Současná zima přeje houbařům. I nyní mohou milovníci houbových pokrmů přinést z lesů plný košík hub. A ne jen tak ledajakých. Většina těch, kterév současné době rostou, obsahuje léčivé látky a jsou zdraví prospěšné.
Milovníci houbových pokrmů mohou mykologovi Oldřichu Pojeznému z Nového Města na Moravě jen závidět. Má totiž přísun čerstvých hub zajištěný po celou zimu. Podařilo se mu vypěstovat si chuťově vynikající penízovku sametonohou, sklízet může neustále.
Představte si, že se ráno skutálíte z postele a nijak se nepraštíte, protože se svalíte na živou houbovou podlahu. A nepůjde jen o podlahu - stěny, strop, vodovodní i elektrické vedení, celá stavba, to všechno bude vyrobeno z houby. A právě takovou vizi teď představila nová studie.
Lukáš Picek je náruživý cestoval, fotbalový rozhodčí a v neposlední řadě úspěšný student katedry kybernetiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Milovníci houbaření by si měli v diářích poznamenat úterý čtrnáctého ledna. V tento den od pěti hodin odpoledne se totiž v Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea na téma houby z Orlických hor.
/FOTOGALERIE/ Dokonce o vánočních svátcích se mohou houbaři vydat do lesa za úlovkem a neodejdou s prázdnou. Jako například Jaroslav Líbal z Přibyslavi.
Újezd u Boskovic - Zlatá zavařovací hlava. Tak se jmenuje soutěžní přehlídka sterilované zeleniny a hub, kterou poprvé pořádá Pohostinství v Újezdu u Boskovic.
Procházky po lesích v Chřibech s proutěným košíkem a nožíkem v ruce, s hledáním květů lesa-hub, patřily i letos k typickým kratochvílím lidí ze Slovácka. Ačkoliv ti opravdoví houbaři- mistři stále ještě nosí domů z lesa jedlé houby, letošní houbařské sezoně podle mykologů už pomalu zvoní umíráček.
Brno - V současnosti se na světě mluví více než šesti tisíci jazyky. Odborníci odhadují, že s historií člověka je jich svázáno na jednatřicet tisíc. Je však člověk jediný tvor, který dokáže vytvořit složitý kód komunikace? Čím to, že malé děti nasávají cizí jazyky jako houba, zatímco se dospělí při osvojování cizích řečí potýkají s potížemi?
Podzim si gurmáni spojují nejen se Svatomartinskou husou a víny: nastává také sezóna bílých lanýžů. Tato legendární houba je považována za nejdražší kuchařskou surovinu světa, v tuzemských restauracích se proto objevuje jen zřídka.
I když má růst hlavně na trouchnivějících jehličnanech ve vyšších polohách, nenápadné, za to smrtelně jedovaté čepičatky jehličnanové je v Olomouckém kraji plno i v lužních lesích.
I když má růst hlavně na trouchnivějících jehličnanech ve vyšších polohách, nenápadné, za to smrtelně jedovaté čepičatky jehličnanové je v Olomouckém kraji plno i v lužních lesích.
I když má růst hlavně na trouchnivějících jehličnanech ve vyšších polohách, nenápadné, za to smrtelně jedovaté čepičatky jehličnanové je v Olomouckém kraji plno i v lužních lesích.
I když lesy v Olomouckém kraji mnohde vyplenil kůrovec, pomalu končící houbařskou sezonu to nepoznamenalo. Vydařila se. Zejména ve druhé polovině léta a v říjnu. Poznali to i v nemocnicích, kde letos skončily tři desítky lidí s otravou. Jednalo se o ty nejzávažnější případy, kdy lidé snědli nejjedovatější české houby.
I když lesy v Olomouckém kraji mnohde vyplenil kůrovec, pomalu končící houbařskou sezonu to nepoznamenalo. Vydařila se. Zejména ve druhé polovině léta a v říjnu. Poznali to i v nemocnicích, kde letos skončily tři desítky lidí s otravou. Jednalo se o ty nejzávažnější případy, kdy lidé snědli nejjedovatější české houby.
I když lesy v Olomouckém kraji mnohde vyplenil kůrovec, pomalu končící houbařskou sezonu to nepoznamenalo. Vydařila se. Zejména ve druhé polovině léta a v říjnu. Poznali to i v nemocnicích, kde letos skončily tři desítky lidí s otravou. Jednalo se o ty nejzávažnější případy, kdy lidé snědli nejjedovatější české houby.
I když lesy v Olomouckém kraji mnohde vyplenil kůrovec, pomalu končící houbařskou sezonu to nepoznamenalo. Vydařila se. Zejména ve druhé polovině léta a v říjnu. Poznali to i v nemocnicích, kde letos skončily tři desítky lidí s otravou. Jednalo se o ty nejzávažnější případy, kdy lidé snědli nejjedovatější české houby.
I když lesy v Olomouckém kraji mnohde vyplenil kůrovec, pomalu končící houbařskou sezonu to nepoznamenalo. Vydařila se. Zejména ve druhé polovině léta a v říjnu. Poznali to i v nemocnicích, kde letos skončily tři desítky lidí s otravou. Jednalo se o ty nejzávažnější případy, kdy lidé snědli nejjedovatější české houby.
I když lesy v Olomouckém kraji mnohde vyplenil kůrovec, pomalu končící houbařskou sezonu to nepoznamenalo. Vydařila se. Zejména ve druhé polovině léta a v říjnu. Poznali to i v nemocnicích, kde letos skončily tři desítky lidí s otravou. Jednalo se o ty nejzávažnější případy, kdy lidé snědli nejjedovatější české houby.
Spíše výroční mykologickou výstavu připomínala parádní přehlídka sto čtyřiašedesáti druhů hub, které bylo možno shlédnout na páté letošní naučné vycházce Hamrovských houbařů.
Policejní pyrotechnici odpálili v horách starou munici, kterou našel náhodný kolemjdoucí v úterý 29. října odpoledne v lese nad Horskou ulicí v Krupce.
Žďársko – Prakticky poslední příležitost věnovat se svému oblíbenému „sportu“ měli o víkendu všichni nadšení houbaři. Už v pondělí se na mnoha místech Žďárska přihlásily ke slovu ranní mrazíky, které letošní houbovou sezonu ukončí.
Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.
Tradiční výstavu hub v Domě přírody Blaníku v Krasovicích připravila na víkend 26. a 27. října Agentura ochrany přírody kraje České republiky, regionální pracoviště Střední Čechy a Český svaz ochránců přírody Vlašim. V pořadí již 11. ročník přinese různé druhy běžných i vzácných hub nasbíraných v okolních lesích.
/FOTOGALERIE/ Po loňské přestávce, kdy houby téměř nerostly, Kněževeští opět navázali na tradici výstavy hub a fotografií. Letos byla uspořádána jubilejní dvacátá.
V neděli 20. října odpoledne jsem se vypravil do lesa na houba. Stromy neměly dostatek vláhy, a tak listí dlouho na nich nevydrží a po ranních mlhách padá rychle dolů.
Katovice – Kurz zdravého vaření se bude ve čtvrtek 24. října konat v Katovicích. Zpracovávat se tentokrát budou houby. Oblíbený kulinářský kurz se koná od 18 hodin v klubovně Auto klubu Otava Katovice. Účastníci kurzu přispívají 100 Kč na suroviny.
Melicharovo vlastivědné muzeum v Unhošti bude ve středu patřit houbám. Kdo by ovšem čekal, že se zde bude mluvit o hřibech nebo žampionech, ten by se mýlil. Tématem přednášky mykologa Jiřího Véleho totiž budou veřejnosti méně známé houby – hvězdovky.
Koncert v kostele, nebo výtvarná dílna pro kreativce či projekty pro děti, to je to pravé pro podzimní dny nadcházejícího víkendu. Účastníci perníčkového víkendu si vyzkouší zdobení perníčků při šálku dobrého čaje s medemm, nebo houbaři ocení výstavu rozmanitých druhů hub doprovázenou výkladem mykologů o houbách
Prošel lesy nejen v Čechách a na Slovensku, ale také v Německu, Polsku, Rakousku či Francii. Jeho cíl byl jasný najít co nejvíce druhů hub. Petr Hampl není mykolog, ale lepší houbař, jak sám říká. Vášeň pro houbaření získal od dědečka už v dětství a vydržela mu dodnes. Radí lidem, jak rozeznat jedlé houby od jedovatých a kdy vyrazit do lesů. „Sezona hub je celoroční, každé období je vhodné pro jiný druh,“ připomíná.
Prošel lesy nejen v Čechách a na Slovensku, ale také v Německu, Polsku, Rakousku či Francii. Jeho cíl byl jasný najít co nejvíce druhů hub. Petr Hampl není mykolog, ale lepší houbař, jak sám říká. Vášeň pro houbaření získal od dědečka už v dětství a vydržela mu dodnes. Radí lidem, jak rozeznat jedlé houby od jedovatých a kdy vyrazit do lesů. „Sezona hub je celoroční, každé období je vhodné pro jiný druh,“ připomíná.
Prošel lesy nejen v Čechách a na Slovensku, ale také v Německu, Polsku, Rakousku či Francii. Jeho cíl byl jasný najít co nejvíce druhů hub. Petr Hampl není mykolog, ale lepší houbař, jak sám říká. Vášeň pro houbaření získal od dědečka už v dětství a vydržela mu dodnes. Radí lidem, jak rozeznat jedlé houby od jedovatých a kdy vyrazit do lesů. „Sezona hub je celoroční, každé období je vhodné pro jiný druh,“ připomíná.
Prošel lesy nejen v Čechách a na Slovensku, ale také v Německu, Polsku, Rakousku či Francii. Jeho cíl byl jasný najít co nejvíce druhů hub. Petr Hampl není mykolog, ale lepší houbař, jak sám říká. Vášeň pro houbaření získal od dědečka už v dětství a vydržela mu dodnes. Radí lidem, jak rozeznat jedlé houby od jedovatých a kdy vyrazit do lesů. „Sezona hub je celoroční, každé období je vhodné pro jiný druh,“ připomíná.
/FOTOGALERIE/ Velký zájem zaznamenala výstava hub, která proběhla v sobotu 19. října v mladoboleslavském muzeu, které se nachází přímo na hradě. Lidé si přišli prohlédnout nejrůznější druhy hub a poučit se od místního mykologa Stanislava Tutky, který zvídavým návštěvníkům osvětlil rozdíly mezi jedlými a nejedlými žampiony, bedlami nebo holubinkami.
Žďársko – Ačkoliv už svatý Václav den svého jména dávno oslavil, václavky se v lesích Žďárska objevily až nyní. A spolu s nimi plní košíky houbařů také ryzce, bedly nebo čirůvky fialové. Houbaři mají prostě letos žně.
Tragický konec mělo pátrání po jednašedesátiletém muži, který vyrazil v úterý do lesa na houby do lokality poblíž hájovny Řevničov – nádraží. Psovodi jej našli v noci bez známek života.
V neděli a v pondělí 13. a 14. října uspořádal náš mykologický spolek výstavu hub. Termín to nebyl dobrý, v lesích Bílých Karpat nebylo, až na Lopenicko, zhola nic. Všichni říkali, že tak prázdný les ještě nezažili.
Přes stovku policistů, hasičů i kynologů pátralo od středečního odpoledne po muži, který se ztratil při sběru hub v lesích kolem Laškova. Do akce byl zapojený i vrtulník s termovizí.
Přes stovku policistů, hasičů i kynologů pátralo od středečního odpoledne po muži, který se ztratil při sběru hub v lesích kolem Laškova. Do akce byl zapojený i vrtulník s termovizí.
Houby s voctem je název workshopu, který ve čtvrtek uzavře tradiční výstavu hub ve znojemském Domě umění. Výstava začala v pondělí a návštěvníci si na ní mohou prohlédnout několik stovek druhů hub.