Kreativ

ŠTÍTEK: imunní systém

Nemoc. Ilustrační foto.

Chřipka hrozí. Nemocných lidí stále přibývá

Blanensko, Vyškovsko – Změny počasí, špatná imunita, prochladnutí, ale i řada dalších vlivů. Ordinace praktických lékařů na Vyškovsku se začínají pomalu plnit nemocnými. Někteří se paradoxně nakazí přímo v čekárně.

Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.

V Evropě přibylo 29 tisíc nově nakažených virem HIV, říká průzkum

Počet lidí nakažených virem HIV, který vyvolává syndrom získaného selhání imunity (AIDS), zůstal v 31 sledovaných zemích Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru (EU/EHP) v porovnání s loňskem přibližně stejný. V Česku byl však zaznamenán mírný nárůst, a to hlavně u mužů. Celkově bylo u Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vloni hlášeno 29 444 nově infikovaných.

Mugabe rezignovat nechce. Parlament proto přistoupí k jeho odvolání

/VIDEO/ Zimbabwský prezident Robert nepodal ve stanovené lhůtě rezignaci. V parlamentu proto v úterý začne proces jeho odvolání. Ruší se tím zpráva CNN z průběhu dneška, podle níž třiadevadesátiletý Mugabe přistoupil na to, že rezignuje, výměnou za slíbení imunity jeho manželce.

Vratislav Kulhánek navštívil rodinu předplatitele Deníku v Nových Hodějovicích

Na kávě s prezidentským kandidátem Kulhánkem: Imunita poslanců je absurdní, říká

/REPORTÁŽ/ „To musím umýt okna,“ byla první reakce Jany Jášové, když se dozvěděla, že k ní na kávu dorazí prezidentský kandidát Vratislav Kulhánek. Právě její rodinu z jihočeských Nových Hodějovic jsme vybrali coby hostitele setkání s možnou budoucí hlavou státu. Každou sobotu přináší Deník rozhovor s jedním z kandidátů na prezidenta a reportáž z jeho návštěvy u jedné z rodin v regionu.

Ilustrační foto.

Do konce září přibylo 194 pacientů s HIV, 13 lidí na AIDS zemřelo

V Česku letos za prvních devět měsíců přibylo 194 nových pacientů s virem HIV. Nemoc AIDS propukla u 31 lidí a od ledna do září na ni zemřelo 13 nemocných. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. Podle organizace Red Ribbon se zatím zdá, že letošní počet nakažených loňské rekordní množství nových pacientů nepřekoná. V minulém roce testy odhalily vir u 286 lidí.

Ilustrační foto

Amalgámové plomby? Od příštího roku jen pro některé

O zákazu amalgámových plomb se v Česku diskutuje stále více a už v polovině příštího roku by k němu mělo u některých skupin obyvatel dojít. I kdyby se ale v budoucnu začal zákaz týkat všech, stále je zde spousta lidí, kteří amalgámové plomby mají. Pro ty existuje možnost vyměnit je za estetičtější a zdravější alternativy u svých zubařů, především kvůli zvyšující se koncentraci rtuti.

Andrej Babiš (vlevo) a Jaroslav Faltýnek.

Výsledek voleb je oficiální. Babiš a Faltýnek mají novou imunitu

Výsledky víkendových voleb do Poslanecké sněmovny byly dnes vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Od středy do příštího pátku bude možné regulérnost voleb zpochybnit u Nejvyššího správního soudu. Oficiálním vyhlášením výsledků bude zároveň přerušeno trestní stíhání některých poslanců včetně Andreje Babiše či Jaroslava Faltýnka z ANO, kteří získali zvolením znovu imunitu. Policie tak o vydání k trestnímu stíhání bude muset požádat znovu.

Ilustrační foto

ANKETA: Zrušili byste imunitu poslanců?

Ústecký kraj, Chomutovsko - Patnáct zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím osmi stran v Ústeckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky.

Ilustrační foto

ANKETA: Zrušili byste imunitu poslanců?

Ústecký kraj, Mostecko - Patnáct zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím osmi stran v Ústeckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky.

Ilustrační foto

ANKETA: Zrušili byste imunitu poslanců?

Ústecký kraj, Lounsko - Patnáct zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím osmi stran v Ústeckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky.

Ilustrační foto

ANKETA: Zrušili byste imunitu poslanců?

Ústecký kraj - Patnáct zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím osmi stran v Ústeckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky.

Sněmovna. Ilustrační foto.

ANKETA: Zrušili byste imunitu poslanců?

Liberecký kraj - Dvacet zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím devíti stran v Libereckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

divizna

Bylinková pomoc při nachlazení

S podzimními plískanicemi je velká pravděpodobnost, že nás nemine nachlazení, rýma, kašel, pobolívání v krku. Když se chceme ochránit, můžeme vyzkoušet bylinné směsi a recepty, které posílí imunitu a působí protizánětlivě.

Ilustrační foto.

Artritida nás stojí 1,5 miliardy, hlásí Všeobecná zdravotní pojišťovna

Pacientům s artritidou, kteří jsou klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), je v posledních letech dostupnější, kvalitnější a tudíž i nákladnější léčba. VZP loni za péči o ně vydala o 343 milionů korun více než v roce 2013. Celkové náklady na léčbu artritidy tak poprvé přesáhly 1,5 miliardy korun. Více než třetinu z toho zaplatila pojišťovna za to, aby svým klientům mohla poskytnout nejmodernější biologické léky.  

Ilustrační foto

Dárců kostní dřeně je stále málo. Zbytečně se bojí bolesti

/INFOGRAFIKA/ Bolí to, myslí si o dárcovství kostní dřeně každý pátý Čech. Třetina lidí proto o něm nikdy ani ne-uvažovala. Výsledek: dárců kostní dřeně se u nás stále nedostává. Leukémií či jinou poruchou krvetvorby přitom ročně onemocní kolem dvanácti set lidí.

Darování kostní dřeně

Dárců kostní dřeně je stále málo. Zbytečně se bojí bolesti

/ANKETA/ Bolí to, myslí si o dárcovství kostní dřeně každý pátý Čech. Třetina lidí proto o něm nikdy ani neuvažovala. Výsledek: dárců kostní dřeně se u nás stále nedostává. Leukémií či jinou poruchou krvetvorby přitom ročně onemocní kolem dvanácti set lidí.

Boltcovitka aneb ucho Jidášovo

Boltcovitka podporuje imunitu

Boltcovitka ucho Jidášovo, jinak též ucho Jidášovo či boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae) je velmi hojná jedlá houba, rostoucí převážně na bezu. Roste po celý rok a je dobrá pro naše zdraví.

Kdy a jak sklízet vlašské ořechy?

Plody ořešáku královského jsou zdrojem zdravých tuků, prospívají srdci a cévám a povzbuzují činnost mozku. Jak je správně sklízet a skladovat?

Ilustrační foto.

Děti ve školkách trápí infekce, epidemie však nenastala

Střední Čechy – Babičky mají pohotovost – a dědečkové také. Vnoučata, která navštěvují mateřské školy (a někdy i mladší školáky), je teď třeba kvůli onemocnění hlídat častěji než obvykle. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá v tomhle období patrný pravidelně, připomněl v pátek Petr Galle ze společnosti zajišťující zásobování lékáren. „Týká se nejvíce dětí předškolního věku; dítě může prodělat i tři infekty do měsíce,“ doplnila v pátek Eva Pětvalská z agentury Lesensky. S tím, že loni se nemocnost v tomto období zvýšila ve srovnání se zbytkem roku zhruba o třetinu, letos je nárůst mírnější. A zvýšená nemocnost se prozatím týká jen běžných infekcí přenášených vzduchem. Nejvíce se projevuje právě u předškoláků.

Virus HIV/AIDS, ilustrační foto.

Nadějný objev. Nová protilátka dokáže viru HIV zasadit téměř smrtící úder

Vzrušující průlom v boji proti HIV. Tak označila novou protilátku Mezinárodní společnost pro AIDS. Nový způsob léčby dokáže napadnout 99 procent viru HIV v těle, oslabit ho a zabránit infekci. Protilátky, která se dosud používají, dokáží zlikvidovat „pouze“ 90 procent viru. Vyplývá to z vysledků výzkumu prováděného na opicích. S testováním na lidských pacientech se počítá od příštího roku.

černý rybíz

Rostliny pomáhající s následky boreliózy

V létě se můžeme lehce nakazit od klíšťat lymskou boreliózou. Léčení je potom nesnadné a dlouhodobé. Výborným doplněním je bylinná terapie, která pomáhá tlumit následky, které doznívají dlouho po prodělané léčbě.

Druhou sezonu zahajuje Dětské centrum Zahrádka, které funguje ve žďárské Dvořákově ulici. Zařízení má k dispozici i velkou zahradu.

Soukromé školičky lákají na individuální přístup i pobyt v přírodě

Žďársko – Individuální přístup, menší počet dětí na jednoho dospělého, hodně venkovních aktivit, možnost vlastního stravování a nepravidelné docházky. To je hlavní výhoda soukromých zařízení, jež se starají o předškolní vzdělávání dětí. I na Žďársku mají rodiče, kteří nechtějí z nějakého důvodu dávat svoje ratolesti do klasické státní mateřské školy, z čeho vybírat.

Pneumokok. Ilustrační foto.

Nákazu pneumokokem lidé často zaměňují za nachlazení

Nákazu pneumokokem provázenou kašlem či horečkou lidé podle odborníků často zaměňují za nachlazení. Každý čtvrtý senior nad 65 let kvůli poklesu imunity ve vyšším věku při nakažení touto bakterií umírá. Novinářům to dnes řekla primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Pneumokok je jednou z příčin vážných zápalů plic a nebezpečných zánětů včetně zánětu mozkových blan.

Soutěžte s DENÍKEM!

Deník se stará o vaše zdraví!

Zapojte se s námi do soutěže o tři balíčky s doplňkem stravy  BACTORAL – ÚČINNÉ PROBIOTIKUM PRO PŘIROZENOU ÚSTNÍ MIKROFLÓRU A IMUNITU.

Pneumokokové infekce: prevence je stále podceňována. Zvláště u starších osob

Očkování patří k dětství – to je častý argument starších lidí a seniorů v otázce vakcinace. Přitom právě u nich je prevence stejně tak důležitá jako u malých dětí. Imunitní systém s věkem slábne a s atakem nebezpečné bakterie způsobující těžká onemocnění se vyrovnává velmi těžko. Ochranu v podobě dnes již dostupného očkování přitom senioři často zanedbávají. Lidé ve věku 65+ mají očkování proti pneumokokovým infekcím zcela zdarma. Podle aktuálně dostupných statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v roce 2016 hlášeno 323 případů invazivního pneumokokového onemocnění (IPO), 66 osob v důsledku onemocnění zemřelo.

Plumlovská přehrada 10. srpna 2017

Hygienici povolili koupání na přehradě, už je ale pozdě

Přesně třicet dnů trval zákaz koupání na plumlovské přehradě, nyní však krajští hygienici přišli s alespoň trochu potěšující zprávou – voda sice stále nevyhovuje hygienickým požadavkům, odvážní plavci se však už mohou v přehradě koupat.

Poslanecká sněmovna 6. září v Praze rozhodovala o zbavení imunity kvůli kauze Čapí hnízdo u poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Poslanci hnutí ANO zaútočili na právní stát

/ANALÝZA, GRAFIKA/ Hlasování o tom, zda Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka vydat k trestnímu stíhání, měla být zhruba dvouhodinová rutina. Sněmovna totiž nerozhodovala o tom, zda u řečnického pultu nebo na klubu urazili své politické soky. Přesně takové výroky jsou totiž chráněny imunitou.

Poslanecká sněmovna 6. září v Praze rozhodovala o zbavení imunity kvůli kauze Čapí hnízdo u poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Vydání Babiše a Faltýnka se protahuje. Rozhodne se večer?

/VIDEO/ Ve slovní přestřelky se proměnil dopolední a ostře sledovaný bod sněmovní schůze. Poslanci debatovali tři a půl hodiny o tom, zda zbavit imunity a vydat k trestnímu stíhání dva ze svých řad – šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a předsedu poslaneckého klubu hnutí Jaroslava Faltýnka.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Vydají Babiše a Faltýnka? Jak budou hlasovat poslanci z regionu?

Vydat, či nevydat? Poslanci dnes budou rozhodovat, zda vyhoví žádosti policie na vydání šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše a jeho stranického místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo. Deník oslovil poslance zvolené za Zlínský kraj a zeptal se, jak budou ve středu v Poslanecké sněmovně hlasovat.

černá jeřabina

Černá jeřabina zpomaluje stárnutí

Konec léta je bohatý na řadu plodů. Při sběru bychom neměli zapomenout na černé jeřabiny, které jsou známé víc pod obchodním názvem arónie. Mají řadu příznivých účinků na tělo, doslova omlazují organizmus a prý prodlužují život.

Členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny rozhodovali 30. srpna v Praze, zda zda doporučí sněmovně, aby zbavila imunity poslance Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Na snímku jejich společná tisková konference.

Duel Deníku: Má sněmovna vydat Andreje Babiše a Jaroslav Faltýnka?

/ANKETA/ Hlavní politickou událostí nadcházejícího týdne bude středeční jednání poslanecké sněmovny o případném vydání poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání za údajný dotační podvod s farmou Čapí hnízdo. Deník oslovil obě strany politického sporu, aby představily hlavní argumenty pro a proti vydání.

Přerovská Laguna. Ilustrační foto

Na Laguně se objevily sinice

Svlažit své tělo na přírodním koupališti Laguna, které je vyhledávaným místem odpočinku a relaxace mnoha Přerovanů, hygienici nedoporučují.