Kreativ

ŠTÍTEK: imunní systém

Kombucha je na jaře tím správným povzbuzovačem pro náš organismus.

Recept na podporu imunity a trávení. Zkuste nápoj z houby: stojí jen pár korun

Pokud hledáte generacemi ověřený tělu prospěšný recept pro náročné dny, jakými je i předjaří, zkuste kombuchu. Jde o kvašený a lehce perlivý nápoj, který vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, má specifickou chuť a spoustu zdravotních benefitů. Podívejte se, na co je kombucha dobrá, proč a kdy pít kombuchu a jak si ji vyrobit doma. Zeptali jsme se odborníků z výroby i molekulární bioložky Tamary Mifkové z Agronomické fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání.

8 důvodů, proč jíst červený zázrak: Je mezi nimi imunita, těhotenství i hubnutí

Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.

Infuze vitaminu C provádějí svým klientům na vyžádání mnohé soukromé kliniky.

Ochrání nás infuze vitaminu C před nemocemi? Odborník radí, co zabírá ještě lépe

Zastánci podávání velkých dávek vitaminu C infuzí přímo do krve jsou přesvědčeni o jejich velkém významu pro naši obranyschopnost. Pacienti je vyhledávali v minulosti třeba kvůli podpoře onkologické léčby, nyní je o ně velký zájem i kvůli prevenci nemocí z nachlazení, kvůli covidu či chronické únavě. Na internetu se lidé shánějí po informacích, kde infuze vitaminu C koupit. Proti lékařům, kteří infuze vitaminu C doporučují, ale stojí jiní lékaři, lékárníci či vědci, kteří je považují za neúčinné nebo dokonce nebezpečné. Kde je pravda? A co funguje spolehlivěji než infuze vitaminu C?

Správný jídelníček by měl být bohatý na ovoce a zeleninu.

Posilte imunitu svého dítěte. V období dětských nemocí se to bude hodit

Setkal se s tím snad každý rodič. Dítě přišlo ze školky či školy s rýmou nebo kašlem, protože začalo období dětských nemocí. Ve větším kolektivu jsou děti na tato onemocnění více náchylná. Jak posílit dětskou imunitu, aby náš potomek zvýšil šanci nenakazit se? Tady jsou naše tipy.

Mrkvová polévka se zázvorem v chladných dnech zahřeje a bude prevencí před bacily

Je levná, podpoří trávení, posílí imunitu a polévku z ní vařila princezna Diana

Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?

Při přípravě šťávy z fermentovaného zelí je potřeba zelí dostatečně vyždímat. Pomoci si lze rozmixováním.

Jedna dostupná šťáva nakopne vaši imunitu už za 14 dní. A není drahá

Jak lze rychle podpořit imunitu? Stačí dopřát si každý den trochu šťávy z potraviny, kterou lze sehnat skoro v každém obchodě. Řeč je o kysaném zelí, ze kterého vyrobíte ozdravnou šťávu během pár minut. Jak často pít šťávu z kysaného zelí, jaké množství užívat a jak ji vyrobit?

V Česku opět řádí covid, chřipka i virózy. Rozpoznat je často není snadné. Ilustrační snímek

V Česku opět řádí covid a další virózy. Jak nemoci rozpoznat a jak jim předejít

Pokašlávání, kýchání, smrkání či chraptění je běžnou součástí podzimních i zimních dnů. V Česku se to hemží nakaženými covidem, rýmou nebo jinými virózami způsobenými kupříkladu RS viry. Objevují se už i případy chřipky. Někteří lidé zase uléhají s bakteriální angínou. Deník přináší přehled o současné situaci a možnostech prevence včetně očkování a toho, jak posilovat imunitu.

„Fermentované potraviny jsou tu s námi už pár tisíc let a slouží až do dnešních dnů,“ říká Kateřina Winterová.

Co pomáhá Kateřině Winterové k posílení imunity? Jednoduchá vychytávka v kuchyni

Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

Kysané zelí je sice k dostání v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si naložíme doma

Jak správně naložit zelí? Bude lepší než kupované a zvýší vám imunitu i libido

Říjen a listopad bývaly kdysi měsíce, kdy vrcholily přípravy na zimu. Mezi důležité činnosti patřilo i nakládání zelí. U krouhání a šlapání se scházela celá rodina, protože v zimě se zelí spotřebovalo hodně a křupavou pochoutkou se plnily nejen hrnce zeláky, ale celé sudy. Kysané zelí bylo chutné, zdravé a dostupné. Dnes je sice dostaneme v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si připravíme doma. Kdy se dělá kvašené zelí? Jak se nakládá a jak ho připravit do zeláku?

Někteří lidé si myslí, že budou nadále žít svým obvyklým pracovním tempem a nachlazení samo přejde.

Jak se dostat z nachlazení za tři dny? Imunoložka radí, jaké kroky podniknout

Nachlazení je jevem na podzim tak běžným, jako padání listí. Jak nachlazení vyléčit, jak jeho léčbu urychlit a bylo by možné se pokud možno vyléčit přes noc? Imunoložka Zuzana Ozaniak Střížová z pražské Fakultní nemocnice Motol radí, které kroky je třeba podniknout, abychom se nachlazení zbavili rychle a za chvíli opět neonemocněli.

Ke sběru vybírejte místa, kde kopřivám nehrozí znečištění prachem, chemikáliemi nebo imisemi.

Čistí krev, posiluje imunitu, odstraňuje toxiny. Poslední šance na sběr je nyní

Chcete udělat něco pro své zdraví, posílit imunitu, pročistit krev, detoxikovat tělo a zahnat podzimní depresi? S tím vším vám pomůže kopřiva. Ale pospěšte si, poslední šanci na její podzimní sběr máte právě teď. Víte, na co všechno je dobrá kopřiva a jaké látky obsahuje? Kdy se dají kopřivy sbírat a jak je správně sušit, aby neztratily vitamíny? A víte také, kdy pít kopřivový čaj? Máme pro vás návod, jak si ho správně připravit a také, jak si udělat macerát a na co ho používat.

Správně vyprazdňování? Musíme vytvořit návyky, abychom v pravidelnou dobu šli na velkou stolici.

Vycvičte si zadek. Mnohem lepší pro čištění střev je kravinec než hezká šiška

Lidoví léčitelé, ale i běžné lékárny nabízejí řadu produktů pro očistu střev. Poptávka je obrovská. Ve střevech se nám díky našemu špatnému životnímu stylu údajně množí nebezpečné bakterie, a tak je prý nutné jednou za čas celý střevní trakt pořádně pročistit. Zeptali jsme se, co na to říká náš přední odborník na imunitu, profesor Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Chřest je superpotravina plná vitaminů a minerálů.

Chřest je superpotravina, elixír mládí a afrodiziakum. Podpoří imunitu i hubnutí

První chřest každoročně netrpělivě vyhlížejí kuchaři, gurmeti i příznivci zdravé výživy. Sezona této křehké a chutné zeleniny obvykle začíná v polovině dubna, ale letos má kvůli deštivému počasí trochu zpoždění. Na co je dobrý chřest? Chřest má nádech luxusu, protože jeho pěstování je náročné a trvanlivost krátká - k zákazníkovi se musí dostat nejpozději 36 hodin po sklizni, aby si zachoval chuť i výživové hodnoty. Lidé si na něm pochutnávali už od starověku a dnes mu odborníci přisuzují výjimečné léčebné účinky.

Roman Pavela při fotografování pro Deník 28. března v Praze.

Vědec Roman Pavela: Adaptogeny jsou skvělé. Sníží stres a vyladí imunitu

Pracuje ve výzkumu rostlin, ale jako botanik se necítí. Botanik je totiž ten, co sbírá bylinky a dává je do herbářů. Docent Roman Pavela z bylin extrahuje biologicky aktivní látky a testuje jejich účinky. Zaměřoval se především na vývoj botanických pesticidů, které neškodí planetě ani zdraví. A postupně svůj zájem rozšířil o léčivé účinky bylin. Povídali jsme si o tom, proč mu své zdravotní potíže svěřují lidé z celé republiky a jaké byliny patří k těm, které bychom klidně mohli užívat celý život.

Nová laboratoř v Klatovské nemocnici.

V Klatovech vznikla nová laboratoř. Měří imunitu i alergie a doplní ji ambulance

Klatovská nemocnice zprovoznila laboratoř klinické imunologie a alergologie. Měří mimo jiné protilátky, analyzuje obranyschopnost organizmu a zkoumá i autoimunitu nebo alergie. Pro pacienty s poruchami imunity a alergiky se následně zprovozní i imunologicko-alergologická ambulance, která bude zajišťovat specializovanou péči a léčbu těchto pacientů. Laboratoř bude provádět vyšetření nejen pro Klatovskou nemocnici a další krajská zařízení, ale své služby nabídne i dalším zdravotníkům a zdravotnickým zařízením v regionu.

Vitaminu D má většina z nás v zimním období nedostatek, a měli bychom ho proto doplňovat.

Kapky, tablety, injekce? Jak a kolik vitaminu D máme správně užívat

S blížící se chřipkovou vlnou prudce stoupá zájem lidí o podporu imunity. Už během covidové pandemie se začalo hodně mluvit o zatím opomíjeném vitaminu D. Ten je totiž pro naši obranyschopnost klíčový. Jak ho užívat nejlépe? Jak vybrat správnou formu léku či doplňku stravy? A nemůžeme se předávkovat? Přinášíme nejčastější otázky a odpovědi.

Aromaterapie není jen o inhalacích, ale i o působení éterických olejů přes kůži.

Angličtí lékaři věří aromaterpii. Zkuste jejich recept na lepší imunitu

Postarat se o svou imunitu s pomocí aromaterapie? Ve Velké Beritánii je to běžná záležitost, kterou využívá jako účinný doplněk současná západní medicína. U nás bereme mnohdy aromaterapii spíš jako osvěžení vzduchu. Odbornice prozradila, jak díky ní můžeme posílit svou odolnost nejen vůči virózám.

Zázvor je vhodný především jako podpůrná léčba

Zázvor pod drobnohledem. Lékaři jeho nadhodnoceným účinkům nevěří

Zázvor je dobře známou a v chřipkové sezóně často diskutovanou bylinou, která je po staletí využívána nejen při vaření, ale rovněž jako přírodní lék na řadu neduhů včetně bolesti, nachlazení, nevolnosti či zvracení a podporu imunity. Byla provedena řada studií, které více či méně některé účinky zázvoru potvrdily, ovšem mezi lékaři často nejsou uznávány.

Vyšetření antigenním testem na přítomnost viru COVID-19 není vždy jednoznačné.

Infektolog Milan Trojánek: Na dlouhodobou imunitu po covidu nespoléhejte

Viry zase naplno útočí a prověřují naši imunitu. Odložili jsme povinné respirátory, v uzavřených prostorách si infekce předáváme o sto šest a ordinace praktických lékařů už jsou plné. Na to, jak přežít nákazy, které přinesou letošní podzim a zima, jsme se zeptali MUDr. Milana Trojánka, Ph.D., přednosty nedávno otevřené Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Při nákupu doplňků stravy na podporu imunity se vyplatí vše podrobně probrat s lékárníkem.

Co koupit v lékárně na podporu imunity? Vitamín C zbytečně přeceňujeme

Podpora imunity je teď téma číslo jedna. Ze všech stran se na nás řítí reklamy na doplňky stravy s obsahem vitamínů, minerálních látek, bylin, výtažků z hub a dalších látek. Slibují upevnit naši obranyschopnost před všemi virózami, včetně covidu. Co z té záplavy má opravdu cenu si pořídit, jsme se zeptali lékárníků.

Na podzim se už na dostatečnou tvorbu vitaminu D v kůži působením slunce v České republice spolehnout nemůžeme. Záření je málo intenzivní.

Vitamin D zachraňuje imunitu. Jak zjistit, zda nám nechybí

Bez dostatku vitaminu D v těle slábne naše imunita. Stáváme se tak snadnou kořistí virů a bakterií, které způsobují infekce. Na prahu dalšího období viróz, chřipek a covidových onemocnění tak stojí řada nepřipravených Čechů. Podle odhadů totiž 40 procent z nás dlouhodobě trpí nedostatkem vitaminu D.

prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.

ON-LINE: Nastartujte svoji imunitu s vitaminem D

Znáte svoji hladinu vitaminu D? Proč je pro náš organismus tak důležitý? A co vše nám hrozí, když ho máme nedostatek? Potřebujete radu odborníka? Své otázky můžete zasílat od úterý do čtvrtka a ve čtvrtek 6. října od 10 hodin Vám vše zodpoví primář Oddělení imunochemické diagnostiky FN Plzeň, prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc.

Babské rady respondentů ankety lékaře Dušana Zhoře - kuřince prý pomáhají na bolavá kolena

Jakým babským receptům lidé věří? Slepičí výkaly nebo cibule do ponožek

„Babské recepty na podporu imunity jsou kupodivu účinnější, než jsem si představoval,“ přiznává praktický lékař Dušan Zhoř, který ordinuje v Kyjově. Kromě opravdu fungujících rad na zvýšení obranyschopnosti nebo obecně na posílení zdraví ale mezi lidmi kolují i docela absurdní recepty. Co byste řekli třeba využití slepičích výkalů?

Miloš Vystrčil a Jana Nagyová

Vystrčil, nebo Nagyová? Na Jihlavsku začaly mimořádně vyhrocené volby

Čtvrteční odpoledne bylo v Jihlavě živo. Velké parkoviště v Křížové ulici zaplnil Andrej Babiš, který přijel spolu s dalšími představiteli hnutí ANO podpořit Janu Nagyovou. Jen o pár set metrů vedle v tu dobu zněly tóny koncertu Volíme slušnost. Ten podporoval Miloše Vystrčila.

Co nám v boji s běžnými viry může pomoci místo prášků. V anketě jsme se zeptali hned osmi lékařů.

ANKETA: Babské rady proti viróze. Čemu lékaři věří a co podle nich nefunguje

Nikdo nechce být nastydlý – je to protivné a unavující. Když se člověk potřebuje obrnit proti nákaze běžnými viry, nepotřebuje k tomu hrsti prášků. Naopak výborně funguje to, co využívali už naši předci. Jaké babské rady na posílení imunity doporučují praktičtí lékaři? Udělali jsme anketu mezi členy Sdružení praktických lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. A požádali jsme je, aby případně přidali i své zkušenosti s něčím absurdním či legračním, co lidé v dobré víře používají k tomu, aby nachlazení rychle zahnali.

Pro virózu, chřipku i pro covid-19 jsou typické celkové příznaky jako teplota, bolest hlavy nebo bolest kloubů.

Sezona chřipky startuje. Zkuste i sirup z černého bezu, radí lékař

Když Ivanu Himlovou z Prahy pošimrávalo v krku a začala posmrkávat, ihned nasadila to, co jí při každé viróze uleví. „Nosní sprej, kapky na kašel, magnesium a třikrát denně Paralen. Na krku a pod ním jsem se mazala „psím“ sádlem z bylinek,“ řekla Deníku. Přibližně během týdne příznaky odezněly.

Současné omikronové subvarianty jsou nakažlivější, lidé při nich ale tak často nekončí v nemocnicích. Výhodné je nechat si provést test na protilátky. Ilustrační foto

Zabijí deltu i omikron. Test protilátek napoví, jak jsou lidé odolní vůči covidu

Devětačtyřicetiletá žena z Prahy se loni na jaře nechala očkovat proti covidu dvěma dávkami vakcíny AstraZeneca. Pět měsíců poté, tedy loni v listopadu, prodělala covidovou mutaci delta. Doma a s mírným průběhem. Měla ucpané dutiny, kašlala a asi na deset dnů ztratila čich. Na žádné další očkování doposud nešla, ani si není vědoma toho, že by covid znovu chytila.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích

Viroložka Hana Zelená: Imunita po prodělaném covidu je silná a dlouhodobá

Prodělání covidu poskytuje člověku podle viroložky Hany Zelené ze Zdravotního ústavu v Ostravě nejsilnější imunitu. Tím nikomu neradí cíleně jej chytit, není ale zastánkyní plošného očkování. Vakcíny podle ní mohou přinést benefit lidem z rizikových skupin, kteří covid v posledním roce neměli. Nikoli ale dětem nebo mladým a zdravým lidi, kteří jím – někteří i opakovaně – prošli.

Očkování proti covidu - Ilustrační foto

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu: Odborníci doporučují přeočkování lidem nad 60

Vakcinologové doporučují čtvrté očkování proti covidu lidem nad 60 let nebo pro osoby od 12 let s oslabenou imunitou, případně zdravotníky, kteří s takovými pacienty pracují. Vhodné je také pro klienty a pracovníky pobytových zařízení sociální péče. Doporučení publikovala Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně na svém webu. Podle ministerstva zdravotnictví by mělo být přeočkování možné v polovině srpna.

Odběry vzorků v rámci Preval I v Olomouci na jaře 2020

V Olomouci startuje studie na imunitu proti koronaviru. Kdo se může zúčastnit?

V Olomouci startuje Preval II, studie zaměřená na imunitu proti koronaviru SARS-CoV-2. Ústav molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Lékařské fakulty Univerzity Palackého již zahájil nábor dobrovolníků. Zúčastnit se mohou jen ti, kteří podstoupili odběr v květnu 2020 v rámci Preval I a obdrželi zvací SMS.