V Havířově začínají růst houby. Zatím jenom kozák habrový, hlíva plicní a nějaké holubinky, ale je půlka června, tak se to ještě určitě zlepší. Fotografie nám zaslal Jiří Kubiena z Havířova, kterému velice děkujeme.
/RECEPT/ Z mechu vystrkují hlavy první hřiby. Ty poznají i sváteční houbaři. Zkušení najdou úlovky i na stromech. Větší šance než kůrovcem zničené lesy nabízejí lesoparky.
Po vydatných bouřkách se i na jihu Čech začínají objevovat první hřibovité houby. Zatím je houbaři najdou na vlhkých místech, na hrázích rybníků a loukách. V lese by měly ale postupně také začít. Podívejte se na první úlovky.
Růst hub v lese úzce souvisí s počasím, které právě v daném regionu panuje. Respektive panovalo před několika dny. S tímto faktem začal nyní pracovat Český hydrometeorologický ústav. Každý den bude vydávat čerstvou mapu pravděpodobnosti růstu hub.
Růst hub v lese úzce souvisí s počasím, které právě v daném regionu panuje. Respektive panovalo před několika dny. S tímto faktem začal nyní pracovat Český hydrometeorologický ústav. Každý den bude vydávat čerstvou mapu pravděpodobnosti růstu hub.
Mykologové a jejich příznivci se sešli v sobotu 11. června v Hořovicích, aby se vydali do lesoparku Dražovka a následně do zámeckého parku za sběrem hub. Všech 26 nadšenců v lese nacházelo to, co běžný návštěvník i houbař ani nezahlédne. Přišli nejen z blízkého okolí, ale přijeli také z Plzně i Prahy.
Houbám se začíná dařit. Podle mykologa Luboše Zeleného jim svědčí aktuální teplé a vlhké počasí. Najít se dnes dají jak hřiby, tak různé druhy holubinek. Rostou nejvíce na okraji listnatých lesů.
Houbám se začíná dařit. Podle mykologa Luboše Zeleného jim svědčí aktuální teplé a vlhké počasí. Najít se dnes dají jak hřiby, tak různé druhy holubinek. Rostou nejvíce na okraji listnatých lesů. „Podmínky pro růst hub jsou teď výborné,“ zdůrazňuje Zelený.
Ne v každém městě nebo vsi rostou houby na náměstí. Ve Stachách ano! Na travníku u kostela se nachází chráněná lokalita hřibovitých hub. Houby jsou obcí chráněné, to znamená, že není možné je sbírat. Plodnice jsou pečlivě označeny a číslovány. A první už tu můžete vidět nyní. Fotku hřibu koloděje nám do redacke poslal Vladislav Voldřich, kterému tímto děkujeme! Houby ale nerostou jen na náměstí, ale i ve stašských lesích, odkud je snímek hřibu kováře.
Jan Cipín z Větřní přezdívaný Cipísek už letos stihl první houbaření a dokonce i výbornou smaženici. O recept se podělil. Děkujeme Janu Cipínovi za příspěvek.
Patříte-li do starší generace, možná si na tu slávu ještě vzpomenete. Houba zvaná kombucha se totiž v 90. letech těšila velké popularitě jako jedna z těžkých zbraní lidového léčitelství. Tehdy, ještě jako dítě, se s ní setkal i Marek Siwy, dnes jedenatřicetiletý mladý muž, který s kombuchou spojil později své podnikatelské štěstí.
Pokud vás někdy při vaření pronásleduje pocit, že jídlu „něco“ chybí, vsaďte vařečku na to, že je to právě miso. Tato japonská pasta, která se vyrábí fermentováním sójových bobů a obilovin, totiž, jak píše časopis Gurmet, dokáže divy.
Druhý květnový víkend proběhl v Českém lese ve znamení akcí pro veřejnost. V sobotu 7. května vítali v Tachově jaro a ptačí zpěv, v neděli měli pro změnu příležitost poznat jedlé jarní houby v okolí zaniklých vsí Waldorf a Ruštejn.
Jarní houba kačenka česká – Verpa bohemica z čeledi smržovitých je vynikající houbou vhodnou ke konzumaci. Podívejte se, jakou nadílku našel čtenář Václav Vokáč na Plzeňsku
Jednu z dalších zajímavých přednášek připravil pro veřejnost Oldřich Jindřich, člen České vědecké společnosti pro mykologii a předseda Hořovického mykologického kroužku společně s hořovickými knihovnicemi. Přednáška nebo spíše příjemné povídání o houbách, které bylo tentokrát více zaměřeno na vaření z hub, se konalo v Městské knihovně Ivana Slavíka.
Houby lze sbírat po celý rok, ale je třeba vědět které a jak na to. Na sběr hub jarních, jejich určování a další zajímavosti bude zaměřena jedna z tematických vycházek programu Pojďte s námi do přírody. V neděli 8. května mohou milovníci houbových pochutin vyrazit společně s odborným průvodcem mykologem Lubošem Zeleným na asi pětikilometrový okruh Českým lesem.
Než se roztrhne pytel s jarními bylinkami, stojí za to dát prostor i exotickým houbám. Shitake se sice už dávno pěstují i u nás a můžete si je sklidit klidně doma v garáži, ale pocházejí z Japonska, kde mají své pevné místo v kuchyni i léčitelství. Tvrdí se, že prodlužují život, doporučují se při nádorových onemocněních, mají silné protivirové účinky a stimulují imunitu.
Vášnivé houbaře i milovníky výletů jistě potěší zpráva, že už zase rostou. A co? Přece dřevěné houby v Kněževsi. Najdete je rozeseté po celé vesnici, ale třeba i ve Hřibovém háji. Děti zase jistě potěší hřiště, kterému vévodí několikametrový hřib jakožto lezecká stěna. Využijte pěkného počasí a vydejte se do Kněževsi na výlet třeba hned v sobotu před tím, než se půjdete večer ohřát k některému z čarodějnických ohňů. A nebo můžete v neděli spolu s houbami hledat i rozkvetlý strom pro májový polibek. Za fotky děkujeme Petře Blahové.
Najít se dají, ale dá to pořádně zabrat. Na tom se shodli mykologové. Aby se houbaři na Vysočině vrátili domů s košíky plnými hub, musí se proto velmi snažit a pořádně hledat. Letošní jarní sezóna jim kvůli velkému suchu nepřeje. Houbaři ji hodnotí jako jednu z nejhorších za několik posledních let.
Najít se dají, ale dá to pořádně zabrat. Na tom se shodli mykologové. Aby se houbaři na Vysočině vrátili domů s košíky plnými hub, musí se proto velmi snažit a pořádně hledat. Letošní jarní sezóna jim kvůli velkému suchu nepřeje. Houbaři ji hodnotí jako jednu z nejhorších za několik posledních let.
Popularita prastaré odrůdy obilí začala upadat už od počátku 20. století. O poslední hřebíček do rakve se postaral Adolf Hitler, který špaldu na území nacistické třetí říše zakázal. A čím že se chudinka provinila? Měla malý výnos.
V galerijní prostor s více než dvěma stovkami výtvarných děl se na několik dní promění českokrumlovské kino Luna. Bude tam zcela výjimečná prodejní akce uměleckých děl výtvarníků a studentů uměleckých oborů na podporu válečných uprchlíků, takže výtvarné práce budou k mání za velmi příznivou cenu.
Poslední březnový pátek vyrazil pomalu se rozloučit s končícím růstem ohnivců rakouských v okolí říčky Malá Haná náš pravidelný dopisovatel Josef Kovář. Za pěkné fotografie velmi děkujeme.
Ani záchod, ani podlaha. Největším rájem pro bakterie v domácnosti je kuchyňská mycí houbička. Potvrzuje to i nejnovější výzkum. Houbička je podle vědců pro nebezpečné organismy ideálním prostředím mimo jiné proto, že se v ní může rozvíjet množství druhů, aniž by se vzájemně ohrožovaly.
Soužití Čechů a Ukrajinců prchajících před válkou může zpříjemnit společné vaření. O víkendu si to vyzkoušeli třeba v jihomoravské Moravské Nové Vsi. Téměř sto porcí boršče tam navařila na malou improvizovanou slavnost Jana z ukrajinského Mukačeva. Do České republiky ji přivezl syn, který tady pracuje.
/FOTOGALERIE/ Začátkem nového kalendářního roku se na Základní škole Příbram ve Školní ulici rozhodně nelenilo! Žáci druhého stupně se zapojili do realizace školního projektu zaměřeného na mikrobiální svět na dlani, který byl uskutečněn za podpory města Příbram.
Někdy svědí, deformuje nehty, často jen vzbuzuje zvídavé dotazy v okolí. Mykózy neboli plísně se vytvářejí na různých místech těla. A nerady je opouštějí. Boj s nimi bývá dlouhodobý a tuhý, podle lékařů je úspěšný jen v kombinaci dobré léčby a prevence.
Ideální podmínky čekají lyžaře v areálu Hochfichtu, píše PNP. Po vydatném sněžení se tam ustálila oblast vysokého tlaku a lze tu prý očekávat hodně slunce.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
/FOTOGALERIE/ Houby rostou, i když je les pokrytý sněhem. Při procházkách lze nalézt jedlé i léčivé druhy a dobrou zprávou je, že v zimě se nikdo neotráví. Kdo se vydá za úlovkem, neměl by ho hledat na zemi, ale spíše na popadaných kmenech nebo ve větvích stromů.
Vyrazit na houby můžeme i v zimě. Spíše než naše chuťové buňky potěší tyto nálezy naše oči. Mnoho z hub, které najdeme v zimním období, se totiž jíst nedá. Ale jsou to krasavci, o tom není pochyb.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.
Houbaření je jedním z nejoblíbenějších koníčků a většina lidí si ho spojuje především s letní a podzimní sezonou. Ani v zimě ale není nutné se této vášně vzdávat. S nožem a košíkem nebo fotoaparátem se můžete vydat na houbolov. Nemůžete sice očekávat lesy plné hub a koše naplněné hřiby, ale když se budete dobře dívat kolem sebe, nemusí být smaženice či polévka z čerstvých hub velkým problémem. Děkujeme panu Jaroslavu Macháčkovi za krásné fotky a zajímavé houbařské vyprávění.