Kreativ

ŠTÍTEK: imunní systém

Ilustrační foto

Zase smog! Ve vzduchu je moc prachu

Ústecký kraj/Děčínsko - V Ústeckém kraji byla v pátek vpodvečer znovu vyhlášena smogová situace, v kraji jsou zvýšené koncentrace prachu. Uvedl to Český hydrometeorologický ústa (ČHMÚ). Varování před smogem meteorologové odvolali teprve v pátek ráno, kraj od čtvrtka trápily zvýšené koncentrace oxidu siřičitého.

Inverze v Přerově - ráno 5. Listopadu 2015

Smog udeřil a jen tak se jej nezbavíme! Zvažte cestu autem

Přerov – Kuřáci by si měli rozmyslet, jestli si zapálí cigaretu venku, a řidiči zase zvážit, zda usednou do auta a ještě více tak zatíží životní prostředí. V Přerově totiž naplno udeřila inverze a polétavého prachu v ovzduší je téměř třikrát tolik, než povolují limity.

Eskorta přivádí obžalovaného Petra Kramného do jednací síně.

Znalec podpořil verzi Kramného o možné otravě dcery a manželky

Po několikatýdenní přestávce pokračovalo ve čtvrtek u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení s Petrem Kramným obžalovaným z vraždy dcery a manželky. Podle státního zástupce je předloni během rodinné dovolené v Egyptě zabil elektrickým proudem. Kramný to odmítl.

Ilustrační foto.

Začíná týden saunování. Zapojí se Aquapark i Delfín

Slovácko – Týden saunování: Celostátní kampaň pro podporu zdravého saunování. Milovníci horkého vzduchu se od posledního říjnového dne až do 8. listopadu mohou těšit i na Slovácku na řadu akcí. Do již pátého ročníku akce se zapojil i Aquapark Uherské Hradiště.

Ilustrační foto

Letos v Česku přibylo 185 nakažených HIV, pět lidí zemřelo

Lékaři v Česku evidovali letos od ledna do září 185 nových pacientů s virem HIV. Je to stejně jako loni za devět měsíců, kdy byl počet rekordní. V letošním roce přibylo 18 pacientů s AIDS. Pět lidí na nemoc selhání imunity zemřelo. HIV pozitivním matkám se narodilo 13 dětí. ČTK údaje poskytla národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Celkem od počátku sledování za bezmála tři desetiletí v ČR zaznamenala 2539 infikovaných. Nemoc AIDS se rozvinula u 445 pacientů, zemřelo 232 lidí.

Ilustrační foto

Letos v Česku přibylo 185 nakažených HIV, pět lidí zemřelo

Praha – Lékaři v Česku evidovali letos od ledna do září 185 nových pacientů s virem HIV. Je to stejně jako loni za devět měsíců, kdy byl počet rekordní. V letošním roce přibylo 18 pacientů s AIDS. Pět lidí na nemoc selhání imunity zemřelo. HIV pozitivním matkám se narodilo 13 dětí. ČTK údaje poskytla národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Celkem od počátku sledování za bezmála tři desetiletí v ČR zaznamenala 2539 infikovaných. Nemoc AIDS se rozvinula u 445 pacientů, zemřelo 232 lidí.

Studenti na přednášce o transplantací krvetvorných buněk.

Žáci vědí, jak a proč darovat krvetvorné buňky

Žatec - Leukémie, lymfomy, poruchy imunity a další vážná onemocnění, která jsou způsobena poruchou funkce kostní dřeně, mohou potkat každého z nás. Mnohá z nich nelze řešit jinak než transplantací krvetvorných buněk.

Ilustrační foto.

Zabiják pneumokok

Pneumokoková infekce může způsobit velmi závažné onemocnění, v nejhorším případě dokonce i smrt. Kdo patří mezi nejohroženější skupiny a jak se bránit?

Sauna v Ústí nad Orlicí.

Jak čelit nemocem? Saunováním

S podzimem, kdy roste počet nachlazení, nabývá na aktuálnosti téma „jak si zvýšit imunitu". Vyhnout se nemocem může pomoct i saunování.

Sauna v Ústí nad Orlicí.

Jak čelit nemocem? Saunováním

Orlickoústecko – S podzimem, kdy roste počet nachlazení, nabývá na aktuálnosti téma „jak si zvýšit imunitu". Vyhnout se nemocem může pomoct i saunování.

ALAVIS Flexi – víc než jen pamlsek pro Vaše mazlíčky!

ALAVIS Flexi jsou pamlsky určené pro psy a kočky, které jsou nejen chutné, ale i zdravé. S ALAVIS Flexi Vašeho mazlíčka nejen odměníte, ale také mu pomáháte udržovat zdravé klouby. ALAVIS Flexi obsahují látky napomáhající regeneraci pohybového aparátu a jejich podávání je proto vhodnou prevencí pohybových problémů.

Úsměvy roku 2014

Předstírání úsměvu nestačí

Tábor - Smích prodlužuje život, traduje se. Podle klinického psychologa Jana Veselého je přesnější, že jím předejdete špatným náladám, které mají negativní vliv na vaše zdraví. V každém případě je smích žádoucí.

Doplňky stravy versus podzimní únava

Doplňky stravy ano či ne? Co by měl účinný doplněk stravy obsahovat, v jaké formě a množství? Jsou tyto preparáty účinné? Vždyť jím pestrou a vyváženou stravu, proč tedy doplňovat vitamíny a další látky formou tablet?

Ilustrační foto

Neočkované děti by ve školkách odmítli i bez nařízení

Vyškovsko Její vnučka má pět let a dosud nechodí. Rodina vinu přikládá negativní reakci na vakcínu, kterou dívce nechali aplikovat. „Po injekci začala slábnout. Očkování mohlo být jedním ze spouštěčů. Začala jsem se proto o celou situaci s očkováním víc zajímat," popsala ředitelka vyškovské školky Mateřinka Věra Dohnalová. Přestože má takovou zkušenost, nenaočkované dítě by podle svých slov do kolektivu nepřijala.

Rakytník řešetlákový.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Slabě vzrůstná slivoňová podnož WAXWA (Wangenheimova) se začala více rozšiřovat koncem 20. století s příchodem nových plodných odrůd a pěstováním v hustých sponech, kde její slabý vzrůst je předností. Je vhodná do hlubokých, dobře zásobených půd pokud možno pod závlahou.

Rakytník řešetlákový.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Slabě vzrůstná slivoňová podnož WAXWA (Wangenheimova) se začala více rozšiřovat koncem 20. století s příchodem nových plodných odrůd a pěstováním v hustých sponech, kde její slabý vzrůst je předností. Je vhodná do hlubokých, dobře zásobených půd pokud možno pod závlahou.

Oblastní nemocnice Příbram, hlavní budova, kde se konají osvětové akce pro veřejnost.

Časté bolesti v krku mohou vést k tomu, že mandle musí ven

Bolest v krku je velmi nepříjemný a obtěžující příznak řady onemocnění. V mnoha případech si s ním poradíme sami s pomocí preparátů z lékárny. Někdy však bolest může přetrvávat a vracet se tak často, že je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Na otázky ohledně bolesti v krku s nutností odebrání krčních mandlí odpovídá primář ORL příbramské nemocnice David Veselý.

Mladoboleslavský hrad se vrátil o stovky let zpět. Nádvoří se proměnilo v dobový jarmark

Staročeská řemesla vrátila hrad v čase

Mladá Boleslav - Stovky návštěvníků proudily v sobotu na nádvoří mladoboleslavského hradu. Nikdo by tam s nadsázkou netipoval, že žijeme v jednadvacátém století.

STANIČNÍ SESTRA novorozeneckého oddělení Oblastní nemocnice Kladno Helena Mrázkové s maminkou Annou náprstkovou ze Mšeckých Žehrovic a její dcerou Emou.

Výstava, koncert, fotografování, takový bude Týden kojení v Kladně

Kladno – Světový týden kojení se uskutečnil začátkem srpna. Ten český začíná nadcházející pondělí. Opět se do něj zapojuje novorozenecké oddělení Oblastní nemocnice Kladno. Od pondělí do pátku se v největším středočeském městě uskuteční několik aktivit primárně zaměřených právě na podporu kojení a kojící matky.

Petra Kvitová (vpravo) nestačila ve čtvrtfinále US Open na Flavii Pennettaovou.

Vyčerpaná Kvitová po porážce: Tělo prostě vyplo. Ruce mi nešvihly, jak měly

New York - Prodělaná mononukleóza, problémy s imunitou a tréninkové manko. To jsou hlavní příčiny toho, proč Petře Kvitové došla ve čtvrtfinále US Open energie. Česká tenistka se sice i přes vyřazení snažila usmívat, ale výraz v její tváři prozrazoval velkou únavu. Své pocity ze zápasu s Italkou Flavií Pennettaovou, s kterou v New Yorku prohrála ve třech setech, vystihla slovy: "Přežila jsem. To je dobré."

Ilustrační foto

Epidemiolog: Letošní chřipkové sezona bude slabší než loni

Letošní sezona chřipky bude slabší než minulá, řekl ve středu na tiskové konferenci předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Loni totiž v průběhu sezony virus mírně zmutoval, účinnost vakcinace tedy klesla. Při epidemii v lednu a únoru 2015 evidovala Národní referenční laboratoř pro chřipku asi 160 případů, které potřebovaly intenzivní péči, 35 lidí zemřelo.

Ilustrační foto

Za sedm měsíců letošního roku přibylo 137 nakažených virem HIV

Praha – V Česku přibylo za sedm měsíců letošního roku 137 nakažených HIV, z toho v červenci 16. Od počátku testování v roce 1985 do konce letošního července tak celkové počty potvrzených nákaz virem, který způsobuje selhání imunity, dosáhly 2491. Z toho u 442 nakažených propuklo onemocnění AIDS a 232 nemoci podlehlo. Vyplývá to z dat Národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu.

Ilustrační foto

Chrání životy. Bude screeningu více?

Sekundární prevence cukrovky, laboratorní záchyt vrozených kombinovaných poruch imunity u novorozenců či záchyt rakoviny prostaty u rizikové skupiny mužů. Tyto a ještě šest dalších chorob zařadilo ministerstvo zdravotnictví do nového národního akčního plánu na screening a včasný záchyt nemocí. Zda se spektrum screeningových vyšetření opravdu rozšíří, bude záležet na tom, s jakou úspěšností proběhne pilotní ověřování jejich účinnosti. Hlavními podmínkami pro schválení je především účinnost, bezpečnost a návratnost investice.

Ilustrační foto.

V Česku přibylo za sedm měsíců letošního roku 137 nákaz HIV

V Česku přibylo za sedm měsíců letošního roku 137 nakažených HIV, z toho v červenci 16. Od počátku testování v roce 1985 do konce letošního července tak celkové počty potvrzených nákaz virem, který způsobuje selhání imunity, dosáhly 2491. Z toho u 442 nakažených propuklo onemocnění AIDS a 232 nemoci podlehlo. Vyplývá to z dat Národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu.

Ilustrační foto

Chrání životy. Bude screeningu více?

Praha – Sekundární prevence cukrovky, laboratorní záchyt vrozených kombinovaných poruch imunity u novorozenců či záchyt rakoviny prostaty u rizikové skupiny mužů. Tyto a ještě šest dalších chorob zařadilo ministerstvo zdravotnictví do nového národního akčního plánu na screening a včasný záchyt nemocí. Zda se spektrum screeningových vyšetření opravdu rozšíří, bude záležet na tom, s jakou úspěšností proběhne pilotní ověřování jejich účinnosti. Hlavními podmínkami pro schválení je především účinnost, bezpečnost a návratnost investice.

Ilustrační foto

Studie: Pití vody po konzumaci alkoholu nezabrání kocovině

Vypití několika sklenic vody po konzumaci velkého množství alkoholu nezabrání bolestem hlavy, které vás budou druhý den trápit. Před kocovinou vás neochrání ani dodatečná konzumace jídla. Vyplývá to podle serveru BBC ze studie nizozemských a kanadských vědců. Jediným způsobem, jak kocovině zabránit, je prý pít méně alkoholu.

Ilustrační foto

Studie: Pití vody po konzumaci alkoholu nezabrání kocovině

Amsterodam – Vypití několika sklenic vody po konzumaci velkého množství alkoholu nezabrání bolestem hlavy, které vás budou druhý den trápit. Před kocovinou vás neochrání ani dodatečná konzumace jídla. Vyplývá to podle serveru BBC ze studie nizozemských a kanadských vědců. Jediným způsobem, jak kocovině zabránit, je prý pít méně alkoholu.

Ilustrační fotografie.

Ministerstvo varuje před užíváním konopného sprchového gelu

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním konopného sprchového gelu Babbiččiny bylinky. Kosmetický výrobek může být zdraví nebezpečný, protože obsahuje aerobní mezofilní mikroby. Lidem s oslabenou imunitou nebo dětem tak může způsobit zánět kůže nebo dráždění, sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Trpíte problémy s imunitou? Zapojte se s regionálním Deníkem do soutěže a zkuste revoluční novinku – kapsle ABM z žampionu mandlového.

Trpíte problémy s imunitou?

Zapojte se s regionálním Deníkem do soutěže a zkuste revoluční novinku – kapsle ABM z žampionu mandlového.

Na své si nyní přijdou zejména vyznavači jachtingu, kteří Dářko s oblibou využívají.

Velké Dářko je plné sinic, začínají se množit i v dalších rybnících

Žďársko – Čtyřkou z celkem pětistupňové řady byla epidemiology ohodnocena kvalita vody ve Velkém Dářku. Znamená to, že voda s vysokým obsahem nebezpečných sinic neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání tak nelze doporučit zejména citlivým jedincům, jako jsou třeba děti, těhotné ženy, lidé trpící alergií a osoby s oslabenou imunitou.

Na své si nyní přijdou zejména vyznavači jachtingu, kteří Dářko s oblibou využívají.

Velké Dářko je plné sinic, začínají se množit i v dalších rybnících

Žďársko – Čtyřkou z celkem pětistupňové řady byla epidemiology ohodnocena kvalita vody ve Velkém Dářku. Znamená to, že voda s vysokým obsahem nebezpečných sinic neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání tak nelze doporučit zejména citlivým jedincům, jako jsou třeba děti, těhotné ženy, lidé trpící alergií a osoby s oslabenou imunitou.