Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Glenn Miller na snímku z roku 1942. Slavný skladatel a kapelník byl zosobněním swingu_elegance i dokonalé profesionality.

Po 80 letech od záhadného zmizení Glenna Millera zazní jeho hudba v Ústí

Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 Miller spolu s ostatními pasažéry nasedl v Británii do malého letounu, aby se vydal přes kanál La Manche do Francie. A pak ho už nikdo nikdy nespatřil.

Házenkáři Karviné chtějí rok 2023 zakončit výhrou.

Tipy na víkend. Na Karvinsku advent, sport i vánoční vlak

Jak si užít nastávající víkend? Přinášíme pravidelnou várku tipů na víkendové akce v Moravskoslezském kraji. Na Karvinsku můžete nasát předvánoční atmosféru v Těšíně či Bohumíně, do Karviné a Havířova můžete vyrazit na sport anebo se vydejte na Vánoční vlak.

Adventní jarmark v Novém Jičíně - 6. prosince 2023.

Tipy na víkend. Na Novojičínsku jarmarky, koncerty i šlágr v házené

Jak si užít nastávající víkend? Přinášíme pravidelnou várku tipů na víkendové akce v Moravskoslezském kraji. Na Novojičínsku pokračuje Adventní jarmark se zajímavým programem v Novém Jičíně, sportovní fanoušci si přijdou na své třeba při extraligovém zápase v házené v Kopřivnici. Hodně se toho ale děje i jinde. Více v Tipech Deníku.

Vánoční trhy v Opavě.

Tipy na víkend. Na Opavsku jarmarky, koncerty i Betlémské světlo

Jak si užít nastávající víkend? Přinášíme pravidelnou várku tipů na víkendové akce v Moravskoslezském kraji. Na Opavsku se mohou lidé těšit na další adventní kocerty, Opava bude žít ve znamení trhů s bohatým programem a zkrátka nepříjdou ani zájemci o Betlémské světlo. Hodně se toho ale děje i jinde. Více v Tipech Deníku.

Kavárna Savoy se pod vedením DJ Zdeňka Steigera (na snímku) připravuje na páteční premiéru diskoték pro lidi nad třicet.

Proměna Savoye. Legenda DJ Steiger tam od pátku bude hrát pro lidi nad třicet

/VIDEO/ Kam si máme zajít zatancovat? Tady v Ústí není nic pro starší a pokročilé. Prostě, osoba nad třicet aby seděla doma, protože v klubech si připadá mezi tou mládeží nepatřičně. S podobnými stížnostmi se mezi známými i na Facebooku setkával Ústečan Zdeněk Steiger. Tak se rozhodl, že bude každý pátek a sobotu večer hrát pro lidi nad třicet let. V kavárně Savoy v Paláci Jordán připravil dokonce i taneční parket s lasery a kouřovou show.

Mrazivý podvečer rozehřála v kosteleckém občerstvení vůně makrel, hudba a obří pohádkové postavičky. 9.12. 2023

Depo vonělo makrelami a dětem rozdávali radost T-rex a Grinch

/VIDEO, GALERIE/ Vyhlášená letní zahrádka Depo v Kostelci na Hané vítala hosty i v mrazivém sobotním podvečeru. Návštěvníci si mohli posedět v nově postavené a vytopené hospůdce, na chuť si dát punč či svařák a ochutnat čerstvě vyuzenou makrelu. Dětem dělaly radost obří masky Tyrexe, hamburgeru a kravičky a dorazil také Grinch.

Žáci ze ZUŠ J. V. Stamice Havlíčkův Brod a SZUŠ Havlíčkův Brod uspěli v mezinárodní akordeonové soutěži.

Mezinárodní akordeonová soutěž. Žáci z Brodu opět uspěli

V listopadu se konalo mezinárodní kolo celosvětové soutěže Trophée mondial de l’accordéon. Kvalifikační kolo pro tuto prestižní soutěž se konalo v červnu 2023 na Celostátní akordeonové soutěži v Dobřanech, avšak někteří soutěžící získali nominaci na Mezinárodní akordeonové soutěži v chorvatské Pule.

Novoroční ohňostroj nebude ve Zlíně chybět ani na úvod roku 2024.

Silvestr a Nový rok ve Zlíně: v plánu je ohňostroj, akrobaté i afterparty

Zatímco na poslední den letošního roku si musí Zlíňané program naplánovat sami, Nový rok mohou oslavit společně. Město totiž na tento sváteční den, připadající na pondělí, chystá veřejnou oslavu příchodu roku 2024. V plánu je tradiční novoroční ohňostroj i vystoupení akrobatů či afterparty na náměstí Míru.

Upoutávka na soutěž.

Koncert finalistů soutěže Karlovarský hlas

Soutěž pro mladé zpěváky a zpěvačky Karlovarský hlas bude již brzy znát své vítěze. Osm finalistů, kteří vzešli z výběrového kola, poměří své síly v sobotu 9. prosince od 19 hodin v Malém sále Lázeňského hotelu Thermal. Večer plný hudby a nezapomenutelných okamžiků je veřejně přístupný.

Pardubice navštívili filmaři. Štáb tu natáčel část celovečerního filmu o životě Bedřicha Smetany.

Bedřich Smetana na pardubické diskotéce? Štáb tu točí film s Pártlovou a Duškem

Do Pardubic opět zavítali filmaři. Štáb tu natáčel část celovečerního filmu o životě Bedřicha Smetany. Kdo by čekal, že herci obsadili Dům hudby, ten se zmýlil. Místo koncertní síně bude ve filmu hrát pardubická diskotéka Trinity club. Ve snímku se objeví Martina Pártlová, Jaroslav Dušek, Josef Láska nebo Ondřej Rychlý.

Frank Zappa v Praze v roce 1990. Bohumil „Bohouš“ Jůza, prezident jeho fanklubu, je druhý zleva.

Frank Zappa? Pili jsme, kouřili, mlčeli. Nešlo se ho nabažit, říká šéf fanklubu

V pondělí uplynulo třicet let od úmrtí amerického hudebníka, zpěváka, skladatele, producenta, kytaristy a filmaře Franky Zappy, který zanechal stopu v českém polistopadovém dění i v mnoha srdcích jeho fanoušků. V rozhovoru pro Deník o něm hovoří Bohumil „Bohouš“ Jůza, prezident Zappova fanklubu a nejdéle vycházejícího fanzinu na světě od roku 1986.

Vzpomínkový večer na Franka Zappu se uskuteční v plzeňském klubu Urbex v pondělí 4. prosince.

V plzeňském Urbexu si připomenou Franka Zappu

V pondělí 4. prosince uplyne třicet let od okamžiku, kdy zemřel jeden z největších experimentátorů v hudbě a světově uznávaný skladatel Frank Zappa. Při té příležitosti se chystá akce v plzeňském klubu Urbex.

Belmondo Club Olomouc, 25. listopadu 2023

Noc v Belmondu: Vítejte v olomouckém klubu, kde paří i fotbalové hvězdy

Před týdnem se olomoucké Belmondo stalo nejslavnějším klubem v Česku. Reportéři Deníku se byli podívat, jak vypadá party, která přilákala i fotbalové hvězdy Coufala, Kuchtu a Brabce. Pro ně návštěva Belmonda neměla dobré důsledky, zato klub teď znají lidé daleko za hranicemi Hané. Přečtěte si, kolik stojí návštěva Belmonda a jak se na kauzu fotbalistů dívá vedení klubu.

Belmondo Club Olomouc, 25. listopadu 2023

Noc v Belmondu: Za kolik kýbl vodky? V olomouckém klubu pařila i fotbalová repre

FOTO, VIDEO/ Před týdnem se olomoucké Belmondo stalo nejslavnějším klubem v Česku. Reportéři Deníku se byli podívat, jak vypadá party, která přilákala i fotbalové hvězdy Coufala, Kuchtu a Brabce. Pro ně návštěva Belmonda neměla dobré důsledky, zato klub teď znají lidé daleko za hranicemi Hané. Přečtěte si, kolik stojí návštěva Belmonda a jak se na kauzu fotbalistů dívá vedení klubu. Dozvíte se i to, proč neotevřeli po pondělním zápase s Moldavskem, ač si to tribuny stadionu žádaly.

Belmondo Club Olomouc, 25. listopadu 2023

Noc v Belmondu. Takto to žije v klubu, kde paří i fotbalové hvězdy

FOTO, VIDEO/ Před týdnem se olomoucké Belmondo stalo nejslavnějším klubem v Česku. Reportéři Deníku se byli podívat, jak vypadá party, která přilákala i fotbalové hvězdy Coufala, Kuchtu a Brabce. Pro ně návštěva Belmonda neměla dobré důsledky, zato tenhle podnik teď znají lidé daleko za hranicemi Hané. Přečtěte si, kolik stojí návštěva Belmonda a jak se na kauzu fotbalistů dívá vedení klubu. Dozvíte se i to, proč neotevřeli po pondělním zápase s Moldavskem, ač si to tribuny stadionu žádaly.

Dvojkoncert v rámci Mandava jazzu se chystá v Pivovaru Kocour.

Martin Kratochvíl a Tony Ackerman zahrají na Mandava Jazzu

Je úžasné, sejít se se svými hrdiny. Je ještě krásnější se s nimi přátelit. Když jsem na děčínském gymnáziu horoval pro jazz rock, jediný žánr neartificiální hudby, v němž byli kdy čeští muzikanti souměřitelní se světem, zažil jsem svátek nad jiné. V závodním klubu ZPA jsem mohl zuřivě třepat svou neuspokojivě krátkou mařenou a extaticky hrozit při koncertu Jazz Q. Třeštící Vláďa Padrůněk, nehybný František Francl, zpěvačka Joan Duggan – zjevení doslova z jiného světa – a především mág a klávesový ekvilibrista Martin Kratochvíl. Ach, jak ukrutně pyšný jsem na něj byl, když se pak jako první český muzikant dostal na legendární Berklee College of Music až tam kdesi „za tím mořem píva“… To se psala polovina sedmdesátých let. Střih.

Jiří Pazour

V Domě hudby vystoupí klavírní virtuos Jiří Pazour

Koncert Géniové světové hudby v klavírních proměnách je další z řady netradičních klavírních vystoupení hudebního skladatele a klavírního improvizátora Jiřího Pazoura. Tentokrát se při něm představí v plzeňském Domě hudby v Husově ulici, a to ve čtvrtek 23. listopadu od 19 hodin.

Metamorfózy hudby v obrazech Jozefa Švikruhy v Uherském Hradišti

Metamorfózy hudby v obrazech Jozefa Švikruhy

Po jedenácti letech opět představuje v Galerii Klubu kultury v Uherském Hradišti své obrazy známý trenčínský malíř Jozef Švikruha - ročník 1943, malbu studoval na Pedagogické fakultě v Nitře, působil a působí jako výtvarný pedagog.