nedal spát. Nyní to vypadá, že ženský orgasmus je relikt z naší evoluční minulosti, kdy byl nutný pro početí. To se postupně změnilo a ženy už ovulaci takto vyvolávat nepotřebují.

Ilustrační foto.

Polibek posiluje imunitní systém a snižuje stres

Řím – Polibek není jen symbolem romantické lásky a gestem vášně. Má rovněž určité terapeutické účinky, například zmírňuje bolesti hlavy a páteře. Nedávná studie ukázala, že oxytocin, který se při polibku uvolňuje, může mírnit bolesti, protože má analgetické vlastnosti a schopnost zmírňovat úzkost a deprese časté u těch lidí, kteří trpí chronickými bolestmi. Příznivých účinků polibku na naše tělo je přitom víc.