Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Skladatel, zpěvák i podnikatel Ladislav Štaidl.

Poklad české hudby Ladislav Štaidl: Chtěl s Gottem emigrovat, zasáhl Husák

Ladislav Štaidl byl šedou eminencí naší populární hudby. Začalo to hitem Trezor, který složil v roce 1965 pro Karla Gotta. Jeho písně pak zpívali Helena Vondráčková, Jiří Korn nebo Dalibor Janda. V 80. letech 20. století se jako zpěvák představil i on sám. Proto je hlavním hrdinou dalšího dílu našeho seriálu Zpívali v osmdesátkách.

Izraelský voják na místě festivalu Supernova, kde ozbrojenci Hamásu zabili více než 260 lidí a další unesli.

Lidé byli jako lovná zvěř. Objevily se další detaily masakru festivalu v Izraeli

Hudební festival Supernova nedaleko Pásma Gazy měl být odreagováním pro mnoho lidí. Organizátoři akce slibovali nádherné výhledy a víkend plný lásky a porozumění za doprovodu skvělé hudby. Někteří lidé i tak na událost odjížděli s vědomím, že by se mohly objevit rakety. Že se ale z festivalu stanou krvavá jatka s doprovodem staccata automatických pušek, nikoho nenapadlo ani v tom nejhorším snu.

V krojích, s koňmi i jako bohyně vína. Studenti Střední vinařské školy Valtice rozzářili město průvodem. Uspořádali slavnostní vinobraní. Archivní foto.

Tipy na víkend na Břeclavsku: Lidé ochutnají ve Valticích lahodné víno

Druhý říjnový víkend zve město Valtice na tradiční Valtické vinobraní, kde si lidé budou moci vychutnat nejen bohatý hudební program, ale také lahodné místní víno a tradiční pokrmy. Charvátská chasa zase zve na tradiční krojové hody plné tance, hudby a veselí. Hustopeče nabídnou Burčákové slavnosti. Lidé tak oslaví podzim v tradičním duchu.

Lukáš Hrabal

Lukáš Hrabal vydává debutové album. Desku pokřtí v Rybništi

Lukáš Hrabal, který už nějaký čas trvale žije se svou ženou a dětmi v Chřibské, je české hudbymilovné veřejnosti dobře znám jako textař. Má za sebou texty pro dlouhou řadu českých zpěváků, namátkou jmenujme Martu Kubišovou, Helenu Vondráčkovou, Hanu Zagorovou nebo Petra Rezka. Jeho hudba je méně známá, však ji taky léta tajil a soustředěně se připravoval na svůj zásadní projekt. Teď konečně deska spatřila světlo světa a autorské album nazvané "Trochu blíž" je připraveno k slavnostnímu křtu, který proběhne v pátek 6. 10. 2023 od 19 hodin v kulturním domě v Rybništi. Chcete-li se s Lukášovou tvorbou blíže seznámit, jste zváni – křest je spojen s koncertem.

Ray Greene.

Hvězdou karlovarského jazzfestivalu bude americký zpěvák Ray Greene

Americký zpěvák a multiinstrumentalista Ray Greene, který působil mimo jiné v legendární soulové kapele Tower of Power a ve skupině rovněž legendárního kytaristy Carlose Santany, bude hlavní hvězdou jubilejního 40. ročníku mezinárodního jazzového festivalu JAZZFEST KARLOVY VARY 2023.

Pardubice ožijí podzimními slavnostmi. V sobotu večer vyjde z Pernštýnského náměstí lampionový průvod.

Pardubice slaví. Ohňostroj nahradí laserová show, Sukova třída se zavře

Slavnosti v Pardubicích zahájí v pátek odpoledne spanilá jízda kočárů. Hlavní program je připraven na sobotu, večer projde městem lampionový průvod, u Domu hudby se uskuteční světelná laserová show a po osmé hodině večer vystoupí na Pernštýnském náměstí zpěvačka Monika Absolonová. 

Romský klavírista Tomáš Kačo

Hudbou jde bojovat proti rasismu, říká oceněný romský klavírista Tomáš Kačo

Životní příběh světově uznávaného klavíristy Tomáše Kača je známý: vyrůstal v novojičínském činžáku s dalšími jedenácti sourozenci a hrál tam na rozbité pianino. Postupně prošel tamější základní uměleckou školou, ostravskou konzervatoří a pražskou HAMU. Díky profesorce Noemi Zárubové a několika nadacím absolvoval i na proslulé Berklee College of Music v Bostonu. Žije v Los Angeles, vyprodává koncerty v Evropě i Americe. V hraní i komponování spojuje klasiku, jazz, romskou hudbu i české písničky. Koncem září uspořádal velký koncert v Jízdárně Pražského hradu. Aby poděkoval těm, co mu pomohli, a inspiroval ty, které jeho cesta teprve čeká.

Začíná výstava "Umění za hudbou".

Podívejte se: V Betlémské kapli začala výstava čtyř hudebníků Umění za hudbou

V Lapidáriu Betlémské kaple představí svá výtvarná díla čtyři muzikanti na výstavě Umění za hudbou. Součástí bude i online aukce čtyř děl, která pomůže dvěma nadaným studentkám uměleckého designu. Výstava pořádaná Českým vysokým učním technickým v Praze (ČVUT) v rámci projektu Betlémská beseda potrvá od 27. září do 21. října. 

Klarinetista David Orlowsky.

David Orlowsky: Je to neuvěřitelný pocit, když se nápady spojují a rostou

Dvě těla, jeden dech, druhé já… Tak by se ve zkratce dal charakterizovat ojedinělý projekt klarinetisty Davida Orlowského a loutnisty Davida Bergmüllera, který svádí dohromady různé hudební tradice a dva nástroje, které dosud nikdo nespojil. Jedinečný koncert hostí ve středu 27. září Nová synagoga v Liberci. 

Vydařené orchestrální zahájení 56. sezóny Kruhu přátel hudby ve Dvoře Králové

Vydařené orchestrální zahájení 56. sezóny Kruhu přátel hudby ve Dvoře Králové

Ve čtvrtek 21. září se v zaplněném Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem konal zahajovací koncert 56. sezóny Kruhu přátel hudby. Po více než třiceti letech účinkovala v rámci zdejšího Kruhu přítel hudby Komorní filharmonie Pardubice, aby zde spolu s předním českým houslistou a koncertním mistrem České filharmonie Janem Mráčkem představila skladby jednoho z nejznámějších světových hudebních skladatelů Wolfganga Amadea Mozarta.

V sobotu 23. září pokračoval 22. ročník festivalu Lípa Musica populárním večerem v rytmu tanga ve vyprodaném kině Hvězda v Kamenickém Šenově.

FOTO: Orient a tango. Festival dorazil do kostela v Prysku a šenovského kina

Sedmý festivalový večer letošního Mezinárodního festivalu Lípa Musica se v pátek 22. září uskutečnil v kostele sv. Petra a Pavla v Prysku. Ten se stal dějištěm výjimečného projektu německého souboru Anima Shirvani, který návštěvníkům představil dialog západní a východní hudby i poezie.

Tereza Černochová

Tereza Černochová: Rozhodla jsem se, že je důležité posunout se zase někam dál

Po osmi letech od desky Škrábnutí se zpěvačka Tereza Černochová připomíná sólovým počinem Slečna náročná. Obsahuje devět autorských skladeb, které jsou na rozdíl od těch předešlých vyzrálejší, sebevědomější a navýsost ženské. O jejich výsledný zvuk se stejně jako v případě předešlých nahrávek postaral hudebník a producent Roman Holý.

Josef Mikáska se škrtí s americkým rockerem Alicem Cooperem

Travolta nebo Metallica. Sběratel vystavuje v Jilemnici tisíce podpisů celebrit

Desítky tisíc podpisů slavných osobností již shromáždil Josef Mikáska z Jilemnice. Během měsíce tu chce naplno otevřít své PopCulture muzeum. „Výstava jen s podpisy na papírech by byla asi dost nudná. Já ale sháním podpisy na věci svázané s daným umělcem, hercem, filmem, zpěvákem či kapelou,“ přiblížil své plány.

Slovenská kapela Zoo And Aquarium.

Spojení hudby a projekce. Kino Sokol nabídne zážitek s kapelou Zoo And Aquarium

Mimořádný zážitek se chystá pro návštěvníky nymburského kina Sokol na páteční večer. Dorazí slovenská kapela Zoo And Aquarium, kterou mohou mít v čerstvé paměti návštěvníci letošní Přístavní slavnosti na začátku srpna pod hradbami. Kapela chystá do kina koncert spojený s velkoplošnou videoprojekcí. Navíc vstupné bude dobrovolné a hlavní program začne v 19 hodin.

Kruh přátel hudby: z koncertu Tria Martinů v komorním sále Městského společenského domu v Kolíně.

Druhou polovinu letošní sezony Kruhu přátel hudby zahájilo Trio Martinů

/FOTOGALERIE/ Po dvou měsících prázdnin se rozjela i druhá polovina letošní již padesáté deváté sezony Kruhu přátel hudby. Koncertem ji v úterý 19. září načalo špičkové Trio Martinů. Klavírista Petr Jiříkovský, houslista Pavel Šafařík a hráč na violoncello Jaroslav Matějka otevřeli koncert Triem Es dur opus 148 „Notturno I. Adagio.

Zámecký park Valeč je přístupný po celý rok.

Mystická Barokní krajina Valče zavede i na tajná místa

Návštěvníci se podívají i do míst, kam normálně nemohou. Třeba do tajného bunkru Jasyr a na cestě mohou obdivovat otevřené kostely. Unavené nohy pak v cíli křísit výbornou pálenicí, opečenými špekáčky i hudbou.  

Márdi a Vypsaná Fixa

Vypsaná Fixa není kultovní kapela, prostě jen píšeme dobré písničky

Třída Míru není žádná Broadway zpívá Vypsaná Fixa v jednom ze svých hitů. A mají pravdu. Nicméně, kavárna na téhle pardubické tepně je rozhodně dobré místo, kde si dát sraz s Márdim, tedy frontmanem téhle pardubické party. Blíží se třicet let kapely, jejich loňské album Kusy radosti dostalo Cenu Anděl a navíc jim nedávno poprvé vyšla dvacet let stará (nebo mladá?) deska Besti-álně šťastní na vinylu. Spousta témat k povídání.

Táborský klub BarBar přivítá živel, DJ Nadja přiveze svoje Kozy a Nuda pláž. Foto z různých akcí v klubu.

Krásná, divoká a morbidní. DJ Nadja veze svoje Kozy do táborského BarBaru

/VIDEO/ Klubová scéna v Táboře žije. Důkazem je mimo jiné hudební klub BarBar v hotelu Palcát. Ten cílí na mladé publikum a hostí zajímavé osobnosti. Podzimní sezonu zahájil kníže pornofolku Záviš, v pátek 15. září parket rozhýbe populární středoevropský DJ Michael Burian a hvězdou tohoto měsíce má být kontroverzní Naďa Hůlková (36).

Yvonne Přenosilová.

KVÍZ: Yvonne Přenosilová milovala syna, hudbu i rádio. Zavzpomínejte na ikonu

Pěvecká legenda 60. let Yvonne Přenosilová zemřela v pondělí 11. září. Kariéru startovala na počátku 60. let v divadle Semafor, kam dělala konkurz. Shodou okolností ho zvěčnil ve stejnojmenném filmu režisér Miloš Forman. S písní La Malagueña se tehdy sice neprosadila, všiml si jí ale skladatel Karel Mareš, který ji vybral do skupiny Olympic. Ta v sezóně 1963 - 1964 vystupovala v Semaforu s pásmem Ondráš, a tak se Yvonne objevila poprvé na zdejším jevišti. 

Den evropského dědictví v Žatci. Archivní foto

V Žatci se na víkend chystají Dny evropského dědictví. Ukáží život v památkách

U příležitosti Dnů evropského dědictví se každé září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou běžně nepřístupné. Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci připravuje v jejich rámci na sobotu 16. září od 13 do 18 hodin program na hlavním náměstí a také Žatecké dvorky, které kulturním programem oživí některá méně známá zákoutí města

Tisková konference ke K-Pop festivalu v Praze.

Korejské hvězdy míří do Česka. V Praze se uskuteční první festival K-POPu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ K-pop je aktuálně výkladní skříní korejské kultury napříč celým světem. Od svého vzniku v 90. letech minulého století se stal fenoménem ovlivňujícím nejen hudební scénu, ale také módu, kulturu a společnost obecně. Mladé kapely z Jižní Koreje postupně dobývají velká pódia ve všech koutech světa. V říjnu se vlna K-popu přelije i do Prahy.

Ondřej Vičík alias Alvin Star.

První FC Neubuz, druhý Real Madrid. Alvin Star válí s fotbalovými písněmi

Ondřej Vičík je pod přezdívkou Alvin Star na YouTube, Instagramu i TikToku čím dál populárnější. Alvin Star prorazil s do češtiny přeloženým hitem Mockingbird od rappera Eminema. Předělal i další světové hity, ale skládá také vlastní hudbu. Největší úspěch má ale Alvin Star s písničkami o fotbalu.

Koncert skupiny Rolling Stones v Praze

Nová éra, nová hudba. Rolling Stones vydají po sedmi letech další album

Dosud jen v náznacích ohlašované nové album rockové kapely The Rolling Stones patrně brzy skutečně vyjde. Skupina totiž na instagramu oznámila, že ve středu bude o svém „novém albu, nové hudbě a nové éře“ hovořit s americkým televizním moderátorem Jimmym Fallonem. Jedenatřicáté studiové album legendární formace kolem 80letého frontmana Micka Jaggera ponese název Hackney Diamonds.

Z koncertu.

Třináctý ročník Festivalu F. L. Věka vyvrcholí hudbou dobrušského rodáka

V sobotu 9. září začíná 13. ročník Festivalu F. L. Věka. Nabídne devět koncertů, z nichž jeden (ten závěrečný) se historicky poprvé uskuteční v krajské metropoli, kde v sále Filharmonie Hradec Králové bude vzdán hold dobrušskému rodákovi – hudebními skladateli Radimu Drejslovi, od jehož narození uplynulo na jaře 100 let.