Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Handpanista Jiří Káš na festivalu Soundtrack v Poděbradech.

Soundtrack v Poděbradech nabídl hvězdný program. Představil se i handpanista

/VIDEO, FOTO/ Mezinárodní festival Soundtrack v Poděbradech každoročně nabízí to nejlepší propojení filmové hudby a multimédií. Přináší program největších hvězd filmového hudebního průmyslu a špičku domácí populární scény. Letošní osmý ročník se rozrostl do nových míst. Přibyla nová stage, kterou pořadatelé zasadili do nádherného prostoru zámecké zahrady.

Slunce, horko, vedro. Ilustrační foto

Od sousedů: Lidé v Rakousku umírali horkem

Loni zemřelo v Rakousku na následky veder 231 osob. Pro letošek se počítá se 300 až 500 mrtvými. V Evropě zahynulo loni v létě vedrem 60 000 lidí, o 25 500 víc než v průměru posledních šesti let.

Kapela Vasilův Rubáš dnes zahraje v radotínském kulturním centru Koruna!

Tipy na čtvrtek 31. srpna

Už máte plán, jak si zpestřit poslední srpnový den? Podívejte se na pár akcí, které se dnes v Praze konají.

Worldfest 2023

Ve Valdštejnské lodžii vyvrcholí letní sezóna nabitým festivalem

Druhý zářijový víkend 8. - 10. září se ve Valdštejnské lodžii v Jičíně uskuteční již šestý ročník festivalu alternativní hudby, world music a netradičního divadla LODŽIE WORLDFEST. Festival jako tradičně proběhne v celém areálu letohrádku včetně přilehlého sadu a lesa s malými výlety i do nedalekého kostela Všech svatých pod vrchem Zebín. Na programu nebudou chybět zahraniční i české kapely alternativní hudby a divadelní program nejen pro děti.

Michal Penk dnes

Z hvězdných výšin na temné dno. Michal Penk měl talent od boha, zahodil ho

Platil za hvězdu pop music se vším všudy. Předurčoval ho k tomu nejen mimořádný pěvecký, hudební a skladatelský talent, ale také vzhled. Michal Penk se svou typicky rozevlátou hřívou byl nepochybně idolem mnoha dívčích srdcí. O několik let později se stal závislým na pervitinu. Teď už se ale zase vrací na pódia a slibuje, že vydá nové album.

Rodák z Mali Salif Keita patří k průkopníkům world music

Malijský zpěvák a kytarista Salif Keita: Hudba je můj drtič starostí

Patří k žijícím legendám africké hudby. Ne nahodou se mu říká Golden Voice of Africa. Malijský zpěvák a kytarista Salif Keita je u nás známý ze svých vystoupení na festivalech Respect a Colours Of Ostrava. Nyní se do Čech vrací: v úterý 5. září zahraje v pražském Lucerna Music Baru.

Z 2. ročníku Street food festivalu v Sedlčanech.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Předposlední prázdninový víkend nabízí desítky akcí

/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Za zábavou můžete na Příbramsku i u sousedů ve středních Čechách vyrazit na desítky míst. Deník vám nabízí tipy na koncerty a festivaly pod širým nebem, hradozámecké noci nebo dočesné, ale také třeba na vinný košt, staročeský jarmark, posvícení, veteránskou rally nebo charitativní aukci obrazů.

Státní hrad Rábí

Hradozámecká noc bude pestrá, v Rabí otevřou po desítkách let i hradní kostel

Lidem se opět naskytne jedinečná možnost zavítat na památky ve večerních hodinách a užít si zajímavý program. Ten je přichystán v rámci Hradozámecké noci, která se letos uskuteční v sobotu 26. srpna. Ve večerních hodinách zůstanou dokořán brány hned sedmi památek Plzeňského kraje. Hrad Rabí nabídne novinku.

Ilustrační foto

Poslední srpnový víkend na Květnovských hudebních slavnostech

V pátek 25. srpna v 19 hodin zazní první tóny čtvrtého ročníku mezinárodního festivalu Květnovské hudební slavnosti. Vedle tří představení v kostele svatého Michaela archanděla v Blatně poblíž Chomutova a v poutním kostele Navštívení Panny Marie v Květnově bude veřejnosti otevřen i mistrovský pěvecký kurz pro budoucí profesionály zaměřený na hudbu německého klasicismu.

Czech Freestyle World Cup 2023

Podívejte se: V Praze se konal mezinárodní závod na in-line bruslích

Během minulého víkendu se Pavilon A na Výstavišti Flora proměnil v arénu pro neuvěřitelné výkony in-line bruslařů. A to rozhodně nebyli jen obyčejní bruslaři. V sobotu 12. a neděli 13. srpna se zde uskutečnil prestižní mezinárodní závod Czech Freestyle World Cup 2023

Na Lodičkách v Karviné bude zase živo.

Tipy na víkend: Karvinsko nabídne Summer Open Air na Lodičkách a ligový fotbal

Jak si užít nastávající víkend? Na Karvinsku proběhne v areálu Lodiček ve Fryštátě velká diskotéka pod širým nebem, se spoustou „dýdžejů“, sportumilovní fanoušci mohou přijít povzbudit na stadion ligové fotbalisty MFK Karviná v důležitém souboji s Jabloncem. Vyrazit ale můžete i k sousedům do Ostravy nebo na Frýdecko-Místecko. Pod Pradědem se zase konají borůvkové hody.

Festival Karel se koná 18. až 19. srpna v Čeperce.

Karel je festival pro milovníky hudby, léta a vodních radovánek

V pátek a sobotu 18. a 19. srpna 2023 ožije areál Letní restaurace Machač nedaleko Pardubic hudebními tóny. Již popáté se uskuteční festival Karel. „Každý rok se snažíme festival trochu posouvat, což je letos vidět i na hudebním programu. Navíc rozšíříme sobotní dětský program. Malým divákům se představí třeba pardubické Týbrďo divadlo! O celou řadu aktivit pro děti i dospělé se opět postará CEDR Pardubice,“ láká na programové novinky jeden z pořadatelů Jaroslav Praisler.

Planá nad Lužnicí hostí multižánrový festival Mosty. Těšit se můžete například na Kateřinu Misíkovou.

Festival Mosty nabídne irskou hudbu i oblastní vítězku Porty

Rok se sešel s rokem a opět je nablízku multižánrový festival Mosty. Zabydlel se v Plané nad Lužnicí a 19. srpna přichází jeho čas, kdy se jeho 7. ročník uskuteční u Clubu Sauna. A kým se od 17 hodin můžete nechat zlákat? To zmapoval Pavel Černý, kterému za příspěvek děkujeme.

Vizovické Trnkobraní 2023.

Švestky ve všech formách a k tomu skvělá hudba. To je Vizovické Trnkobraní

Vydejte se na jedinečný festival ve Vizovicích, který voní po švestkách a koná se v jednom z nejlepších areálů. Řeč je o Trnkobraní, kde letos v pátek 18. srpna a v sobotu 19. srpna vystoupí například Jaromír Nohavica, Kryštof nebo Mirai. Areál likérky Rudolfa Jelínka však nezaplní pouze hudba. Přijdou také jedlíci, kteří budou soutěžit v pojídání švestkových knedlíků.

Andrea Pomeje

Andrea Pomeje o úzkostech: Jirkovu smrt mi dávali za vinu, byla jsem na dně

Na pohled sice vypadá Andrea Pomeje spokojeně, realita je ale jiná. Už léta ji trápí deprese a potlačené úzkosti. Pětatřicetiletá dýdžejka se za své stavy nejprve styděla a nechtěla si je přiznat. Propukly u ní na začátku vztahu s Jiřím Pomeje. Nakonec se ale rozhodla svěřit do rukou psycholožky. A nemohla udělat lépe. „Díky terapii teď můžu fungovat naplno,“ říká s úlevou. 

Lidé se na Vizovickém Trnkobraní zkrátka dobře baví.

5 důvodů, proč zavítat na Trnkobraní. Skvělou muziku doplní i neobvyklé zážitky

Proč byste neměli chybět na letošním Vizovické Trnkobraní? Na festivalu vás zejména čeká skvělá hudba předních českých i slovenských kapel. Vystoupí na něm například kapela Mirai, Jaromír Nohavica, Tomáš Klus, kapela Kryštof, Bára Poláková, kapela Fleret a mnoho dalších muzikantů. Na Vizovické Trnkobraní se ale také jezdí za gastronomií a malebnou krajinou Zlínského kraje. Festival je navíc prima zážitkem pro celou rodinu.

Lidé se na Vizovickém Trnkobraní zkrátka dobře baví.

5 důvodů, proč zavítat na Trnkobraní. Skvělou muziku doplní i neobvyklé zážitky

Proč byste neměli chybět na letošním Vizovické Trnkobraní? Na festivalu vás zejména čeká skvělá hudba předních českých i slovenských kapel. Vystoupí na něm například kapela Mirai, Jaromír Nohavica, Tomáš Klus, kapela Kryštof, Bára Poláková, kapela Fleret a mnoho dalších muzikantů. Na Vizovické Trnkobraní se ale také jezdí za gastronomií a malebnou krajinou Zlínského kraje. Festival je navíc prima zážitkem pro celou rodinu.

Zakladatel TrutnOFF Open Air Festivalu Martin Věchet.

Martin Věchet před festivalem: Indiáni milujou hory. Uvidíme, co bude za rok

/ROZHOVOR/ Už tento týden začíná na trutnovském Bojišti hudební festival TrutnOFF Open Air. Do Trutnova se vrací po sedmi letech. Na Bojiště přinese více než šedesát kapel, ale i odkaz Václava Havla, který se objeví i na festivalovém tričku a do Trutnova přijedou zástupci organizace pečující o odkaz prvního polistopadového prezidenta - Knihovna Václava Havla. Ještě před začátkem museli řešit organizátoři nepříjemnou situaci. Hned první den, kdy se na Bojišti utábořili, je někdo vykradl.

Buskerské pokoje Kateřiny Šedé jsou součástí festivalu Maraton hudby Brno 2023.

VIDEO: Originální ozdoba pěší tepny v Brně. Na České stojí záchod a visí slipy

Na řadu netradičních vystoupení se mohou Brňané přijít podívat na festival Maraton hudby, který se koná v centru města tento víkend. V kulisách pokojů, které každoročně rozestavuje po Brně umělkyně Kateřina Šedá, zahrají pouliční umělci. Letos se Šedá kvůli výročí rozpadu Československa rozhodla mezi speciální koncertní sály zařadit také videopůjčovnu.