Kreativ

ŠTÍTEK: houby

Místy rostou hřibovité houby jako hřib dubový, hřib borový a hřib kovář, kozák březový či křemenáč osikový. Na Šumavě začínají lišky. Do dvou týdnů by mohly začít "opravdové žně".

OBRAZEM: Podle mykologa Pavla Špinara houbařská sezona teprve začne

Houbaři se mohou pomalu, ale jistě připravovat na letošní sezonu. Po vydatných srážkách minulých dní by mělo přijít oteplení, jak říká mykolog a správce mykologické rezervace Luční na Táborsku Pavel Špinar: „Jsou to ideální podmínky!“ Zatím houby podle jeho slov rostou lokálně.

Houbařům začíná sezona. Tak příznivé podmínky nepamatuji, říká odborník

Houbaři mají nejvyšší čas připravit si košíky a nabrousit své nože. Sezona hub právě začíná. „Počasí je takové, že skoro lepší nemůže být,“ řekl Deníku předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. „Není enormní horko, ale jen přiměřeně, kolem 20 stupňů, ale houbám to může stačit,“ konstatoval.

Z ARCHIVU: Houbaři na Příbramsku brali lesy útokem hned na začátku sezony

/FOTOGALERIE/ Před jedenácti lety vyrazily první houby, a to i hřibovité, s předstihem oproti předchozím rokům. Hledat houby v začátku sezony je tradičně ošemetná záležitost, ale lidé tenkrát skutečně nosily první úlovky už řadu dní. Napršelo a před ochlazením bylo teplé počasí, které, jak říkají rádi houbaři, nastartovalo růst podhoubí.

Houby rostou

Jestliže zaslechnete toto kouzelné slovo, jež se zázračným způsobem a bleskovou rychlostí šíří mezi všemi nedočkavci, kteří se jen třesou, aby je uslyšeli, neváhejte jedinou chviličku ani vy, protože jinak vám je ostatní houbaři vysbírají.

O houbách

Rostou! Jestliže zaslechnete toto kouzelné slovo, jež se zázračným způsobem a bleskovou rychlostí šíří mezi všemi nedočkavci, kteří se jen třesou, aby je uslyšeli, neváhejte jedinou chviličku ani vy, protože jinak vám je ostatní houbaři vysbírají.

Nález vzácných hub na Vrchbělé

Díky členovi našeho Mykologického kroužku (MK Ryzec) Jakubovi Hrdličkovi se mi poštěstilo zdokumentovat výskyt několika zajímavých jarních druhů hub zařazených do Červeného seznamu makromycetů ČR.

Déšť nastartoval houbařskou sezonu

Houbařská sezona je tu. Start přišel se změnou počasí. „Konec zimy i jaro byly suché, až teď po deštích se začínají objevovat jedlé houby. V podstatě začíná růst všechno,“ konstatoval choceňský mykolog Libor Tmej.

OBRAZEM: Už rostou

Na Stachovsku už začínají růst první houby. Na snímku je hřib kovář, první letošní houba, kterou v lese Vladislav Voldřich zahlédl.

Pozor na nakládané houby. Inspekce našla v konzervě jedovatého ucháče

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před otravou houbami. V plechovce s názvem Murklor se sterilovanými smrži objevila zaměnitelného jedovatého ucháče obecného, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Potravina byla vyrobená ve Švédsku a inspekce ji odebrala v prodejně Viking Haus v Rychnovské ulici v Praze.  

Nikol Štíbrová: Mám chlapa, o kterého se můžu opřít. Dostal mě

Ženu, která má na Instagramu víc followerů než Nikol Štíbrová (33), najdete v Čechách jen těžko. Ona ale podle časopisu Story přesto zůstává nohama na zemi. A co víc – tvrdí o sobě, že je nudná. Tahle holka ale dokáže vtipně psát i o sbírání hub a ze situací, ze kterých většině maminek tečou nervy, si dělá legraci. 

FOTO: Jarní houby překvapí tvary, vůněmi i chutí

Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.

FOTO: Jarní houby překvapí tvary, vůněmi i chutí

Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.

FOTO: Jarní houby překvapí tvary, vůněmi i chutí

Český svaz ochránců přírody spustil kampaň Do přírody se smí!, ve které vyzývá lidi, aby – pokud mohou – vyrazili do přírody a hledali jarní houby. Ochránci přírody tak reagují na opatření, která omezují sociální kontakty v době koronaviru. Aby lidi motivovali nejen úlovkem, připravili si pro ně i soutěž.

Vydejte se po tajemství jarních hub

Jaro sice není typickou houbařskou sezonou, ale to neznamená, že nelze nic zajímavého z říše hub najít. Nemluvíme ani tak o „sbírání do košíku“, i když i dobré jedlé houby lze touto dobou v přírodě potkat, ale zejména o houbách zajímavých tvarově.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Redaktoři vaří: Hrstková polévka

/FOTOGALERIE/ Nouzový stav v České republice s sebou přinesl v tisících domácností mimo jiného i každodenní vymýšlení obědů a večeří. A vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.

Do přírody se smí! Na Děčínsku vyrazte na houby

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) přichází v rámci kampaně Do přírody se smí! s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do 4. května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte…

Do přírody se smí! Na Litoměřicku vyrazte na houby

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) přichází v rámci kampaně Do přírody se smí! s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do 4. května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte…

Do přírody se smí. Objevte tajemství jarních hub

Český svaz ochránců přírody s nabídkou aktivity pro všechny, kteří mají možnost chodit do přírody. Do čtvrtého května hledejte v přírodě jarní houby. Spousty jich rostou už nyní. A vzhledem k očekávanému suchu to jsou možná jediné houby, které letos uvidíte.

Rozpoznejte tajemství hub

Muzeum východních Čech v Hradci Králové nabízí divákům díky on-line technologiím exkurze, přednášky a audio pohádky po síti.

Virů jsou na světě miliardy. Lidem by proti nim mohly pomoci mořské houby

Celý svět v současné době bojuje s pandemií koronaviru, který nese označení SARS-CoV-2. Nemocí covid-19 se dosud nakazilo přes 870 tisíc lidí a více než 43 tisíc z nich zemřelo. Víte ale, kolik různých virů existuje? Vědci zatím jich dosud prozkoumali statisíce, upozorňují ale, že to je ve skutečnosti jen malý zlomek těchto nebuněčných organismů. Před řadou z nich nás navíc chrání tvorové žijící v oceánech.

Václav Koplík měl v rukou evropské unikáty. Houby našel i u Balatonu

Už jako malého ho houby z lesů Dúbravy v okolí Ratíškovic očarovaly. A své zálibě zůstává Václav Koplík věrný už téměř sedm desítek let. „Už v mládí se mnou chodívali rodiče i prarodiče do lesa, kde jsme sbírali houby. Navíc se otec vyznal a měl v nich opravdu přehled,“ vzpomíná Václav Koplík, který letos oslaví pětasedmdesáté jubileum.  

Trhy se ruší, pěstitelé nemají komu prodávat

Kdo ze zahrádkářů se těšil, že dnes nebo zítra vyrazí na nákup jarní sadby na trh, má smůlu. Pořadatelé zrušili stánkový prodej v Rosicích u Chrasti i ve Valech u Přelouče. Zákaz platí i na trhy na chrudimském Resslově náměstí.

OBRAZEM: V masopustním průvodu se objeví i zmutované houby

Jako každým rokem i letos v sobotu před koncem období masopustních akcí vychází v Pikarci od kulturního domu tradiční průvod, tzv. Pikárecké ostatky. Přípravy jednotlivých tematických skupin vrcholí, aby v sobotu před polednem stály v plné parádně u kulturnímu domu.

Co je ta houba zač?

Co je na Jedovaté houbě nejdivnější? Nacistická knížka o ošklivých Židech pro naše nejmenší se čile provdávala tři roky. Jakmile se nad ní strhl poprask, je ticho po pěšině. Knížka z nabídky na internetu zmizela.