Kreativ

ŠTÍTEK: imunní systém

SILNÁ. Lucie Bittalová myslí i v těžké chvíli na druhé.

Lucie onemocněla a rozjela kampaň. Díky ní půjde k lékaři 500 žen

Praha – Kancléřka Angela Merkelová minulý týden řekla palestinské studentce německého gymnázia Ree, jíž hrozí vyhoštění, že v Německu nemůže žít každý. Rea se rozplakala a neutišilo ji ani kancléřčino hlazení po hlavě. Co si o tom myslíte vy? Můžete se svěřit na facebookové stránce HateFree Culture.

Ilustrační foto

Vedra mají na Rakovnicku první oběť. V řece se utopil muž

Rakovnicko - Nevolnost? Selhání srdce? Nebo přecenění svých sil v parném dnu? Tak se všemi těmito verzemi pracují rakovničtí kriminalisté, kteří musí objasnit příčinu utonutí osmaosmdesátiletého muže z Prahy v řece Berounce. Jak uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová, vyšetřování je teprve v počátku. Dále uvedla, že příčiny úmrtí se dozví kriminalisté až po nařízené pitvě.

Jitka Pešková.

Pešková obavy z MERS neměla. Jen jsme dostali prášky na posílení imunity, říká

Brno – Na poslední chvíli dostala potvrzení o přijetí na vysokou školu, a tak broková střelkyně Jitka Pešková vyrazila do jihokorejského Kwangdžu na letní světovou univerziádu. Z dosud největší akce své kariéry se závodnice brněnské Komety vrátila se zlatou medaili. Spolu s oddílovou kolegyní Barborou Šumovou a Libuší Jahodovou ovládly soutěž družstev ve skeetu. „Měla jsem po návratu jen malou oslavu v rodinném kruhu, nic převratného. Příští týden mě čeká mistrovství Evropy v Mariboru, takže mám jen chvilku na aklimatizaci a vrátím se do tréninku," popisuje devatenáctiletá rodačka z Velké nad Veličkou.

Ilustrační foto.

Babišův fond chystá rozšíření výroby výživových doplňků na Slovensku

Bratislava - Investiční fond soukromého kapitálu českého ministra financí Andreje Babiše, Hartenberg, chystá rozšíření výroby výživových doplňků na Slovensku, kde loni získal většinový podíl ve dvou farmaceutických firmách Imunoglukan a Pleuran. S odvoláním na vyjádření spoluzakladatele fondu Jozefa Janova to napsal portál Trend.sk.

V horkém počasí přijde k ochlazení vhod i stříkací pistole. Ilustrační foto.

Tropický víkend je tu. Kvůli vedru hrozí kolapsy i požáry

Rakovník – Do České republiky míří vlna tropických veder. Zatímco v předchozích dnech se denní maxima pohybovala okolo třiceti stupňů Celsia, v sobotu má být ještě tepleji, v neděli se pak rtuť teploměru bude šplhat až ke čtyřiceti stupňům! A velmi teplé počasí by mělo vydržet i v dalších dnech.Velmi vysoké teploty ovšem způsobují řadu zdravotních problémů. Nejvíce ohroženou skupinou jsou nejen senioři, ale také děti, chronicky nemocní či pacienti s oslabenou imunitou. „Naše posádky nejčastěji vyjíždí ke kolapsovým stavům, k pacientům s dušností, vysokým krevním tlakem a bolestí na hrudi," řekla Petra Effenbergová, mluvčí středočeské záchranné služby.

Ilustrační foto

Rybníky i Dalešická přehrada jsou vesměs čisté

Havlíčkobrodsko, Vysočina – Rekreační rybníky a přehrady na Vysočině mají počátkem letních prázdnin vodu vhodnou ke koupání. Výjimkou mezi 16 vodními plochami, které kontroluje krajská hygienická stanice, je rybník Černý na Jihlavsku.

Ilustrační foto

Nová hrozba? V USA zemřela dvacetiletá žena na spalničky

Washington - Spojené státy ohlásily první případ úmrtí na spalničky od roku 2003. Dnes o tom informoval portál magazínu Science Recorder. Dvacetiletá žena zemřela již v dubnu, americké zdravotní úřady ale příčinu smrti na základě výsledků pitvy ohlásily až nyní.

Ilustrační foto

Rybníky i Dalešická přehrada jsou vesměs čisté

Třebíčsko, Vysočina – Rekreační rybníky a přehrady na Vysočině mají počátkem letních prázdnin vodu vhodnou ke koupání. Výjimkou mezi 16 vodními plochami, které kontroluje krajská hygienická stanice, je rybník Černý na Jihlavsku.

Bývalý poslanec Otto Chaloupka.

Poslanecká imunita platí jen ve Sněmovně. Chaloupka se stížností neuspěl

Brno – Beztrestnost poslanců se podle ÚS týká jen jejich projevů k ostatním zákonodárcům, například při schůzích Sněmovny a jejích orgánů. Výroky v kuloárech, na internetu, sociálních sítích nebo pro televizi nepokrývá, a to ani když jsou vysloveny v parlamentu. Ústavní soud se tak vymezil vůči starším verdiktům Nejvyššího soudu, který takzvanou poslaneckou indemnitu, tedy beztrestnost poslance či senátora za jeho výroky a projevy, vykládal mnohem šířeji.

Oční lékař příbramské nemocnice Jaroslav Vácha mladší.

Bolesti za okem a horší vidění mohou upozornit na zánět očního nervu

Mezi velmi citlivými nervovými křižovatkami a propletenci se nachází i nervy oční. Pokud pozorujeme bolesti za okem a zhoršuje se nám zrak, měli bychom vyhledat lékaře. O problematice onemocnění očního nervu si povídáme s očním lékařem příbramské nemocnice Jaroslavem Váchou.

Oční lékař příbramské nemocnice Jaroslav Vácha mladší.

Bolesti za okem a horší vidění mohou upozornit na zánět očního nervu

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Mezi velmi citlivými nervovými křižovatkami a propletenci se nachází i nervy oční. Pokud pozorujeme bolesti za okem a zhoršuje se nám zrak, měli bychom vyhledat lékaře. O problematice onemocnění očního nervu si povídáme s očním lékařem příbramské nemocnice Jaroslavem Váchou.

Ilustrační foto

Boj s korupcí: Sídlo CONMEBOL v Paraguayi bude moci prohledat policie

Asunción - Paraguayský senát ve čtvrtek schválil odebrání imunity hlavnímu sídlu jihoamerické fotbalové federace CONMEBOL, jejíž někteří členové byli obviněni v souvislosti s korupčním skandálem FIFA. Centrálu organizace, která se nachází na čtyřicetihektarovém pozemku v blízkosti hlavního města Asunción, tak bude moci prohledat policie.

Alergolog a imunolog Petr Machala ordinuje ve Žďáře nad Sázavou v poliklinice, v Chotěboři v M-centru.

Alergie je jen část naší daně za blahobyt

Žďár nad Sázavou - Smrkáte, utíráte si uslzené oči a přemýšlíte, co se děje. Rozkvetlá louka vás doposud nechávala v klidu, přitom teď stačí se k ní přiblížit a už se dusíte.

Ilustrační foto

Hygienici nařídili plošné očkování dětí z Dejvic proti žloutence

Praha – Hygienici dnes nařídili plošné očkování dětí z Dejvic a Bubenče v Praze proti žloutence typu A. Praktičtí lékaři budou od pátku zdarma očkovat děti od jednoho roku do 15 let. Novinářům to řekl hlavní hygienik Vladimír Valenta. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly je ale takové rozhodnutí v případě, že se žloutenka v žádném vzorku nepotvrdila, odborně „na hraně". Podle hlavního hygienika jde pouze o předběžnou opatrnost.

Šťastná kočka? Základem je kvalitní strava

O labužnících se říká, že jsou mlsní jako kocouři. Víte proč? Zatímco psí společníci k jídlu čuchnou, a když nenajdou závadu, bez váhání se do něj pustí, s kočkami je to mnohem těžší. Po řádném očichání nejdříve obsah misky ochutnají jazykem, až teprve potom ho rozkoušou a pomalu si ho vychutnávají.

Přední český dermatolog prof. MUDr. Petr Arenberger.

Petr Arenberger: Nikdy neházím flintu do žita

Ležet na slunci a opalovat se je sice příjemné, ale nemusí se to obejít bez následků. Přední český dermatolog prof. MUDr. Petr Arenberger je ale optimista. Moderní medicína podle něho velmi pokročila a možnosti léčby jsou široké. Vůbec nejlepší ale je dodržovat pravidla ochrany pokožky a nepodceňovat prevenci. U zhoubného nádoru do tloušťky jednoho milimetru je prý pravděpodobnost vyléčení velmi vysoká. Důležité je tedy přijít včas.

Ivan Hoffmann

Opět AIDS

Že se o něčem přestane mluvit, ještě neznamená, že to přestane existovat. O problému získaného selhání imunity, čili AIDS se u nás přestalo mluvit předčasně, nakažených díky nedostatečné osvětě a prevenci výrazně přibývá. Potíž je v tom, že nestačí zorganizovat proti AIDS kampaň, ve které se jednou pro vždy vysvětlí, co hrozí a jak se bránit, ale také co nehrozí a čeho se nebát. Nemoc se vrací s každým dalším ročníkem dospívající mládeže a s nemocnými se vracejí i předsudky spojené s nemocí. Špatná čísla nejsou překvapivá, dala se čekat.

Červená věž proti AIDS.

Některé budovy v Česku ozáří červené světlo, připomene oběti AIDS

Praha – Pražský televizní vysílač na Žižkově, věž ostravské radnice a některé další budovy v Česku ozáří dnes po 21:00 červené světlo. Nasvícení je součástí akce Světlo pro AIDS. Má připomenout nebezpeční nemoci selhání imunity i památku jejích obětí. Akci pořádá Česká společnost AIDS pomoc spolu se Zdravotním ústavem z Ústí nad Labem. Podle organizátorů se do akce letos zapojily Praha, Ostrava, Ústí nad Labem, Chomutov, Plzeň a České Budějovice.

Ilustrační foto

Bolestivému pásovému oparu lze nově předcházet očkováním

Pásový opar postihne ročně přinejmenším 6000 Čechů, v průběhu života ho má ale až 30 procent lidí. Protože hlášení nemoci není povinné, skutečný počet pacientů je zřejmě několikanásobně vyšší, sdělil prezident Koalice na podporu očkování Rastislav Maďar s tím, že bolestivému onemocnění lze nově předcházet očkováním.

Výzkum octomilek zaujal i v zahraničí.

Mušky pomohly pochopit imunitní reakce

České Budějovice - Jak organismy dokáží v kritickém období boje s nemocí ušetřit energii, kterou nezbytně potřebuje pro svou práci imunitní systém, zjistili vědci z Laboratoře modelování lidských onemocnění v octomilkách Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Právě mušky octomilky, na nichž biologové pod vedením Tomáše Doležala prováděli pokusy, pomohly záhadu objasnit.

Operace. Ilustrační foto.

V Polsku provedli unikátní rozsáhlou transplantaci krku

Varšava - Rozsáhlou unikátní transplantaci krku pacienta postiženého rakovinou provedli s úspěšným výsledkem polští lékaři. Na dnešní tiskové konferenci v Onkologickém centru ve městě Gliwice to oznámil tým specialistů, kteří se na komplikované operaci podíleli.

Pásový opar má v průběhu života třetina lidí, teď už však trpět nemusí

Pásový opar má v průběhu života třetina lidí, teď už však trpět nemusí

V posledních letech je v České republice hlášeno přibližně šest tisíc případů pásového oparu (herpes zoster) za rok. Vzhledem k tomu, že u nás není hlášení této nemoci povinné, skutečný počet je několikanásobně vyšší. Pásový opar má v průběhu života 23,8 – 30% lidí , pravděpodobnost jeho výskytu stoupá s věkem. Nad 50 let věku je o něco častější u žen než u mužů, což je připisováno menopauze, která ovlivňuje imunitní systém. V pozdějším věku se však tento rozdíl stírá.

Ilustrační foto

K léčbě rakoviny nově využívají lékaři vlastní imunity pacienta

Vlastní imunitu pacienta začali v současné době nově využívat čeští lékaři k boji se zhoubným kožním melanomem. Principem je, že vypnou mechanismus, který imunitu kontroluje, a ta pak zaútočí na nádor, řekl dnes novinářům předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček. Imunoonkologická léčba se již provádí na předních světových pracovištích a vychází z myšlenky, že rakovina je selháním imunity. V ČR ji nyní absolvuje 65 pacientů s melanomem, kterým se rakovina rozšířila do celého těla. O úhradě nyní jednají onkologové se zdravotními pojišťovnami.

Ilustrační foto.

Vřelé objetí vás prý ochrání před infekcí

Objetí chrání před chladem, úzkostí a dokonce i před některými nemocemi. Jeho účinky na imunitu člověka zkoumali američtí vědci, jejichž studii nyní zveřejnil časopis Psychological Science. Na druhou stranu může empatie vyvolat "nakažlivost" pocitů zimy.

Dětská lékařka příbramské nemocnice MUDr. Eva Vydrová.

Pátá nemoc: nemusí se projevit, „chytit“ ji mohou i dospělí

Dětský věk si s sebou nese spoustu onemocnění, které překvapí nejednoho rodiče. Jednou z takových je i Pátá nemoc. Tentokrát se tak mohou rodiče od lékařky dětského oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Evy Vydrové dozvědět, jak nemoc rozpoznat, léčit a kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Dětská lékařka příbramské nemocnice MUDr. Eva Vydrová.

Pátá nemoc: nemusí se projevit, „chytit“ ji mohou i dospělí

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Dětský věk si s sebou nese spoustu onemocnění, které překvapí nejednoho rodiče. Jednou z takových je i Pátá nemoc. Tentokrát se tak mohou rodiče od lékařky dětského oddělení Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Evy Vydrové dozvědět, jak nemoc rozpoznat, léčit a kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc.