Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Albert Romanutti

Naše hudba je jako cesta kolem světa, říká Albert Romanutti z Bert & Friends

Skupina Bert & Friends působí na české hudební scéně jako zjevení. V roce 2022 se stala objevem roku v anketě Žebřík a loni zaujala mimo jiné klasickými verzemi svých popových písní na festivalu Prague Sounds v Rudolfinu, díky čemuž se letos podívala i na jazzové festivaly v Jižní Koreji a Japonsku. Členové kapely o sobě v nadsázce tvrdí, že se vrátili v čase z roku 2050 a přicházejí svými písněmi zachránit hudební scénu. Nejen o tom mluví frontman kapely Albert Romanutti v rozhovoru pro Deník.

Dalibor Janda s hosty v kolínském společenském domě ve středu 23. října.

Dalibor Janda s pěveckými hosty, kapelou Prototyp bavili zaplněný sál v Kolíně

/FOTO, VIDEO/ Pětačtyřicet let se na profesionální scéně pohybuje letos jedenasedmdesátiletý zpěvák Dalibor Janda, který za svoji kariéru natočil třiadvacet alb, jež si zakoupily více než dva miliony fanoušků, za což získal devět zlatých, dvě platinové a dokonce multiplatinovou desku. Není proto divu, že jeho fanoušci zaplnili ve středu večer velký sál kolínského Městského společenského domu.

Říjnoví hudební rezidenti Lucie Páchová a Alexander Mishelashvili.

Klid kláštera umožňuje soustředění a kreativitu, oceňují hudební rezidenti

V pátek 25. října od 19 hodin představí říjnoví hudební rezidenti broumovského kláštera – Lucie Páchová a Alexander Mishelashvili – svou tvorbu, a to během závěrečného hudebního vystoupení v prostorách kláštera. Akce je přístupná veřejnosti, vstupné je dobrovolné. Místo konání bude v areálu značeno.

Keltský festival SAMHAIN na zámku Ptení, 28. října 2023, Ptení.

Barbaři obsadí Zámek Ptení. Chystá se festival Samhain

Halloweeny a podobné akce ovládnou o víkendu celou republiku. Výjimkou nebude ani Prostějovsko. Například Zámek Ptení na Prostějovsku nabídne keltský festival Samhain. O víkendu se tak ojedinělá kulturní památka vrátí o několik staletí v čase.

Festival Karla Ditterse z Dittersdorfu.

Festival Karla Ditterse z Dittersdorfu pokračuje

Vzhledem k povodním, které Jesenicko od 14.9. postihly a k jejich katastrofálním následkům jsme byli nuceni konání XXXII. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Karla Ditterse z Dittersdorfu přerušit a jedním koncertem v říjnu a čtyřmi koncerty v listopadu se k němu v náhradních termínech vrátit.  Termín konání  festivalu  se tedy prodlužuje až do 19.11.2024, kdy se bude konat jeho závěrečný koncert.

Česká filharmonie s dirigentem Semjonem Byčkovem na tour v Paříži.

Podzimní nedostatek filmů a hudby? Pomoci může návštěva Variací

Mezi hudbou a filmem. V této milé kombinaci se odehrává projekt Variace, který pořádají už počtvrté Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Česká filharmonie. Koná se od 22. do 23. listopadu v místě filmového festivalu a je to bonus pro všechny, kteří mají rádi dobré filmy i klasickou hudbu.

Diskohrátky S předškoláky v Pivovaru Kocour ve Varnsdorfu

Den plný radosti, hudby a tance - to jsou Diskohrátky S předškoláky

Ve čtvrtek 17. 10. 2024 varnsdorfská Mateřská škola „Stonožka“ v dopoledních hodinách v Pivovaru Kocour pořádala akci s názvem „Diskohrátky S předškoláky“, která spojila děti ze šesti varnsdorfských mateřských škol. Děti měly příležitost ukázat své taneční dovednosti a užít si den plný hudby, smíchu a vzájemného přátelství.

Talentovaný tanečník Zigi z Ghany vyrůstal od 13 let bez rodičů.

Někdo chce miliony, Zigimu stačí 9 tisíc. Češi mohou ovlivnit osud celé vesnice

Opravdu skromnou prosbu na Česko má dvacetiletý Zigi z vesnice Busua v Ghaně. V poslední době se čím dál tím častěji objevují na českých dobročinných platformách sbírky, ve kterých jejich zakladatelé žádají o velmi vysoké částky. Někteří je kvůli nákladné léčbě skutečně potřebují, nad jinými lidé kroutí hlavou. Ve sbírce Znesnáze21 Zigi z Ghany prosí lidi jen o devět tisíc korun. Nadaný tanečník, který od útlého dětského věku nemohl vyrůstat s rodiči, chce otevřít pravidelné taneční lekce pro místní děti. Může je tak posunout k lepší budoucnosti.

Máte doma malého virtuosa? Mnohé napoví ještě před tím, než jej přihlásíte do hudební školy.

Jak se rozhodnout, který hudební nástroj bude moje dítě milovat

Vaše dítě rádo pozoruje jiného člena rodiny, když hraje na hudební nástroj? Nebo si chce často samo vyzkoušet klávesy na pianinu či struny na kytaře? Pak máte doma možná budoucího virtuosa. Otázkou je pro mnoho rodičů, kdy přesně u jejich dítěte začít s výukou na hudební nástroj a jaký vlastně vybrat. Veškerá výuka si však žádá i trpělivost, a tak by měli rodiče počítat s tím, že než se dítě „rozehraje“, může to chvíli trvat.

God of War Ragnarök je nově dostupný i na počítačích.

Unikátní koncert PlayStationu propojí hudbu z her s vizuální show. Bude v Praze

Živá hudba, nejmodernější vizuální technologie a legendární videoherní tituly spojené do strhující show. Takový zážitek nabídne unikátní turné PlayStation: The Concert, které odstartuje na jaře příštího roku a zavítá i do Česka. Nejznámější herní soundtracky rozezní 20. května 2025 pražskou O2 arenu.

Už v pondělí 14. října se od sedmi hodin uskuteční koncert k výročí narození Leoše Janáčka.Foto: se souhlasem Lucie Kocourkové

Musica Florea v Českých Budějovicích: Neznámý Leoš Janáček a počátky baroka

Soubor Musica Florea srdečně zve své posluchače a diváky na další z koncertů cyklu MUSICA FLOREA BOHEMIA 2024, na němž zaznívají dosud neznámé liturgické skladby sotva dvacetiletého Leoše Janáčka. Tentokrát 14. října v koncertním sále Konzervatoře České Budějovice od 19 hodin. Na koncertu zazní orchestr v plné šíři a pět hostujících pěvců: Barbora Kabátková a Stanislava Mihalcová (soprán), Daniela Čermáková (alt), Hasan El Dunia (tenor) a Jaromír Nosek (bas).

Umění svádění dobývá Liberec. Burleskní show slibuje noc plnou překvapení

Hříšná noc v Liberci: Burleska promluvila o chystané odvážné show a svém těle

/FOTO, VIDEO/ Luxus, svádění a erotiku. To a mnohem více přiveze do Liberce tradiční kabaretní a burlesque show z dílny produkce Bohemian Burlesque Angelicy G. L’Amour, která působí v kabaretu už jedenáct let. Ona sama burlesku objevila v době, kdy dlouhodobě žila na Novém Zélandu, kde si našla kurz a ten byl zakončen studentskou show, během které si člověk mohl zkusit poprvé vystoupit. Nakonec se pustila i do produkce, protože v České republice do té doby byla jen jedna menší show a ona chtěla zvát mezinárodní hosty a mít k vystoupení i náležitě honosné prostředí a podium. Plně profi burleskou se tak stala postupně právě díky kombinaci vystupování, produkce a učení. „Na burlesce je nejkrásnější to, že máme svobodu absolutní a každá z mnoha součástí burlesque vystoupení je nějak hluboce spojena s jeho autorkou a performerkou a nějak ho sama tvoří, byť i s pomocí dalších umělců a odborníků. Koncepty burlesque čísel jsou velmi komplexní a vychází z osobních příběhu každé burlesky a jejích zálib, preference hudby, tématu,“ řekla Deníku v exkluzivním rozhovoru Lucie, která vystupuje pod uměleckým jménem Angelica G. L´Amour.

Vašo Patejdl.

Vašo Patejdl: Od nechtěných houslí se dostal k legendárnímu Elánu i sólo kariéře

Muzikant, skladatel a zpěvák Vašo Patejdl je znám především jako člen skupiny Elán, jejíž založení byl vlastně jeho nápad. Nicméně v roce 1985 se od dnes už legendární kapely odpoutal a vydal na úspěšnou sólovou kariéru, ze které vzešly desítky úspěšných písní, jako například Ak nie si moja, Ztracený ráj nebo Mopedová. Patejdlovo tvůrčí úsilí až v minulém roce přerušila zákeřná nemoc, které nečekaně rychle podlehl. Výjimečný hitmaker a otec tří synů, který by 10. října oslavil 70. narozeniny, je dalším hrdinou seriálu Zpívali v osmdesátkách.

Ilustrační foto k pozvánce na festival Mandava Jazz.

Veverka s Pavlíčkem boří hranice a hledají nové cesty

Setkávání hudebníků různých žánrů není nic nového. Kdo si vzpomene na nevšední spolupráci houslové virtuózky Anny Sophie Mutter a rockového kytarového čaroděje Carlose Santany, ví, že nemusí jít jen o lákavý komerční tah, ale i o strhující zážitek, při kterém je posluchač a divák vtažen do hledání nových směrů a možností hudby. Přeshraniční festival Mandava Jazz nabídne ve čtvrtek 10. října podobné spojení dvou českých špičkových muzikantů. Hobojový virtuóz Vilém Veverka a nestor české rockové kytary Michal Pavlíček jsou ve svém hledání dokonce ještě dál než většina podobných žánrových partnerství jinde ve světě.

Na nižší návštěvnosti chovatelské výstavy, která se konala o víkendu na přerovském Výstavišti, se podepsalo počasí. O koncerty kapel byl ale v sobotu odpoledne zájem.

Na chovatelské výstavě se střídaly kapely Fleret, Argema a Forum

Stejné počasí jako loni provázelo letošní chovatelskou Výstavu Moravy a Slezska, která se konala o uplynulém víkendu na přerovském Výstavišti. Mírné dešťové přeháňky a teploty kolem deseti až dvanácti stupňů se podepsaly na nižší návštěvnosti. Díky kvalitnímu obsazení kapel, které se objevily v kulturní části programu, se nakonec v sobotu odpoledne areál zaplnil několika stovkami návštěvníků.

Jan Maxián, Vojtěch Dyk a Jakub Prachař v projektu Tros Discotequos. Promo foto.

Dyk, Prachař a Maxián zaimprovizují ve Vsetíně jako Tros Discotequos

Zábavnou show plnou skvělé hudby a improvizace nabídne 10. října ve vsetínském Domě kultury trojice herců, zpěváků a muzikantů Vojtěch Dyk, Jakub Prachař a Jan Maxián. Členové legendárních Nightwork dorazí se svým improvizačním projektem Tros Discotequos. Koncert se uskuteční ve velkém sále kulturního domu od 19 hodin.

Martin Chodúr se v průběhu let příliš nezměnil.

Martin Chodúr o porodu partnerky Ivony: Musím se pochválit, neomdlel jsem

Letos je to už patnáct let, co vyhrál soutěž Česko hledá SuperStar, a stal se tak prvním mužským vítězem. Čtyřiatřicetiletý Martin Chodúr se stále věnuje zpívání, společenské akce ale příliš neobráží. Naposledy se i s o šestnáct let starší partnerkou Ivonou Selníkovou a synem Martinem objevili na finále soutěže Anděl mezi zdravotníky, kde zazpíval. Jak se zpěvákovi a textaři daří?

Architóny aneb co se chystá u sousedů v Hradci Králové.

Architóny nabídnou unikátní zážitek. Těší se i mistr houslí Jaroslav Svěcený

Mezinárodní festival hudby a architektury Architóny, který se koná od 4. do 6. října 2024 v Hradci Králové, slibuje jedinečný zážitek propojující hudbu s architektonickými skvosty. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty v unikátních prostorách, výstavu evropských houslí a inspirativní přednášky s předními architekty. Festival, jehož hlavní osobností je houslový virtuos Jaroslav Svěcený, nabízí bohatý program, který osloví milovníky hudby i architektury.

Festival Oslava se odehraje v sobotu 5. října

Divadlo, hudba i workshopy: Zásmucký klášter ožije jednodenním Festivalem Oslava

Klášter v Zásmukách bude v sobotu 5. října hostit Festival Oslava. Návštěvníci se mohou těšit na hudbu, divadlo i dílny tance, zpěvu nebo kaligrafie. V šapitó v klášterní zahradě vystoupí několik divadelních souborů a folk rockových a alternativních kapel, v kostele zazní sborový zpěv a na své si přijdou i zájemci o historii místa.

Zahájení nové sezóny Kruhu přátel hudby ve Dvoře Králové nad Labem ve znamení Smetanovy Mé vlasti.

Zahájení nové sezóny Kruhu přátel hudby ve znamení Smetanovy Mé vlasti

V Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem proběhl ve čtvrtek 26. září 2024 úvodní koncert 57. sezóny Kruhu přátel hudby, který zároveň připomněl významné jubileum - 150 let od otevření tohoto kulturního stánku. Koncert, který vyslechlo bezmála 400 posluchačů, zahájili úvodním slovem ředitelka Hankova domu Jana Kubcová a dramaturg Vít Havlíček, který také představil program nadcházející sezóny Kruhu přátel hudby.

Americký zpěvák Kris Kristofferson vystoupil v roce 2017 v parku zámku Sychrov na Liberecku.

Zemřela legenda amerického country Kris Kristofferson. Bylo mu 88 let

Ve věku 88 let zemřel americký zpěvák, herec a skladatel Kris Kristofferson, který patřil k legendám americké country hudby. Poslední chvíle strávil v klidu, obklopen nejbližšími ve svém domě na havajském ostrově Maui, oznámil podle agentury AP mluvčí jeho rodiny.

Drakiáda. Ilustrační foto

Tipy na víkend: Během podzimního víkendu se zabaví děti i dospělí

Nadcházející víkend přináší pestrou nabídku kulturních a společenských akcí pro celou rodinu. V různých částech regionu se uskuteční akce zaměřené na historii, architekturu, hudbu a zábavu pro děti i dospělé. Od tradičních slavností a výstav po hudební vystoupení a dětské programy – každý si najde to své.

Moravská filharmonie Olomouc pokračuje v oslavách Roku české hudby.

Novou sezonu zahájí Moravská filharmonie mezinárodně

Moravská filharmonie Olomouc pokračuje v oslavách Roku české hudby, který slaví nejen na domácí scéně, ale také sedmi koncerty v Polsku. Úvodní koncert sezony na domovském pódiu v Redutě filharmonie odehraje 26. září, v roli sólisty se představí jeden z nejvýraznějších českých klavíristů mladší generace Marek Kozák, a orchestr povede její šéfdirigent Zsolt Hamar.