Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Hudebník Harry Belafonte zemřel ve věku 96 let

Zemřel hudebník a bojovník za lidská práva Harry Belafonte. Bylo mu 96 let

Americká hudební ikona i bojovník za lidská práva a rovnoprávnost Harry Belafonte zemřel, bylo mu 96 let. Příčinou úmrtí bylo selhání srdce, řekl deníku The New York Times jeho dlouholetý mluvčí Ken Sunshine. Zpěvák, který vedl hudební žebříčky i kampaně za občanská práva, zemřel ve svém bytě na Upper West Side na newyorském Manhattanu. Poctu jeho talentu, aktivitám i charakteru na sociálních sítích skládají kolegové z hudební branže i politici.

Režisér Filip Nuckolls.

Beatles je hudba jiné generace. Ale obdiv si zaslouží, říká Nuckolls

/ROZHOVOR/ Režisér Filip Nuckolls nastudoval se souborem Východočeského divadla hru slovenského dramatika Viliama Klimáčka Kdo se bojí Beatles, která bude mít v Pardubicích v sobotu 22. dubna českou premiéru. Legendární liverpoolská kapela, která se dostala do názvu hry, přitom nepatří k jeho oblíbeným interpretům. „Já jsem generace, která už vyrostla na elektronické hudbě," říká režisér.

Bluegrass na sto procent! Multiinstrumentalisté Radim Zenkl (na snímku vlevo) a Ondra Kozák vydali album.

Za oceánem jsem žil naplno svůj sen, říká světový mandolinista z Boskovicka

Ve třiadvaceti letech se Radim Zenkl rozhodl pro zásadní krok, který mu změnil život. Z komunistického Československa se v létě roku 1989 těsně přes sametovou revolucí vydal do Ameriky. Za oceánem prorazil s vlastním unikátním stylem hry na mandolínu. Později podlehl kouzlu i dalších hudebních nástrojů a zařadil je do svého repertoáru.

Bluegrass na sto procent! Multiinstrumentalisté Radim Zenkl (na snímku vlevo) a Ondra Kozák vydali album.

Špičkový bluegrass na Boskovicku. Hudba musí bavit, shodují se Zenkl a Kozák

/FOTO, VIDEO/ Slyšet hrát a zpívat Radima Zenkla s Ondrou Kozákem naživo je nezapomenutelný zážitek. I když improvizovaný mini koncert na přání trvá jen několik minut. V kantýně televizního studia o pauze při rozhovoru pro Deník, který vede redaktor a velký fanoušek rockových AC/DC. Skupiny na míle vzdálené jejich bluegrassovému žánru. Stačí však, aby oba špičkoví multiinstrumentalisté hrábli do strun mandolíny či kytary a vše je jinak.

Dechová hudba Loštická Veselka křtila nové CD.

Dechová hudba Loštická Veselka pokřtila své první album

Dechová hudba Loštická Veselka připravila pro své příznivce křest svého prvního oficiálního studiového zvukového nosiče CD, na které nahrála v průběhu roku 2022 v Českém rozhlase Olomouc 12 skladeb různého žánru mj. píseň, kterou pro ni napsal Milan Baginský, „Loštice jsou na Moravě“, která dala název hudebnímu pořadu v Kulturním domě v Lošticích, který se konal v sobotu dne 15. dubna. Za příspěvek velmi děkujeme.

Vladimír Javorský obdržel cenu Davida Stypky.

Ceny Jantar 2023 uděleny. Oceněni byli i Vladimír Javorský či Eduard Halberštát

/FOTO, VIDEO/ Odborné poroty Moravskoslezských uměleckých Cen Jantar rozhodly o dvanácti laureátech za rok 2022 a také o jednom ocenění za celoživotní přínos. Ceny byly rozdány v pondělí večer v Domě kultury Poklad v Ostravě. Ojedinělé ocenění umělců spojených s Moravskoslezským krajem tak má za sebou šestý úspěšný ročník. V jakých kategoriích se ceny udílely a kdo je získal?

Scenáristka Lucie Konášová je druhá zprava, Anděla Páně připravila s Ondřejem G. Brzobohatým

Z Korna jako muzikálového Pána Boha jsem nadšená, říká autorka Anděla Páně

Jedna z našich nejpopulárnějších filmových pohádek Anděl Páně z roku 2005 dostane muzikálovou podobu. Na námět a libreto Lucie Konášové a hudbu a texty Ondřeje Gregora Brzobohatého ji v Hudebním divadle Karlín připravuje režisér Martin Čičvák. Premiéra se odehraje koncem října, ale zájem o vstupenky je už teď.

Letošní ceny České hudební akademie Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky

Ceny Anděl opanovala hudba Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Svěrák

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Do Síně slávy uvedl prezident Petr Pavel herce, dramatika, spisovatele a textaře Zdeňka Svěráka. 

Kruh přátel hudby ve Kdyni začne koncertem sólistů Národního divadla.

Ve Kdyni zahajují nový ročník Kruhu přátel hudby

Slavnými áriemi a dvojzpěvy bude v pátek 14. dubna zahájen letošní cyklus Kruhu přátel hudby ve Kdyni. Sólisté opery Národního divadla v Praze vystoupí od 19 hodin ve společenském sále Sokolovny Kdyně v Masarykově ulici.

Zpěvačka Lenny

Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí, hudba jim pomohla, říká Lenny

Nejrockovější album a generační zpověď. Tak zpěvačka Lenny hovoří o své poslední desce Heartbreak Culture. Nové album, na němž spolupracovala i hvězdná jména světové hudby, několikanásobná držitelka Ceny Anděl fanouškům představí při turné po rockových klubech, které bude mít šest zastávek. Zavítá při něm i do Plzně. 

Trio RTH

Hudba Karla Reinera rozezní tuto neděli žateckou Křížovu vilu

Koncert Tria RTH na motivy hudby skladatele Karla Reinera se uskuteční v Křížově vile v neděli 16. dubna od 15 hodin. Koncert pořádá Regionální muzeum Žatec jako doprovodnou akci k výstavě malíře Otty Steina, se kterým Karla Reinera spojují jak žatecké rodiště a židovský původ, tak i internace v terezínském ghettu.

Zpěvák Dan Bárta se ohlíží za érou alb Illustratosphere a Entropicture

Zpěvák Dan Bárta: Dneska už jsem jinde, než když mi bylo třicet

Strašně to letí. Od vydání poslední řadovky Dana Bárty a skupiny Illustratosphere už uplynuly tři roky. Turné k albu Kráska a zvířený prach se přitom ze zjevných příčin (covid, lockdown a tak dál) jaksepatří protáhlo. Teď začíná další šňůra s názvem Němá éra tour. Na ní jedenáctinásobný držitel Ceny Anděl v kategoriích Zpěvák roku a Zpěvák čtvrtstoletí připomene první dvě alba této sestavy. Desky Illustratosphere (2000) a Entropicture (2003), jež byly dlouho vyprodané, nyní vycházejí v reedicích na CD, streamovacích platformách a poprvé i na vinylu.

Jan P. Muchow a Pats Nichols v broumovském klášteře.

Jan P. Muchow rozezvučí Dřevník a naváže spolupráci se skupinou Kluci

/FOTO/ Jeden z nejvýraznějších českých hudebníků, skladatelů a producentů Jan P. Muchow vystoupí spolu s dalšími interprety v sále Dřevník v broumovském klášteře v rámci festivalu TRE FEST. Festival se zároveň koná ve vernéřovickém Soulkostele a v broumovském baru Terno, a to ve dnech 14. a 15. dubna.

Zpěvačka Lenny

Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí, hudba jim pomohla, říká Lenny

Nejrockovější album a generační zpověď. Tak zpěvačka Lenny hovoří o své poslední desce Heartbreak Culture. Ve své tvorbě se nebojí otevírat témata jako boj s vnitřními démony, život handicapovaných nebo domácí násilí. „Překvapilo mě, u kolika lidí se to setkalo s osobní odezvou. Ženy mi psaly, že jsou oběťmi domácího násilí a snaží se z toho vymanit. A že jim ta muzika pomohla si něco uvědomit,“ popisuje.

Z koncertů kapely No Barriers.

Česko-bosenská kapela No Barriers stírá hranice žánrů: Hudební řeči rozumí každý

Kapela No Barriers vznikla vzájemnou spoluprací muzikantů, jejichž původ se nenese pouze do českých měst, ale také do bosenského Sarajeva. Salih, Karel, Petr a Jirka vytvořili vzájemnou synergii, která funguje jak na koncertech, tak i v soukromí, kde členy pojí také přátelství. Ostatně jak muzikanti tvrdí, hudební řeči rozumí každý, nezávisle na situaci či kultuře.

Cate Blanchettová, jež představila úspěšný film Tár, sklízela obdivné pohledy

RECENZE: #MeToo naruby. Tár s Cate Blanchett odmění diváky komplexní podív

Lydia Tár je světoznámá dirigentka, jež během své profesní dráhy dosáhla snad všeho, co si jen lze představit. Je vedoucí dirigentkou berlínských filharmoniků, s nimiž právě nacvičuje Mahlerovu Pátou symfonii, držitelkou mnoha ocenění včetně Grammy a Oscara, v soukromí žije ve spokojeném vztahu s houslistkou Sharon, se kterou navíc vychovává dceru Petru. Vyzařuje nezdolným sebevědomím, pílí i hlubokými znalostmi z dějin hudby.

S.V.A Trio

S.V.A. Trio v zajetí Urban Fusion. Muzikanti svůj styl představí ve Varnsdorfu

/ROZHOVOR/ To se jednou spojili tři čeští špičkoví muzikanti, kteří vystudovali klasiku, a tak dlouho hledali svůj vlastní styl, až ho našli a pojmenovali Urban Fusion. Ve čtvrtek 6. dubna 2023 v 18 hodin ho představí v Městském divadle ve Varnsdorfu. A bude to zážitek velmi ojedinělý – podobnou hudbu totiž nikdo na české scéně nehraje a i v Evropě bychom podobný soubor jen těžko hledali. 

Pěvkyně Simona Mrázová jako pedagog hledá neustále způsoby a cesty, jak s mladými lidmi pracovat. Velmi ji to ale baví.

Pěvkyně Simona Mrázová: Vzory v životě nemám, obdivuji lidi napříč povoláními

Pěvkyně Simona Mrázová pochází ze Zlína, její profesní život se však provázal převážně s Moravskoslezským regionem. Ačkoli sama tvrdí, že jako zpěvačka skladatelské ambice spíše neměla, nedávno vyšel písňový cyklus Ta naša láska, na kterém se autorsky podílela. V rozhovoru prozradila mnohé o svém životě, kde není čas na dělbu energie, i o radostech hudebního povolání a pedagogické práci.

Pořadatel Skandálního koncertu Erhard Buschbeck, který byl později souzen za to, že dal facku návštěvníkovi.

Skandální koncert ve Vídni: Před 110 lety se boháči utrhli, létaly facky i židle

Pěsti, kopance, nábytek létající vzduchem. Zatímco představit si podobnou scénu například na metalovém či punkovém koncertu někde v nočním klubu, kde alkohol teče proudem, nevyžaduje přílišnou fantazii, představa něčeho takového v nejprestižnějším vídeňském koncertním sálu za účasti smetánky se zdá být trochu přitažená za vlasy. Jenže omyl, přesně v těchto kulisách se jedna mohutná rvačka skutečně odehrála. Došlo k ní před 110 lety a tehdejší koncert dodnes nese přízviska skandální či fackovací.

HC Energie Karlovy Vary.

Hymnu si v kabině moc často nepouštíme, prozradil Vít Jiskra

/TÉMA DENÍKU/ Energie, enerdží… Tak zní refrén hymny karlovarské Energie. Nejčastěji byla slyšet při nástupu domácích hráčů na ledovou plochu v KV Aréně, tak už tomu ale nyní není. Hymnu vystřídalo video na kostce spolu s hudbou. Je klubová hymna ještě vůbec aktuální nebo přežitkem? Z kabiny hráčů můžeme před zápasem slyšet hlasitou hudbu, která se prolíná nejspodnějším prstencem KV Arény, ale klubovou hymnu jen tak neuslyšíte. 

Karviná-Louky. Nový kostel sv. Barbory, vysvěcený v roce 2001.

Bude soud? Lidem v Karviné-Loukách vadí hlučná hudba i hlasité zvony z kostela

/VIDEO/ Zástupce církve říká, že je to tradice, někteří lidé bydlící poblíž kaple ale tvrdí, že je hudba z reproduktoru, včetně nahraného zvonění zvonů, obtěžuje. Tento spor už nějaký čas doutná v karvinské městské části Louky mezi farářem, který má na své straně místní farníky, a lidmi, jež bydlí poblíž kaple sv. Barbory.

Ilutrační foto

Muž z Karviné umožnil stahovat hudbu. Byl obviněn z porušování autorských práv

Koncem března obvinili policisté odboru hospodářské kriminality územního odboru Karviná šedesátiletého muže ze spáchání trestného činu porušení autorských práv. Je mu kladeno za vinu, že nejméně od října 2013 do listopadu 2022 měl prostřednictvím internetu zpřístupnit k volnému šíření téměř 1 000 souborů komerčních hudebních alb.

Letos uplyne 603 let od slavné bitvy u Sudoměře.

Žižka opět přitáhne do Sudoměře. Utká se tu s křižovníky a železnými pány

Letos uplyne 603 let od slavné bitvy u Sudoměře na Strakonicku, jedné z nejslavnějších bitev našich dějin. V sobotu 25. března k rybníkům Markovec a Škaredý opět přitáhnou husité, pronásledováni křižovníky ze Strakonic a železnými pány z Písku. Diváci uvidí strhující příběh, ve kterém Jan Žižka s hrstkou svých bojovníků slavně zvítězí. Přijďte si historický den užít i vy, nedaleko akce vám zastaví vlaky.

Jaromír Vomáčka, rodák z Dašic.

Vánoce, Vánoce přicházejí. Autor hitu se narodil před 100 lety v Dašicích

/VÝROČÍ/ 23. března roku 1923 se v Dašicích narodil Jaromír Vomáčka, hudební skladatel populárních písní a divadelní a filmové hudby. Pro Yvettu Simonovou napsal Zhasněte lampiony, pro Václava Neckáře Lékořici. Nesmrtelná je také melodie Vánoce, Vánoce přicházejí. Zajímavý byl i jeho soukromý život. 

Koncert klarinetistky Natálie Hrdová v Divadle Na Kovárně.

Podívejte se: V poděbradském divadle vystoupila mladá a oceňovaná klarinetistka

Příznivcům krásné hudby se v úterý 21. března představila mladá klarinetistka Natálie Hrdová. Společně s klavíristou Pavlem Praženicou nabídli v Divadle Na Kovárně v Poděbradech repertoár složený ze skladeb evropských klasiků. V rámci příjemného souzvuku klarinetu a klavíru zazněly ukázky z tvorby Carla Marii von Webera, Bély Kovácse, Roberta Schumanna, Maurice Ravela a Jeana Francaixe.

Kapela Vasilův Rubáš vás zve na svůj sólový koncert na pátek 24. března do Malostranské Besedy.

Páteční večer plný muziky! Vasilův Rubáš zahraje v Malostranské Besedě

Známá kapela Vasilův Rubáš zahraje v pátek 24. března v pražské restauraci Malostranská Beseda na Malé Straně. Toto folk-reggae-punkové duo nabízí chytlavé melodie, nápadité a vtipné texty plné originálních spojení, obrazů či asociací a především neuvěřitelný proud energie. Návštěvníky koncertu zaručeně dostane nejen unikátním mixem skvělé hudby, ale i svým komickým vystoupením a humorem. Kapela inklinuje k široké škále stylů, dokáže tak nadchnout nejen příznivce folku, ale i fanoušky ostřejšího punku. Hravost, střídmá instrumentace a zemitý zpěv, otevřenost, ironie i sarkasmus tvoří dokonalou symbiózu. Velký sólo koncert začíná od 20.30 hodin.

Italští Ottone Pesante se představí ve čtyřech českých městech.

Užijte si porci originální muziky s Ottone Pesante a spol.

Trubka, trombón a bicí mohou dohromady znít opravdu heavy a avantgardně znějící jazz-brass-metal trio dělá ne jeden, ale dva kroky za tradiční představu o extrémní hudbě. Ottone Pesante svůj zvuk postavili na souzvuku trubky a pozounu doprovázených zběsilými bicími. Jsou tu silné vazby na metal, ale zároveň i na další hudební světy jako klasická moderna, experimentální hudba, doom nebo jazzcore, čímž si Ottone Pesante získali respekt nejen jazzové, ale i metalové scény.