Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Slavnostní zahajovací koncert nazvaný Francouzská noc navrátí festival po mnoha letech do magické scenérie Letní jízdárny.

Festival Krumlov začíná. V pátek jeho 32. ročník zahajuje Francouzská noc

V pátek 14. července zahájí Festival Krumlov (dříve MHF Český Krumlov) koncert Francouzská noc. Čtyři týdny hudby orámuje 18 koncertů hlavního programu na 12 místech Českého Krumlova a jeho okolí, na čtyři z nich zavede festival své diváky úplně poprvé. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne více než 60 dalších aktivit zdarma.

Luka Bulić

Mama ŠČ!, Johnny Däpp i Sladké mámení. Deset písní, které uslyšíte v Chorvatsku

Chorvati milují elektronickou hudbu a nejlépe pop. Hity těchto žánrů nejspíš zaslechnete v místních restauracích a na plážových diskotékách. Colonia, Let 3, Massimo, Detour nebo Maja Šuput, to jsou jen některá jména populárních chorvatských kapel a interpretů. A třeba skupinu Karma překvapivě zaujalo Sladké mámení Heleny Vondráčkové.

Bude co vybírat.

Od sousedů: Největší hornorakouský blešák knih

Montessoriovská škola Lernwelt Rubenshof v Bergu v Attergau bude o víkendu dějištěm největšího blešího trhu Horních Rakous. V sobotu od 13 do 19 hodin a v neděli od 9 do 14 nabídne více než 16 000 knih ve 27 žánrech, letos také zachovalé hry a skládanky. Výtěžek připadne pořádající privátní škole s veřejnoprávním statutem.

Z Císařských slavností v roce 2022.

Císařské slavnosti ve Kdyni s hudbou, šermíři i módou z doby Marie Terezie

Dvanáctihodinový program Císařských slavností ve Kdyni zahalí město do historické nálady, ale návštěvníky přivede i do současnosti díky koncertu zpěvačky Lenny. Město Kdyně a Městské kulturní středisko „Modrá hvězda“ vás zvou na sobotu 15. července od 10 hodin do parku u Muzea příhraničí.

Vojta Nedvěd přichází s deskou Maluju na nebe

Vojta Nedvěd: Chtěl bych vystoupit z tátova a strejdova stínu

S úctou k rodinnému odkazu natočil svou novou desku Maluju na nebe hudebník a zpěvák Vojta Nedvěd. Zařadil na ni třináct písní, přičemž autorem textů k jedenácti z nich je frontman rockové kapely Škwor Petr Hrdlička. Speciálním příspěvkem na albu je píseň Můj osud, kterou Vojta nazpíval s tátou Františkem, od jehož úmrtí uplynou v polovině července dva roky.

Pětidenní technoparty ve Stránském u Rýmařova probíhá od 4. do 9. července. Největší návštěvnost se očekává o víkendu. Snímky ukazují situaci v pátek 7. července 2023

Na technoparty u Rýmařova zasahovala policie. Deník monitoroval hluk v obci

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pětidenní technoparty, která se rozjela ve Stránském u Rýmařova, jako každoročně provází řada stížností občanů na nadměrný noční hluk. Na základě upozornění místních Deník monitoroval hladinu hluku kolem půlnoci ze čtvrtka na pátek, neboli z 6. na 7. července. Právě v této době policisté opakovaně vyzvali organizátory ke ztišení hudby.

Na jubilejní Revival fest Kraslice míří legendární kapely i světelná šou

Na jubilejní Revival fest Kraslice míří legendární kapely i světelná šou

To bude jízda. Do Kraslic na Sokolovsku totiž o druhém červencovém víkendu míří přední české revivalové formace. Uskuteční se tam v kraji ojedinělý Revival fest Kraslice. Letošní ročník je jubilejní desátý a návštěvníci se mají na co těšit. Pořadatelé vybírali kapely, které tam v minulosti sklidily u fanoušků velký úspěch. Především milovníci rocku a metalu se tak mají na co těšit. O tom, co je konkrétně čeká, hovořil jeden z pořadatelů Tomáš Cvek.

Zřícenina hradu Krakovec se změní ve velkou festivalovou scénu.

Dva dny na Krakovci v jiném světě. Festival Artorzo představí současné umění

/FOTO, VIDEO/ Zřícenina hradu Krakovec hostí o druhém prázdninovém víkendu druhý ročník multižánrového festivalu Artorzo, který nabídne koncerty, divadlo, hudební a výtvarné dílny, výstavy, taneční představení, autorská čtení, výtvarné umění i vizuální projekce. Podhradí se na sobotu a neděli změní ve festivalový kemp.

Plzeňská skupina Blue Chesterfield

Plzeňské Blue Chesterfield čeká evropské turné. Přečtěte si rozhovor s kapelou

/ROZHOVOR/ Plzeňská kapela žánrově fluidního charakteru Blue Chesterfield se chystá na evropské turné. Zároveň koncem července vydala již své páté album s názvem Perfume. Současnou podobu Blue Chesterfield tvoří autor projektu a její frontman, zpěvák a kytarista David Jirka, klávesista Vít Nováček, baskytarista Vojtěch Šindelář a bubeník Mikoláš Plass.

Malé divadlo Kolín vystoupilo v rámci Kolínského kulturního léta,

Kulturní léto odstartovalo Malé divadlo Kolín. Za dva týdny přijde na řadu hudba

/FOTOGALERIE, PROGRAM/ Celkem šest položek nabízí program letošního Kolínského kulturního léta organizovaného pracovníky Odboru školství, kultury a sportu městského úřadu Kolín. Většina se odehraje na Karlově náměstí. Nedělní start ale byl jednou z vyjímek. Malé divadlo Kolín sehrálo svoji detektivní komedii nazvanou Případ Baskerville aneb Rapsodie na blatech na parkánech kolínské synagogy.

Russell Crowe mluvil ve Varech mj. o oscarovém večeru, který každého vykolejí

Co máte s tím pivem? Russella Crowea Vary okouzlily, mluvil o hudbě i režii

Jsem tu jako v pohádkovém světě. Takovou poklonu vysekl Karlovým Varům americký herec Russell Crowe, který tu strávil s rodinou téměř pět dní a v neděli dopoledne filmový festival opustí. Město i přehlídka ho okouzlily. „Vary jsou překrásné a jejich architektura také,“ svěřil se o víkendu médiím filmový Gladiátor.

Z koncertu Bena Cristovao na festivalu taneční hudby Coolin Festival.

Vrchol druhého ročníku Coolin festivalu obstaral Ben Cristovao už odpoledne

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tak takhle fanoušky našlapaný jako první prázdninový den v rámci druhého ročníku festivalu taneční hudby Coolin Festival amfiteátr kolínského Kmochova ostrova už dlouho nezažil. A to před pódiem chyběly zábrany a zvukařský stan také místo nezabíral, mistr zvuku měl své stanoviště nahoře na schodech.

Vizovické Trnkobraní 2022.

Léto v kraji? Tanec, hudba, jídlo a nebude chybět ani víno. Vybere si každý

Léto, období prázdnin, dovolených a také festivalů. Uvolněná atmosféra, kdy lidé na chvilku zahodí starosti a chtějí se bavit. Které kulturní akce a festivaly jsou připraveny pro obyvatele i návštěvníky kraje? Deník Vám přináší přehled nejzajímavějších letních akcí, které byste si neměli nechat ujít.

Art & Life - Festival v ulicích v ostravské městské části Poruba, červen 2023.

Kubánské rytmy i německý jazz. V ostravských ulicích se bude tančit

Centrum ostravské čtvrti Poruba ovládne už příští týden hudba, tanec, divadlo a spousta dalších, mnohdy netradičních forem umění. Od čtvrtka 29. června do soboty 1. července obsadí Hlavní třídu a DK Poklad umělci z 16 zemí světa, kteří berou účast hned na dvou festivalech – Czech Music Crossroad a Festival v ulicích s podtitulem Art&Life. „Bratr" legendárního festivalu Colours of Ostrava bude pro diváky opět zdarma.

Kruh přátel hudby: z koncertu Graffova kvarteta v kolínské synagoze.

První polovinu 59. cyklu Kruhu přátel hudby ukončil perfektní koncert v synagoze

/FOTOGALERIE/ Poslední koncert před prázdninovou přestávkou letošního již devětapadesátého cyklu Kruhu přátel hudby se odehrál v úterý 20. června v kolínské synagoze. A to v režii špičkového Graffova kvarteta. To ve složení houslisté Štěpán Graffe a Lukáš Bednařík, hráč na violu Leoš Černý a violoncellista Michal Hreňo zahrálo pouhé tři skladby.

Aleš Skřivánek, Roman Štěpánek a Petr Pečený ve videocastu Deník s nadhledem.

Deník s nadhledem: Dva doktory s láskou k hudbě lidé považují za bratry

Do dalšího dílu videocastu Deník s nadhledem si moderátor Roman Štěpánek pozval dva muže, kteří mají mnoho společného. Získali doktorský titul, dosáhli profesních úspěchů, milují hudbu a jsou si velmi podobní. Právníka Petra Pečeného, v hudební oblasti známého díky skupině Doctor P.P., a olomouckého gynekologa Aleše Skřivánka lidé dokonce pokládají za bratry. Ve videocastu hovořili počátcích svého přátelství, o problémech, s nimiž se setkávají ve svých profesích, a samozřejmě o hudbě.

První letošní Malý Hamburk v Městských sadech v Ústí nad Labem.

FOTO: První letošní Malý Hamburk se vydařil, ústecké sady žily hudbou

První letošní Malý Hamburk se uskutečnil v neděli 18. června v Městských sadech v Ústí nad Labem. Multižánrový festiválek nabídl tři hudební uskupení a to Chabakus, což je Big band žáků ZUŠ Chabařovice pod vedením Jiřího Straňka, Wan Men Sonk, která hraje vlastní i převzaté skladby ve funk-rock-popovém stylu, a nakonec Taši delé.

Domácí scénu v pátek na festivalu Metronome reprezentovali například Tata bojs.

Festivaly v Praze: Kdy a kam za divadlem, hudbou či skateboardingem

Léto v Praze přináší čím dál více zábavy a akcí. Přinášíme tipy na letní festivaly v Praze, na které se dostanete za pár minut. Potkáte na nich mistry svého oboru a zažijete tu pravou letní atmosféru – ať už máte raději decentní divadlo, alternativu nebo třeba streetové sporty.

Prime Orchestra z Ukrajiny zahraje v sobotu v budějovickém Metropolu.

Rocková show ukrajinského crossoverového orchestru v sobotu v Metropolu

V červnu zavítá do evropských měst moderní ukrajinský crossoverový orchestr Prime Orchestra se svým energickým programem Rock Sympho Show. Koncerty se budou konat v různých městech Česka a Polska. V Českých Budějovicích se koncert uskuteční 17. června od 19 hodin ve společenském sále DK Metropol.

 Pivní slavnosti ve Znojmě.

Letní kino, hudba i planety. Přečtěte si, kde se na Znojemsku pobavíte zdarma

/TÉMA DENÍKU/ Ačkoliv je léto teprve ve vlažných začátcích, mnohé hudební i další společenské akce jsou již v plném proudu. A zatímco si řada Jihomoravanů láme hlavu, zda vstupenky na některé události koupit či nekoupit, nabízí se jim také příležitosti, kde za vstupné nic neutratí. Na jihu Moravy takto zavítají například na oblíbený brněnský festival planet, ve Znojmě si zase přiťuknou na Slavnostech Znojemského piva. Chuťové buňky pak v letošním roce uspokojí na Festivalu plném chutí ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku.

Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Odpalovat ohňostroj můžeme v bílé košili, říká šéf techniků brněnského festivalu

Světelná podívaná nad přehradou za tónů působivé hudby. Stovky, tisíce Brňanů i lidí z okolí zvedají fascinovaně hlavy k nebi. Sociální sítě plní amatérské i profesionální snímky. Brno žije ohňostroji. „Festival Ignis Brunensis je již uznávaným prestižním světovým festivalem. Brno tak patří do unikátní společnosti ohňostrojné Formule 1, spolu s tradičními místy, jako je Cannes, Monaco, Hannover, Montreal, Vancouver nebo festivaly v Číně a Jižní Koreji,“ řekl pro web www.ignisbrunensis.cz Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

Festival filharmonie na Andrově stadionu v Olomouci, 9. června 2023

FOTO: Festival filharmonie na Andráku slavil úspěch, chválil Ledecký i Urbanová

Unikátní umělecký večer v netypickém prostředí jednoho z nejkrásnějších českých fotbalových stadionů si v pátek 9. června užily dvě tisícovky diváků. Premiérový ročník Festivalu filharmonie i navzdory mírné nepřízni počasí slavil na Andrově stadionu úspěch. Místo fotbalistů se před tribunami za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc předvedli umělci jako Eva Urbanová, Vojtěch Dyk, Janek Ledecký či Bohuš Matuš.

Mladí hudebníci z Hradce a Boskovic si poprvé společně zahráli na koncertě v Boskovicích na konci května.

Osmdesát hráčů na jednom pódiu. Orchestrální mozaika rozezní hradecký Aldis

Orchestrální mozaika, výjimečný koncert, který se neomezí na jeden hudební žánr, se uskuteční v úterý 13. června od 18 hodin v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Na jevišti se představí čtyři soubory. Tři z hradecké Základní umělecké školy Střezina a čtvrtý ze ZUŠ v Boskovicích na Blanensku.

Daniel Landa představil světu své nové album s názvem Minové pole. Fanoušci na jeho album čekali dlouho. Ani sám zpěvák Daniel Landa už nevěřil, že by ho vůbec vydal. Stalo se a od diskutujících sklízí na sociálních sítích jen pochvalné reakce.

Daniel Landa: Horizont opravdu hoří, jen můj hasičák je moc malý na jeho uhašení

Rodinný život si Daniel Landa v rozhovoru pro časopis Story nemůže vynachválit, i když krizím se nevyhnul. Jeho umělecká kariéra také nebyla bez poskvrny a hned několikrát prošel vystřízlivěním. Všechno ho ale posunulo. I proto mohlo vzniknout nové album s názvem Minové pole, ve které sám Daniel Landa před pár lety už ani nevěřil.

Čáslavské slavnosti.

Čáslavské slavnosti přilákaly davy lidí. Nešlo by to bez pořádné hudby

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Čáslavské slavnosti se konaly v sobotu 3. června tradičně na náměstí Jana Žižky z Trocnova. Kromě hudby a zajímavého doprovodného programu si účastníci užili také dobrého jídla a pití. Součástí byla slavnostní mše svatá k výročí Korunovace Panny Marie Čáslavské. Mši k obnovení zasvěcení města Čáslavské Madoně celebroval kardinál Dominik Duka.

Ze sobotního dění 57. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Kmochův Kolín.

Ve čtvrtek startuje Kmochův Kolín. Vystoupí Čechomor i Richard Müller

/FOTOGALERIE, VIDEO, PROGRAM/ Ve čtvrtek v podvečer odstartuje již 58. ročník mezinárodního festivalu dechové hudby Kmochův Kolín. Návštěvníci se i letos mohou těšit na přehlídku dechových orchestrů, taneční um mažoretek i vystoupení hudebních hvězd. Svou účast letos přislíbila skupina Čechomor nebo zpěvák Richard Müller.