Kreativ

ŠTÍTEK: hybrid

Amurský lysec. Nové rybí plemeno je odolnější vůči nemocem. Zamíří i do prodeje.

Nové plemeno kapra. Jihočeští vědci ho šlechtili 17 let

Vodňany – Vědci z Jihočeské univerzity vyšlechtili nové plemeno kapra. Amurský lysec je odolný proti nemocem, především vůči vysoce infekčnímu a smrtelnému onemocnění způsobenému koi herpes virem (KHV). „Šlechtili jsme ho více než sedmnáct let," říká Otomar Linhart, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod. Nové rybí plemeno nyní míří do prodeje. V případě jihočeských vědců se však nejedná o první unikátní kapry, kteří vzešli z jejich líhně.

Drůbežárny v Česku chovají nejčastěji plemeno Hisex snášející hnědá vejce. O Velikonocích proto musejí prodejci dodat hospodyňkám na kraslice bílé vejce ze zahraničí. Většinou z Polska.

Bílá vejce? Slepice chová jediná farma v Česku, dováží se z Polska

Drahanovice – Co se vytratila Leghornka, mají malérečky starost navíc. Ne, nejde o žádnou modelku, kterou by někdo maloval, ale o slepici. I když krásné rozhodně jsou – peří jako padlý sníh či vysoký červený hřeben jim mohou v Česku nejčastěji chované slepičí hybridy jen závidět. Jde však o jejich vejce bílé barvy, po kterých je před Velikonocemi velká poptávka.

Ilustrační foto

Hybridy se osvědčily. V ulicích se jich objeví víc

Zlín, Otrokovice - Jen díky dostatečnému počtu trolejbusů s pomocným dieselagregátem byla Dopravní společnost Zlín Otrokovice schopna v minulém týdnu okamžitě reagovat na uzavírku Sokolské ulice s nutností převést několik linek MHD na objízdné trasy. S významným podílem hybridních trolejbusů počítá DSZO ve svém vozovém parku i do budoucna.

Slavnostní vyhlášení výsledků klatovské zimní amatérské ligy 2015 - 2016

FOTOGALERIE: Dobojováno. V závěrečném kole získal druhé místo Real Hybrid

Klatovy – I v posledním kole klatovské zimní amatérské ligy v sálové kopané potvrdili hráči BS Stars Klatovy svoji suverenitu, když porazili vysoko ST Smrk Klatovy. Vítěze dvou předchozích ročníků tak odsoudili k bronzové příčce. Ze stříbra se radoval Real Hybrid, jenž ale ke klíčovým třem bodům přišel v posledním kole velmi snadno. Panteři totiž kvůli problémům se sestavou do zápasu nenastoupili, a museli se tak spokojit s bramborovou medailí.

Zimní amatérská liga: BS Stars Klatovy (žluté dresy) - SK Panters Klatovy 2:1

PODÍVEJTE SE: Real Hybrid se vytáhl na Smrk

Klatovy – Předposlední kolo klatovské zimní amatérské ligy v sálové kopané rozhodlo o tom, že letošním vítězem se stane tým BS Stars, který zdolal Pantery. Ve fotogalerii naleznete snímky ze zápasu BS Stars Klatovy - SK Panters Klatovy.

Elektromobil Smart. Ilustrační foto:

V Česku vzrostl prodej aut na alternativní pohon o 90 procent

Praha – Prodej osobních aut s alternativním pohonem v Česku do konce září meziročně vzrostl o 91 procent na 4131 vozů. Český trh s ekologickými vozy tak skončil v Evropě na 13. místě. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Vozy s ekologičtějším pohonem tvořily 2,4 procenta osobních aut prodaných na tuzemském trhu.

Prvním novinářským dnem dnes začíná mezinárodní autosalon ve Frankfurtu nad Mohanem. Celkem se návštěvníci mohou těšit na 210 světových premiér, což je o třetinu více než nabídl předchozí ročník v roce 2013.

Paleta pohonů i novinky z Česka. Začal největší autosalon

Frankfurt nad Mohanem – Elektromobily, hybridy, vodíková auta, ekologické „zelené" vozy i klasické sporťáky. Přehlídka novinek na vyhlášeném autosalonu v německém Frankfurtu nad Mohanem je letos pestrá. Trend je jasný: poskytnout lidem co nejširší paletu pohonů, ať si sami vyberou, čím chtějí jezdit.

Tachovsko má další vyhlídku

Tachovsko má další vyhlídku

Planá, Kříženec – Řadu nových rozhleden a zastřešených vyhlídek na Tachovsku doplnila stavba na vrchu Homole. Plošinu a odpočívku s lavičkami najdou turisté na vrcholu nedaleko Křížence.

První rok provozu Centra služeb PRE završen

Je to déle než rok, kdy prošlo Centrum energetického poradenství PRE zásadní úpravou a změnilo se v Centrum služeb PRE. Od propagace a předvádění běžných domácích elektrických spotřebičů, vybavení kuchyní či obývacích pokojů přešli pražští energetici k nabídce služeb, které jsou spjatější elektřinou jako takovou.

Ilustrační foto

Prodej aut s alternativním pohonem v Evropě stoupl o čtvrtinu

Praha - Prodej nových osobních aut s alternativním pohonem v Evropě v pololetí meziročně vzrostl o 26,5 procenta na 327.619 vozů. V Česku se prodej zvýšil o 128 procent na 2803 vozů. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu.

První rok provozu Centra služeb PRE završen

Je to déle než rok, kdy prošlo Centrum energetického poradenství PRE zásadní úpravou a změnilo se v Centrum služeb PRE. Od propagace a předvádění běžných domácích elektrických spotřebičů, vybavení kuchyní či obývacích pokojů přešli pražští energetici k nabídce služeb, které jsou spjatější elektřinou jako takovou. Však také mají mezi svými zaměstnanci potřebné specialisty a odborníky, kteří mohou uplatnit získané zkušenosti nejen v oblasti nových energetických technologií, ale i elektrických sítí a instalací.

Polní den Lišany

Výnosy budou nadprůměrné, ne však rekordní jako loni

Lišany – Více jak sto čtyřicet zemědělců si nenechalo ujít letošní polní den v Lišanech pořádaný Lupofytem Chrášťany ve spolupráci se Zemědělskou universitou v Praze Suchdole a Výzkumným ústavem rostlinné výroby v Praze Ruzyni.

Výstavu Naše pole najdete na pozemku mezi obcemi Kočí a Nabočany.

Výstavu Naše pole zahájí ministr Jurečka

Nabočany - Dvoudenní výstavu Naše pole v úterý 9. června zahájí ministr zemědělství Marian Jurečka. Pozemek pro tuto tradiční expozici je umístěn mezi obcemi Kočí a Nabočany. V roce 2001 tato akce navázala na dlouholetou tradici polních dnů v Chrudimi pořádanou společností Oseva Agri Chrudim, a. s. a letos se koná již patnáctý ročník.

Ilustrační foto.

V Michalovicích padl Hole in one!

Michalovice - Na hřišti Sand Martin's Holes v Michalovicích u Mladé Boleslavi při dubnovém turnaji 12th ČS Employee Golf Cup 2015, což bylo klání zaměstnanců České spořitelny, zahrál Martin Jungmann z Golf Club Hostivař hole-in-one na čtrnácté jamce.

Petr Masopust se skalkovými tulipány, které sám vypiplal v zahrádkářské osadě Mexiko v Mezině.

První tulipány rozkvetly

Mezina, Bruntál – Jaro provonělo pozemky v zahrádkářských koloniích a nejinak je tomu v osadě Mexiko v Mezině, která letos slaví třicet let od svého vzniku. První tulipány tam vykvétají i pěstiteli Petru Masopustovi z Bruntálu.