OBRAZEM: Výstava hub v Chocni přilákala spoustu velkých i malých návštěvníků
Obrovské košíky plné hub, například hřibů smrkových, hřibů kovářů, lišek obecných, ryzce smrkového a dalších druhů, bylo k vidění na choceňské výstavě.
Obrovské košíky plné hub, například hřibů smrkových, hřibů kovářů, lišek obecných, ryzce smrkového a dalších druhů, bylo k vidění na choceňské výstavě.
/FOTOGALERIE/ Podzimní houbařská sezona pokračuje, lidé stále nacházejí plné košíky praváků, kozáků a suchohřibů. Někteří se ale do lesů nedostanou kvůli zdravotním problémům, nedostatku času nebo prostě nechuti se trmácet z kopce do kopce. Na houbách si však přesto rádi pochutnají.
/RECEPT/ Už rostou. Václavky jsou oblíbené houby, které se dají sbírat někdy už koncem srpna, ale častěji od září do prosince. Hodí se do gulášů i houbových aspiků. Jsou ale mírně jedovaté. Jen smažené či grilované, mohou způsobit zvracení nebo průjem. „Vynikající jsou v guláši nebo naložené v sladkokyselém nálevu,“ upozornil mykolog a známý fotograf hub Jaroslav Malý.
/RECEPT/ Už rostou. Václavky jsou oblíbené houby, které se dají sbírat někdy už koncem srpna, ale častěji od září do prosince. Hodí se do gulášů i houbových aspiků. Jsou ale mírně jedovaté. Jen smažené či grilované, mohou způsobit zvracení nebo průjem. „Vynikající jsou v guláši nebo naložené v sladkokyselém nálevu,“ upozornil mykolog a známý fotograf hub Jaroslav Malý.
Lesy jsou plné hub všeho druhu. Zatímco růžovky, kozáci, babky či bedle rostou téměř všude a houbař si jich může odnést, kolik unese, vzácné a chráněné hřiby královské lze najít jen někde. Hojně se jich letos urodilo v lesích na území mikroregionu Kahan na Brněnsku. Krásu těchto vzácných hřibů i dalších hub zachytil houbomilec a fotograf Jaroslav Macháček z Rosic, kterému děkujeme za možnost zveřejnění nádherných snímků.
Sběratelům nejrůznějších druhů jedlých hub, darů chřibských lesů, se vyplatilo vybrat si první podzimní víkend k návštěvě 15. ročníku výstavy hub na Salaši. Na sportovišti obce ji uspořádal Mykologický klub Salaš.
/VIDEO/ Více než patnáct set návštěvníků od soboty do pondělí zavítalo na tradiční výstavu hub do Ratíškovic. Už na jednačtyřicátý ročník zavítali i žáci místní školy a také školek. „Pro ně to působí i jako prevence, aby věděli, které houby jsou jedlé a které naopak jedovaté,“ vysvětlil prezident ratíškovického mykologického kroužku Václav Koplík.
Jak vypadá pošvatka, pavučinec, plešák nebo vatovec. Na to dá odpověď třídenní výstava hub v havlíčkobrodském muzeu. Výstavu pořádá každý podzim muzeum a brodský spolek mykologů. K vidění jsou stovky hub, jedlých i nejedlých. Dopoledne je návštěvníkům k dispozici houbařská poradna.
Lidé, kteří chodí pozdě spát a pozdě vstávají, jsou podle nové studie vystaveni vysokému riziku některých chronických onemocnění. Spánkový chronotyp takzvaných nočních sov má podle vědců větší riziko cukrovky 2. typu a srdečních chorob.
Silnice mezi krušnohorskými obcemi Boleboř a Kalek v okresu Chomutov je dlouhá necelých devět kilometrů. V těchto týdnech je doslova obsypaná auty, která parkují všude, kde jim to terén i cedule od lesníků dovolí. Po dvou ujetých kilometrech napočítáme v pátek okolo deváté ráno třicet aut. Některá mají českou poznávací značku, jiná německou a dokonce jedno auto i polskou. Podle místních je to ale jen slabý odvar víkendových nájezdů.
V pondělí 19. září jsme v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově po letní přestávce opět přivítali hosta na Literárním čaji. Tentokrát jím byla spisovatelka, hispanistka a novinářka Markéta Pilátová.
Hektický životní styl většině z nás nedovoluje soustředit se celý den na kompletní změnu životního stylu. Jak jinak úspěšně zhubnout? Podle nutriční specialistky Gabriely Peacock, rozené Báňové, to jde jednoduše a rychle. Stačí jen dva týdny.
Atrium kulturního domu v Klatovech patří po dva houbám. Koná se tam již jedenáctý ročník mykologické výstavy.
V lesích na Klínovci lze nasbírat pěknou hromadu hub. Dokazují to snímky Vlastimila Kratochvíla, který má v oblasti chatu.
Kdo se bojí, nesmí do lesa. Jenže na facebooku houby nerostou, jak zní vtipný postřeh na veřejné skupině Jsem z Budějc. V uplynulých dnech tam přibývají snímky hrdých houbařů, kteří se rádi pochlubí plnými košíky, a v diskuzi pod nimi zaznívají i stesky těch, kteří by sice na houby šli, ale nemají s kým, a sami se do lesa již neodváží.
Kdo se bojí, nesmí do lesa. Jenže na facebooku houby nerostou, jak zní vtipný postřeh na veřejné skupině Jsem z Budějc. V uplynulých dnech zde přibývají snímky hrdých houbařů, kteří se rádi pochlubí plnými košíky, a v diskuzi pod nimi zaznívají i stesky těch, kteří by sice na houby šli, ale nemají s kým, a sami se do lesa již neodváží.
Přinášíme přehled hlavních akcí, které se konají o tomto víkendu v západních Čechách.
Počasí houbám přeje, a tak i výstava v muzeu ve Svitavách bude mít co návštěvníkům nabídnout. Mykologická expozice Houby Svitavska se v muzeu uskuteční už popáté, a to od pátku do neděle. A kdo má vlastní úlovky a není si jistý, poradí mu odborník na slovo vzatý - mykolog Josef Zedník.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Do košíku, do tašky, do trička… Houbaření si teď lidé užívají naplno. Je jedno, jestli vyjedou do šumavských lesů, nebo vyjdou doma za kopečky. Hub je všude plno. I čtenáři Deníku se pochlubili svými fotkami z houbaření. Mockrát jim za zaslání snímků děkujeme.
Sociální sítě zaplavily snímky košů plných hub, které svádějí k výletům do přírody. Ovšem stačí malá nepozornost a místo dobré večeře vás může čekat nepříjemný pobyt v nemocnici. Slovo „malá“ je v příběhu 45leté paní Šarloty, který se odehrál před několika dny, podstatné.
Sociální sítě zaplavily snímky košů plných hub, které svádějí k výletům do přírody. Ovšem stačí malá nepozornost a místo dobré večeře vás může čekat nepříjemný pobyt v nemocnici. Slovo „malá“ je v příběhu 45leté paní Šarloty, který se odehrál před několika dny, podstatné.
Národní, ale i evropské trable posledních týdnů nám zanechávají více a více vrásek na čele. Na nepříjemnosti se proto snažíme zapomenout a užít si poslední zbytky léta, které tento pátek definitivně skončí. Utíkáme proto nejčastěji k českému fenoménu. Houbaření. Z četných vyprávění přátel o sběru hub kosou, které denně slýchám, je sezóna v plném proudu. Počasí přívětivé, tak vzhůru do lesů.
Po staletí byla základem obuvnického průmyslu kůže. Přibývá však lidí, kteří by si rádi pořídili obuv, jejíž součástí není kůže žádného živočicha. A tak se vyrábí boty z kůže vypěstované v laboratoři, imitace kůže a dalších udržitelných materiálů. A jedním z nich jsou skutečné houby, ze kterých si Sebastian Thies vyrábí věrnou kopii kůže.
/GALERIE/ Muchomůrka růžovka nebo také lidově masák, roste nyní v lesích čím dál častěji. Mezi houbaři je to nejlepší houba. A není třeba jí nijak složitě upravovat, stačí jí opéct na másle s kmínem a se solí a pochoutka je na světě.
Do košíku, do tašky, do trička… Houbaření si teď lidé užívají naplno. Je jedno, jestli vyjedou do šumavských lesů, nebo vyjdou doma za kopečky. Hub je všude plno. I čtenáři Deníku se pochlubili svými fotkami z houbaření. Mockrát jim za zaslání snímků děkujeme.
Ryzce, holubinky, muchomůrky, hřiby, lišky nebo žampiony. Sál lomnické Orlovny se o víkendu zaplnil zemitou podzimní vůní hub, deště, mechu a dlouhých procházek lesem. Až z toho člověk dostává chuť na teplem sálající smaženici. „Smaženici?“ pokrčí nos Jana Čápková, ředitelka Houbařského spolku Lomnice nad Popelkou. „Radši si udělejte houbový salát, nákyp nebo pomazánku. A zkuste použít třeba lišky nebo aromatické holubinky,“ radí.
Ryzce, holubinky, muchomůrky, hřiby, lišky nebo žampiony. Sál lomnické Orlovny se o víkendu zaplnil zemitou podzimní vůní hub, deště, mechu a dlouhých procházek lesem. Až z toho člověk dostává chuť na teplem sálající smaženici. „Smaženici?“ pokrčí nos Jana Čápková, ředitelka Houbařského spolku Lomnice nad Popelkou ze Semilska. „Radši si udělejte houbový salát, nákyp nebo pomazánku. A zkuste použít třeba lišky nebo aromatické holubinky,“ radí.
Oblíbené Výstavy živých hub proběhnou od úterý 20. do neděle 25. září v pobočkách Muzea regionu Valašsko na zámcích Vsetín a Kinských ve Valašském Meziříčí. Návštěvníky čekají ukázky živých hub, mykologické poradny, přednášky a lektorské programy pro školy.
Oblíbené Výstavy živých hub proběhnou od úterý 20. do neděle 25. září v pobočkách Muzea regionu Valašsko na zámcích Vsetín a Kinských ve Valašském Meziříčí. Návštěvníky čekají ukázky živých hub, mykologické poradny, přednášky a lektorské programy pro školy.
Oblíbené Výstavy živých hub proběhnou od úterý 20. do neděle 25. září v pobočkách Muzea regionu Valašsko na zámcích Vsetín a Kinských ve Valašském Meziříčí. Návštěvníky čekají ukázky živých hub, mykologické poradny, přednášky a lektorské programy pro školy.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Je to letos neuvěřitelné s těmi houbami. Rostou všude, a tak sušička jede nonstop, mrazák se plní a až se mi bude chtít uvařit lák, nastane čas je dát do sladkokyselého nálevu. Když tak koukám na internet, nastalo období řízkových hodů - klobouky hřibů, bedel a růžovek jsou výtečné a i když naše žlučníky úpí, nezřekneme se jich, to je jasné.
Lesy plní houbaři, těm se zase naplňují košíky. Sezona houbaření se totiž rozjíždí na plné obrátky, a to jak v Doubravě, tak ve Chřibech či Bílých Karpatech. „Celý rok byl sice takový všelijaký s tím, že houby vlastně od loňského podzimu nerostly. Ale zhruba před deseti dny růst začaly,“ řekl prezident ratíškovického Mykologického kroužku Václav Koplík s tím, že nyní se navíc růst hub stupňuje.
Lesy plní houbaři, těm se zase naplňují košíky. Sezona houbaření se totiž rozjíždí na plné obrátky, a to jak v Doubravě, tak ve Chřibech či Bílých Karpatech. „Celý rok byl sice takový všelijaký s tím, že houby vlastně od loňského podzimu nerostly. Ale zhruba před deseti dny růst začaly,“ řekl prezident ratíškovického Mykologického kroužku Václav Koplík s tím, že nyní se navíc růst hub stupňuje.
Vzácné druhy hřibů, ale i muchomůrky, choroše nebo raritní úlovky z lesa, které se v Česku vyskytují jen vzácně. V přerovském klubu Teplo začala v pátek tradiční výstava hub, která letos slaví čtvrt století. Na pětadvacátý ročník zamířily během dopoledne stovky dětí ze základních a mateřských škol, odpoledne pak výstava přitáhla i pozornost dříve narozených. Zajímavé exponáty mohou návštěvníci obdivovat i v sobotu.
Mladí i starší houbaři mají občas problémy se z lesa vrátit domů. Dvě hodiny strachu tak ve čtvrtek zažila maminka tří nezletilých dětí na Blanensku. „Spolu s nimi se vydala na houby do lesa u obce Suchý. Když už se začalo stmívat a děti stále nedorazily ani domů, zavolala na linku 158,“ přiblížila v pátek blanenská policejní mluvčí Lenka Koryťáková.
Několik krásných hub se mi podařilo najít v lesích kolem Kladrub u Tachova.
Na výstavu hub Libereckého kraje mohli své úlovky nosit vášniví houbaři. Díky tomu se sešly zajímavé kousky.
Názvy některých obcí přímo vybízí k výpravám za houbami, mohou však lehce i zklamat. Pak můžete zkusit zabrousit na webové stránky www.nahouby.cz, kde se někteří houbaři se svými úlovky i tipy, kam vyrazit, rádi podělí. I já vyrážím nad Polom u Sedloňova v Orlických horách.
Rostou! Řeč je samozřejmě o houbách. Přijďte si prohlédnout různé druhy hub a o houbách se i poradit s odborníky, a to v neděli a v pondělí 18. a 19. září na výstavu hub v Botanické zahradě při VOŠ a ZSeŠ v Táboře. Děkujeme Miroslavu Beranovi za příspěvek.
Houbaři na Chebsku mají žně. Růstu hub svědčí kombinace nadprůměrně deštivého počasí a teplého počasí. A tak milovníkům hub většinou jeden košík nestačí. Své o tom ví i Tomáš Bob z Chebu.
Košíky houbařů se už hojně plní a otravy houbami začínají zaměstnávat lékaře. Pokud patříte k milovníkům těchto darů lesa, vyplatí se pro jistotu vědět, jak se otrava houbami projevuje, jaká je první pomoc, kdy to zvládnete doma a kdy raději spěchat k lékaři.
Hřib smrkový nebo kozáka pozná většina houbařů. Znáte ale například čechratici černohuňatou, pstřeň dubový nebo lištičku pomerančovou? Josef Kovář je vášnivý houbař a náš pravidelný dopisovatel. Všechny houby, které našel za uplynulý měsíc, opatřil popisky. Podívejte se do naší bohaté fotogalerie.
Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.
Hřibiny, Hřibojedy, Hubojedy, Hřibsko… V žádném jiném kraji byste nenašli tolik vesnic, jejichž názvy zavánějí houbami. A některé obce je mají i ve svém znaku. Jako na tom hřibojedském, kde jsou dva hříbky. Ne zrovna pohledný, ale zato velmi chutný a voňavý smrž je součástí obecního znaku Smržova na Hradecku.
V žádném jiném kraji byste nenašli tolik vesnic, jejichž názvy zavánějí houbami, než v tom Královéhradeckém. A některé obce je mají i ve svém znaku. Jako na tom hřibojedském, kde jsou dva hříbky. Ne zrovna pohledný, ale zato velmi chutný a voňavý smrž je součástí obecního znaku Smržova na Hradecku.
Lesy jsou nyní kvůli enormně suchému létu plné houbařů. Ne všichni se chovají ukázněně.
Jedlá, nejedlá či přímo jedovatá? Prověřit si svoje znalosti v době, kdy se naplno rozjíždí houbařská sezona, mohou zkušení houbaři stejně jako ti, kteří si při sběru hub zcela nevěří.
Letošní sezóna je pro houbaře doslova pohádková. Pokud ale chcete najít perfektní úlovek, nemusíte brouzdat hodiny lesem a stačí pouze dobře hledat v okolí bydliště. Své o tom ví i Sandra Jastřembská z Horního Benešova.
Dlouho to vypadalo, že milovníci sbírání hub budou mít letos smůlu, ale příroda zavelela a díky dešti a teplu začíná být v lesích pořádně živo. Na houbaře v těchto dnech narazíte hlavně v Krušných horách na Chomutovsku, Mostecku, na Moldavě nebo na Cínovci. V bohaté fotogalerii najdete snímky hub, které můžete najít v lesích napříč Českou republikou.