Koření, kořenící směsi, sušená zelenina a houby, domácí těstoviny, dehydratované potraviny, bujóny či polotovary. To je základní výčet produktů, pod nimiž je podepsána větřkovická společnost J. K. FOOD s.r.o.
Nejen sněženky jsou poslem jara. Houbaři už vyrazili na jarní houby. Jen co v Jeseníkách roztaje sníh, objeví se ve smrkových lesích drobné plodnice penízovky smrkové.
/FOTOGALERIE/ Nejen sněženky jsou poslem jara. Houbaři už vyrazili na jarní houby. Jen co v Jeseníkách roztaje sníh, objeví se ve smrkových lesích drobné plodnice penízovky smrkové.
Koření, kořenící směsi, sušená zelenina a houby, domácí těstoviny, dehydratované potraviny, bujóny či polotovary. To je základní výčet produktů, pod nimiž je podepsána větřkovická společnost J. K. FOOD s.r.o.
Příštpo – Netradiční pohled nabízí lesy u Příštpa. Každoročně se tamní lesy oblékají do bílého pláště, když zde rozkvetou stovky sněženek. Letos má ale ještě další ozdobu. V jednom místě totiž kromě jarních květin vyrostla i houba, konkrétně některý z ohnivců.
Kvůli houbovému onemocnění zvanému grafióza, které je známé též jako holandská nemoc, musel k zemi vzrostlý jilm u hřbitovní zdi v Loučimi. Postarali se o to zkušení arboristé ze Starého Klíčova. Pomoci jim musela těžká technika.
/FOTO, VIDEO/ Krkonošská kuchařka je na světě! Spisovatelka Danka Šárková shromáždila recepty od krkonošských hospodyněk, které nazývá kouzelnicemi, jelikož ze základních potravin jako jsou brambory, mouka, zelí, mléko, vejce, houby i jablka dokázaly zasytit celou rodinu. Stovku receptů společně s celým týmem osobně vyzkoušela, ochutnala a část z nich najdete v kuchařce s podrobnými návody a fotkami.
Nové obaly na součásti výpočetní techniky, pro přepravu kotlů, ale také nábytek i květináče z podhoubí nejedlých hub. S tímto nezvyklým materiálovým řešením se snaží mladá firma z Kyjovska nahradit především pěnový polystyren, ale také jiné plasty.
Nové obaly na součásti výpočetní techniky, pro přepravu kotlů, ale také nábytek i květináče z podhoubí nejedlých hub. S tímto nezvyklým materiálovým řešením se snaží mladá firma z Kyjovska nahradit především pěnový polystyren, ale také jiné plasty.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Zima rozhodně neznamená konec houbaření. I v těchto dnech totiž můžete v přírodě narazit na opravdové skvosty. Jedním z nich je ucho Jidášovo, které se teď hojně vyskytuje třeba v údolí Mže.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Penízovka sametonohá je známá dosti atypickým obdobím růstu, které trvá od října do března. Můžete na ni vyrazit i přes zimu. Pokud teploty klesnou pod nulu, plodnice zmrzne, nicméně po rozmrznutí pokračuje v růstu.
Možná se někteří milovníci smaženice nebo houbové omáčky podiví, ale i v zimě se dá vyrazit na houby. Lze nasbírat houby na polévku nebo potěšit oko úchvatnými tvary a barvami.
Možná se někteří milovníci smaženice nebo houbové omáčky podiví, ale i v zimě se dá vyrazit na houby. Lze nasbírat houby na polévku nebo potěšit oko úchvatnými tvary a barvami.
Sbírání hub, i když je krajina pokrytá sněhem, není žádnou velkou novinkou. Ovšem vždy je nutné před usilovnými hledači hub v takových ztížených podmínkách smeknout. A ti vám jistě rádi prozradí, na čem všem je možné si v zimě pochutnat. Jedním z houbařů, který holduje svému koníčku celoročně, je i amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějovska.
Na naši houbařskou výzvu zareagovala čtenářka, která se podělila o velkolepý houbařský úlovek v podobě bedel jedlých s klobouky velkými jako talíře. Pro sebe si nenechala ani dobroty, které z hub připravila.
I zřícení stropu hrozí nyní v jižním křídle bývalé káznice na brněnském Cejlu. Objekt, kde v minulém století trpěli političtí vězni, ničí v jedné části dřevokazný hmyz a houby. Brněnský magistrát proto nyní zaplatí sondy, které určí další postup.
Pan Mirek Trnka nám zaslal do své fotografie z procházky po lese. Rádi je zveřejňujeme a přivítáme i vaše fotografie. Posílat je můžete na vyskovsky@denik.cz.
Pan Mirek Trnka nám zaslal do své fotografie z procházky po lese. Rádi je zveřejňujeme a přivítáme i vaše fotografie. Posílat je můžete na hodoninsky@denik.cz.
Na naši houbařskou výzvu zareagovala čtenářka, která se podělila o velkolepý houbařský úlovek v podobě bedel jedlých s klobouky velkými jako talíře. Pro sebe si nenechala ani dobroty, které z hub připravila.
Pan Mirek Trnka nám zaslal do své fotografie z procházky po lese. Rádi je zveřejňujeme a přivítáme i vaše fotografie. Posílat je můžete na brnensky@denik.cz.
Houby na Blanensku stále rostou. V těchto dnech se o tom přesvědčila například rodina Milady Kašpárkové ze Šošůvky. Začátkem týdne našla její vnoučata v lese poblíž Ostrova u Macochy suchohřiby. Doma naplnily houby velkou krabici
Houbaření v lesích na Slovácku je nejen fenomén s dlouhou tradicí, ale také sportem číslo jedna. V posledních horkých letech vyschlé podhoubí v chřibských lesích jen šustilo. A vypadalo to tak, že houby lidem zamávají a postupně vyhynou.
/ANKETA/ I když se zdá, že houbaři mají letos již svou sezónu za sebou, stále se vyplácí s košíkem do lesa vyrazit. Vášniví houbaři se ani v polovině listopadu nevracejí z lesa s prázdnou. Spokojený se závěrem sezóny je i Ivan Janota z Českého Krumlova. Na lišky teď vyráží k Černé v Pošumavi, jeho dalším místem je Chvalšinsko.
/ANKETA/ I když se zdá, že houbaři mají letos již svou sezónu za sebou, stále se vyplácí s košíkem do lesa vyrazit. Ještě pořád rostou. Ivan Janota z Českého Krumlova z lesa nosí koše lišek
/LIDÉ ODVEDLE/ Do lesů se vydává nejen s košíkem a houbařským nožíkem, ale také s fotoaparátem. Na rozdíl od většiny houbařů, kteří v posledních měsících hojně brázdili zalesněné lokality Českolipska Tomáše Bočka ze Skalice u České Lípy nezajímal ani tak plný košík hřibů, jako nalezené a nafocené nevšední kompozice s rozličnými houbami, co objevil. Na jeho záběrech vyniká atmosféra a výtvarný šmrnc.
V lesích začaly růst ve větším množství hřibovité houby, zejména hřib hnědý a žlutomasý. Podle zkušeného houbaře Jana Malířského ale není ideální čas na jejich sběr.
V sobotu 7. listopadu odpoledne vyjížděli profesionální hasiči do osady Nedvědice u Soběslavi k požáru v podniku České houby. Hořela elektrická sušička hub.
Snímek podzimu s vůní hub, jehličí a spadaného listí zaslal Radovan Trnka. Za zaslaný snímek děkujeme!
Máte také snímek z vašich procházek? Zašlete nám jej na e-mail: leona.frohlichova@denik.cz a my jej rádi zveřejníme.
Letošní rok je pro houbaře obzvláště příznivý. I na sklonku podzimu nosí domů z lesů plné košíky. „Chodím do lesa s dětmi. Sbíráme hříbky, hlavně okolo Studnic. A pak chodíme taky na „barevné“ houby – kuřátka a čirůvky fialové, těch je teď nejvíce okolo Žďáru. Bydlím v Brně, ale teď bývám převážně u přítelkyně ve Žďáře. Tak objevuji jeho okolí,“ usmál se Filip Doležal.
/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se podíváme na skalnaté svahy nad údolí Hamerského potoka. Část lesa je zde nechána samovolnému vývoji a takto vytvořený ostrov uprostřed smrkových porostů je unikátní svojí druhovou pestrostí. Jde o Broumovskou bučinu, chráněnou jako přírodní rezervace.