Kreativ

ŠTÍTEK: imunní systém

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu

Babiš postojem v kauze Čapí hnízdo popírá slova o imunitě, tvrdí ODS

Šéf ANO Andrej Babiš by se podle předsedy ODS Petra Fialy měl kvůli kauze Čapí hnízdo vzdát mandátu, pokud stojí za svým dubnovým vyjádřením, že imunita poslanců by se měla vztahovat jen na jejich výroky ve Sněmovně. Fiala to dnes uvedl na tiskové konferenci své strany. Dolní komora se žádostí o vydání Babiše a také předsedy poslaneckého klubu hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání má zabývat na schůzi, která začne 6. září.

Ilustrační foto.

Dvě třetiny školáků budou mít v dospělosti problémy s kostmi

/INFOGRAFIKA/ Vyžeňte děti na sluníčko a servírujte jim ryby, vyzývají lékaři české rodiče. Přišli totiž na alarmující věc: jen třetina českých školáků má dostatek vitaminu D. Ten se přitom do těla dostává právě ze slunečního svitu, ryb a mléka. Pokud ho děti nemají dostatek, hrozí jim v budoucnu závažné choroby. Například problémy s imunitou či špatný vývoj kostí.

Kemp Dolce

V kostce z regionu: Dolce nejsou vhodné ke koupání

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - V přírodním koupališti Dolce se objevuje zvýšený obsah chlorofylu a sinic, které odhalily aktuální analýzy vzorků vody, a bylo proto klasifikováno jako nevhodné ke koupání.

Sběr vzorků vody. Ilustrační foto.

Voda v přehradě nepřeje koupání

Seč – Poslední rozbory vody zveřejněné hygieniky ukazují, že voda v Sečské přehradě nyní neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. 

Voda na Konopáči je stále vhodná ke koupání.

Přemnožené sinice kazí kvalitu vody

Chrudimsko – Voda v některých přírodních koupalištích na Chrudimsku se rychle kazí. Podle krajských hygieniků a výsledků jejich posledních odběrů je voda vhodná ke koupání jen na Konopáči u Heřmanova Městce. Nevelká, umělá vodní plocha s tobogánem v uzavřeném areálu autokempu si kvalitu vody drží stabilně.

Hana Jánská

Pěstování bylin naučí trpělivosti a pokoře

Někdy se události samy od sebe poskládají. A člověk se vydá cestou, o které sní, i když se odlišuje od jeho současného života. Podobně se to stalo i šestařicetileté Haně Jánské z Loun, která založila bylinkovou zahradu Byliny pro vás, aby udělala radost sobě i jiným.  

Ilustrační foto.

Asi nejagresivnější hmyz žije na Benešovsku

Benešovsko – I když se s postupujícím létem zvyšuje počet zásahů zdravotních záchranářů kvůli komplikacím pacientů způsobených hmyzím atakem napříč celými středními Čechami, pohled do statistiky výjezdů záchranky jasně ukazuje, že se nejvíc takových zákroků v červenci odehrálo právě na Benešovsku.

Ilustrační foto

Trpíte na letní opary ze sluníčka? Nenechte si zkazit dovolenou!

S příchodem jednoho z nejkrásnějších období roku nastává také čas spojený s nepříjemnými letními opary. Ti, kteří se v létě s tímto nakažlivým onemocněním pravidelně potýkají,mají často léto spojeno s infekcí, která jim dokáže znepříjemnit i ty nejkrásnější letní dny. 

Saláty můžeme vysít i v létě

Zasejte saláty, aby byl talíř na podzim zelený

Sklidili jste hrášek i kedlubny a záhony zejí prázdnotou? Zkuste zasít saláty. Jsou nenáročné na péči a už v září je budete moci s chutí chroupat. Musíte jen vybrat odrůdy vhodné pro letní výsev, aby nevykvetly a nezhořkly.

Francouzské zákaznice čtou údaje o složení kosmetických výrobků stále častěji a důkladněji

Pesticidy, dioxiny a další jedy v kosmetice. Francouzi zkontrolují tisíc výrobků

Že je luxusní kosmetika na nejdražších nákupních třídách Paříže zárukou špičkové kvality a nezávadnosti? To si francouzští spotřebitelé už nemyslí. Spotřebitelská organizace „60 milionů zákazníků" aktualizovala nedávno seznam kosmetických přípravků obsahujících nežádoucí látky. Jsou v nich výrobky z běžných supermarketů i luxusních obchodů. A kontroloři proto vyrazí do terénu zkontrolovat konkrétní produkty!

Ilustrační foto

Mrtvá kočka v areálu teplické nemocnice rozzuřila spoustu lidí

Teplice - Mrtvá kočka, kterou koncem května nalezli v areálu teplické nemocnice, vyvolala mezi lidmi vlnu emocí. Kočky a jejich problémy přitom ke koloritu areálu teplické nemocnice patří už léta. Lidé je tu často krmí, objevily se ale také případy, kdy jim ubližují.

Ilustrační foto.

Úřad ročně eviduje až 1.100 stížností na nežádoucí účinky očkování

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje v posledních letech stovky až 1.100 případů podezření na nežádoucí účinky očkování ročně. Poslední souhrnná data jsou z roku 2015. Očkování dětí proti některým nemocem jsou v Česku povinná, roste počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají. Závažné nežádoucí účinky nejsou prokázány. Díky vakcínám podle odhadů hygieniků nezemře ročně 500 dětí a dalších 150 tisíc neonemocní. Podle ministerstva zdravotnictví je k vytvoření takzvané kolektivní imunity potřeba očkování 95 procent populace.

Majestátní českokrumlovská stavba se na chvíli přebarví do zelena. Nikoli barvou, ale světlem.

Svatý Vít bude mít zelenou fasádu

Český Krumlov - Ani katedrále dominující návrší nad krumlovským náměstím se nevyhne trend moderních barev. Bude to ale jen na chvíli – a hlavně pro dobrou věc.

Michael Flynn (vpravo) ještě jako nejbližší Trumpův poradce v Oválné pracovně Bílého domu necelý týden po inauguraci.

Další Trumpova trampota. Chtěl zastavit vyšetřování exporadce Flynna

Díky za každé nové ráno v Bílém domě, může si říkat americký prezident Donald Trump. Každodenní malé i větší aféry vyvolávají dohady, kdy vypluje na povrch něco tak velkého, co by mohlo vést k případné Trumpově rezignaci nebo odvolání. Šéf světové velmoci se nyní potýká se stánem svého bezpečnostního poradce Mika Flynna.

Jaroslav Borka a Josef Novotný.

Policie požádala sněmovnu o poslance Novotného a Borku

Karlovarský kraj – Před případným policejním stíháním chránila až dosud poslance parlamentu Jaroslava Borku (KSČM) a Josefa Novotného (nezařazený, dříve ČSSD) imunita. To by ale nyní mohlo změnit jednání imunitního a mandátního výboru Parlamentu České republiky. Právě ten policie zažádala o jejich vydání.

Spalničky jsou virové infekční onemocnění provázené charakteristickou vyrážkou. Původcem tohoto onemocnění je virus spalniček, jehož přirozeným hostitelem je výhradně člověk. Nákaza se šíří vzdušnou cestou - kapénkami.

Ostrava dál bojuje se spalničkami. Počet případů stoupl na 38

Moravskoslezský kraj do dnešního dne eviduje 38 případů onemocnění spalničkami, z toho sedmadvacet onemocnění hygienici již potvrdili. V Ostravě nemoc zasáhla dvaatřicet obyvatel, včetně dvaceti dětí, které nemohly být vzhledem ke svému nízkému věku očkovány.

Léčitelka Miroslava Netíková.

Geopatogenní zóny oslabují i imunitu

Karlovarský kraj - Bolesti hlavy, špatný spánek, časté nevolnosti, popřípadě i vážná onemocnění. To jsou jen některé projevy u člověka, které mohou poukazovat na takzvané geopatogenní zóny (GPZ). O těch se v současné době hovoří stále častěji, a i přesto kolem tohoto pojmu existuje cosi tajemného a neuvěřitelného.

Jednu z nejčasnějších jarních hub lze připravovat na několik způsobů. Kdo pohrdne klasickou smaženicí, může si pochutnat třeba na kloboučcích smržů naplněných masovou směsí.

Zimní houby střídají jarní. Dejte si nadívané smrže

Novoměstsko – Milovníci houbových pokrmů si už mohou připravovat košíky. V lesích se pomalu začínají objevovat první jarní houby.„Už jsem našel penízovku smrkovou. Je to ale tak malá houba, že když by si z ní chtěl člověk udělat svačinku, tak to bude sbírat přes hodinu," pousmál se mykolog Oldřich Pojezný z Nového Města na Moravě.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od pěstitele Petra Kumšty.

Michael Flynn.

Trumpův exporadce prý promluví o Rusech výměnou za imunitu

Bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn je prý ochoten vypovídat o vazbách Trumpova blízkého okolí na Rusko výměnou za imunitu před stíháním. O Flynnově údajné nabídce Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) a vyšetřujícím komisím obou komor Kongresu informoval list The Wall Street Journal. Nabídka podle obeznámených nejmenovaných zdrojů nebyla dosud akceptována.

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.

Sesazenou jihokorejskou prezidentku chtějí vzít žalobci do vazby

Žalobci požádají soud, aby vydal příkaz k zatčení sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. S odvoláním na jihokorejská média o tom dnes informovala agentura AP. Bývalá hlava státu je podezřelá z úplatkářství, vydírání a zneužití pravomoci, sama ale popírá, že by se dopustila trestné činnosti.

Andrea Brzobohatá

Andrea Brzobohatá, zakladatelka spolku na pomoc handicapovaným

Andrea Brzobohatá byla obyčejná maminka na mateřské dovolené. Měla dvě děti. Když bylo synovi 5 měsíců, řekl jí její partner, že odchází a jí se zhroutil svět. Myslela si, že zůstat sama se dvěma dětmi je ta nejhorší věc. Ale zmýlila se. To co jí potom čekalo, by nikomu nepřála, říká o tom „ peklo na zemi".

Ilustrační foto

Lékař: Na jaře je vhodné doplnit vitamíny

Střední Čechy - Praktický lékař Irád Kevický je toho názoru, že počasí počasí na zdraví člověka prokazatelně působí. Lidé mu ale v působení na své zdraví musí pomoci, například dobrou stravou.

Karneval v Riu.

VIDEO: Karneval v Riu dozářil, soutěž škol samby vyhrála Portela

V brazilském Riu de Janeiro ve středu skončil karneval. Vyhlášeny byly výsledky soutěže škol samby, kterou po 33 letech vyhrála skupina Portela. Jedna ze škol považovaných za zakladatele místních karnevalových průvodů tím rozšířila svůj počet vítězství na 22, což je nejvíce ze všech. V letošním roce se vystoupení Portely soustředilo na světové řeky a znečištění.

Petr Hylena.

Petr Hylena: Noha mi visela jen na šlachách. Teď lyžuji

Praha - Na úterý připadá Den vzácných onemocnění. Jedna taková choroba změnila život i Petra Hyleny. Přitom jeho příběh začal zcela banálně. Jenže to, co nej-dřív vypadalo jako drobná komplikace, se změnilo v obrovské drama. Lékaři mu totiž diagnostikovali myelom, tedy rakovinu.