Kreativ

ŠTÍTEK: hybrid

Škoda Octavia RS iV combi.

Z Octavie bude hybrid. Škodovka začne s výrobou už v říjnu

Nová Škoda Octavia iV s plug-in hybridním pohonem se začne vyrábět v říjnu. Krátce poté by se měla dostat i k prvním zákazníkům v České republice. Při dnešní prezentaci tohoto modelu ve Vídni to uvedli zástupci automobilky. Po Superbu je Octavia druhým hybridním modelem značky Škoda. Hybridní Octavia bude podle vybavení stát nejméně 800.000 Kč.

Hybridní ryba vzniklá z kontaktu ruského jesetera s americkým veslonosem

Jako v Jurském parku. Vědcům se podařilo odchovat hybrid dvou ohrožených ryb

"Život si najde cestu," říká ve filmu Jurský park postava paleontologa Granta, když zjistí, že oživení dinosauři se navzdory předpokladům sami rozmnožují. Něco podobného si nyní mohou říci maďarští vědci, jimž se podařilo vytvořit "hybridy" dvou ohrožených ryb. Ačkoli by se zdálo, že 184 tisíc let trvající vývoj na zcela oddělených kontinentech postačí k tomu, aby byly "sexuálně nekompatibilní", nestalo se tak.

Agility hřiště na českobudějovickém Máji. Na snímku je Petr Galíček s křížencem jménem Texas.

Texasovi hrozilo utracení, teď řádí v psím parku

/ANKETA/ Psi se od června vyřádí v novém budějovickém agility parku na sídlišti Máj. Proskočí kruhem, projdou se po kladince, přeskočí šikmou stěnu, proběhnou slalomem nebo zdolají schody. Sportovní hřiště nabízí vyžití psům a jejich páníčkům v blízkosti parkoviště a komunikace U Lesa.

Několik stovek masožravých rostlin z různých koutů světa je k vidění na výstavě Živé pasti, kterou ve svých sbírkových sklenících zpřístupnilo 4. června 2020 Výstaviště Flora Olomouc

Živé pasti loví hmyz i korýše. I v české přírodě můžete narazit na masožravky

Horské louky, rašeliniště i rybníky a zatopené lomy jsou na mnoha místech Česka od jara do podzimu dějištěm nenápadného souboje masožravých rostlin s kořistí z řad hmyzu či prvoků, kterou rostlinní predátoři lapají pomocí důmyslných pastí. V Česku roste 13 původních druhů masožravek a dva kříženci, přičemž některé dokážou pozřít i drobné mušky. V rozhovoru s ČTK to řekla Martina Oulehlová z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, která se v Olomouci podílela na přípravě dnes zahájené výstavy masožravých rostlin Živé pasti.

Ilustrační foto

Další útok psa v Brně: kříženec rotvajlera pokousal retrívra

V chatové oblasti u brněnského Žebětína se odehrál další útok psa na jiné zvíře. Kříženec rotvajlera tam měl podle strážníků pokousat retrívra. Ten si naštěstí odnesl jen pár kousanců. Jiný pes však o víkendu v Brně takové štěstí neměl: pitbul zabil jorkšíra, jehož majitelka se pak zhroutila.

Smutný konec mělo pátrání po ztraceném kříženci vlčáka, kterého od soboty pohřešovala jeho majitelka z Přerova. Pes se utopil v Bečvě a jeho tělo uvízlo na jezu. Vyprošťovat tělo pomáhali strážníci spolu s hasiči.

V Přerově se ztratil pes, bohužel jej našli mrtvého v řece

Ne každá pátrací akce po ztraceném čtyřnohém miláčkovi končí happy endem. Smutný konec měla snaha přerovských strážníků, kteří se v sobotu pokoušeli najít ztraceného křížence vlčáka. Pes utekl ze zahrady seniorce, a ta se obrátila na Městskou policii.

Martin Klár při závodu v Belgii.

Naši psi nás mají přečtené, říkají závodníci canibiku

/ROZHOVOR/ Přes šest let se manželé Klárovi věnují sprintu na kole, koloběžce či na běžkách se psy. Doma jich mají šest, čtyři evropské saňové psy, jednoho alaskana a jednoho křížence z útulku. Letos se jejich společné úsilí vyplatilo: Martin Klár získal na Evropském šampionátu v Belgii se psem Sherlockem titul mistra Evropy v kategorii kola a psa.

Agresivní pes. Ilustrační snímek

Pes pokousal matku s dítětem. Zvíře mělo propadlé očkování

Brno – Sedmačtyřicetiletou ženu i její jedenáctiletou dceru napadl v tomto týdnu pes v brněnských Zábrdovicích. Zvíře měla venčit žena na volno a bez náhubku. „Napadené ženy kolegům řekly, že je pokousal kříženec a ukázaly jim podlitiny na lýtku a stehně. Ještě před návštěvou lékaře pak hlídce popsaly psího agresora i jeho majitelku,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.

Tragédie v obci Ponikev na Prostějovsku má šťastný konec. Ze smečky, která žila v naprosto otřesných podmínkách a kde se psi požírali navzájem, aby přežili, zůstávají v péči útulku Voříšek poslední dva kříženci plemene sibiřský husky.

Zbědované psy z domu hrůzy zachránili. Lidé si většinu smečky rozebrali

Bylo vidět, že procházky milují. Na první pohled spokojení psi. Nesměli však ucítit někoho, koho neznali. Maxim a Kačka okamžitě stáhli ocas, přikrčili se, uši dali dozadu, a kdyby nebyli na vodítku, byli oba pryč. Šestiletí kříženci sibiřského husky pocházejí z obce Ponikev nedaleko Konice, kde se odehrál neotřesnější případ týrání psů v Olomouckém kraji.

Tragédie v obci Ponikev na Prostějovsku má šťastný konec. Ze smečky, která žila v naprosto otřesných podmínkách a kde se psi požírali navzájem, aby přežili, zůstávají v péči útulku Voříšek poslední dva kříženci plemene sibiřský husky.

Zbídačené psy z Ponikve zachránili, dva z nich ale stále lidem nevěří

Bylo vidět, že procházky milují. Na první pohled spokojení psi. Nesměli však ucítit někoho, koho neznali. Maxim a Kačka okamžitě stáhli ocas, přikrčili se, uši dali dozadu, a kdyby nebyli na vodítku, byli oba pryč. Šestiletí kříženci sibiřského husky pocházejí z obce Ponikev, kde se odehrál neotřesnější případ týrání psů v Olomouckém kraji.

Útulek v Žimu se stará celkem o 47 psů, péči věnuje také desítkám koček.

Velké starší psy nikdo příliš nechce, říká vedoucí útulku v Žimu na Teplicku

/FOTO/ Max byl celý život přivázaný na řetězu. Je to kříženec československého vlčáka a nelze vyloučit, že ho jeho bývalý majitel týral. Nad jeho kotcem visí cedulka NESAHAT s vykřičníky. Má to svůj důvod, už pokousal dva lidi. Momentálně ale žije už v úplně jiném světě, starají se o něj v útulku AniDef v Žimu na Teplicku. A po dvou letech udělal pokroky.

Pes uvázaný k dřevěné ohradě v Loděnicích. Život už mu nikdo nezachránil.

Někdo uvázal psa k ohradě, zvíře zemřelo. Pachateli hrozí až tři roky vězení

Otřesný případ hyenismu. Jinak se nedá nazvat hrůzná událost, kterou se aktuálně zabývají berounští policisté. Někdo totiž uvázal psa u dřevěné ohrady v obci Loděnice. Tam jej potom ponechal svému osudu. Případ nemá šťastný konec. Zvíře nalezli kolemjdoucí mrtvé. A stále přivázané. Jednalo se o psa křížence hnědé barvy.

Chrudimští strážníci mají nové nízkoemisní auto

Chrudimští strážníci mají nové nízkoemisní auto

Chrudimská městská policie modernizovala svůj vozový park. Již dosluhující hlídkový vůz nahradil ekologicky šetrnější nízkoemisní automobil s hybridním pohonem, konkrétně Toyota Corolla TS 1,8L Hybrid kombi s automatickou převodovkou.

Nymburské doky

Žena našla psa v docích. Zachránila ho

Osud křížence německého ovčáka nebyl lhostejný mladé ženě, která pejska našla před několika dny ve večerních hodinách uvázaného v nymburských docích.

Ilustrační foto.

V Sokolově chtějí nasadit hybridy

Ekologické autobusy na elektřinu by měly jezdit jako městská hromadná doprava v Sokolově. Zařadí se tak mezi několik málo evropských měst, kde praktikují podobnou technologii.

Celníci a inspektoři odhalili nelegální obchod s tygry

Každý tygr je chráněný. I hybrid, zaznělo u soudu v České Lípě

Česká Lípa – Téměř celé středeční dopoledne vypovídali u Okresního soudu v České Lípě dva z inspektorů České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Předvoláni byli jako další svědci k hlavnímu líčení s obžalovanými v kauze nelegálního zabíjení šelem a obchodu s částmi jejich těl. Řeč se točila kolem způsobů práce inspekce, úředních registrací, výjimek, povolení k držení a chovu, prodeji či zpracování chráněných zvířat.

Lexus RX 450hL.

Firmy stále častěji zvažují nákup hybridů. Láká je úspora nákladů

Celkem 58 procent manažerů firemních flotil si myslí, že hybridní vozy jsou vhodné pro podnikové vozové parky. K pořízení hybridu motivuje zejména úspora provozních nákladů. Pro polovinu podniků jsou ale stále preferovanou variantou diesely, 29 procent upřednostňuje benzín a hybridní pohon volí 18 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market Research pro automobilku Toyota.

Hamburk. Zákaz vjezdu dieselových aut nesplňujících normu Euro 6.

Evropané zanevřeli na diesel. Těží z toho auta s benzínovým pohonem

Podíl nových dieselových automobilů na trhu Evropské unie dál klesá. Ve čtvrtém čtvrtletí se snížil na 34,1 procenta ze 41,2 procenta před rokem. Oznámilo to dnes evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Z trendu těží vozy na benzín, jejichž podíl se zvýšil na 57,2 procenta z 52,3 procenta.

Město Český Krumlov pořídilo strážníkům dva hybridní automobily.

Strážníci budou městem jezdit jen na elektriku

Český Krumlov - Pořádně z gruntu vzalo město obměnu vozového parku pro městskou policii. „Ta vyměnila služební vozy po šesti letech,“ upřesňuje českokrumlovská mluvčí Petra Nestávalová.

Ilustrační foto.

Odešel oblíbený učitel

Jičín - Ve středu 19. prosince zemřel v pětaosmdesáti letech Mgr. Miloslav Novotný, jičínský rodák, bývalý učitel, který spojil většinu svého života se základní školou v Husově ulici.

Ilustrační foto

Počasí lyžování nepřálo. Lidé dali přednost nakupování dárků a přípravám

Kvůli dešti a předvánočnímu shonu hlásí lyžařské areály nízkou víkendovou návštěvnost. Většina bude mít otevřeno i na Štědrý den, některé ve zkráceném provozu. Provozovatelé vleků očekávají zvýšený nápor lyžařů od 25. prosince či po svátcích. Skutečná sezona podle nich začíná až mezi druhým svátkem vánočním a Novým rokem, kdy přijedou lidé trávit Silvestra na horách. Sněhové podmínky ve velkých střediscích jsou dobré, obleva je většinou neohrozila.

Velitel městské policie Jan Šítal přebírá klíč od nového vozu.

Krumlovští strážníci budou jezdit hybridními auty

Český Krumlov – Jít ostatním příkladem a nevypouštět občanům a turistům pod nos jedovaté výfukové plyny se rozhodli českokrumlovští městští policisté. Město jim po šesti letech koupilo nová auta, dva hybridy značky Toyota C-HR.

Na výstavě Amsterdam Drone Week se představil prototyp létajícího taxíku

Éra létajících taxíků se blíží. Audi představilo plně funkční model

/VIDEO/ Na výstavě Amsterdam Drone Week se v úterý představil model létajícího vozidla, které by v budoucnu mohlo sloužit v městské dopravě jako taxík. Jednalo se dron Pop.Up Next, na jehož vývoji se podílejí letecká společnost Airbus, automobilka Audi a italský dům Italdesign. Informovala o tom agentura AP.  

BMW i3

Británie snížila dotace na hybridy. Preferuje elektromobily

Velká Británie změnila systém dotací na nákup nových vozů. Omezuje podporu plug-in hybridů ve prospěch čistě elektrických modelů. Rozhodnutí vzbudilo hněv mezi představiteli představiteli britského automobilového průmyslu, protože to znamená další ránu pro klesající druhý největší automobilový trh v Evropě. Informovala o tom agentura Reuters.

Toyota Prius.

Toyota svolává více než dva miliony hybridů. Kvůli poruše se mohou zastavit

Hybridní vozy jsou budoucností automobilového průmyslu. Jenže právě s nimi má nyní opět problémy Toyota. Ta svolává po celém světě ke kontrole 2,43 milionu svých benzínových hybridních vozů, konkrétně modelů Prius a Auris. Problém s hybridním systémem u nich může způsobit, že se auto zastaví. V pátek to uvedla japonská automobilka. Oba tyto modely se prodávají i v České republice.

Toyota C-HR.

Toyota svolává ke kontrole přes milion hybridů. Kvůli zkratu v motoru

Automobilka Toyota ve středu oznámila, že plánuje svolat ke kontrole v Japonsku, Severní Americe, Evropě a dalších regionech zhruba 1,03 milionu hybridních vozů, včetně modelu Prius. Důvodem je problém u kabelového svazku v motoru. Ten totiž podle společnosti může způsobit požár. Informovala o tom agentura Reuters.