Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Zima rozhodně neznamená konec houbaření. I v těchto dnech totiž můžete v přírodě narazit na opravdové skvosty. Jedním z nich je ucho Jidášovo, které se teď hojně vyskytuje třeba v údolí Mže.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Možná se někteří milovníci smaženice nebo houbové omáčky podiví, ale i v zimě se dá vyrazit na houby. Lze nasbírat houby na polévku nebo potěšit oko úchvatnými tvary a barvami.
Možná se někteří milovníci smaženice nebo houbové omáčky podiví, ale i v zimě se dá vyrazit na houby. Lze nasbírat houby na polévku nebo potěšit oko úchvatnými tvary a barvami.
Sbírání hub, i když je krajina pokrytá sněhem, není žádnou velkou novinkou. Ovšem vždy je nutné před usilovnými hledači hub v takových ztížených podmínkách smeknout. A ti vám jistě rádi prozradí, na čem všem je možné si v zimě pochutnat. Jedním z houbařů, který holduje svému koníčku celoročně, je i amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějovska.
Na naši houbařskou výzvu zareagovala čtenářka, která se podělila o velkolepý houbařský úlovek v podobě bedel jedlých s klobouky velkými jako talíře. Pro sebe si nenechala ani dobroty, které z hub připravila.
I zřícení stropu hrozí nyní v jižním křídle bývalé káznice na brněnském Cejlu. Objekt, kde v minulém století trpěli političtí vězni, ničí v jedné části dřevokazný hmyz a houby. Brněnský magistrát proto nyní zaplatí sondy, které určí další postup.
Pan Mirek Trnka nám zaslal do své fotografie z procházky po lese. Rádi je zveřejňujeme a přivítáme i vaše fotografie. Posílat je můžete na vyskovsky@denik.cz.
Pan Mirek Trnka nám zaslal do své fotografie z procházky po lese. Rádi je zveřejňujeme a přivítáme i vaše fotografie. Posílat je můžete na hodoninsky@denik.cz.
Na naši houbařskou výzvu zareagovala čtenářka, která se podělila o velkolepý houbařský úlovek v podobě bedel jedlých s klobouky velkými jako talíře. Pro sebe si nenechala ani dobroty, které z hub připravila.
Pan Mirek Trnka nám zaslal do své fotografie z procházky po lese. Rádi je zveřejňujeme a přivítáme i vaše fotografie. Posílat je můžete na brnensky@denik.cz.
Houby na Blanensku stále rostou. V těchto dnech se o tom přesvědčila například rodina Milady Kašpárkové ze Šošůvky. Začátkem týdne našla její vnoučata v lese poblíž Ostrova u Macochy suchohřiby. Doma naplnily houby velkou krabici
Houbaření v lesích na Slovácku je nejen fenomén s dlouhou tradicí, ale také sportem číslo jedna. V posledních horkých letech vyschlé podhoubí v chřibských lesích jen šustilo. A vypadalo to tak, že houby lidem zamávají a postupně vyhynou.
/ANKETA/ I když se zdá, že houbaři mají letos již svou sezónu za sebou, stále se vyplácí s košíkem do lesa vyrazit. Vášniví houbaři se ani v polovině listopadu nevracejí z lesa s prázdnou. Spokojený se závěrem sezóny je i Ivan Janota z Českého Krumlova. Na lišky teď vyráží k Černé v Pošumavi, jeho dalším místem je Chvalšinsko.
/ANKETA/ I když se zdá, že houbaři mají letos již svou sezónu za sebou, stále se vyplácí s košíkem do lesa vyrazit. Ještě pořád rostou. Ivan Janota z Českého Krumlova z lesa nosí koše lišek
/LIDÉ ODVEDLE/ Do lesů se vydává nejen s košíkem a houbařským nožíkem, ale také s fotoaparátem. Na rozdíl od většiny houbařů, kteří v posledních měsících hojně brázdili zalesněné lokality Českolipska Tomáše Bočka ze Skalice u České Lípy nezajímal ani tak plný košík hřibů, jako nalezené a nafocené nevšední kompozice s rozličnými houbami, co objevil. Na jeho záběrech vyniká atmosféra a výtvarný šmrnc.
V lesích začaly růst ve větším množství hřibovité houby, zejména hřib hnědý a žlutomasý. Podle zkušeného houbaře Jana Malířského ale není ideální čas na jejich sběr.
V sobotu 7. listopadu odpoledne vyjížděli profesionální hasiči do osady Nedvědice u Soběslavi k požáru v podniku České houby. Hořela elektrická sušička hub.
Snímek podzimu s vůní hub, jehličí a spadaného listí zaslal Radovan Trnka. Za zaslaný snímek děkujeme!
Máte také snímek z vašich procházek? Zašlete nám jej na e-mail: leona.frohlichova@denik.cz a my jej rádi zveřejníme.
Letošní rok je pro houbaře obzvláště příznivý. I na sklonku podzimu nosí domů z lesů plné košíky. „Chodím do lesa s dětmi. Sbíráme hříbky, hlavně okolo Studnic. A pak chodíme taky na „barevné“ houby – kuřátka a čirůvky fialové, těch je teď nejvíce okolo Žďáru. Bydlím v Brně, ale teď bývám převážně u přítelkyně ve Žďáře. Tak objevuji jeho okolí,“ usmál se Filip Doležal.
/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se podíváme na skalnaté svahy nad údolí Hamerského potoka. Část lesa je zde nechána samovolnému vývoji a takto vytvořený ostrov uprostřed smrkových porostů je unikátní svojí druhovou pestrostí. Jde o Broumovskou bučinu, chráněnou jako přírodní rezervace.
Kalendář, kůrovec ani počasí se s námi nemazlí, už i houbařský říjen má tento víkend doslova na kahánku. Teplé slunečné dny zbytku babího léta, v nichž jsme si letos užili několika vln těch pravých, totiž smrkových hřibů, už patrně máme za sebou. Teď spíše můžeme očekávat ranní a dopolední mlhy, po kterých zůstanou v dolinách bílé povlaky jinovatky a v podrostu už známé podzimní druhy hub.
Vydatný déšť a sluníčko, které vodu z lesa odpařuje. To jsou ideální podmínky pro růst hub. Krásné lehce prosluněné počasí lákalo k delší procházce až do našeho oblíbeného lesa.
V Českém Šternberku pořád rostou houby i v tomto podzimním počasí. Nejvíce bedly, které jsou jinak přes rok docela vzácně k nalezení. Rostou i na místech, kde byly stromy vykáceny kvůli kůrovci. Lidé z lesů odcházejí s plnými košíky těchto oblíbených produktů lesa.
/FOTOGALERIE/ Houbařská sezona vrcholí a lesy jsou i nyní stále plné různých druhů hub a také lidí. Krásné slunečné sobotní počasí i covid opatření přivedlo proto více než jindy houbaře také do lesů v okolí Bílichova. Vábí nejen listí stromů hrající podzimními barvami a příjemná procházka, ale i možnost užít si pobyt v přírodě bez roušky.
/FOTOGALERIE/ Houbařská sezona vrcholí a lesy jsou i nyní stále plné různých druhů hub a také lidí. Krásné slunečné sobotní počasí i covid opatření přivedlo proto více než jindy o houbaře také do lesů v okolí Bílichova. Vábí nejen listí stromů hrající podzimními barvami a příjemná procházka, ale i možnost užít si pobyt v přírodě bez roušky. A mnohým se košíky jen prohýbaly.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.
Sychravé počasí a kolísání teplot spolu se začátkem podzimu přináší rizikové období, co se nemocí týče. Kromě chřipky a klasických viróz se letos navíc potýkáme s další vlnou koronaviru. Jedno kýchnutí posmrkávajícího kolegy nás může poslat do postele. Proto je obzvláště nyní potřeba hýčkat si imunitu a na chladné měsíce se dobře připravit.