Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

10. ročník festivalu Holešovská Regata přinesl spoustu nezapomenutelných zážitků. Jaký bude ten jedenáctý?

Holešovská Regata má jedinečný genius loci, říká ředitel festivalu Michal Žáček

Festival Holešovská Regata se letos uskuteční již pojedenácté a při té příležitosti Deník vyslechl jeho zakladatele a ředitele Michala Žáčka. Ten jen potvrdil  výjimečnost této hudební akce. Areál má podle něj překrásný genius loci, který mimo hudbu láká návštěvníky také, a zároveň nabízí ojedinělý rodinný kocept, co uspokojí jak dospělé, tak malé děti. Holešovská Regata prostě nabízí velkou škálu hudby a zábavy pro každého účastníka.

Burna Boy.

Cesta Burna Boye na Colours of Ostrava: přes show v Londýně a finále Ligy mistrů

/VIDEO/ Nigerijský zázrak je v našich končinách stále ne úplně hvězdná značka. Pořadatelé Colours of Ostrava však vědí, proč jej zařadili jako hlavního účinkujícího třetího festivalového dne. Před pár dny vyprodal 80tisícový Olympijský stadion v Londýně a v sobotu předvede svou show v Istanbulu na finále fotbalové Ligy mistrů!

Manželé Adamczykovi

StarDance a sportovci: Adamczyková se při hudbě cuká, Hradílek chce zdokonalení

Načinčaná taneční soutěž „StarDance … když hvězdy tančí“ je jedním z nepopulárnějších televizních pořadů. Nemalou zásluhu na tom mají i sportovci. Ať už současní nebo bývalí. A některým se dokonce po boku profesionálních tanečníků podařilo vyhrát. Namátkou lze vzpomenout na Kateřinu Baďurovou nebo Aleše Valentu.

Režisér Petr Hruška se pustil s příbramským souborem do nastudování opery Figaro.

Zpěv, hudba, tanec a krásné kostýmy. Divadlo A. Dvořáka uvede v premiéře Figara

/FOTOGALERIE/ Příběh plný lásky, důvtipu, ale i zrady, který je inspirován díly nejen Wolfganga Amadea Mozarta, uvidí návštěvníci Divadla A. Dvořáka v Příbrami už ve čtvtek a pátek 8. a 9. června od 19 hodin na malé scéně. Režije inscenace Figaro se ujal Petr Hruška. Představení bude plné hudby, tance a zpěvu. 

Michal Pavlíček

Michal Pavlíček: Nikdy jsem nejel v jedné koleji, mám rád stylovou volnost

Svoji dosavadní rockovou a popovou tvorbu rekapituluje na rozsáhlém výběru nazvaném Faces fenomenální kytarista a skladatel Michal Pavlíček. Dvě z jeho částí jsou věnované Pražskému výběru a Stromboli, dvě pak sólové tvorbě a jeho písním pro BSP, Moniku Načevu, Zuzanu Michnovou, Richarda Müllera, Big Heads, Trio či cyklus Na Kloboučku. Okolnosti jeho vydání muzikant přibližuje v rozhovoru pro Deník.

Kapela Jelen.

Kapela Jelen: Je nás osm, hrajeme na divné nástroje a těšíme se na Regatu

Kapela Jelen slaví desáté výročí, plánuje koncert v pražské O2 Areně a má skutečně nabitý kalendář. To je jen hlavní výčet toho, co se kolem nejznámějšího českého Jelena děje. Nicméně, v rámci letošního turné, kde kapela představuje postupně i písně z nové připravované desky, zahraje Jelen i na festivalu Holešovská regata. Nejen o kapele, ale také o tom, na co se můžete těšit, mluvil za kapelu Jelen její frontman Jindra Polák.

Festival Karviná Rocks, 9. července 2021, Lodičky Karviná.

Léto na Karvinsku bude hodně rockové. Přinášíme přehled akcí i TOP 5 v MS kraji

Karvinsko čeká další festivalové léto. Deník vybral ty nejlepší festivaly a jejich hvězdy, které budou letos v Ostravě k vidění. U toho nemůžete chybět. Rozprostřou se do téměř dvou měsíců plných hudby, zábavy a tance a nespoutanosti. Deník vybral i TOP 5 nej letních hudebních festivalů, které se letos uskuteční v Moravskoslezském kraji. Bude to jízda! Toto jsou ony, podívejte se.   

Areál Hückelových vil v Novém Jičíně.

Tipy na víkend v kraji. Na Novojičínsku si užijí děti i milovníci hudby

Jak si užít nastávající víkend? Zájemci se mohou po nějaké době podívat do areálu vil Augusta a Johanna Hückelů, kde na ně kromě prohlídek čeká vydatná porce muziky, hudbě bude zasvěcený také areál amfiteátru na Skalkách v Novém Jičíně, na mnoha místech se uskuteční oslavy Dne dětí. Děje se toho ale mnohem více. 

Český běh žen v Ostravě 2022.

Tipy na víkend v kraji. V Ostravě bude pestrá nabídka sportu i hudby

Jak si užít nastávající víkend? Milovníci plážového volejbalu mají možnost vidět v akci světovou špičku tohoto sportu v Dolních Vítkovicích, sportovně založené ženy se mohou zúčastnit běhu, který začíná před Trojhalím, milovníci hudby mohou navštívit Slezskoostravský hrad nebo kulturní dům Poklad v Porubě. Děje se toho ale mnohem více i jinde. 

Festival Zámostí v Třebíči v roce 2022.

Festival Zámostí v Třebíčí slaví čtvrtstoletí: od pátku, přijede Mňága nebo Zrní

Pátek a sobota plná zábavy a hudby. Tradiční třebíčský festival Zámostí letos slaví čtvrtstoletí, popřát přijedou kapely, které hrály i na úplně prvním ročníku, třeba valašskomeziříčská Mňága a Žďorp. Mezi další taháky na hlavní scéně patří Wohnout, PSH, Mydy či Zrní. Na taneční scéně se představí Ventolin nebo 58G. Tradiční kulturní festival se uskuteční na Podzámecké nivě v pátek 2. a v sobotu 3. června.

Cirkulum Poruba, 9. června 2018 v Ostravě.

Mezinárodní festival Cirkulum poprvé v Krnově

Nejlepší způsob, jak si užít venku začátek léta, je vyrazit 3. června na krnovské náměstí. Nový cirkus, tanec, hudba, pantomima, pouliční, pohybové a improvizační divadlo.… To vše nabízí festival Cirkulum 2023. Vstup je volný. Stánky s občerstvením a zmrzlina jsou samozřejmostí, stejně jako akrobatické kousky, nad kterými se tají dech.

Lucie Bílá.

Hudba na vinicích startuje. Na Břeclavsku v létě zazpívají Jelen i Lucie Bílá

Hvězdy jako Lucie Bílá, Jelen nebo Pokáč vystoupí na letošním ročníku festivalu Hudba na vinicích. Ve Znojmě začíná již v sobotu 3. června koncertem Vašo Patejdla ve Vinařství Lahofer v Dobšicích nedaleko Znojma. Ve vinařství Sonberk v Popicích vystoupí na začátku prázdnín Jelen i několikanásobná Zlatá slavice Lucie Bílá.

Adam Plachetka v hlavní roli oratoria Saulv jednom z minulýcxh ročníků. Foto: Petr Vokurek

Hudební festival láká na Harmonii planet. Znojmo ji uslyší poprvé za tři sta let

Hudební festival Znojmo neodmyslitelně patří k první polovině prázdnin. Milovníci hudby se mohou od 14. až 30. července těšit na více než třicet koncertů a doprovodných akcí. Devatenáctý ročník s podtitulem Oslava hudbou se uskuteční na různých místech města Znojma a také v jeho okolí, v přírodě i v prostorách zámků a kostelů.

Druhý ročník jednodenního festivalu ukrajinské gastronomie Uka Ukrajinu.

UKA Ukrajinu. Gastro festival v Holešovicích představil tamní pochoutky i hudbu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Holešovická tržnice hostila další z gastronomických akcí, tentokrát druhý ročník jednodenního festivalu UKA Ukrajinu. Food festival se konal ve čtvrtek 18. května. Návštěvníci si mohli pochutnat na ukrajinských specialitách. V areálu na břehu Vltavy v těchto dnech zároveň probíhala hudební akce #5PROSTOR.  

Základní umělecké školy na jihu Čech si na nedostatek zájemců nemohou stěžovat.

Umění táhne. Základní umělecké školy na jihu Čech hlásí převis zájemců

Studium umění je v kurzu. Základní umělecké školy na jihu Čech si na nezájem školáků rozhodně nemohou stěžovat. Nejvíce táhne hudba. Děti se ale mohou věnovat i výtvarnému oboru, tanečnímu nebo literárně dramatickému. Umění navíc rodinný rozpočet nezruinuje a vyjde výrazně levněji, než hodiny u soukromého učitele.

Muzikálový, operní a operetní zpěvák Marian Vojtko

Marian Vojtko: Vždycky vše otáčím v legraci, dělám si ji i sám ze sebe

Marian Vojtko patří v současné době k nejobsazovanějším a nejoblíbenějším muzikálovým umělcům. Sám říká: „Muzikálů mám odehráno nejvíc ze všech svých kolegů!“ V březnu tento bodrý rodák z Banské Bystrice oslavil padesátiny, kterým zasvětí celý letošní rok. Zlatým hřebem jeho aktivit – vedle hojného účinkování s uskupením 4 Tenoři - bude jeho narozeninové gala, které se v říjnu odehraje v pražské hale O2 universum.

Slavnostní zahájení lázeňské sezóny 2022 v Mariánských Lázních.

Zahájení sezóny v Mariánských Lázních: žehnání pramenům, hudba i jarmark

/PROGRAM, OBRAZOVÉ OHLÉDNUTÍ/ O nadcházejícím víkendu zahájí lázeňskou sezónu v Mariánských Lázních. Připraven je třídenní pestrý program od pátku do neděle. Přichystáno je tradiční žehnání pramenům, mše, hudba různých žánrů, řemeslný i farmářský trh. Vystoupí například skupina Kamelot či Felix Slováček jr.

Dům hudby v Pardubicích.

V Sukově síni zazní hudba Pink Floyd v symfonických úpravách

Český akademický orchestr uvádí koncertní program s hudbou legendární britské kapely Pink Floyd, Benjamina Brittena a originální tvorbou Antona Aslamase. Koncerty pod názvem "Mind Floyd" se uskuteční 23. května v kostele sv. Šimona a Judy v Praze a 25. května v Sukově síni v Pardubicích.

Family Day v Zámecké zahradě v Teplicích, 6. května 2023

Lana, malování na obličej, hudba a hlavně radost v očích dětí, to byl Family Day

Bohatý program, skvělá hudba a krásné počasí přilákalo v sobotu 6. května do Zámecké zahrady v Teplicích přes 2,5 tisíce lidí. Druhý ročník akce Family Day zrealizovalo Salesiánské středisko Štěpána Trochty – dům dětí a mládeže ve spolupráci s dalšími lokálními organizacemi. Obrazem vás akcí provede fotograf Jan Macek. Jak to v Zámecké vypadalo, popsala za salesiány Pavlína Mašková.

Firma GZ MEDIA sídlí v Loděnici u Berouna a je největším výrobcem vinylů na světě. Na fotografii desky z automatického lisu

České vinyly dobývají svět. Firma jich denně vyrobí desetitisíce

Společnost GZ MEDIA sídlí v Loděnici u Berouna a je největším výrobcem vinylů na světě. Její historie sahá až do padesátých let minulého století. Od výroby vinylů nikdy neupustila, ani přes výrazný pokles zájmu o toto médium v devadesátých letech. Dnes jsou vinyly na vzestupu a firmě se její odhodlání a přesvědčení vrací ve velkém. Český podnik na trhu v současnosti stojí dokonce proti nejslavnější metalové kapele světa – Metallice. Na otázky odpovídal Michal Štěrba, generální ředitel GZ Media.

Beskyd model Kit Show

Tipy na víkend v kraji. Na Novojičínsku se sjedou modeláři, užijí si i turisté

Jak si užít aktuální víkend v kraji? Na Novojičínsku se koná v Kopřivnici vellká modelářská výstava Beskyd Model Kit Show, turisté si mohou vyjít v Bílovci-Staré Vsi na výšlap v rámci akce Staroveské šlápoty, nebude chybět ani hudební vystoupení - v Příboře bude znít hudba z filmů. Mnoho dalších akcí se koná i jinde. Více již v Tipech Deníku. 

Slezské divadlo v Opavě.

Tipy na víkend v kraji. Na Opavsku lákají divadlo, stand-up i Ferda Mravenec

Jak si užít aktuální víkend v kraji? Na Opavsku se uskuteční ve Slezském divadle představení muzikálu Noc na Karlštejně, v Dolním Benešově vystoupí stand-up komička, turisté si mohou vyšlápnout údolím Budišovky a chybět nebudou ani hudba či pohádka. Mnoho dalších akcí se koná i jinde. Více již v Tipech Deníku. 

Kytarista Tomatito patří k nejznámějším představitelům španělského flamenka

Kytaru si hýčkám, aby se mi na pódiu odměnila, říká španělský virtuos Tomatito

V sobotu 6. května vystoupí v Praze jeden z nejznámějších představitelů španělského flamenka. Čtyřiašedesátiletý José Fernández Torres, zvaný Tomatito, se proslavil jako žák a dlouholetý spoluhráč dvou opravdových legend. Pod svá křídla ho totiž kdysi vzali fenomenální kytarista Paco de Lucía a kultovní zpěvák Camarón de la Isla.

Hobojista Vilém Veverka

ROZHOVOR: Kombinace hoboje a jazzového tria je unikátní, říká Vilém Veverka

Jeden z nejoriginálnějších hudebních projektů české scény Vilém Veverka TRIO plus předvede multižánrovou komorní fúzi v úterý 2. května v Městském divadle Turnov. Vilém Veverka je český hobojista a vítěz prestižní soutěže Sony Music Foundation v Tokiu. „Věřím, že naši posluchači budou odcházet z koncertu s dojmem, že podobný zážitek z živé akustické hudby ještě neměli“, řekl plánovaném koncertu v rozhovoru pro Deník Veverka.