Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Z mykologické vycházky do lesoparku Dražovka v Hořovicích.

OBRAZEM: Výprava za houbami. Mykologové nacházeli v Hořovicích zajímavé kousky

Mykologové a jejich příznivci se sešli v sobotu 11. června v Hořovicích, aby se vydali do lesoparku Dražovka a následně do zámeckého parku za sběrem hub. Všech 26 nadšenců v lese nacházelo to, co běžný návštěvník i houbař ani nezahlédne. Přišli nejen z blízkého okolí, ale přijeli také z Plzně i Prahy.

Hřib kovář z lesa u Stach.

Už rostou! Ve Stachách už najdete houby. A to nejen na náměstí, ale i v lese

Ne v každém městě nebo vsi rostou houby na náměstí. Ve Stachách ano! Na travníku u kostela se nachází chráněná lokalita hřibovitých hub. Houby jsou obcí chráněné, to znamená, že není možné je sbírat. Plodnice jsou pečlivě označeny a číslovány. A první už tu můžete vidět nyní. Fotku hřibu koloděje nám do redacke poslal Vladislav Voldřich, kterému tímto děkujeme! Houby ale nerostou jen na náměstí, ale i ve stašských lesích, odkud je snímek hřibu kováře.

Marek Siwy v hale, kde nápoj dozrává

Slavný návrat kombuchy. Mladý podnikatel dělá z houby nápoj, který jde na dračku

Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.

Přednáška mykologa Oldřicha Jindřicha v hořovické knihovně.

Lidé v hořovické knihovně slyšeli o houbách. Mykolog nabídl i recepty

Jednu z dalších zajímavých přednášek připravil pro veřejnost Oldřich Jindřich, člen České vědecké společnosti pro mykologii a předseda Hořovického mykologického kroužku společně s hořovickými knihovnicemi. Přednáška nebo spíše příjemné povídání o houbách, které bylo tentokrát více zaměřeno na vaření z hub, se konalo v Městské knihovně Ivana Slavíka.

Vyrazte za houbami do Českého lesa.

Vyrazte za houbami do Českého lesa

Houby lze sbírat po celý rok, ale je třeba vědět které a jak na to. Na sběr hub jarních, jejich určování a další zajímavosti bude zaměřena jedna z tematických vycházek programu Pojďte s námi do přírody. V neděli 8. května mohou milovníci houbových pochutin vyrazit společně s odborným průvodcem mykologem Lubošem Zeleným na asi pětikilometrový okruh Českým lesem.

Houby shitake

Zázračná houbička: Shitake nejen chutná, ale umí i léčit

Než se roztrhne pytel s jarními bylinkami, stojí za to dát prostor i exotickým houbám. Shitake se sice už dávno pěstují i u nás a můžete si je sklidit klidně doma v garáži, ale pocházejí z Japonska, kde mají své pevné místo v kuchyni i léčitelství. Tvrdí se, že prodlužují život, doporučují se při nádorových onemocněních, mají silné protivirové účinky a stimulují imunitu.

Dřevěné houby se na zimu uklízí, už ale zase dělají radost místním i přespolním.

Už rostou! Do košíku by se ale dřevěné houby z Kněževse asi nevešly

Vášnivé houbaře i milovníky výletů jistě potěší zpráva, že už zase rostou. A co? Přece dřevěné houby v Kněževsi. Najdete je rozeseté po celé vesnici, ale třeba i ve Hřibovém háji. Děti zase jistě potěší hřiště, kterému vévodí několikametrový hřib jakožto lezecká stěna. Využijte pěkného počasí a vydejte se do Kněževsi na výlet třeba hned v sobotu před tím, než se půjdete večer ohřát k některému z čarodějnických ohňů. A nebo můžete v neděli spolu s houbami hledat i rozkvetlý strom pro májový polibek. Za fotky děkujeme Petře Blahové.

Houbaření. Ilustrační foto.

Už chodí na houby. Smržů a kačenek je však na Vysočině málo. Chybí vláha

Najít se dají, ale dá to pořádně zabrat. Na tom se shodli mykologové. Aby se houbaři na Vysočině vrátili domů s košíky plnými hub, musí se proto velmi snažit a pořádně hledat. Letošní jarní sezóna jim kvůli velkému suchu nepřeje. Houbaři ji hodnotí jako jednu z nejhorších za několik posledních let.

Darované výtvarné práce se shromáždily v krumlovské škole sv. Anežky. Své práce poskytla také učitelka z krumlovské ZUŠ Sandra Čechová.

Studenti chtějí pomoci Ukrajině. Je z toho benefice se stovkami uměleckých děl

V galerijní prostor s více než dvěma stovkami výtvarných děl se na několik dní promění českokrumlovské kino Luna. Bude tam zcela výjimečná prodejní akce uměleckých děl výtvarníků a studentů uměleckých oborů na podporu válečných uprchlíků, takže výtvarné práce budou k mání za velmi příznivou cenu.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ucho jidášovo, penízovka sametonohá, hlíva ústřičná. Tyto tři druhy lze sbírat bez obav.

Houby rostou celou zimu, ale hledat se musí se vztyčenou hlavou

/FOTOGALERIE/ Houby rostou, i když je les pokrytý sněhem. Při procházkách lze nalézt jedlé i léčivé druhy a dobrou zprávou je, že v zimě se nikdo neotráví. Kdo se vydá za úlovkem, neměl by ho hledat na zemi, ale spíše na popadaných kmenech nebo ve větvích stromů.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je hlíva ústřičná.

FOTO: Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je hlíva ústřičná.

FOTO: Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy nebo řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy a řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je bolcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy či řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.

Ani v zimních měsících se lidé nemusejí vzdávat houbaření. Na snímku je boltcovitka bezová, jedlá.

Zimní dobroty pro houbaře. Jidášovo ucho v čokoládě, špízy i řízky z hlívy

Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.