Houbaři se mohou pomalu, ale jistě připravovat na letošní sezonu. Po vydatných srážkách minulých dní by mělo přijít oteplení, jak říká mykolog a správce mykologické rezervace Luční na Táborsku Pavel Špinar: „Jsou to ideální podmínky!“ Zatím houby podle jeho slov rostou lokálně.
Houbaři na Strakonicku se radují z prvních úlovků. V současné době lze najít nejvíce hub v parcích a na hrázích rybníků, ale začínají i v dubových lesích.
Podivuhodná mykoflóra Opavského Slezska. Tak se jmenuje stránka, kterou na Facebooku počátkem letošního roku založil Miloš Šembera. Při svých toulkách po okrese nachází i houby, o jejichž existenci mají občas potuchy jen odborníci.
Houbaři mají nejvyšší čas připravit si košíky a nabrousit své nože. Sezona hub právě začíná. „Počasí je takové, že skoro lepší nemůže být,“ řekl Deníku předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. „Není enormní horko, ale jen přiměřeně, kolem 20 stupňů, ale houbám to může stačit,“ konstatoval.
/FOTOGALERIE/ Před jedenácti lety vyrazily první houby, a to i hřibovité, s předstihem oproti předchozím rokům. Hledat houby v začátku sezony je tradičně ošemetná záležitost, ale lidé tenkrát skutečně nosily první úlovky už řadu dní. Napršelo a před ochlazením bylo teplé počasí, které, jak říkají rádi houbaři, nastartovalo růst podhoubí.
Jestliže zaslechnete toto kouzelné slovo, jež se zázračným způsobem a bleskovou rychlostí šíří mezi všemi nedočkavci, kteří se jen třesou, aby je uslyšeli, neváhejte jedinou chviličku ani vy, protože jinak vám je ostatní houbaři vysbírají.
Rostou! Jestliže zaslechnete toto kouzelné slovo, jež se zázračným způsobem a bleskovou rychlostí šíří mezi všemi nedočkavci, kteří se jen třesou, aby je uslyšeli, neváhejte jedinou chviličku ani vy, protože jinak vám je ostatní houbaři vysbírají.
Díky členovi našeho Mykologického kroužku (MK Ryzec) Jakubovi Hrdličkovi se mi poštěstilo zdokumentovat výskyt několika zajímavých jarních druhů hub zařazených do Červeného seznamu makromycetů ČR.
Houbařská sezona je tu. Start přišel se změnou počasí. „Konec zimy i jaro byly suché, až teď po deštích se začínají objevovat jedlé houby. V podstatě začíná růst všechno,“ konstatoval choceňský mykolog Libor Tmej.
Jestliže rádi chodíte na houby a vylepšujete jimi svůj vlastní jídelníček, tahle zpráva se vás vlastně ani netýká. Ale v případě, že si houby dáte v restauraci, měli byste mít jistotu, že vám je připravil někdo, kdo se v houbách opravdu vyzná a že také proto od stolu odejdete po svých.
Ať už hýčkáte okrasnou zahradu, pěstujete vlastní zdravou zeleninu a ovoce, nebo máte rádi balkon a okenní parapet plný květin, bez základní znalosti chorob a škůdců rostlin se často dočkáte nepříjemných překvapení a zklamání. Naučte se, jak je odradit či zlikvidovat.
Milovníci hub si teď mohou pochutnat například na májovce, Jidášově uchu či dokonce některých druzích hříbků. Kde rostou a na co si při jejich sběru dát pozor, prozradil nadšený houbař Jaroslav Kadlec z Příseky u Světlé nad Sázavou.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před otravou houbami. V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži objevila zaměnitelného jedovatého ucháče obecného, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Potravina byla vyrobená ve Švédsku a inspekce ji odebrala v prodejně Viking Haus v Rychnovské ulici v Praze.
Dlouhodobé sucho trápí nejen zemědělce, ale také houbaře. Přesto se Ladislav Špeta z Hodonína může dál věnovat svému velkému koníčku. Dokumentování hub. Jeho fotky obdivují milovníci hříbku třeba v kalendáři či pexesu.
Lukáš Picek, student doktorského studia na katedře kybernetiky Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), učí umělou inteligenci dokonale rozpoznávat fotografie. A sklízí s tím úspěchy po celém světě.
Ženu, která má na Instagramu víc followerů než Nikol Štíbrová (33), najdete v Čechách jen těžko. Ona ale podle časopisu Story přesto zůstává nohama na zemi. A co víc – tvrdí o sobě, že je nudná. Tahle holka ale dokáže vtipně psát i o sbírání hub a ze situací, ze kterých většině maminek tečou nervy, si dělá legraci.
Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.
Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.
Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.
Jaro sice není typickou houbařskou sezonou, ale to neznamená, že nelze nic zajímavého z říše hub najít. Nemluvíme ani tak o „sbírání do košíku“, i když i dobré jedlé houby lze touto dobou v přírodě potkat, ale zejména o houbách zajímavých tvarově.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) přichází v rámci kampaně Do přírody se smí! s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do 4. května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte…
Český svaz ochránců přírody (ČSOP) přichází v rámci kampaně Do přírody se smí! s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do 4. května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte…
Český svaz ochránců přírody s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do čtvrtého května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte.
Zkusili jste někdy připravit kuře s nádivkou? Že byste si netroufli? A přitom nejde o žádnou vědu, příprava nádivky je poměrně jednoduchá věc. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte různé druhy.
Známe ji z nejrůznějších skrytých koutů na chalupě nebo z povrchu starších marmelád. Nevyhýbá se ale ani lidem, je dokonce častým onemocněním. Jak s ní zatočit přírodním způsobem?
Celý svět v současné době bojuje s pandemií koronaviru, který nese označení SARS-CoV-2. Nemocí covid-19 se dosud nakazilo přes 870 tisíc lidí a více než 43 tisíc z nich zemřelo. Víte ale, kolik různých virů existuje? Vědci zatím jich dosud prozkoumali statisíce, upozorňují ale, že to je ve skutečnosti jen malý zlomek těchto nebuněčných organismů. Před řadou z nich nás navíc chrání tvorové žijící v oceánech.
Už jako malého ho houby z lesů Dúbravy v okolí Ratíškovic očarovaly. A své zálibě zůstává Václav Koplík věrný už téměř sedm desítek let. „Už v mládí se mnou chodívali rodiče i prarodiče do lesa, kde jsme sbírali houby. Navíc se otec vyznal a měl v nich opravdu přehled,“ vzpomíná Václav Koplík, který letos oslaví pětasedmdesáté jubileum.
Kdo ze zahrádkářů se těšil, že dnes nebo zítra vyrazí na nákup jarní sadby na trh, má smůlu. Pořadatelé zrušili stánkový prodej v Rosicích u Chrasti i ve Valech u Přelouče. Zákaz platí i na trhy na chrudimském Resslově náměstí.
Jako každým rokem i letos v sobotu před koncem období masopustních akcí vychází v Pikarci od kulturního domu tradiční průvod, tzv. Pikárecké ostatky. Přípravy jednotlivých tematických skupin vrcholí, aby v sobotu před polednem stály v plné parádně u kulturnímu domu.
Co je na Jedovaté houbě nejdivnější? Nacistická knížka o ošklivých Židech pro naše nejmenší se čile provdávala tři roky. Jakmile se nad ní strhl poprask, je ticho po pěšině. Knížka z nabídky na internetu zmizela.