
Déšť nastartoval houbařskou sezonu
Houbařská sezona je tu. Start přišel se změnou počasí. „Konec zimy i jaro byly suché, až teď po deštích se začínají objevovat jedlé houby. V podstatě začíná růst všechno,“ konstatoval choceňský mykolog Libor Tmej.
Houbařská sezona je tu. Start přišel se změnou počasí. „Konec zimy i jaro byly suché, až teď po deštích se začínají objevovat jedlé houby. V podstatě začíná růst všechno,“ konstatoval choceňský mykolog Libor Tmej.
Na Stachovsku už začínají růst první houby. Na snímku je hřib kovář, první letošní houba, kterou v lese Vladislav Voldřich zahlédl.
Jestliže rádi chodíte na houby a vylepšujete jimi svůj vlastní jídelníček, tahle zpráva se vás vlastně ani netýká. Ale v případě, že si houby dáte v restauraci, měli byste mít jistotu, že vám je připravil někdo, kdo se v houbách opravdu vyzná a že také proto od stolu odejdete po svých.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Milovníci hub si teď mohou pochutnat například na májovce, Jidášově uchu či dokonce některých druzích hříbků. Kde rostou a na co si při jejich sběru dát pozor, prozradil nadšený houbař Jaroslav Kadlec z Příseky u Světlé nad Sázavou.
Student Fakulty aplikovaných věd v Plzni sbírá vavříny na mezinárodních soutěžích
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před otravou houbami. V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži objevila zaměnitelného jedovatého ucháče obecného, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Potravina byla vyrobená ve Švédsku a inspekce ji odebrala v prodejně Viking Haus v Rychnovské ulici v Praze.
Dlouhodobé sucho trápí nejen zemědělce, ale také houbaře. Přesto se Ladislav Špeta z Hodonína může dál věnovat svému velkému koníčku. Dokumentování hub. Jeho fotky obdivují milovníci hříbku třeba v kalendáři či pexesu.
Lukáš Picek, student doktorského studia na katedře kybernetiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), učí umělou inteligenci dokonale rozpoznávat fotografie. A sklízí s tím úspěchy po celém světě.
V Sadech Bedřicha Smetany ve Frýdku-Místku vyrostlo obří broukoviště, které poslouží jako útočiště pro různé druhy hmyzu, ale také hub a rostlin.
Ženu, která má na Instagramu víc followerů než Nikol Štíbrová (33), najdete v Čechách jen těžko. Ona ale podle časopisu Story přesto zůstává nohama na zemi. A co víc – tvrdí o sobě, že je nudná. Tahle holka ale dokáže vtipně psát i o sbírání hub a ze situací, ze kterých většině maminek tečou nervy, si dělá legraci.
Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.
Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.
Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.
Jaro sice není typickou houbařskou sezonou, ale to neznamená, že nelze nic zajímavého z říše hub najít. Nemluvíme ani tak o „sbírání do košíku“, i když i dobré jedlé houby lze touto dobou v přírodě potkat, ale zejména o houbách zajímavých tvarově.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) přichází v rámci kampaně Do přírody se smí! s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do 4. května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte…
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) přichází v rámci kampaně Do přírody se smí! s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do 4. května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte…
Český svaz ochránců přírody s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do čtvrtého května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte.
Muzeum východních Čech v Hradci Králové nabízí divákům díky on-line technologiím exkurze, přednášky a audio pohádky po síti.
Zkusili jste někdy připravit kuře s nádivkou? Že byste si netroufli? A přitom nejde o žádnou vědu, příprava nádivky je poměrně jednoduchá věc. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte různé druhy.
Známe ji z nejrůznějších skrytých koutů na chalupě nebo z povrchu starších marmelád. Nevyhýbá se ale ani lidem, je dokonce častým onemocněním. Jak s ní zatočit přírodním způsobem?
Celý svět v současné době bojuje s pandemií koronaviru, který nese označení SARS-CoV-2. Nemocí covid-19 se dosud nakazilo přes 870 tisíc lidí a více než 43 tisíc z nich zemřelo. Víte ale, kolik různých virů existuje? Vědci zatím jich dosud prozkoumali statisíce, upozorňují ale, že to je ve skutečnosti jen malý zlomek těchto nebuněčných organismů. Před řadou z nich nás navíc chrání tvorové žijící v oceánech.
Už jako malého ho houby z lesů Dúbravy v okolí Ratíškovic očarovaly. A své zálibě zůstává Václav Koplík věrný už téměř sedm desítek let. „Už v mládí se mnou chodívali rodiče i prarodiče do lesa, kde jsme sbírali houby. Navíc se otec vyznal a měl v nich opravdu přehled,“ vzpomíná Václav Koplík, který letos oslaví pětasedmdesáté jubileum.
Kdo ze zahrádkářů se těšil, že dnes nebo zítra vyrazí na nákup jarní sadby na trh, má smůlu. Pořadatelé zrušili stánkový prodej v Rosicích u Chrasti i ve Valech u Přelouče. Zákaz platí i na trhy na chrudimském Resslově náměstí.
Pták lemčík skvrnitý pěstuje okrasný lilek. Mravenci zase kultivují pro své larvy výživnou houbu.
V sobotu 22. února v poledne začal tradiční průvod obcí s Bobrůvankou. Od domu k domu s programem tematických skupin několika místních generací.
Ve Vodním domě v Hulicích probíhá výstava fotografií vzácných rostlin a hub, vázaných na hadcové půdy Národní přírodní památky Hadce u Želivky.
Jako každým rokem i letos v sobotu před koncem období masopustních akcí vychází v Pikarci od kulturního domu tradiční průvod, tzv. Pikárecké ostatky. Přípravy jednotlivých tematických skupin vrcholí, aby v sobotu před polednem stály v plné parádně u kulturnímu domu.
Co je na Jedovaté houbě nejdivnější? Nacistická knížka o ošklivých Židech pro naše nejmenší se čile provdávala tři roky. Jakmile se nad ní strhl poprask, je ticho po pěšině. Knížka z nabídky na internetu zmizela.
Zasílám několik snímků hub, které i když je zima, stále rostou.
Současná zima přeje houbařům. I nyní mohou milovníci houbových pokrmů přinést z lesů plný košík hub. A ne jen tak ledajakých. Většina těch, kterév současné době rostou, obsahuje léčivé látky a jsou zdraví prospěšné.
Milovníci houbových pokrmů mohou mykologovi Oldřichu Pojeznému z Nového Města na Moravě jen závidět. Má totiž přísun čerstvých hub zajištěný po celou zimu. Podařilo se mu vypěstovat si chuťově vynikající penízovku sametonohou, sklízet může neustále.
Představte si, že se ráno skutálíte z postele a nijak se nepraštíte, protože se svalíte na živou houbovou podlahu. A nepůjde jen o podlahu - stěny, strop, vodovodní i elektrické vedení, celá stavba, to všechno bude vyrobeno z houby. A právě takovou vizi teď představila nová studie.
Lukáš Picek je náruživý cestoval, fotbalový rozhodčí a v neposlední řadě úspěšný student katedry kybernetiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Kdy: Do 4. února Kde: Městská knihovna Chýnov
Milovníci houbaření by si měli v diářích poznamenat úterý čtrnáctého ledna. V tento den od pěti hodin odpoledne se totiž v Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea na téma houby z Orlických hor.
/FOTOGALERIE/ Dokonce o vánočních svátcích se mohou houbaři vydat do lesa za úlovkem a neodejdou s prázdnou. Jako například Jaroslav Líbal z Přibyslavi.
Skončil podzim a s ním i hřibovité houby. A i když se nějaké našly, již mnohde přešly mrazem a nejsou vhodné ke konzumaci.
Újezd u Boskovic - Zlatá zavařovací hlava. Tak se jmenuje soutěžní přehlídka sterilované zeleniny a hub, kterou poprvé pořádá Pohostinství v Újezdu u Boskovic.
V Tuchořících se budou degustovat houby.
Procházky po lesích v Chřibech s proutěným košíkem a nožíkem v ruce, s hledáním květů lesa-hub, patřily i letos k typickým kratochvílím lidí ze Slovácka. Ačkoliv ti opravdoví houbaři- mistři stále ještě nosí domů z lesa jedlé houby, letošní houbařské sezoně podle mykologů už pomalu zvoní umíráček.