Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Krkonošská kuchařka. Spisovatelka Danka Šárková shromáždila recepty od krkonošských hospodyněk, které nazývá kouzelnicemi, jelikož ze základních potravin dokázaly zasytit celou rodinu. Na snímku je spolu s fotografkou Lucií Lízlerovou.

Zkuste uvařit kyselo, hladkou ančku, nebo upéct rozcuchanou nevěstu

/FOTO, VIDEO/ Krkonošská kuchařka je na světě! Spisovatelka Danka Šárková shromáždila recepty od krkonošských hospodyněk, které nazývá kouzelnicemi, jelikož ze základních potravin jako jsou brambory, mouka, zelí, mléko, vejce, houby i jablka dokázaly zasytit celou rodinu. Stovku receptů společně s celým týmem osobně vyzkoušela, ochutnala a část z nich najdete v kuchařce s podrobnými návody a fotkami.

Penízovka sametonohá

Rostou! Vydejte se na sběr penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu.  Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.

Rostou! Vydejte se na sběr penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu.  Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.

Penízovka sametonohá

Rostou! Vydejte se na sběr penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu.  Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.

Rostou! Vydejte se na sběr penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu.  Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.

Rostou! Vydejte se na sběr penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.

Rostou! Vydejte se na sběr penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu.  Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.

Rostou! Vydejte se na sběr penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu.  Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.

Rostou! Vydejte se na sběr penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu.  Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.

Houbaření pod sněhem? Nývlt si pochutnal na „ouškách“ v uzené polévce

Sbírání hub, i když je krajina pokrytá sněhem, není žádnou velkou novinkou. Ovšem vždy je nutné před usilovnými hledači hub v takových ztížených podmínkách smeknout. A ti vám jistě rádi prozradí, na čem všem je možné si v zimě pochutnat. Jedním z houbařů, který holduje svému koníčku celoročně, je i amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějovska.

Les je pro opravdové houbaře chrámem

Houbaři, zvláštní to národ. Jejich společným cílem je nasbírat co nejvíce hub. Ale nejsou všichni houbaři stejní. Vezměme si takové houbaře-mistry.

Suchohřiby na Blanensku? Ještě rostou, podívejte se

Houby na Blanensku stále rostou. V těchto dnech se o tom přesvědčila například rodina Milady Kašpárkové ze Šošůvky. Začátkem týdne našla její vnoučata v lese poblíž Ostrova u Macochy suchohřiby. Doma naplnily houby velkou krabici

Houbařská sezona na Slovácku byla letos jako na houpačce

Houbaření v lesích na Slovácku je nejen fenomén s dlouhou tradicí, ale také sportem číslo jedna. V posledních horkých letech vyschlé podhoubí v chřibských lesích jen šustilo. A vypadalo to tak, že houby lidem zamávají a postupně vyhynou.  

OBRAZEM: Houbaři si v lese užijí i nyní. Domů se vrací s bohatými úlovky

/ANKETA/ I když se zdá, že houbaři mají letos již svou sezónu za sebou, stále se vyplácí s košíkem do lesa vyrazit. Vášniví houbaři se ani v polovině listopadu nevracejí z lesa s prázdnou. Spokojený se závěrem sezóny je i Ivan Janota z Českého Krumlova. Na lišky teď vyráží k Černé v Pošumavi, jeho dalším místem je Chvalšinsko.

Tomáš Boček z Českolipska relaxuje focením hub, i opuštěných staveb

/LIDÉ ODVEDLE/ Do lesů se vydává nejen s košíkem a houbařským nožíkem, ale také s fotoaparátem. Na rozdíl od většiny houbařů, kteří v posledních měsících hojně brázdili zalesněné lokality Českolipska Tomáše Bočka ze Skalice u České Lípy nezajímal ani tak plný košík hřibů, jako nalezené a nafocené nevšední kompozice s rozličnými houbami, co objevil. Na jeho záběrech vyniká atmosféra a výtvarný šmrnc.

Už nesbírejte hřibovité houby. Jde o zdraví

V lesích začaly růst ve větším množství hřibovité houby, zejména hřib hnědý a žlutomasý. Podle zkušeného houbaře Jana Malířského ale není ideální čas na jejich sběr.

V Nedvědicích hořelo od sušicky hub

V sobotu 7. listopadu odpoledne vyjížděli profesionální hasiči do osady Nedvědice u Soběslavi k požáru v podniku České houby. Hořela elektrická sušička hub.

Podzim s vůní hub

Snímek podzimu s vůní hub, jehličí a spadaného listí zaslal Radovan Trnka. Za zaslaný snímek děkujeme! Máte také snímek z vašich procházek? Zašlete nám jej na e-mail: leona.frohlichova@denik.cz a my jej rádi zveřejníme.

FOTO: Houby pořád rostou, fajnšmekři si pochutnají třeba na čirůvce fialové

Letošní rok je pro houbaře obzvláště příznivý. I na sklonku podzimu nosí domů z lesů plné košíky. „Chodím do lesa s dětmi. Sbíráme hříbky, hlavně okolo Studnic. A pak chodíme taky na „barevné“ houby – kuřátka a čirůvky fialové, těch je teď nejvíce okolo Žďáru. Bydlím v Brně, ale teď bývám převážně u přítelkyně ve Žďáře. Tak objevuji jeho okolí,“ usmál se Filip Doležal.