Kreativ

ŠTÍTEK: imunní systém

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Spirulina, kustovnice a další superpotraviny

Východní Čechy – Minulý týden jsme se v naší rubrice o zdraví, zdravém životním stylu a stravování zaměřili na tzv. superpotraviny neboli superfoods. Jsou to takové potraviny, které obsahují spoustu vitamínů, minerálů, stopových prvků, aminokyselin, vlákniny, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek.

Ilustrační foto.

V Jihočeském kraji vzrostl počet případů příušnic

V Jihočeském kraji je největší výskyt onemocnění příušnicemi od roku 1987, kdy se začalo s celoplošným očkováním. Od začátku roku jihočeští hygienici evidují 1335 případů, loni jich bylo 10. V květnu se nárůst počtu případů zastavuje. Příušnice letos nejvíce zasáhly věkové skupiny od 15 do 24 let.

Americký komik Bill Cosby.

Cosby bude souzen za případ znásilnění z roku 2004

Washington - Americký komik Bill Cosby nakonec bude souzen v případu z roku 2004, kdy podle obžaloby omámil a znásilnil ženu. Zahájit proces dnes během předběžného jednání nařídil soud, podle kterého je dostatek důkazů pro Cosbyho trestní stíhání. Herec, který byl nařčen ze zneužití několika žen, veškerá obvinění odmítá. Pokud soud jeho vinu uzná, hrozí mu až deset let vězení.

Parlament v Turecku.

O imunitu přijde čtvrtina tureckých poslanců, hlavně prokurdských

Ankara – Turecký parlament dnes schválil ústřední bod vládou navrhovaných změn ústavy, které budou znamenat zrušení imunity zhruba pro čtvrtinu poslanců. Nová pravidla mají postihnout přinejmenším 138 z 550 záko­nodárců, vůči nimž ve sněmovně leží podněty k trestnímu stíhání, uvedla agentura DPA. Nejvíce zasaženou stranou bude opoziční prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která může přijít až o 50 z 59 poslanců. Vláda a prezident Recep Tayyip Erdogan totiž zástupce HDP obviňují z podpory terorismu.

Ilustrační foto.

Jak zatočit s únavou?

Základem je dopřát si dostatek pravidelného pohybu a pestrou stravu plnou vitamínů. Někdy pomůže třeba jen zvolnit tempo a nesnažit se stihnout všechno za každou cenu.

Ilustrační foto

Při Evropském dni melanomu vyšetřili 65 lidí

Kolín - Kožní ambulance Oblastní nemocnice Kolín se každoročně účastní Evropského dne melanomu. Tato akce je organizována od roku 2000. Vždy v jeden den jsou kožní ambulance otevřeny pro všechny, kteří si chtějí nechat odborně vyšetřit svá pigmentová znaménka.

Žižkovský vysílač v Praze

Červeně nasvícené budovy i charitativní běh připomenou oběti AIDS

Praha – Pražský televizní vysílač na Žižkově, věž ostravské radnice a některé další budovy v Česku ozáří v neděli po 20:00 červené světlo. Akce Světlo pro AIDS má připomenout nebezpečí nemoci selhání imunity i památku jejích obětí. Pacientům a jejich rodinám slouží pražský Dům světla. Jeho provoz dnes podpoří charitativní běh proti AIDS a homofobii. České akce jsou součástí celosvětové kampaně. Letos se do ní zapojilo 115 zemí. Sdělili to pořadatelé z České společnosti AIDS pomoc.

Ilustrační foto.

Jak zatočit s únavou

Základem je dopřát si dostatek pravidelného pohybu a pestrou stravu plnou vitamínů. Někdy pomůže třeba jen zvolnit tempo a nesnažit se stihnout všechno za každou cenu.

MUDr. David Frej

Jak posílit imunitu? I to zájemcům poradí doktor Frej

Praha - Dlouhý život bez nemocí. Tak se jmenují přednášky uznávaného lékaře Davida Freje. Beseda z cyklu, s nímž projíždí Českou republiku, se uskuteční ve čtvrtek 12. května také v Praze. Frej na své přednášce seznámí návštěvníky s léčbou a prevencí civilizačních nemocí z pohledu lékaře holistické a přírodní medicíny.

Marc Leishman.

Golfista Leishman odmítl start na OH, má obavy z viru zika

Sydney - Australský golfista Marc Leishman se kvůli viru zika vzdal možnosti startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Domácí trojka podle světového žebříčku se obává rizika nákazy kvůli své manželce, která má vážné problémy s imunitním systémem.

Štěpán Stupčuk.

Poslance Stupčuka chce stíhat policie kvůli nehodě, ČSSD vydání bránit nebude

Praha - ČSSD zřejmě nebude bránit vydání svého poslance Štěpána Stupčuka k trestnímu stíhání. Podle předsedy sněmovního klubu sociálních demokratů Romana Sklenáka by se neměla v jeho případě použít imunita. O žádosti policie stíhat poslance informovalo dnešní Právo, souvisí zřejmě s únorovou dopravní nehodou jeho vozu na dálnici D7.

V tureckém parlamentu se kvůli rušení imunity strhla další rvačka.

VIDEO: V tureckém parlamentu se kvůli rušení imunity strhla další rvačka

Ankara - V tureckém parlamentu v pondělí znovu přišly ke slovu pěsti a kopance. Vášnivá debata o kontroverzním vládním návrhu zrušit imunitu zákonodárců před trestním stíháním stejně jako ve čtvrtek záhy přerostla v lítou rvačku mezi poslanci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a zástupci prokurdské Lidové demokratické strany (HDP).

MUDR. Petr Arenberger

Stan proti melanomu slaví 10. výročí

Více než 27.000 Češek a Čechů má osobní zkušenost s melanomem, za 40 let stouply počty nemocných sedmkrát. Podle odborníků 45 procent lidí, kteří se dožijí 65 let, bude mít rakovinu kůže. Radí pravidelná vyšetření kožních znamének. Aktuálně k tomu dává příležitost desátý ročník Stanu proti melanomu, který se koná dnes a v úterý v Praze na Václavském náměstí, pokračuje 9. května v Brně na náměstí Svobody a končí 10. května v Ostravě v Avion Shopping Parku, vždy od 10:00 do 18:00.

Ilustrační foto.

V ČR v 1. čtvrtletí rekordně přibylo pacientů s HIV, bylo jich 95

Praha - V Česku letos v prvním čtvrtletí přibylo rekordně nových pacientů s virem HIV. Testy potvrdily nákazu u 95 lidí. V únoru lékaři evidovali 36 případů, což je vůbec nejvyšší měsíční počet od počátku sledování infekce v roce 1985. ČTK o tom dnes informovala Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Od října 1985 evidovala 2715 nakažených virem HIV. U 467 z nich se choroba selhání imunity rozvinula. Celkem zemřelo 241 pacientů.

Pneumokok. Ilustrační foto.

Pneumokok je nebezpečný hlavně pro děti a staré lidi. Desetina nemocných zemře

Horečka, bolest hlavy, zvracení, ztuhlá šíje. Nakonec mdloby. Podobnými příznaky jako chřipka se vyznačuje také meningitida, která spadá mezi takzvaná pneumokoková onemocnění. I proto ji lékaři mnohdy nerozpoznají včas. Loni meningitidou na jižní Moravě onemocnělo třiadvacet lidí, předloni sedmnáct. Jen za letošek už osm.

MUDr. David Frej

Jak posílit imunitu? I to vám poradí doktor Frej

Pardubice - Dlouhý život bez nemocí. Tak se jmenují přednášky uznávaného lékaře Davida Freje. Beseda z cyklu, s nímž projíždí Českou republiku, se uskuteční 28. dubna také v Pardubicích.

Ilustrační foto.

Počty vážných pneumokokových onemocnění loni v ČR opět stouply

Počty vážných pneumokokových onemocnění loni v Česku opět stouply. Hygienici zaznamenali 409 invazivních onemocnění způsobených bakterií pneumokoka. Oproti roku 2014 je to nárůst o víc než čtvrtinu, sdělil dnes novinářům vědecký sekretář České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Připomněl, že proti infekci chrání očkování, doporučeno je hlavně dětem a seniorům.

Kateřina Šimková je nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Nutriční specialistka: Senioři svoji stravu často podceňují

Praha /ROZHOVOR/ - Kuskus, jáhly, pohanka, smoothie, to je jen malý výčet položek ze zdravého jídelníčku pro seniory. Atraktivnější stravování má odbourat problémy s nedostatkem vitamínů, živin a s nedodržováním pitného režimu právě u této věkové kategorie. Strava musí být pestrá, vyrovnaná, barevná a především cenově dostupná. Je potřeba volit správnou úpravu a nebát se experimentovat.

Milan Šarapatka.

Řízení o dopravním přestupku Šarapatky vrátil sněmovní výbor úřadu

Praha – Dopravní přestupek, kterého se dopustil v březnu v Holešově na Kroměřížsku rychlou jízdou nezařazený poslanec Milan Šarapatka, mají řešit tamní úřady. Záležitost jim dnes vrátil sněmovní mandátový a imunitní výbor, řekli novinářům jeho členové. Šarapatka totiž prohlásil, že při jednání se strážníky, kteří ho tehdy zastavili, poslaneckou imunitu neuplatnil.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Výsadba léčivek

Vysazujeme předpěstované rostliny, které nám mohou výrazně zlepšit zdravotní problémy. Za hlavní jsou považovány: rakytník řešetlákový, třapatka nachová, kalísie voňavá, schizandra čínská apod.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Výsadba léčivek

Vysazujeme předpěstované rostliny, které nám mohou výrazně zlepšit zdravotní problémy. Za hlavní jsou považovány: rakytník řešetlákový, třapatka nachová, kalísie voňavá, schizandra čínská apod.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přinášíme vám další díl ze seriálu článků pro zahrádkáře od Petra Kumšty.

Naděžda Savčenková

Ruský soud poslal Savčenkovou na 22 let za mříže

Doněck (Rusko) - Ruský soud poslal ukrajinskou důstojnici a poslankyni Nadiju Savčenkovou, obžalovanou z účasti na vraždě ruských novinářů zabitých na východě Ukrajiny, na 22 let za mříže. Oznámila to ruská agentura TASS. Obžaloba žádala 23 let vězení. Savčenková veškerá obvinění odmítá.

Ilustrační foto.

Do zdravých obchodů chodí tři lidé z dvaceti. Zákazníků je dost, říkají majitelé

Vyškovsko – Má celiakii, tedy alergii na lepek. Donedávna tak ještě musela Julie Nováková z Ivanovic na Hané jezdit pro potraviny, které jsou pro ni vhodné, třeba do Vyškova. Díky nově otevřené prodejně v Ivanovicích jí alespoň nějaké starosti odpadly. „Jsem ráda, že u nás takový obchod vznikl. Mám bezlepkovou dietu a pro výrobky si chodím pravidelně. Doufám, že se majitelce bude dařit a nebude muset skončit," přeje si žena. Podle zjištění Vyškovského deníku Rovnost jsou nyní na Vyškovsku obchody se zdravou výživou ve všech městech regionu.

Ilustrační foto

Nové studie ukazují možné cesty v léčbě deprese

Souvislost mezi záněty a depresemi byla zřejmě znovu potvrzena. Kolem 50 procent pacientů trpících vzácnou nemocí mastocytózou trpí zároveň depresivními příznaky. Konstatovali to profesoři Olivier Hermine z Institutu Imagine a Raphaël Gaillard z Pasteurova ústavu. 

Novinky v hodonínských Denních lázních.

Minus 110 stupňů sníží napětí. V nové lázeňské kryokomoře

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Se dvěma novinkami přichází hodonínské lázně a obě nabízí v novém pavilonu Bliss Day Spa. Ty po pečujícím rituálu z Pure Fiji a zážitkové privátní sauně přivítají návštěvníky i v ledovém království. „Léčbu chladem, kryokomoru pro celotělovou terapii, mohou lidé vyzkoušet každé úterý a pátek od šestnácti hodin," uvedla obchodní náměstkyně Lázní Hodonín Iva Kljunić Briešťanská.

Stačí jen správně odpovědět na otázku a 5 soutěžících vyhrává MaxiCor®

Pečujte o své zdraví s regionálním Deníkem

Máte možnost s námi vyzkoušet originální balením přípravku MaxiCor®, který obsahuje balení MaxiCor® tob. 70+20 k normální činnosti srdce a Preventan® Akut s novou příchutí (10 tbl.) s vitaminem C, který přispívá k normální funkci imunity.

V rámci popularizačního přednáškového cyklu Věda v muzeu, který pořádá humpolecké muzeum, vzala ve středu večer Hana Prokšová z Ústavu pro jazyk český návštěvníky povídání na krátký exkurz do světa naší mateřštiny.

Žádné obavy, čeština není v ohrožení

Humpolec - V rámci popularizačního přednáškového cyklu Věda v muzeu, který pořádá humpolecké muzeum, vzala ve středu večer Hana Prokšová z Ústavu pro jazyk český návštěvníky povídání na krátký exkurz do světa naší mateřštiny.

Otužilec Andrej Dzuba se koupe v lomu v Šošůvce.

Otužilci poplavou v lomu. Do vody se jich chystá rekordní počet

Šošůvka – Že je venku jen pár stupňů nad nulou? Pro otužilce značka ideál. Zatímco většina lidí se v těchto dnech nejraději vyhřívá u topení, oni budou doslova v sedmém nebi, když se v plavkách ponoří do ledové vody. O tom, jak je otužování zdravé, chtějí přesvědčit návštěvníky, kteří v neděli zavítají do Šošůvky. V tamním zatopeném kamenolomu vypukne v půl druhé odpoledne pátý ročník otužileckého plavání.

Ilustrační foto.

Na Příbramsku minulý týden přibylo nemocných chřipkou

Příbram – Ve Středočeském kraji byl v minulém týdnu počet akutních respiračních infekcí shodný s týdnem předchozím a činil 1395 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Vzrostl ale počet nemocných chřipkou. Potvrdila to vedoucí Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Lilian Rumlová.

MUDr. David Frej

Jak posílit imunitu? I to vám poradí doktor Frej

Ostrava - Dlouhý život bez nemocí. Tak se jmenují přednášky uznávaného lékaře Davida Freje. První beseda z cyklu, s nímž hodlá projet Českou republiku, se uskuteční 3. března v Ostravě.

Ilustační foto

Proti jarní únavě bojujte stravou i masážemi

Jičínsko – K jarní detoxikační kúře a posílení imunity vám zaručeně pomůže kombinace masáží teplým indickým olejem v kombinaci s vnitřní očistou. K té významně přispívá také doplněk stravy z čisté přírody – křemelina. Důležitá je samozřejmě pravidelnost, pozitivní myšlení.

Ilustační foto

Proti jarní únavě bojujte stravou i masážemi

Jičínsko - K jarní detoxikační kúře a posílení imunity vám zaručeně pomůže kombinace masáží teplým indickým olejem v kombinaci s vnitřní očistou. K té významně přispívá také doplněk stravy z čisté přírody – křemelina. Důležitá je samozřejmě pravidelnost, pozitivní myšlení.

Ilustrační foto.

Profesor: Očkování z dětství v dospělosti už nechrání

Dospělí Češi a Češky podceňují svoji ochranu očkováním. Až na některé odpůrce dávají své děti očkovat podle očkovacího kalendáře. Česko má už sedm let očkovací kalendář také pro dospělé, jeho doporučeními se ale řídí málo lidí, řekl novinářům vedoucí katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové profesor Roman Chlíbek.