Příbramsko - Tak co, byli jste na houbách? Otázka, kterou v těchto dnech slýcháme na každém rohu. Že je opodstatněná, můžeme jistit při první procházce lesem, a to nejen ráno, ale i navečer. Určitě tam nebudeme sami.
Chrudim - V čase prázdnin a dovolených jsme vyzpovídali další tři známé sportovní funkcionáře a položili jim dvě otázky. Tentokrát Petr Dachovský, Stanislav Peca a Jaroslav Gála.
Příbram – Lesy v posledních dnech ožily pod nájezdy houbařů. Rostou praváky, křemenáče, růžovky, ale i další druhy hub. Jak dosvědčují houbaři, co se vrací z lesů, houby rozhodně nerostou všude. Jsou místa, kde opravdu nezakopnete ani o prašivku, jak říkají. Pak vejdete do smrčiny a můžete hledat hříbky kolem hromádek okrajků.
Karlovice – Slaměné stroje, postavy i zvířata spojená s fantastickým světem francouzského spisovatele Julese Verna jsou od soboty k vidění ve Šťastné země v Českém ráji. V areálu začal Slamák, třítýdenní slavnosti slámy. Návštěvníci tam uvidí tři desítky slaměných výtvorů.
Příbram /DENÍK HOUBAŘE/ – Lesy v posledních dnech ožily pod nájezdy houbařů. Rostou praváky, křemenáče, růžovky, ale i další druhy hub. Jak dosvědčují houbaři, co se vrací z lesů, houby rozhodně nerostou všude. Jsou místa, kde opravdu nezakopnete ani o prašivku, jak říkají. Pak vejdete do smrčiny a můžete hledat hříbky kolem hromádek okrajků.
Jindřichohradecko - Houbaři si konečně mnou ruce, neboť počasí jim začalo přát. Domů si mohou přinést hřiby i holubinky a pozor by si měli dát na zrádnou muchomůrku zelenou.
Příbram - Ráno si trochu přivstat, uvařit kávu do termosky a vyrazit s košíkem do nejbližšího lesa na svá zaručená místa, tak začíná den houbařů, kteří už nosí z brdských hvozdů úlovky rozličných druhů.
Praha - Déšť v uplynulých dnech růstu hub trochu pomohl, ale žádné houbařské žně se stále nekonají. Více hub roste spíš na jihu a západě Čech, úspěšnější než před týdnem budou i houbaři na Moravě. Stále platí, že houby lze najít hlavně ve středních a vyšších polohách. Víc jich teď podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti houbaři najdou na Plzeňsku, naopak ve středních Čechách je jich pomálu. Rostou hlavně letní houby – hřiby, lišky a holubinky.
Znojmo, Brno - U profesionálních fotbalistů to není moc častý jev. Projít mateřským klubem od přípravky a prosadit se v týmu dospělých není jednoduché. Dvaadvacetiletý znojemský gólman Jiří Doleček to dokázal a o víkendu nastoupil ke svému prvnímu druholigovému startu.
Trvalky kvetou jako o závod. Sušit můžeme téměř všechny části rostlin (květy, listy, stonky, semeníky, plody atd.). Důležité je správné načasování sklizně (poupě či plný květ), protože jinak při sušení dochází ke znehodnocení materiálu. K sušení využijeme teplou, dobře větranou a tmavou místnost, například půdy nebo kůlny.
Hranice - Dušan Staněk z Hranic chodí na hřiby od útlého dětství a tuto celoživotní zálibu si pečlivě uchovává dodnes. Do lesů v bližším i vzdálenějším okolí se už několikrát vydal i letos. Přestože v předcházejících dnech Hranicko zkrápěly přívaly deště, na start té pravé sezony se stále čeká. Všechno ale prý naplno vypukne už v nejbližších dnech.
Hradec Králové - Pěstovat houby v domácích podmínkách? V posledních letech velmi oblíbená záležitost. Prodávají se žampiony, hlíva i lesní houby. Na co si dát pozor a které druhy raději nekupovat, nám prozradila Tereza Tejklová z hradecké mykologické poradny.
Pavlovice /ANKETA/ - Rybář Filip Jurman vyrazil na doporučení zkušených kolegů nedávno před bouřkou položit udice k rybníku u Pavlic na Znojemsku. Místo kapra či úhoře domů donesl jiný úlovek. „Vatovec obrovský z nedalekého lesíka mě opravdu překvapil. Vážil přes dvě a půl kila," svěřil se Deníku Rovnost Jurman.
Žumberk – Bydlí s kamarády v chatkách, jedí z ešusů a pokud neprší, celý den řádí venku. I proto mají přehled, kde roste jaká houba, kolik je letos komárů a dokonce i objevili raky. „To je důkaz, že v potoce je čistá voda," usmívá se Míra Konopa, jeden z osmnácti táborníků, kteří si právě užívají na letním táboře nedaleko Žumberka.
Berounsko – Oproti minulé sobotě, kdy jsme si poprvé povídali o houbách s nadšeným houbařem-mykologem Petrem Knápkem, se počasí umoudřilo. Příroda se dočkala dalšího přídělu vody, a tak výprava za houbami do našich lesů už bude jistě zajímavější.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Vydatné deště posledních dnů potěšily milovníky hub. Ty totiž rostou. „V posledních dvou dnech nám snad už konečně začala sezona," řekl v pondělí prezident ratíškovického mykologického kroužku Václav Koplík.
Trvalky kvetou jako o závod. Sušit můžeme téměř všechny části rostlin (květy, listy, stonky, semeníky, plody atd.). Důležité je správné načasování sklizně (poupě či plný květ), protože jinak při sušení dochází ke znehodnocení materiálu. K sušení využijeme teplou, dobře větranou a tmavou místnost, například půdy nebo kůlny.
Trvalky kvetou jako o závod. Sušit můžeme téměř všechny části rostlin (květy, listy, stonky, semeníky, plody atd.). Důležité je správné načasování sklizně (poupě či plný květ), protože jinak při sušení dochází ke znehodnocení materiálu. K sušení využijeme teplou, dobře větranou a tmavou místnost, například půdy nebo kůlny.
Liberec – Výstava s názvem „Houby v kině" včera odstartovala ve vestibulu sídla Krajského úřadu Libereckého kraje v ulici U Jezu v Liberci. Má upozornit na současný špatný stav libereckého kina Varšava, kde se dá nalézt celá škála různých hub a plísní.
Karlovice /FOTOGALERIE/ – Karlovická Art Galerie penzionu U Řeky nabízí další letošní výstavní lahůdku, a to obrazy malířky Silvie Janotta Forsyth z Velké Bystřice. Výstava obrazů s náměty městských zákoutí a zátiší s ovocem potrvá do 19. září.
Beskydy - Letošní rok je prý díky příznivým klimatickým podmínkám pro růst hub velmi dobrý, až mimořádný a houbařům dává šanci, že se z lesa nevrátí s prázdným košíkem.
Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát.
Paříž - Bio, lehká a zdravá: taková je prý čokoláda s houbami, kterou vyvíjí americká společnost Mycotechnology. Ta používá proces fermentace kakaových bobů spolu s houbami, aby čokoláda byla méně hořká a nemuselo se do ní přidávat tolik cukru. Firma, která sídlí v Denveru ve státě Colorado, už před rokem aplikovala svou metodu fermentace na kávová zrnka. Nedávno oznámila, že podobný proces rozšiřuje na kakaové boby.
Ústí nad Labem – Zapomeňte na plahočení lesem s prázdným košem. Houbařská sezona se na Ústecku konečně rozjela. Sice má pár týdnů zpoždění, přesto se v lese krčí mnoho úlovků. Doma tak můžete slíbit, že bude smaženice.
Skryje – Opravdu stoprocentní potravinu z našeho regionu nabízí kozí farma ve Skryjích. Její majitelé tu kozy chovají, zpracovávají mléko. I samotné kozy spásají okolní louky, mají z nich seno a jádro vyrostlo na polích v okolí.
Příbram /FOTO HUB/– Oproti minulé sobotě, kdy jsme v novinovém vydání Příbramského deníku poprvé přinesli povídali o houbách s nadšeným houbařem-mykologem Petrem Knápkem, se počasí umoudřilo. Příroda se dočkala dalšího přídělu vody, a tak výprava za houbami do našich lesů už bude jistě zajímavější.
Most - Počasí začalo houbám přát. V lesích v okolí Mostu a Litvínova se zřejmě objeví více lidí hledajících hřiby, kozáky, křemenáče a další pochoutky. "Teď si myslím, že snad začnou," sdělila Eva Sedláková z Litvínova, která má pěkné úlovky se synem Markem.