Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Ilustrační foto

Zdenka Marie Nováková: Vidět hudbu

Stará láska nerezaví – toto přísloví by se mohlo stát motem první letošní výstavy, na které svá poslední díla představuje jičínská rodačka Zdenka Marie Nováková.

František Janeček (vlevo) objevil například Sagvana Tofiho

František Janeček měl oko na talenty. Michalu Davidovi svým nápadem změnil život

František Janeček platí za zdatného producenta a hledače talentů, který v 80. letech objevil například Michala Davida, Ivetu Bartošovou nebo Sagvana Tofiho. Po úspěšném období se skupinou Kroky Františka Janečka dlouhá léta spolupracoval s Karlem Gottem a přivedl do Česka známé světové muzikály. Ačkoli byl především klávesákem, kapelníkem a autorem hudby, několikrát se představil i jako zpěvák, a proto mu patří další díl seriálu Zpívali v osmdesátkách.

Country zpěvák Toby Keith na snímku z loňského září.

Zemřel americký zpěvák Toby Keith, hvězdě country hudby bylo 62 let

Ve věku 62 let v zemřel zpěvák Toby Keith, který byl v uplynulých třech dekádách jednou z největších hvězd americké country scény. O jeho pondělním úmrtí informoval dnes Keithův oficiální web. Umělec z Oklahomy si získal fanoušky svým "drsňáckým" vystupováním i písněmi s vlasteneckým nádechem.

Felix a Felix Slováčkovi

Felix Slováček mladší: Od táty jsem odkoukal jak hrát, i jak žít

Vydá-li se syn v otcových šlépějích, bývá to radostná událost. Ne vždy ale touží mladší generace následovat rodiče. V umělecké rodině Slováčkových tomu tak ale je. Na pódiu se její členové sešli už po několikáté, jejich lednový koncert s hity Karla Gotta byl opravdu dojemný. Jak se navzájem dokážou kritizovat a jak vychovávají novou generaci muzikantů? To prozradili časopisu Story. 

Hospůdka Šerák v Prostějově, hostila amatérský - členský turnaj v šipkách. 2.2. 2024

V Šeráku se pilo, hodovalo, tancovalo a hrály amatérské šipky. A tekla i krev

Nadšení a dobrá nálada, to je průvodní znak amatérských šipkařských turnajů v prostějovské Hospůdce Šerák. V pátek se uskutečnilo klání v rámci členské oslavy hostů Šeráku, což znamenalo, že se turnaje mohli zúčastnit pouze neregistrovaní hráči. Nakonec jich našlo odvahu 16 a hrálo se až dlouho přes půlnoc.

Trosky letounu Beechcraft Bonanza na místě havárie

Den, kdy zemřela hudba. Před 65 lety tři muzikanti zahynuli v jediné vteřině

Před 65 lety, 3. února 1959, havaroval v Iowě lehký letoun Beechcraft Bonanza, převážející tři mladé vynikající hudebníky, představující vycházející rokenrolové hvězdy své doby. Píseň American Pie, která vznikla o 12 let později, dala osudnému dnu spojenému s tragédií už navždy jméno. Den, kdy zemřela hudba.

Oslavy masopustu.

Víkendové tipy: Na Opavsku budou plesy, karneval i masopust

Jak si užít nastávající víkend? Na Opavsku pokračují plesy, karnevalem slaví kluaté výročí centrum volného času, v nabídce nechybí ani masopustní veselí. To ale zdaleka není vše. Další akce se dějí i jinde v MS kraji, více se dočtete v našich tipech.

Fleret.

Víkendové tipy: Na Novojičínsku bude masopust, koncert, festival i plesy

Jak si užít nastávající víkend? Na Novojičínsku pokračují plesy, chystá se i valašský bál, milovníci folkrocku uvítají koncert kapely Fleret, alternativní hudba zazní na frenštástkém feativalu Kořeny. To ale zdaleka není vše. Další akce se dějí i jinde v MS kraji, více se dočtete v našich tipech.

Knižní novinky: Noční agent, století českého otužování i zápisky z Rally Dakar

V době digitálních knih a audioknih stále existují tištěné tituly, které dokážou čtenáře přitáhnout a udržet. Představujeme vám výběr knih, které vás zavedou do světa špionáže, historie, hudby i zajímavých osobních osudů. Od napínavého thrilleru Noční agent přes intimní pohled do života Arnošta Lustiga až po vzrušující vyšetřování v Dceřině kletbě.

Moderátor, herec, textař a hudebník Václav Kopta

Moderátor Peče celá země Václav Kopta: Pro soutěžící jsme jako kamarádi

Moderuje oblíbený pořad Peče celá země, hraje v divadle, rád se postaví i před kameru, přičemž jeho nejznámější rolí je Radek Převrátil z filmu Sněženky a machři. Nejnověji se Václav Kopta podepsal pod písňové texty k muzikálu Troja, který bude mít premiéru 1. února v pražském Divadle Broadway.

Lucie Nozizwe Jiyane v hornobezděkovském penzionu Lívanec při zkoušce sboru. Ten vystoupí v Kině Sokol v Kladně 18. února.

Nozizwe z Unhoště vypráví prostřednictvím písní o Africe a své lásce k ní

/FOTO, VIDEO/ Jihoafrickou hudbu, která dokáže rozveselit, zvednout ze židlí, roztančit i rozplakat, nabízí posluchačům hudební těleso Nozizwe and Ubuntu Choir za doprovodu kapely M.A.T. Band. Unikátní sbor, který dala před pěti lety dohromady Lucie Nozizwe Jiyane z Unhoště, koncertuje 18. února od 19 hodin v kladenském Kině Sokol na hlavní třídě TGM.

Úvodní letošní večer Kruhu přátel hudby v Kolíně.

Jubilejní sezónu Kruhu přátel hudby zahájila klavíristka Jitka Čechová

/FOTO/ Do šedesáté sezóny letos vstupuje Kruh přátel hudby, jehož koncerty se odehrávají buď v komorním sále Městského společenského domu Kolín nebo v synagoze. Letošní hudební rok přátel hudby začal v komorním sále. Zahájila ho klavíristka Jitka Čechová, která svůj recitál nazvala Smetana - básník a virtuóz klavíru.

Bývalá mníšecká synagoga.

V Mníšku pod Brdy se v neděli zavzpomíná na židovské spoluobčany

Město Mníšek pod Brdy si důstojným způsobem připomene tragický osud 28 židovských spoluobčanů, kteří se stali obětí holocaustu. V roce 1942 byli nacistickou okupační mocí donuceni odejít ze svých mníšeckých domovů do terezínského ghetta, které bylo pro většinu z nich pouze přestupní stanicí do některého z vyhlazovacích táborů. Nejstaršímu z nich bylo v době odchodu z Mníšku 70 let, nejmladšímu necelých 7 let. Akce s názvem Vzpomínka na židovské spoluobčany se koná v neděli 28. ledna.

Zdeněk "Heavy" Holeček provozuje Rockovou galerii na Dolním náměstí v Olomouci

Metal s tebou! "Heavy" Holeček o olomoucké Rockové galerii, životě i radosti

Zdeněk Holeček, známý spíš pod přezdívkou "Heavy", je nadšený rockový sběratel. Rocku a metalu zasvětil život, už v teenagerském věku začal nakupovat desky zahraničních kapel. K dnešnímu dni vlastní úctyhodnou sbírku a provozuje Rockovou galerii na Dolním náměstí v Olomouci. Desky a cédéčka taky prodává. 

Největší balónková výstava a čokoládový festival se koná na budějovickém výstavišti.

Tipy na víkend: čokoládový festival s balónky, bály i prohlídka hřebčince

Přinášíme vám pestrou nabídku víkendových akcí na jihu Čech. Neseďte doma. Z našich jihočeských tipů si určitě vyberete. Leden je navíc začátkem plesové sezóny. Pokud nějaký pořádáte nebo jste se ho zúčastnili, pošlete nám pozvánky, fotky nebo video na webeditori.jih@vlmedia.cz. Rádi vaše příspěvky zveřejníme. 

Nástrojová obsazenost

FOTO: ZUŠ Trutnov vychovává nové „dechaře“

Jeho mnoho dechových hudeb, které drží tradici lidové hudby, ale potýkají se s problémy, že stále hledají nové hráče na dechové nástroje (trubky, tenory, trombony, ale i klarinety aj.). A vždy jen každý slyší: „To dnes mladé lidi nebaví. Dechové nástroje jsou pro ně moc náročné a téměř je nevyhledávají.“

Zpěvák liberecké opery, hudební publicista a skladatel Jiří Bartoloměj Sturz.

Putování cestami české hudební kultury vyplní deset podvečerů v Kosmonosích

Oblíbený pravidelný přednáškový cyklus pořádaný Osvětovou besedou v Kosmonosích bude letos věnován „Roku české hudby“. Ten byl vyhlášen u příležitosti mimořádného výročí 200 let od narození Bedřicha Smetany. Série zájemce provede nesmírně bohatým tématem dějin a vývoje hudební kultury v českých zemích v celoevropském kontextu i v regionu, a tématem umění, v němž náleží česká země a její národ k světovým velmocem.

Rapper Tomáš Horký alias Řáhol Zdroj: Tomáš Horký

Drogy, konzum a Brno: syn Romana Horkého z Kamelotu rapuje, vydal novou desku

Co je na tom, že dal jsem si kratom, vnímám každou molekulu, cítím každej atom, zpívá brněnský rapper Tomáš Horký alias Řáhol v jednom ze svých klipů. V hudbě se věnuje tomu, co mu ve světě vadí. Rapuje o svých rodných Rosicích u Brna a vrací se ke své zkušenosti se závislostí na drogách. Hudbou se zabývá stejně jako jeho otec, frontman skupiny Kamelot Roman Horký.

XXXI. Městský ples v Prostějově se nesl v duchu renesance. Přítomné ohromila nymfa, 23. 4. 2022

Atmosféra 1. republiky a swing. Městský ples již v pátek

Hold slavnému rodákovi a půlnoční překvapení. Tradiční městský ples, který se v Prostějova koná již po třiatřicáté, slibuje velké zážitky. Připomínka doby, v níž žil básník Jiří Wolker, vystoupení swingové skupiny a další kapely rozezvučí prostory Národního domu již v pátek.

Koncerty Glenn Miller Orchestra povzbuzovaly koncem 2 světové války morálku spojeneckých vojsk.

Od zmizení slavného zpěváka to je 80 let. Glenn Miller Orchestra míří do Liberce

/SOUTĚŽ/ Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho.

Benefiční koncert Čas pro život.

V Ostravě proběhne benefiční koncert Čas pro život

Podruhé se bude v Ostravě pomáhat v rámci Benefičního koncertu s Radiem Čas. V nádherných prostorách Evangelického Kristova kostela  v Ostravě proběhne v sobotu 13. ledna událost plná hudby a solidarity.

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Co přinesou festivaly v roce 2024: Hudební megaakce, festivaly i představení

Vedle zavedených megaakcí jako jsou Colours of Ostrava, MFF Karlovy Vary nebo Mezinárodní festival Divadlo se letos můžete těšit i na menší podniky, které nabídnou prostor třeba metalové hudbě, komiksovým filmům a videohrám nebo alternativním divadelníkům. Deník vám přináší přehled očekávaných festivalových akcí roku napříč žánry i republikou.

Kontrabasisté Martin (vpravo) a Jan Kneslovi z Benešova s Plzeňskou filharmonií na koncertu nevidomého tenoristy Andrea Bocelliho.

Neobyčejné angažmá. Muzikanti z Benešova stáli na jednom pódiu s Andrea Bocellim

/ROZHOVOR, FOTO, VIDEO/ Světoznámý italský tenor Andrea Bocelli se na své evropské části turné zastavil ve Vídni, o tři dny později pak ve švýcarském Zürichu. Na obou koncertech jej doprovázela Plzeňská filharmonie, pod taktovkou světoznámého dirigenta Marcella Roty. Ve skupině kontrabasů se pak mezi filharmoniky objevili i dva hudebníci z Benešova, Martin a Jan Kneslovi - otec se synem.

Sissi byla jednou z nejkrásnějších žen 19. století

Výročí roku 2024: Lidé si připomenou české hudební velikány i svatbu Sisi

Milovníci hudby si v roce 2024 připomenou Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka. Hudební velikáni totiž budou mít kulatá výročí narození a smrti. Lidé vzpomenou také na sňatek Františka Josefa I. s jeho milovanou Sisi či vylodění spojeneckých vojsk v Normandii, které výrazně přiblížilo konec 2. světové války. Deník přináší přehled významných výročí letoška.

Martina Málková s Radkem Interholzem.

Každý rok píšou novou vánoční písničku. Kolikrát se seštěkáme jako psi, smějí se

/ROZHOVOR/ On píše muziku, ona texty. Radek Interholz, kytarista z Českého Krumlova, společně se svou partnerkou Martinou Málkovou, spisovatelkou a textařkou, se rok co rok pouští do psaní nové vánoční písničky. „Jak u nás vypadá předvánoční pohoda? Někdy se seštěkáme jako psi. Radek mi chce škrtat slova, já mu do hudby zase cpu slova, která se tam nevejdou, nebo je to jazykolam. Je to u nás prostě někdy velmi poetické,“ směje se Martina.

Ondřej Rychlý a Jiří Korn v muzikálovém Andělu Páně

Ondřej Rychlý o Andělu Páně: K Petronelovi jsem přistoupil jako k chlapečkovi

Bez Anděla Páně nejsou pořádné Vánoce. V Hudebním divadle Karlín jej teď s mimořádným úspěchem uvádějí v muzikálové podobě. Roli poplety a nebeského outsidera, anděla Petronela, který putuje v doprovodu čerta Uriáše po Zemi, aby dokázal Pánu Bohu, jak lehké je napravovat hříšníky, přičemž ve finále napraví sám sebe, ztvárňuje Ondřej Rychlý.  

Petr Svoboda, syn Karla Svobody, představuje monografii Žít.

Petr Svoboda: Knihu Žít jsem napsal z pocitu zodpovědnosti syna vůči tátovi

Připomínkou nedožitých 85. narozenin, které by skladatel a hitmaker Karel Svoboda oslavil 19. prosince, je výpravná obrazová monografie Žít. Je dílem jeho syna Petra Svobody, který v ní své vzpomínky doprovodil desítkami unikátních fotografií. Kromě něj vzpomínají v knize na úspěšného umělce další osobnosti, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí. „Jsem samozřejmě na svého tátu hrdý. Určitě by mu dělalo radost, že se jeho muzika pořád hraje a probublává napříč generacemi,“ řekl v rozhovoru pro Deník autor knihy. On sám chce v psaní pokračovat.

Bára Basiková na 28. ročníku Vánočních trhů v Konici. 16.12. 2023

Úžasná Bára Basiková a parádní ohňostroj bavily v Konici tisíce lidí

Neskutečná až elektrizující atmosféra prodchnula sobotní Vánoční trhy v Konici. Výraznou měrou se o to přičinila hvězdná zpěvačka Bára Basiková, jejíž excelentní vystoupení sledovaly se zatajeným dechem tisíce lidí. Pomyslnou třešničkou byl ohňostroj, podkreslený hudbou z filmu Gladiator.

Již 28. ročník Vánočních trhů v Konici přitáhl tisíce lidí. Uchvátila je Bára Basiková a ohňostroj. 16.12. 2023

Úžasná Bára Basiková a parádní ohňostroj bavily v Konici tisíce lidí

Neskutečná až elektrizující atmosféra prodchnula sobotní Vánoční trhy v Konici. Výraznou měrou se o to přičinila hvězdná zpěvačka Bára Basiková, jejíž excelentní vystoupení sledovaly se zatajeným dechem tisíce lidí. Pomyslnou třešničkou byl ohňostroj, podkreslený hudbou z filmu Gladiator.