Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Buskerské pokoje Kateřiny Šedé jsou součástí festivalu Maraton hudby Brno 2023.

VIDEO: Originální ozdoba pěší tepny v Brně. Na České stojí záchod a visí slipy

Na řadu netradičních vystoupení se mohou Brňané přijít podívat na festival Maraton hudby, který se koná v centru města tento víkend. V kulisách pokojů, které každoročně rozestavuje po Brně umělkyně Kateřina Šedá, zahrají pouliční umělci. Letos se Šedá kvůli výročí rozpadu Československa rozhodla mezi speciální koncertní sály zařadit také videopůjčovnu.

Rytíři na hradě Sovinci.

Kam o víkendu? Za rytíři na Sovinec, na DJ Boba nebo na mašinky

Jak si užít nastávající víkend? Vyrazit můžete třeba na Hodokvas rytíře Kobylky a Noc démonů na hradě Sovinci nebo na koncert oblíbeného Dua Jamaha v Krnově. V Ostravě můžete v Dolní oblasti Vítkovic navštívit velkolepě pojatou show světoznámého DJ Boba a jeho hostů. V Olomouci se zase koná akce pro fandy vlaků a železnice. Mezinárodní setkání "Bobin" bude unikátní. Přinášíme vám tipy nejen z celého Moravskoslezského kraje, ale i ze sousedního Olomoucka, Šumperska a Jesenicka. 

Mělnický košt je tradiční letní akcí.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkend nabízí na Příbramsku i u sousedů desítky akcí

/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Míříte na dovolenou, nebo zůstáváte doma a láká vás vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Příbramsku i v dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, slavnosti a posvícení, ale třeba i na košt vína, přehlídku harmonikářů, dětský muzikál, retrosetkání, kde se bude hrát čára a skákat panák, nebo sraz vojenské a historické techniky provázený kaskadérskou show. 

Ilustrační foto

Pivní slavnosti s Vitacitem ve Žraloku. Deník má volňásky

Pivo a dobrá hudba, to jsou odnepaměti propojené nádoby. Znalci chmelového moku a tvrdší muziky si přijdou na své v sobotu v kempu Žralok. Konají se tam Plumlovské pivní slavnosti s pěti kapelami v čele s legendární partou Vitacit. Čtenáři Deníku se mohou akce zúčastnit zadarmo.

Nejlepší možností je, aby se o psa postaral přítel nebo člen rodiny, pokud to nejde, přichází na řadu psí hotel nebo služba hlídání zvířat

Potřebujete pohlídat psa? Existují tipy, jak zařídit, aby psychicky nestrádal

Odjezd na vytouženou dovolenou nepředstavuje jen radost, ale také mnoho starostí. Jednou z nich je problém, jak se v době dovolené postarat o psa, který s námi na cesty nemůže. Je lepší dát ho ke spolehlivým přátelům či k příbuzným, nebo raději najít dobrý psí hotel? A co pejska nechat doma a posílat za ním někoho zodpovědného? Variant existuje více, důležité však je, aby byl pes v bezpečí a nestrádal.

Symfonický orchestr v jediných klávesách. Miroslav Vobořil skládá a nahrává filmovou hudbu v malém nahrávacím studiu na okraji Hořic.

Orchestr v malém studiu. Skladatel z Hořic nahrál hudbu k německému filmu

V malém nahrávacím studiu na okraji Hořic se skrývá celý symfonický orchestr. Právě tady, v suterénu rodinného domku, vznikala v hlavě a v klávesách hudebního skladatele Miroslava Vobořila hudba k německému celovečernímu filmu PAMBARA. Hořický skladatel si tím po 25 letech usilovné práce splnil velký sen.

Hudební skladatel Miroslav Vobořil žije a tvoří v Hořicích.

Orchestr v malém studiu. Skladatel z Hořic nahrál hudbu k německému filmu

/FOTO, VIDEO/ V malém nahrávacím studiu na okraji Hořic se skrývá celý symfonický orchestr. Právě tady, v přízemí rodinného domku, vznikala v hlavě a v klávesách hudebního skladatele Miroslava Vobořila hudba k německému celovečernímu filmu PAMBARA. Hořický skladatel si tím po 25 letech usilovné práce splnil velký sen.

Haydn Youth String Orchestra.

V konojedském kostele se rozezní hudba. Zahraje třicetičlenný smyčcový orchestr

V Konojedském kostele se opět rozezní hudba. Tentokrát proběhne v pátek 4. srpna od 19 hodin benefiční koncert Haydn Youth String Orchestra. Při neopakovatelném zážitku se představí třicetičlenný holandský smyčcový orchestr, který se skládá z houslí, viol, violoncell a kontrabasů a řídí jej Jan-Ype Nota, jehož cílem je vystopovat a vést mimořádně talentované mladé smyčcové hráče ve věku od 9 do 19 let.

Ilustrační foto

Od sousedů: Rohrbach má nemocnici plnou primářek

V rakouských nemocnicích jsou ženy na vedoucích pozicích nadále výjimkou. Přestože skoro polovina lékařů jsou ženy, vedou jen 14,3 % oddělení veřejných nemocnic a 18,8 % ředitelství. Výjimkou je klinika v Rohrbachu, kde jsou primářky na radiologii, dětském oddělení a na akutní geriatrii. Zastávají tak 37,5 % postů.

Jedenáctý Podivínský mazec se rozjížděl v dešti.

Tipy na víkend na Břeclavsku: traktoriáda v Podivíně nebo westernové závody

Prázdniny se dostaly do své poloviny a ani nadcházející víkend nebude nouze o skvělé akce. Na Břeclavsku pozveme do Podivína, kde se koná již 12. ročník závodů podomácky vyrobených traktorů a samohybů. Dalším lákadlem mohou být westernové závody v Lanžhotě, při kterém budou muset jezdci na koních zvládnout hned několik disciplín. Hodonínsko zve na oslavu výročí mužského pěveckého sbotu a na chuť si příjdou i vinaři. Znojemsko zase ozvučí hudba. Na Hudebním festivalu Znojmo vystoupí třeba cimbálová muzika v podání Horňácké muziky. 

Koncert Skyfall na festivalu Soundtrack v Poděbradech v sobotu 27. srpna 2022.

Osmý ročník Soundtracku odstartuje film Il Boemo s Vojtěchem Dykem v hlavní roli

/FOTO, VIDEO/ Letošní 8. ročník festivalu Soundtrack Poděbrady se rozroste do nových míst. Přibude nová stage, kterou pořadatelé zasadili do nádherného prostoru zámecké zahrady. Festival navíc poprvé realizuje filmovou scénu v sále kongresového centra na lázeňské kolonádě, kde bude promítat filmové tituly s důrazem na jejich hudbu.

David Koller

David Koller natočil na Švestkové dráze nový klip. Do kraje shlíží z vrtulníku

Krásná krajina Českého středohoří, rocker David Koller za kniplem vrtulníku, kytarista Michal Pelant na střeše lokomotivy projíždějící po oblíbené Švestkové dráze. To jsou kulisy nového videoklipu k písni My jsme se chtěli, který je "venku" teprve několik týdnů. Na své si přijde milovník dobré hudby, českých luhů a místy trochu i divák nemrava.

Poslední rozloučení s Ivanem Haplem Slunkem ve smuteční síni na hřbitově v Mařaticích.

Hradiště se loučilo se Slunkem

Hudba pomalu ustává, slunko zapadá, oči se zavřely, tělo odpočívá a tiše sní o snu věčném. Slunko odešel, jen v našich srdcích zůstane navždy. Těmito slovy se loučili nejbližší s Ivanem Haplem, jemuž nikdo neřekl jinak než Slunko. Byl nepřehlédnutelnou postavou života v Uherském Hradišti. Zemřel náhle ve čtvrtek 20. července.

Koncert pro Ukrajinu - ilustrační foto

Statek U Jelínků na Kutnohorsku se rozezní hudbou na podporu Ukrajiny

Benefiční koncert v Bylanech podpoří poslední červencovou sobotu od 16 hodin patero hudebníků, mezi nimi brilantní jazzové uskupení Daniel Bulatkin Soundscapes Trio, pražská akordeonistka Veronika Pozniak s doprovodem či brněnští S.N.A.K. Vedle nich vystoupí i místní hudebníci Vlad a Oleksandr.

SsangYong Korando je auto s vynikajícím poměrem cena/výkon

Dost hudby za dobré peníze, jen spotřeba vadí: Test SsangYongu Korando

Dva draci, což je překlad názvu korejské značky SsangYong, v současné době nenabízejí (s výjimkou pick-upu Musso) jiné kategorie vozů než je SUV. Tím nejžádanějším na našem trhu je v Korando, což je přímý konkurent například tuzemské Škody Karoq. Přinášíme recenzi na akční verzi s pohonem všech kol.

Hamlet. Lenka Vlasáková a Jaroslav Plesl

Jirásek i Shakespeare, festivalové léto zdaleka nekončí. Kam vyrazit za zábavou

Hudba všech žánrů, film i divadlo. To je festivalová nabídka na zbytek léta. K tradičním přehlídkám, ke kterým patří Jiráskův Hronov, Letní filmová škola nebo shakespearovské slavnosti, se opět přidávají jejich mladší sourozenci jako festival hudby na zámku Dobříš, komorní divadlo na pražské Grébovce nebo Prague Open Air s novou scénou na Občanské plovárně. Deník vám přináší tipy na letní zábavu.

Gipsy Kings na Mendlově náměstí

Mendelovy oslavy: romská hudba Gipsy Kings a rumunská dechovka zněly Brnem

Srdce Starého Brna, areál Augustiniánského opatství na Mendlově náměstí, ovládl čtvrtý prázdninový víkend oblíbený Mendel festival. 8. ročník si letos připomněl 201 let od narození otce genetiky Gregora Johana Mendela. Vrcholem akce se stalo vystoupení francouzské skupiny Gipsy Kings. Jako předskokan zahrála rumunská dechová kapela Fanfare Ciocarlia. 

Stanové městečko Colours of Ostrava - Slezskoostravský hrad, 18. července 2023, Ostrava.

Colours a Poláci? Nejvíce jezdí ti z příhraničí

Bývaly doby, kdy Colours of Ostrava hojně navštěvovali i hudební fanoušci z Polska. Bezesporu jich mnoho dorazí i letos, nicméně ze sociálních sítí se dá vyčíst, že zájem polského publika uvadá. Deníku to potvrdilo několik oslovených polských milovníků hudby. 

Nedělní koncerty v Břeclavi. K tanci a poslechu hrála country hudba

Nedělní koncerty v Břeclavi. K tanci a poslechu hrála country hudba

V oblíbené serii nedělních koncertů v městském parku zazněly tentokrát zvučné tóny country hudby. K poslechu, ale i k tanci, zahrála oblíbená břeclavská skupina Mlha Revival. Zahrála směs písní z repertoáru předních českých kapel, v rytmu Bluegrass a country. A také se před podiem zavlnilo v rytmu hudby hned několik párů nadšených tanečníků. 

Tři koncerty zahajovacího víkendu a doprovodný program ve Festivalové zóně přilákal do Českého Krumlova kolem 3 000 návštěvníků

První víkend krumlovského festivalu přilákal tisíce návštěvníků

Festival Krumlov přilákal přilákal třemi koncerty zahajovacího víkendu a doprovodným programem ve Festivalové zóně kolem 3 000 návštěvníků. Zahajovací koncert Francouzská noc s klavíristou Alexanderem Melnikovem a originálními choreografiemi Jiřího Bubeníčka vyprodal i na poslední chvíli přidané řady.

Olešnický kvítek rozkvetl. V kulturním domě se předvedli mladí muzikanti

Olešnický kvítek rozkvetl. V kulturním domě se předvedli mladí muzikanti

I přes tropické teploty se třetí prázdninovou sobotu zahrada kulturního domu v Olešnici zaplnila hudbou, soutěžícími a diváky. Ty přilákal již devátý ročník soutěžní přehlídky mladých muzikantů - Olešnický kvítek. V průběhu celého odpoledne na Kvítku vystoupilo 10 soutěžících - 4 sólisté a 6 skupin, kteří se prali o přízeň odborné poroty a diváků.