Kreativ

ŠTÍTEK: hudební skupina

Od vydání prvního alba Luboše Pospíšila už uplynulo čtyřicet let

Luboš Pospíšil: Zamlada jsem poslouchal britské hardrockové kapely

Klasik českého bigbítu Luboš Pospíšil v průběhu uplynulého roku vlastně pořád oslavoval. Byly to ovšem oslavy poněkud opožděné. Sedmdesátku, které se někdejší člen souboru C & K Vocal dožil už před třemi lety, si na pódiu připomenout nemohl kvůli pandemii covidu. Aspoň si tedy užil letošní kulaté výročí své první a hned kultovní sólové desky Tenhle vítr jsem měl rád. Ta vyšla těsně před prázdninami v roce 1983 a v říjnu už byla vyprodaná. Od té doby patří Pospíšil k nehasnoucím stálicím.

Koncerty na Masarykově náměstí v Přerově jsou hojně navštěvované a velký zájem byl i o páteční vystoupení revivalu Beatles Brouci band

VIDEO: Na náměstí v Přerově to žije i na konci roku, na Nový rok zahraje Fleret

Koncerty kapel i tradiční akce, spojené s koncem roku. Hudba na centrálním Masarykově náměstí v Přerově neutichla ani po svátcích a lidé si mohou zajít na vánoční trhy i na Silvestra a Nový rok. Koncerty na náměstí jsou hojně navštěvované a velký zájem byl i o páteční vystoupení revivalu Beatles Brouci band.

Muzikantské Vánoce v Kolíně.

Na Muzikantských Vánocích převládalo blues, publikum se bavilo napříč generacemi

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Tradiční Muzikantské Vánoce uspořádal v kolínském Baru Pod Hodinami kytarista Roman Čermák a hrálo se již od páté hodiny odpolední. To na zdejší malé pódium vystoupal kytarista a zpěvák Jaromír Kupr se svým Projektem, aby společně zahráli pár písniček sahajících žánrově od ska přes punk až po bigbít.

 Lídr kapely Mňága a Ždorp Petr Fiala v pořadu Deník s nadhledem s moderátorem Romanem Štěpánkem

Petr Fiala: Spoléhejte na sebe, Mesiáš nepřijde. Nejlepší je zemřít na pódiu

„Našimi vzory jsou hudebníci, kteří zemřeli na pódiu, to je nejlepší. Třeba takový Milan Lasica, počkal si na dvojitý aplaus a pak spořádaně umřel na místě, kde to měl asi nejvíce rád. Co chcete více.“ To jsou slova Petra Fialy, známého české muzikanta a lídra kapely Mňága a Ždorp. Petr Fiala byl hostem videocastu Deník s nadhledem.

Ondřej Pivec má nový projekt Greatest Hits 4000

Dobré nápady se vracejí, říká držitel cen Anděl a Grammy Ondřej Pivec

Producent, aranžér a hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec (39) patří k nejvýraznějším umělcům českého původu, kteří se prosadili na americké hudební scéně. Před měsícem vyšlo na značce Blue Note / Decca Records vánoční album jazzového zpěváka Gregoryho Portera, v jehož kapele Ondřej už osmým rokem účinkuje s nímž aktuálně koncertuje na světovém turné. CD Christmas Wish se okamžitě stalo jedním z hitů letošních svátků. A dobře si vede i nová deska Pivcovy vlastní skupiny Greatest Hits 4000, natočená předloni živě na festivalu Jazz Fest Brno.

Kalepa Jelen uzavřela v pátek hudební program na karvinském vánočním jarmarku. Po vystoupení členové kapely zapálil svíčky na památku obětí čtvrteční tragédie na Filozofické fakultě v Praze na pietním místě u zámku Fryštát. Karviná, 22. prosince 2023.

Kapela Jelen po vystoupení v Karviné zapálila svíčku na památku obětí masakru

Zaplněné Masarykovo náměstí sledovalo v pátek v podvečer vystoupení kapely Jelen, která přes problematickou situaci kvůli čtvrtečnímu masakru na filozofické fakultě v Praze, odehrála své plánované vystoupení na karvinském vánočním jarmarku. Sám zpěvák Jindra Polák přiznal, že zvažovali, jak situaci řešit, ale nakonec se rozhodli přece jen zahrát.

Kapela Progres 2 vystoupila v kolínském Městském společenském domě.

Brněnská kapela Progres 2 ukončila koncertní rok v kolínském společenském domě

/FOTO, VIDEO/ Původně v druhé polovině listopadu se měl uskutečnit koncert brněnské kapely Progres 2 v kolínském městském společenském domě, na předposlední čtvrtek roku jej odsunulo onemocnění zpěváka a kytaristy Pavla Váněho. Přesun jeho návštěvnost nijak neohrozil, možná spíše naopak, fanoušci, kteří dorazili nejen z Kolína a okolí, ale třeba i z Havlíčkova Brodu nebo Brna zaplnili všechna připravená místa, židle si nosili i mimo stolů.

Vánoční koupel v plumlovské přehradě. 24.12. 2022

Kam o vánočním víkendu? Na koncerty, do zoo i na sváteční koupel

Víkendové Tipy Deníku, a tentokrát vánoční, jsou tu! Každý týden pro vás připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Vyberte si z naší nabídky akcí napříč celým Olomouckým krajem. Upozorňujeme, že vzhledem k aktuální situaci a dni smutku, který vláda vyhlásila na 23. prosince, se může program kulturních akcí měnit podle rozhodnutí pořadatelů.

Živý betlém ve Vacíkově.

Kam o svátcích? Na Příbramsku nebude chybět půlnoční mše nebo živý betlém

/FOTO, VIDEO/ Vánoční víkend i nadcházející sváteční dny nabídnou na Příbramsku i v dalších místech ve středních Čechách řadu zajímavých akcí. Většinou vánočně laděných, zpívat se bude v kostelích nebo na náměstích a návsích, znít mají koledy i popové hity. Chystají se však také taneční zábavy s bigbítem. Na hosty budou čekat zámky, psí útulky nebo muzea. 

Česko zpívá koledy s Deníkem v Mělníku.

Kam o svátcích? Na Mělnicku se bude koledovat a zpívat v kostele

/FOTO, VIDEO/ Vánoční víkend i nadcházející sváteční dny nabídnou na Mělnicku i v dalších místech ve středních Čechách řadu zajímavých akcí. Většinou vánočně laděných, zpívat se bude v kostelích nebo na náměstích a návsích, znít mají koledy i popové hity. Chystají se však také taneční zábavy s bigbítem. Na hosty budou čekat zámky, psí útulky nebo muzea. 

V sobotu se na Tyršově koupališti uskutečnil již tradiční koncert skupiny Brutus. Vystoupila také Smečka.

Kam o svátcích? V Rakovníku můžete strávit Boží hod vánoční s Brutusem

/FOTO, VIDEO/ Vánoční víkend i nadcházející sváteční dny nabídnou na Rakovnicku i v dalších místech ve středních Čechách řadu zajímavých akcí. Většinou vánočně laděných, zpívat se bude v kostelích nebo na náměstích a návsích, znít mají koledy i popové hity. Chystají se však také taneční zábavy s bigbítem. Na hosty budou čekat zámky, psí útulky nebo muzea. 

Kapela Sebastian při adventním koncertu v Kladně.  Foto: Karel Greif

Kam o svátcích? Kladenské Vánoce pokračují se Šárkou Vaňkovou a Terezou Maškovou

/FOTO, VIDEO/ Vánoční víkend i nadcházející sváteční dny nabídnou na Kladensku i v dalších místech ve středních Čechách řadu zajímavých akcí. Většinou vánočně laděných, zpívat se bude v kostelích nebo na náměstích a návsích, znít mají koledy i popové hity. Chystají se však také taneční zábavy s bigbítem. Na hosty budou čekat zámky, psí útulky nebo muzea. 

Účastníci soutěže.

Karlovarský hlas má svou vítězku

Letošní vítězkou Karlovarského hlasu se stala Gaia Anzari, studentka Konzervatoře a VOŠ Jaroslava Ježka, jejíž výkon ocenilo také publikum v sále a přiřadilo jí Cenu diváků.

Baskytaristka a zpěvačka Suzi Quatro.

Tři magická S! Jubilejní ročník Benátské odtajnil své zahraniční hvězdy

Nejstarší český festival mainstreamové hudby Benátská! s Impulsem zná vedle termínu konání i své zahraniční hvězdy. Jubilejní 30. ročník hudebního festivalu, který se uskuteční od 25. do 28. července v libereckém sportovním areálu Vesec, nabídne nálož skvělé muziky na třech pódiích. Vedle toho organizátoři odtajnili tři zahraniční hvězdy festivalu, které mají jedno společné. Jejich jména začínají na písmeno „S“ a jedná se o německou skupinu Scooter, nestárnoucí baskytaristku Suzi Quatro a legendární rockery Slade.

Kamil Střihavka & Leaders! na kladenském náměstí.

Adventní koncerty v Kladně pokračují. Po Střihavkovi bude i Bende a Miki Volek

/VIDEO, FOTO/ Série adventních koncertů na náměstí Starosty Pavla v Kladně pokračuje. V neděli 17. prosince přilákal publikum na prostranství před radnicí zpěvák Kamil Střihavka a The Leaders! I tentokrát bylo plno takřka do posledního místa. Kvalita prověřená léty se opět potvrdila. Podívejte se na fotogalerii a video z koncertu.

Vojtěch Dyk se svou kapelou D.Y.K. vystoupil v krnovském klubu Kofola 16. prosince 2023.

Vojtěch Dyk zpíval v krnovském klubu Kofola v přítomnosti i v minulosti

Zpěvák, muzikant a filmový i divadelní herec Vojtěch Dyk na přelomu let 2023 a 2024 vyrazil za svými fanoušky. Jeho koncertní šňůra „V Přítomnosti tour 23/24“ nemohla minout ani Krnov, protože právě zde má Dyk obzvlášť věrné fanoušky. Se svou kapelou D.Y.K. roztančili a rozezpívali zaplněný sál hudebního klubu Kofola v sobotu 16. prosince. V minulosti Vojtěch Dyk vystupoval v Kofole také se svými dalšími hudebními projekty.

Vánoční koncert kapely Spojení v Neveklově.

Kapela Spojení odehrála vánoční koncert v Neveklově. Hosty naladila svátečně

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Doslova na domácí půdě zahrála v pátek 15. prosince v Neveklově další ze série vánočních koncertů hudební skupina Spojení. Před zaplněnou aulou místní Základní školy Jana Kubelíka zahrála cover verze známých hitů, a to včetně legendární písně z pera kanadského hudebníka Leonarda Cohena Hallelujah.

Rockové Vánoce od Maria Scare v proudu Vltavy

Podívejte se: Fanoušci si užili rockové Vánoce od Maria Scare v proudu Vltavy

Poslední čerti už zmizeli z pražských ulic společně s anděly a Mikulášem, první svíčka na adventním věnci už hořela a nadcházel čas zapálit druhou svíci. Vpředvečer druhé adventní neděle, tj. v sobotu 9.12.2023, se krátce po setmění začali srocovat před Klubem na vlnách Kamina, nedaleko Štefánikova mostu, fanoušci rockové hudby a českého bigbeatu.

Z vánočního koncertu vlašimské dechové hudby Sebranka.

Kapela Sebranka připravila na vánoční koncert ve Vlašimi několik překvapení

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Dechová hudba Sebranka připravila na sobotu 16. prosince svůj již tradiční vánoční koncert, který se uskuteční od 18 hodin v sále Kulturního domu Blaník ve Vlašimi. Pod vedením kapelníka Luboše Průši nebudou chybět zpěváci Milan Cacák a Antonín Jandejsek ani zpěvačky Lucie Černá a Eliška Průšová.