Kreativ

ŠTÍTEK: hudba

Marek Novotný, Max Makagonov.

Čeští jazzmani ohromili Žitavu na dalším z řady koncertů Mandava Jazzu

/FOTO/ Knihovna v žitavské Solnici ukrývá příjemný sál jako stvořený pro klubové koncerty. O sobotním večeru už je v celém okolí Salzhausu parkování zdarma – to jen tak na okraj pro ty, kteří třeba jen kvůli takové maličkosti s návštěvou žitavských koncertů váhají, je tu klid, lidé buď doma anebo na koncertě festivalu Mandava Jazz – Marek Novotný Quartet. Naprosto přirozený a neokázalý je začátek – muzikanti sedí de facto mezi lidmi a v jednu chvíli se zvednou a jdou k nástrojům. Tohle je Mandava Jazz. Žádná hra na hvězdy a čumily, ale spontánní zážitek na obou stranách a možnost debaty kohokoli s kýmkoli. Však se tentokrát po koncertu s muzikanty povídalo skoro půl hodiny – jen tak, neplánovaně.

Koncert Tata Bojs ve středu 15. listopadu 2023.

Mladoboleslavským Škoda Muzeem duněla hudba. Zahrála tu kapela Tata Bojs

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pražská alternativní kapela Tata Bojs  vystoupila ve středu 15. listopadu ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi. Hudební stálice vznikla již v roce 1988, přičemž zakládajícími členy jsou Mardoša a Milan Cais. Za dobu svého působení si připsala četné úspěchy včetně několika cen Anděl.

Ikona newyorské avantgardy Laurie Andersonová patří k hvězdám podzimního programu Divadla Archa

Laurie Andersonová: Tenhle svět nedává smysl, ale to je ok

Jedna z nejvýznamnějších představitelek americké hudební avantgardy zavítá 21. listopadu do Divadla Archa. V rámci festivalu Respect pořádaného agenturou Rachot představí Laurie Andersonová v Praze projekt Let X=X, v němž je jí partnerem newyorská skupina Sexmob.

Zpěvák skupiny G. Love & Special Sauce si našel vlastní styl.

G. Love & Special Sauce: Koukáme, že se z naší hudby stává klasika

Ti, kteří neodolatelný žánrový koktejl americké skupiny G. Love & Special Sauce užívají pro své duševní zdraví bezmála tři desetiletí, vědí, že jde o kultovní bandu se zástupy oddaných stoupenců. Kdo nevěří, ať běží do Šumperka na festival Blues Alive. Ostřílené trio zde vystoupí v pátek 17. listopadu. A bude to jízda jako za starých časů.

Kladnem prošel lampionový průvod.

KAM O VÍKENDU: Podzimní nabídka zábavy na Berounsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Svatomartinská sobota i dny předcházející a následující nabízejí na Berounsku a v dalších místech ve středních Čechách desítky zajímavých akcí. Kam o víkendu za zábavou? Čekají nás lampionové průvody, vinné košty a husí hody, festivaly, koncerty i první bály letošní sezony. Ale třeba také velké veteránské setkání, návštěva aerodamické laboratoře nebo strašidelného podzemí s hornickým kahanem v ruce. Stačí si vybrat - a vyrazit.  

Lampionový průvod, ilustrační foto.

Tipy na víkend. Na Opavsku Laco Deczi, lampiony i strašidla

Jak si užít nastávající víkend? Na Opavsku můžete navštívit dvoudenní kulturní maraton, kde zahraje nejen Laco Deczi, také discoparty i halloweenské akce a lampionový průvod. Mnoho se toho děje i jinde v kraji, více v Tipech Deníku.  

Autosalon v Lysé nad Labem.

KAM O VÍKENDU: Nabídka akcí na Kladensku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ Těšíte se na víkend? Tentokrát vám na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách nabídne řadu akcí, pod střechou i pod širým nebem. Můžete tančit na různých koncertech, trochu se bát na halloweenských setkáních nebo běhat po kopcích při drakiádách. Víkendový program je ale mnohem bohatší, vyrazit můžete třeba i na jablíčkový den, výlov největšího rybníka v kraji, autosalon s vozy závodními i veterány nebo na pochod směrem do sedmnáctého století. 

Zpěvačka Angélique Kidjo bývá nazývána první dámou africké hudby.

Angélique Kidjo: Do Afriky se vracím s pocitem, že ji nikdy nepřestanu objevovat

Je držitelkou pěti cen Grammy a čerstvou laureátkou hudební nobelovky Polar Music Prize. Rodačka z Beninu, žijící od osmdesátých let ve Francii, bývá právem považována za největší žijící africkou zpěvačku. Osmnáct nadšeně přijatých alb mluví za vše. Stejně jako duety s nejzářivějšími hvězdami současnosti, mezi nimiž nechybí Bono, Peter Gabriel, Alicia Keys, Carlos Santana ani Sting. Výjimečná umělkyně překračuje žánry s lehkostí tance, kterým doprovází svá vystoupení. V úterý 7. listopadu bude Angélique Kidjo hvězdou festivalu Prague Sounds.

Jan Spálený a ASPM.

Otec českého blues na Mandava Jazzu. Jan Spálený s ASPM míří do Kocoura

Jsou legendy, jejichž plakáty nevisí na každém rohu a přece jsou hluboce vepsány do historie i života české muziky. Jan Spálený je, jak se často říká, vynálezcem českého blues. Každopádně je to ale kumštýř, který pětačtyřicet let vytrvale neuhýbá z cesty, kašle na trendy a na zájem médií a hudba, která za ním zůstává, je ryzí, autentická a syrově krásná. Zažít jeho koncert znamená nechat se pozvat do jeho světa. A ten je podivuhodný, křehký, skutečný a jedinečný. Obklopen brilantními muzikanty z ASPM (Amatérské Sdružení Profesionálních Muzikantů) rozprostře sítě svých tónů a slov v pátek 3. listopadu o půl osmé večer v sálu varnsdorfského pivovaru Kocour a zahraje v rámci festivalu Mandava Jazz. Jste zváni…

Spirituál kvintet.

Hudboslovení nabídne v Přerově Rudyho Linku i známé písně Spirituálu

Pestrá kulturní nabídka v rozumných dávkách. Velcí umělci i začínající hvězdičky. Takový je už tradiční mini festival hudby a slova s názvem Hudboslovení, na jehož jednadvacátý ročník se mohou Přerované v listopadu těšit. Všechny koncerty se uskuteční v přerovském klubu Teplo.

Aneta Langerová si své soukromí střeží

Aneta Langerová: Mrzí mě, že v médiích působím ostře. Ale člověk se musí chránit

Aneta Langerová je přesvědčená, že člověk má být vůči světu obezřetný. Jak řekla v časopisu Story, na odiv netřeba vystavit vše. Proto ji mrzí, že v médiích může působit ostře. Slovenská kapela Korben Dallas má se zpěvačkou svou zkušenost. Hudebníci Lukáš Fila a Juraj Benetin tvrdí, že Aneta má mnoho tváří a umí překvapit. Zpěvačku se slovenskými umělci pojí dlouholetá spolupráce. Aktuálně vydali nové album, jež vychází i na vinylu a za pár dní odstartují společné turné. 

Takto by měla vypadat nová světelná výzdoba v ulicích Přerova.

Vánoční trhy v Přerově: více světel, nový betlém i průvod Krampusáků

Nasvícené rondely ve městě, svátečně nazdobené autobusy a zábava od listopadu až do konce roku. Letošní adventní trhy v Přerově zpestří koncerty známých kapel a dětská vystoupení, ale lidé se mohou těšit i na některé novinky - jednou z nich je třeba průvod strašidelných Krampusáků na Mikuláše.

Pavel Horňák v roce 2008 v televizním pořadu Karla Šípa Všechnopárty.

Pilný student Pavel Horňák. Kariéru popové hvězdy vyměnil za soudcovský talár

Je to rozený vzorňák. Hudební branže se svými večírky a davy fanynek ho nepoznamenala. Vždycky byl pilným studentem, který tušil, že jednou se bude muset živit něčím jiným než zpěvem. Je až s podivem, jak se tenhle skandálů prostý mladík mohl stát hvězdou československé pop music. Dnes je Pavel Horňák soudcem Nejvyššího soudu České republiky a na hudební comeback rozhodně nepomýšlí.

Ústřední hřbitov v Brně v období Dušiček.

Dušičky zpestří Brňanům hudba i prohlídka obřadní síně

/FOTO/ Dušičky zpestří druhého listopadu návštěvníkům Ústředního hřbitova v Brně doprovodný program. „Na rozptylových loučkách bude v čase od desíti do osmnácti hodin znít hudba. V altánku si lidé zapálí svíčku pro vzpomínku na své blízké, kteří jsou pochovaní na vzdálených místech. Svíčky budou za dobrovolný příspěvek k dispozici na místě,“ informoval brněnský radní Filip Chvátal.

Neobvyklá kulturní akce Trolejbus plný hudby, která má podpořit opravu varhan ve Šťáhlavech, se v tomto týdnu uskuteční v Plzni. V pondělí, středu a pátek zde bude jezdit historický trolejbus z 80. let minulého století, v němž cestujícím jízdu zpestří živ

Trolejbus plný hudby přispěje k opravě šťáhlavských varhan

Neobvyklá kulturní akce Trolejbus plný hudby, která má podpořit opravu varhan ve Šťáhlavech, se uskuteční v Plzni. V pondělí 23., středu 25. a poté ještě v pondělí 30. října zde bude jezdit historický trolejbus, v němž cestujícím jízdu zpestří živá hudba.

Prefektní souhru radost z hudby a chytlavý swingový repertoár nabízí publiku Glenn Miller Orchestra i dnes.

FOTO: Těšte se, slavný Glenn Miller Orchestra přijede swingovat do Ústí

Glenn Miller Orchestra, jeden z nejznámějších swingových orchestrů na světě, se po čtyřech letech vrací do Česka. Proslulé hudební těleso přinášející publiku nejlepší melodie ze zlaté swingové éry zde vystoupí od 13. do 17. ledna 2024 s novou show „The Best of Tour 2024“. Tu představí publiku na celkem šesti koncertech v pěti městech: dva koncerty bude mít v Praze, po jednom v Brně, Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem. Konkrétně v Ústí vystoupí orchestr 16. ledna od 19 hodin v Domě kultury. 

Americké hudební duo Larkin Poe tvoří sestry Rebecca a Megan Lovellovy

Rády si pohráváme s očekáváním druhým, říká sesterské bluesové duo Larkin Poe

Sestry Lovellovy jsou jednou z největších hudebních senzací současnosti. Jejich bluesrockové duo s názvem Larkin Poe sklízí ovace na mnoha světových pódiích – počínaje rodnou Georgií na severovýchodě USA. Už dvakrát vystupovaly na obřím festivalu Glastonbury. Byly nominovány na cenu Grammy, objevily se na albech Stevena Tylera, Billyho Gibbonse i Elvise Costella. V úterý 31. října to Rebecca (kytara, zpěv) a Megan (lapsteel, dobro, zpěv) rozjedou na koncertě v pražském Foru Karlín.

Duo Manera vystoupí v rámci festivalu Podblanické tóny v neděli 22. října 2023 v kostele sv. Havla v Poříčí nad Sázavou.

Festival Podblanické tóny uvede v říjnu a listopadu pět koncertů klasické hudby

/VIDEO/ Na přání obyvatel Podblanicka vznikl festival Podblanické tóny, který navazuje na mnohaletou tradici Podblanického podzimu. Spolupráce agentury ArtMusis a Opera studio Praha umožňuje propojení myšlenky podpory mladých umělců s profesionálními umělci. Tato idea společně s hledáním cest mezi českou a zahraniční hudbou provádí diváka celým festivalem.

Výstava Jiří Vydra – Václav Talich. Spojeni hudbou začne ve čtvrtek 19. října v 17.15 hodin v Městské galerii v Berouně (Duslova vila).

Spojeni hudbou. Výstava soch a obrazů Jiřího Vydry bude zahájena ve čtvrtek

/FOTOGALERIE/ Hudba je pro výtvarníka Jiřího Vydru jednou z velkých inspirací jeho tvorby. A osobnost proslulého dirigenta Václava Talicha ho vždy fascinovala. Proto i název výstavy: Jiří Vydra – Václav Talich. Spojeni hudbou, která začne ve čtvrtek 19. října v 17.15 hodin v Městské galerii v Berouně (Duslova vila).

František Kinský a Matyáš Novák.

František Kinský a Matyáš Novák zvou na Vánoce 2023. Chystají společné turné

František Kinský, potomek starého šlechtického rodu a průvodce oblíbeného seriálu České televize Modrá krev, a výjimečný klavírista Matyáš Novák poprvé vyrážejí na společné turné po České republice. Jejich původní komponované vánoční pořady, vysílané v lockdownu z rodového sídla Kinských v Kostelci nad Orlicí, sledovaly na internetu desetitisíce diváků. A další stovky přijely na živá provedení programu do Nového zámku Františka Kinského.

S režisérem Matto Barfussem spolupracoval Miroslav Vobořil již dříve.

FOTO: Červený koberec a sál pro 800 lidí. Mrkněte, jak vypadá premiéra v Berlíně

Byli jste už někdy na filmové premiéře? Červený koberec, fotografové, známé osobnosti a slavnostní promítání v krásném sále. A co teprve, když se filmová premiéra koná v jednom z největších kin v centru Berlína! Takový úspěch se podařil českému hudebnímu skladateli Miroslavu Vobořilovi, který se na začátku října vypravil do srdce německé metropole na premiéru celovečerního filmu PAMBARA, ke kterému napsal hudbu a titulní píseň.

Monika Srncová

Kanárské ostrovy a jejich odvrácená tvář: Zažijte autentický pohled obyvatele

Rádi bychom vás srdečně pozvali na kulturně cestovatelskou besedu o Kanárských ostrovech, kterou připravuje česká hudebnice Monika Srncová. Monika se po 20 letech vrací zpět do České republiky, aby s vámi sdílela své hluboké zážitky a pohledy na ostrovy, které před 20 lety přijala za svůj druhý domov. Studiem na místní konzervatoři a AMU v oboru housle a viola si vytvořila nejen hudební spojení, ale také se ponořila do místní kultury.

Nejen hudbou bude žít multižánrový projekt glorchestra, který se letos představí v prostorách pražského Rudolfina v rámci jedinečného večera

Exkluzivní koncert Christiana Löfflera doplní panelová diskuse Arch stage

Nejen hudbou bude žít multižánrový projekt glorchestra, který se letos představí v prostorách pražského Rudolfina v rámci jedinečného večera v sobotu 14. října. Hlavní hvězdou již beznadějně vyprodaného koncertu bude německý komponista a DJ Christian Löffler. Jeho vystoupení s Detect Ensemble však bude předcházet neméně zajímavý program v podobě setkání a diskuse osobností nad fenoménem budovy Rudolfina z pohledu architektury, hudby a umění obecně. Diskutovat budou rapper a výtvarník Vladimir 518, docentka a populizátorka v oblasti architektury Radomíra Sedláková, vedoucí správy a investic Rudolfina Lukáš Duchek a český vizuální umělec Jiří Černický.

Penelope Cruzová a Salma Hayek v Sexy Pistols

Pistolnice, pancharti i mimozemšťané. Co uvidíte v pátek a o víkendu v televizi

Napínavý víkend s hrdinkami i hrdiny, co mají ostře nabito. Tak vypadá nabídka televizních stanic, v níž potkáme hanebnýho pancharta Brada Pitta, sexy pistolnici Penélope Cruzovou i unesenou vychovatelku Marlene Jobertovou. Bude se tu dost střílet a prchat, ale o zábavu nouze nebude. Příznivcům klidnější podívané možná přijde vhod vzpomínka na herce Petra Štěpánka nebo setkání s Jiřím Pavlicou a jeho hudbou.

Úsvit řeší ženskou otázku, volnost pohlaví i netoleranci

RECENZE: Modernita a předsudky? Odvážný Úsvit je příliš tezovitý

Matěj Chlupáček a Maja Hamplová zastupují na poli současného českého filmu mladý pohled a progresivně dravý přístup ke kinematografii jako společenskému i uměleckému médiu. Nadšenému filmaři a zkušené castingové režisérce se pod záštitou jejich společnosti Barletta podařilo realizovat již seriál Iveta, stáli mj. také za televizními Zrádci či Pozadím událostí. Úsvit je tak jejich dosud největším a nejambicióznějším projektem. Výsledek je v nejlepším slova smyslu úctyhodný. Chlupáčkův snímek zvládne formálně obhájit i přísná světová měřítka; kamera Martina Douby, výtvarná koncepce, triky, hudba, animovaná sekce pod vedením Diany Cam Van Nguyen.

Vracov tradiční hody. Archivní foto

Tipy na víkend na Hodonínsku: Vracov a Hroznová Lhota zvou na tradiční hody

Připravte se na víkend plný zábavy a tradic. V sobotu začnou Vracovské hody s věncem a káčerem - akce plná krojů, hudby a vína. Od pátku na vás čekají také Hody v Hroznové Lhotě, kde se můžete těšit na hodové posezení u cimbálu, krojový průvod a mnoho dalšího. A pokud máte rádi hudbu, nenechte si ujít koncert skupiny Mig 21 v pátek 13. října v Kulturním domě v Hodoníně. 

Z loňského festivalu Odraz v Příbrami.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Příbramsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ S dalším podzimním víkendem nabízí Deník desítky tipů na zajímavé akce na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách. Kam vyrazit za zábavou? Na drakiády, dlabání dýní, posvícení nebo vycházky, ale také na festival kávy a čokolády, myslivecký den, pečení řepánků ve skanzenu nebo za Hurvínkem. Stačí si vybrat.