Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Karol Duchoň, talentovaný zpěvák, jehož sláva zářila krátce.

Karol Duchoň utopil talent v pití. Neunesl slávu a možná ani sám sebe

Říkali mu slovenský Tom Jones, měl raketový nástup a stejně rychlý pád. Svou hvězdu utopil Karol Duchoň v alkoholu v pouhých 35 letech. Teď se jeho fenomén i normalizační hity ze 70. a 80. let vracejí. A nejen do rádií. Vzniklo o něm divadelní představení a chystá se film.

Felix Slováček s dcerou Annou a synem Felixem

Dokument o Felixi Slováčkovi ukazuje dosud nezveřejněné snímky, mnohé překvapily

Loni oslavil hudebník Felix Slováček osmdesáté narozeniny a u příležitosti tohoto jubilea se začal natáčet i dokument o jeho pestrém životě a kariéře Felix a magická Šumava. Přestože mu bude za chvíli už jednaosmdesát, má v plánu vyrazit po České republice na tour nazvanou Krásné je žít. Na ní představí i dokument, ve kterém se objeví řada známých osobností, jeho rodina a také to, že ho velmistr templářského řádu pasoval na barona.

Walter Trout

Walter Trout: Blues se dá hrát, i když máš fajn život

Američan Walter Trout patří už přes čtyřicet let k nejlepším světovým bluesrockovým kytaristům a zpěvákům. Na kontě má více než třicítku sólových alb, za která byl odměněn řadou prestižních cen. Ale jeho nejlepší vizitkou jsou léta strávená v legendárních kapelách Canned Heat a Bluesbreakers Johna Mayalla. V březnu vydal novou desku Broken a 23. dubna vystoupí se vší parádou v pražském prostoru Archa+.

Trutnovská trash metalová kapela Exorcizphobia získala hudební cenu Anděl za nejlepší rockové album roku.

Cítili jsme se jako Martina Sáblíková. Držitelé Anděla zkouší na nádraží

/FOTO, VIDEO/ Elektrikář, svářeč, skladník a chemik v laboratoři dostali hudební cenu Anděl. Trutnovská trash metalová kapela Exorcizphobia ho získala za nejlepší rockové album roku. Deska Spiritual Exodus se rodila v malé místnosti v areálu depa vlakového nádraží v Trutnově, kde se dvakrát týdně schází Tomáš Skořepa (kytara, zpěv), Ondřej Šíma (kytara), Aleš Kostka (baskytara), Tomáš Kejkrt (bicí).

Ilustrační foto PČR

Mladící stříleli z děla! Bujará rozlučka se svobodou rušila noční klid

Není rozlučka jako rozlučka. Když se to přežene a účastníci jsou "jako dělo" a navíc se rozhodnou střílet s plynového děla, nemusí se to okolí líbit. K jedné takové akci vyjížděli jaroměřští policisté celkem třikrát. Domluva nepomohla a lidé v sousedství neměli pro hlasitou hudbu a střelbu v noci pochopení.

Semifinalistka  Jana Urbanová, ředitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Liberci.

Úspěch pro Liberec! V prestižní učitelské soutěži má město hned dva zástupce

O prestižní cenu Global Teacher Prize Czech Republic pro inspirativní pedagogy budou letos bojovat dva pedagogové, konkrétně Jana Urbanová, ředitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Liberci a Aleš Benda, školní speciální pedagog a učitel hudební výchovy ZŠ Vratislavice nad Nisou. Postoupili mezi 32 semifinalistů z celkem 283 uchazečů. Jde o doposud nejvyšší účast.

Kultovní občerstvení v biokoridoru Hloučela praskalo ve švech. Vůně makrel a hudba přilákala davy Prostějovanů. 6.4. 2024

K Abrahámkovi láká vůně makrel a dobrá hudba. Podívejte se

/VIDEO, GALERIE/ Téměř letní počasí vytáhlo o víkendu do přírody spousty lidí. Jinak tomu nebylo ani v Prostějově. K procházce či vyjížďce biokoridorem Hloučela se odhodlaly davy. K občerstvovací zastávce lákala tradičně i vůně pečených makrel linoucí se z Občerstvení U Abrahámka.

Zbyňkova nová kapela teď pravidelně zkouší a zpěvák chystá i zbrusu nové písně. Oživuje i hru na piano.

Na úspěch v hudbě je potřeba souhra několika faktorů, říká SuperStar Zbyněk Drda

Záhadná, Sníh padá nebo Zeď nářků – to jsou některé z hitů, které má na svém kontě karlovarský rodák Zbyněk Drda. Tomu změnila život soutěž Česko hledá SuperStar, kterou na konci roku 2006 tehdy jako devatenáctiletý mladík vyhrál. Od té doby se zpěvem a hudbou živí. Nedávno se přitom vrátil z Prahy zpět do rodného města a založil tam kapelu s názvem Zbyněk Drda a Band.

Nevíte si rady s koktavostí vašeho dítěte? A co jej zapsat na hodiny zpěvu? Je dokázáno, že hudba a zpěv jej pomohou koktavosti zbavit.

Koktavost můžete vyléčit zpěvem. Zkušenost s „terapií hudbou“ má také Ed Sheeran

Koktavost patří mezi poruchy řeči, které jsou velmi časté v dětském věku. Plynulost řeči je při ní neúmyslně přerušována opakováním jednotlivých slabik či částí slov nebo jejich nechtěným prodlužováním. Koktavost může být způsobena vývojovou poruchou, ale také může být získaná – například úrazem či psychickou zátěží. Pomocníkem při léčbě koktavosti však může být hudba, potažmo zpěv. Když člověk zpívá, tato vada řeči se ztrácí.

Pavol Habera skládá a koncertuje stále dál

Příběh Pavla Habery: Začínal hrát na svatbách, cesta za slávou byla klikatá

Pavol Habera, ikona československé hudby, se od rozbíjení oken ve svém rodném městě Brezno propracoval až na vrchol hudební scény. Jako teenager hrával s kapelou na svatbách a odpoledních čajích. Jeho cesta za slávou nebyla přímá. Nevedla přes hudební školy, ale přes ekonomickou fakultu. Jeho talent a charisma ho ale nakonec přivedly k legendárnímu Teamu a následně k sólové kariéře, která mu přinesla obdiv fanoušků i uznání kritiky.

Hranická kapela November 2nd se zpěvačkou Sašou Langošovou získala v sobotu 30. března prestižní Cenu Anděl za Album roku.

Andělská Saša Langošová: Muziku jsem zdědila v DNA

Hranická kapela November 2nd se na české hudební scéně pohybuje téměř třicet let. Její muzika oslovuje nejen domácí publikum, ale věrné posluchače má i za hranicemi - ve Spojených státech amerických, Mexiku nebo Finsku. V sobotu získala kapela prestižní Cenu Anděl za Album roku.

Kytarista Milan Bátor z Opavy ozvláštnil legendární Beatles. Může vyhrát cenu.

Kytarista Milan Bátor z Opavy ozvláštnil legendární Beatles. Může vyhrát cenu

Opavský kytarista Milan Bátor je nominovaný na Ceny Jantar, které se udělují moravskoslezským umělcům. Porotu zaujal svou instrumentální nahrávkou osmnácti známých písní The Beatles, kterou v netradičním aranžmá vydal na gramofonové desce. Poznejte talent z Opavy blíže na jeho hudební cestě od první uchopení kytary až po počin, se kterým má šanci na cenu. Ceny Jantar s budou vyhlašovat 22. dubna v Ostravě.

Z výuky v La Škole.

Když dítě přinese svou vlastní píseň, je to dojemné, říkají zakladatelé La Školy

Děti se dá učit hudbě už před prvními narozeninami. Důkazem toho je La Škola, jejíž výuka probíhá v pražském Kině Pilotů. Manželé Petra Strá Fingerlandová a Tomáš Fingerland se nesnaží jen o to, aby si děti osvojily potřebné znalosti, ale také aby se skvěle bavily a zkusily si i složit vlastní písničku. Lektoři pro ně navíc vyvinuli originální hudební nástroj – jednostrunnou kytaru Gingo.

Zpěvák, skladatel a hudebník Petr Spálený

Muž neokázalých gest. Hudebník Petr Spálený slaví osmdesátiny

Plakalo bejby, Kdybych já byl kovářem, Josefína, Dáma při těle, Až mě andělé… či Obyčejný muž. Tyto a mnohé další hity jsou spojeny se jménem zpěváka, skladatele, kytaristy a bubeníka, který je typický svým knírem. A také tím, že se nevyžívá v okázalých gestech a i přes úspěšnou kariéru zůstává přirozeně svůj. Je jím Petr Spálený, který 22. března oslaví osmdesáté narozeniny.

Anna K. nedávno oslavila třicet let své umělecké kariéry. Významnou událost se rozhodla sdílet s fanoušky prostřednictvím dvou speciálních koncertů. Jeden se odehraje 24. dubna v pražském Foru Karlín, druhý 27. dubna v Sonu v Brně

Zpěvačka Anna K. po nelehkém životním období: Být pozitivní je uzdravující

Život i kariéru prožívá zpěvačka Anna K. s neuvěřitelnou intenzitou. V otevřeném rozhovoru mluví o lásce k hudbě i o dlouholetém partnerovi, hudebníkovi Tomáši Varteckém. Jejich vztah prošel nejednou zkouškou. „Stáli jsme spolu na okraji srázu,“ svěřila se v časopisu Story Anna K. Ta nyní prožívá ideální období a těší se na svůj velký koncert ve Fóru Karlín.

Karel Kryl na unikátní malbě v brněnské čtvrti Sadová

Potkali se s Karlem Krylem. Osobní vzpomínky na básníka a zpěváka

Před 80 lety se narodil, před 30 zemřel. Letos si připomínáme hned dvě kulatá výročí spojená s legendárním básníkem a zpěvákem Karlem Krylem. Proto se Deník zaměřil na jeho osobnost a tvorbu. Dnes přinášíme vzpomínky na něj od významných osobností a redaktorů kulturní redakce Deníku.

Vítání jara 2022 v Hranicích.

Velikonoční jarmark, řemeslníci, hudba i tanec. Hranice uvítají jaro

Stánky plné dobrot, kraslice, proutěné košíky, medovina, svíčky, hračky, dekorace, výrobky šikovných řemeslníků, hudba i tanec. To vše čeká na návštěvníky akce Vítání jara, která je spojená s Velikonočními farmářskými trhy, v sobotu 23. března od 10 do 17 hodin na Masarykově náměstí v Hranicích.

Klára Modrá při jednom ze svých dřívějších vystoupení.

TAO je cesta životem, říkají hudebníci, které čeká premiéra v nymburském kině

/FOTOGALERIE/ Páteční koncert hvězdy českého hudebního nebe Kateřiny Marie Tiché s kapelou Bandjeez v nymburském kině Sokol je už několik týdnů beznadějně vyprodán. Předskokanem je skupina TAO, jíž tvoří Klára Modrá z Poděbrad a Vratislav Raven Kocourek. „Naše hudba je převážně elektronická, ambientní, ale občas zazní i akustická kytara. Texty jsou naše a české,“ říká dvojice, která se poprvé představí právě v Nymburce. 

Melodické a uklidňující tóny mohou snížit hladinu stresu u budoucí matky, což přispívá k celkovému pocitu pohody a relaxace.

Speciální hudba v těhotenství? Jde o pokrok v porodnictví, říká známý gynekolog

Těhotná manželka Adéla inspirovala svého muže, uznávaného hudebního skladatele Karla Havlíčka, aby nejen pro svou ženu, ale pro všechny maminky a jejich zatím nenarozená miminka složil relaxační hudbu. Pro uvolnění stresu, a tím i pro zdravější průběh těhotenství mohou pětačtyřicet minut dlouhou skladbu Pregnancy Music využít nejen maminky, ale i jejich rodiny. Proč je hudba pro nastávající matku i plod důležitá a co dalšího může pomoci zdárnému průběhu těhotenství i vývoji plodu, vysvětluje přední gynekolog a porodník profesor Ladislav Krofta.

Z pořadu Kafe s Osmanym. Ilustrační foto.

Tipy na víkend: Na Opavsku koncerty, běh i Osmany Laffita

Jak si užít nastávající víkend? Na Opavsku vás čeká několik rockových a klubových koncertů, show se známým návrhářem i běžecká událost. Bohatý kulturní program proběhne i v dalších regionech Moravskoslezského kraje. Více již v Tipech Deníku. 

Květiny k MDŽ. Ilustrační foto

Tipy na víkend: Oslavy MDŽ, zabijačkové hody, cimbálovky i metalové legendy

Na víkend se v regionu chystá několik akcí spojených s oslavami Mezinárodního dne žen a opět nebudou chybět zabijačkové hody, například na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Příznivci klasické muziky mohou zamířit do Kdyně na Mou vlast v podání Plzeňské filharmonie, v Plzni zahrají v Buena Vistě dvě cimbálovky a v Šeříkovce metalová Doga, další legendy tohoto žánru, Arakain a Alkehol, přijedou do Klatov.

Sean Paul. Foto: se souhlasem Colours of Ostrava

21. Colours of Ostrava slibují nejlepší sobotu vůbec. Kdo vystoupí a co novinky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po loňském jubilejním 20. ročníku největšího hudebního festivalu u nás, který potkaly menší komplikace kvůli odřeknutí účasti dvou z hlavních hvězd, se očekávalo, že organizátoři vytáhnou trumfy. Doplnění line-upu lze ještě očekávat, přesto už nyní slibuje promotérský tým hudbu z více než třiceti zemí a šesti světadílů. Dosavadní oznámené hvězdy Lennyho Kravitze, Jamese Blakea či Sama Smithe doplňuje třeba Sean Paul. Meltingpot letos zacílí také na umělou inteligenci.

Léčení hudbou v Chotěšicích

Léčení hudbou bude pokračovat vystoupením Ládi Suchánka a Miroslav Typlta

Obec Chotěšice pořádá kulturně společenské akce pod názvem Léčení hudbou. Akce probíhají vždy v sobotu v Pohostinství Na Blahu v Chotěšicích od 14 do 17 hodin a jsou naplánované až do konce roku. V březnu se návštěnvíci mohou těšit na vystoupení Ládi Suchánka a Miroslava Typlta z Chroustova za doprovodu bicích Petra Děčka.