/ROZHOVOR/ Z průmyslové metropole severní Francie do zapadlé vesničky na Vysočině. A současně z vyhlášených michelinských restaurací do domácí kuchyně rodinné restaurace, kde je sám sobě sluhou i pánem. Taková je ve dvou větách životní cesta francouzského šéfkuchaře Rémiho Decroixe, který už několik let vaří v komorním podniku uprostřed polí, lesů a luk v Horních Dubenkách. O své lásce - vaření - mluvil v rozhovoru pro měsíčník Gurmet. Podívejte se v galerii do jeho restaurce.
Nymburk - Jiří Stránský z Nymburka se s námi přišel do redakce podělit o radost ze sbírání hub. Vyráží do listnatých lesů na Rožďalovicku a vyplácí se to. „Začalo to už v květnu hřiby kováři, nyní nacházím hlavně dubové hřiby,“ ví Jiří Stránský. Ten si prý pochutná na osmažených kloboucích a smaženici. „Jinak to dáme na mrazák, aby byly houby pod maso,“ libuje si vášnivý houbař.
Jižní Morava - V lesích se objevují první houby. Současně s jedlými však rostou i jedovaté. Pozor si lidé musí dávat nejen na ně. Při nesprávném zpracování jim mohou uškodit i jedlé druhy.
Přibyslav – Do lesa se nadarmo nevydal Jaroslav Líbal z Přibyslavi. Ve středu 29. května se mu podařilo najít hned několik krásných a zdravých hub. „Jedná se o hřiba kováře a pečárku polní, lidově žampion a kozáka březového,“ informoval spokojený houbař.
České Budějovice – Pouze maličké hřiby kováře, jež vylézají jako první, našel v neděli znalý amatérský mykolog Jiří Janda z krajského města, který se s košíkem vydal do okolí Černé v Pošumaví a Lipna nad Vltavou. Výlet do lesa je nyní podle něj přínosnější pro mykology než konzumenty, protože z jedlých hub se nic nenajde.
Novoměstsko – Opěnky měnlivé, závojenky podtrnky i čirůvky májovky přidal nyní do svého jídelníčku mykolog z Nového Města na Moravě Oldřich Pojezný. Houbová sezona už odstartovala a den ode dne se bude v přírodě objevovat větší nabídka.
Houbařská sezona se pomalu ale jistě rozjíždí i na Prostějovsku. Košíky nyní plní hlavně čirůvky májovky, závojenky podtrnky a různé druhy žampionů. Podle předního moravského mykologa Jiřího Polčáka z Přerova deštivé počasí teď houbám přeje a do čtrnácti dnů můžeme očekávat i nástup hřibů dubáků. Nesmí ovšem přijít zase velké sucho s větrným počasím.
Houbařská sezona se pomalu ale jistě rozjíždí i na Přerovsku. Košíky nyní plní hlavně čirůvky májovky, závojenky podtrnky a různé druhy žampionů. Podle předního moravského mykologa Jiřího Polčáka z Přerova deštivé počasí teď houbám přeje a do čtrnácti dnů můžeme očekávat i nástup hřibů dubáků. Nesmí ovšem přijít zase velké sucho s větrným počasím.
Vysočina – Ani oblíbené májovky, ani žlutooranžové vějíře chorošovců sírových, na nichž si v loňském roce už v tuto dobu houboví fajnšmekři pochutnávali, zatím v přírodě k mání nejsou. Skalní houbaři už na ně netrpělivě čekají, v tuto chvíli se ale musí spokojit pouze se závojenkou podtrnkou nebo s penízovkou smrkovou.
Žďár nad Sázavou /FOTO/ – Houbaři mají konečně důvod k radosti. Oblíbené čirůvky májovky už rostou. A nikdo se za nimi nemusí plahočit někam do vzdálených lesů. Tyto houby lze totiž sbírat i ve městě.
Kdy naposledy jste se byli podívat na půdě? Dřevěný krov každého domu musí unést váhu střešní krytiny, snést tlak větru a v zimě navíc i pokrývku sněhu. K tomu, aby krov všechno zatížení vydržel, musí být ze statického hlediska v pořádku. Pevnost a nosnost dřevěných prvků ale může být oslabována z důvodu napadení dřevokaznými houbami či hmyzem, a proto je rozumné stav krovu pravidelně kontrolovat. Pokud by majitel domu ponechal napadení dřevěného krovu bez povšimnutí, může se jednoho dne stát, že střecha nevydrží tíhu sněhu nebo nápor větru a zřítí se. Největší riziko je, že v první fázi si nemusíte ničeho všimnout!
Minipivovary rostou v Pardubickém kraji jako houby po dešti. Jen těch registrovaných je minimálně patnáct. Zdejší pivaři jsou však stále konzervativní a zůstávají věrní „osvědčeným značkám“.
Od keltských dob do vzniku vítkovických ocelářských fabrik platilo pravidlo 5/5/5. Tedy v pěti lidech vyprodukovat za pět hodin pět kilogramů železa. Jako to s kolegy ukázali Nicolas Holub a Šimon Kielar.
Ostrava - Od keltských dob do vzniku vítkovických ocelářských fabrik platilo pravidlo 5/5/5. Tedy v pěti lidech vyprodukovat za pět hodin pět kilogramů železa. Jako to s kolegy ukázali Nicolas Holub a Šimon Kielar.
Střední Čechy /ANKETA/ – Houbařská sezona nebyla loni na většině středočeského regionu na houby, ale přímo stála za starou belu – nicméně houbaři věří, že letos by se to mohlo zlepšit. Mimochodem: podle zjištění České zemědělské univerzity pravidelně houbaří dvě třetiny lidí a průměrná česká domácnost ročně při 21 návštěvách lesa nasbírá kolem šesti kilogramů hub.
Střední Čechy /ANKETA/ – Houbařská sezona nebyla loni na většině středočeského regionu na houby, ale přímo stála za starou belu – nicméně houbaři věří, že letos by se to mohlo zlepšit. Mimochodem: podle zjištění České zemědělské univerzity pravidelně houbaří dvě třetiny lidí a průměrná česká domácnost ročně při 21 návštěvách lesa nasbírá kolem šesti kilogramů hub.
Střední Čechy /ANKETA/ – Houbařská sezona nebyla loni na většině středočeského regionu na houby, ale přímo stála za starou belu – nicméně houbaři věří, že letos by se to mohlo zlepšit. Mimochodem: podle zjištění České zemědělské univerzity pravidelně houbaří dvě třetiny lidí a průměrná česká domácnost ročně při 21 návštěvách lesa nasbírá kolem šesti kilogramů hub.
Střední Čechy /ANKETA/ – Houbařská sezona nebyla loni na většině středočeského regionu na houby, ale přímo stála za starou belu – nicméně houbaři věří, že letos by se to mohlo zlepšit. Mimochodem: podle zjištění České zemědělské univerzity pravidelně houbaří dvě třetiny lidí a průměrná česká domácnost ročně při 21 návštěvách lesa nasbírá kolem šesti kilogramů hub.
Amatérský mykolog Jiří Laštůvka využil prodlouženého velikonočního víkendu nejen ke stříhání stromků, k úklidu rodinné chaty a k čištění zanesených okapů. Našel si o svátcích čas také k prohlídce svých oblíbených houbařských nalezišť.
/FOTOGALERIE/ „Milá horo, už jsi dost odpočívala. Je tu opět čas, bys své plody nabízela. Svou jarní svěžest a vůni vydávala. Odemykám tě tímto symbolickým klíčem a přeji ti, bychom byli lidem k tobě šetrnými,“ recitoval při otevírání hory pozlaceným klíčem Pavel Bublík, člen Mykologického klubu Salaš.
Benešovsko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Nymbursko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Kutnohorsko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Příbramsko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Rakovnicko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Kladensko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Mělnicko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Kolínsko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Mladoboleslavsko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
Berounsko - Zkušenosti, rozvaha a životní moudrost. To jsme si většinou zvykli spojovat se stářím. Vyšší věk, s nímž se často pojí také zhoršení zraku nebo třeba i roztržitost, je však v některých oblastech vnímán jako překážka. A mezi takové obory se řadí i houbaření.
/FOTOGALERIE, ANKETA, RECEPT/ Vyrazit do lesa v zimě a přinést si houby na polévku či pod maso? Proč ne. Zimní houbaření má stále více příznivců i na Hané.
/FOTOGALERIE, ANKETA, RECEPT/ Vyrazit do lesa v zimě a přinést si houby na polévku či pod maso? Proč ne. Zimní houbaření má stále více příznivců i na Hané.
České Budějovice – Už zase rostou. Že se v lese objevily houby, není ale podle mykologa Jihočeského muzea Miroslava Berana vzhledem k počasí nic neobvyklého.
Narodil jsem se 20. května 1988 v Nymburce, kde žiji. Vystudoval místní gymnázium, v Pardubicích humanitní studia (pedagogiku a sociální antropologii). Jsem bakalář. Mimo to, že jsem věčný student, píšu básně, skládám písně. Vážím si vůbec té možnosti tvořit. Sbírám zvláštní druhy hub a různé pružiny. Z nich postavím sochu, kterou chci rozpohybovat.
Beroun - Pouze jepičí život dopřálo víkendové počasí sněhulákům, kteří se po středních Čechách vyrojili jako houby po dešti během soboty. Mokrý sníh padající v noci a během dopoledne se totiž ukázal pro jejich stavbu jako mimořádně vhodný - ať už šlo o miniatury „splácané“ třeba někde na zábradlí nebo na podstavci sochy během pár okamžiků, nebo o větší sněhové objekty, jejichž příprava vyžadovala větší úsilí. Neměly však dlouhého trvání.
Cukrovka (diabetes) patří mezi rozšířené civilizační choroby. Zjednodušeně řečeno se jedná o poruchu metabolismu cukrů (sacharidů), která vzniká v důsledku nedostatečné tvorby inzulinu. Pozitivně na tvorbu inzulínu a hladinu glukózy v krvi působí některé byliny, které můžou být vhodnou prevencí nebo doplňkovou léčbou.