Kreativ

ŠTÍTEK: jízdní kolo

Vlakové nádraží ve Slavkově u Brna. Foto: Ladislav Černý

Slavkov: lidé okupují boxy pro kola. Místo budou sledovat strážníci

/FOTO/ Deset boxů u vlakového nádraží ve Slavkově u Brna slouží k uložení kol dojíždějícím, kteří využívají vlaky nebo právě svoje jízdní kola. Podle místních si je ale někteří jedinci přivlastňují, v jednom případě našli strážníci v úložném prostoru dokonce věci po bezdomovci. „Mohu to potvrdit. Asi dva boxy si zabírají bezdomovci igelitkami s oblečením a dalšími věcmi,“ tvrdila Nikola Pastuchová.

Vlakové nádraží ve Slavkově u Brna. Foto: Ladislav Černý

Bezdomovci okupují boxy pro kola ve Slavkově. Místo budou sledovat strážníci

/FOTO/ Deset boxů u vlakového nádraží ve Slavkově u Brna slouží k uložení kol dojíždějícím, kteří využívají vlaky nebo právě svoje jízdní kola. Podle místních si je ale někteří jedinci přivlastňují, v jednom případě našli strážníci v úložném prostoru dokonce věci po bezdomovci. „Mohu to potvrdit. Asi dva boxy si zabírají igelitkami s oblečením a dalšími věcmi,“ tvrdila Nikola Pastuchová.

Co vysvětlovat budou mít policistům všichni účastníci nehody.

Třináctiletý chlapec na mopedu srazil seniorku na kole. Oba jeli po chodníku

Zraněním šestasedmdesátileté cyklistky skončila v úterý v podvečer dopravní nehoda v hradecké Mrštíkově ulici. Podle prvotních informací policistů mělo dojít na chodníku ke střetu jízdního kola s elektrokoloběžkou. Policejní hlídka ale na místě zjistila, že se nejedná o koloběžku, ale o dvoukolový moped, který dosahuje rychlosti až 45 kilometrů v hodině.

Ilustrační foto

V Přerově mizí kola, lidé se do pátrání pouštějí sami

Přerované se v poslední době nestačí divit. Není pomalu jediného týdne, aby nezmizelo z ulice nebo ze sklepa jízdní kolo. Tato situace už se stala i terčem sarkastických vtípků na sociálních sítích. Z nich vyplývá, že se lidé přestali spoléhat na policii a odcizené kolo si jdou do přerovských ulic vypátrat sami. V některých případech jsou úspěšní.

Ilustrační foto

U věže si bicykl dobijete i opravíte

V turistickém zázemí na Smetanově náměstí v Litomyšli si mohou cyklisté svůj bicykl nejen dobít, ale taky opravit. Nenajdou tam všechny nástroje, které mají doma, ale pro základní opravu poslouží.

Ilustrační foto

Mladé ženy ukradly za tři měsíce ze sklepů 15 jízdních kol

Celkem v 16 případech během necelých tří měsíců se vloupaly do cizích sklepů dvě mladé ženy z Hradce Králové. Ženy ve věku 20 a 22 let se podle policistů zaměřily zejména na krádeže jízdních kol. Těch měly dohromady odcizit celkem 15.

Cyklostojany. Ilustrační foto.

Pohyb po Mladé Boleslavi usnadňují cyklistům nové stojany na jízdní kola

Nové stojany na kola najdou nyní lidé díky spolupráci města s automobilkou Škoda Auto na osmi místech v Mladé Boleslavi; další dva získaly také sousední Kosmonosy. Šárka Charousková z magistrátu míní, že rozšíření parkovacích možností ocení jak cyklisté s vlastními bicykly, tak i uživatelé sdílených kol, jejich obliba stále stoupá. Dokonce se schyluje k tomu, že září bude v jejich využívání rekordní.

Ilustrační foto

Zloděj obchází kolostavy. Zmizel bicykl a skůtr

Soběslavští policisté pátrají po zloději, který během pondělního dopoledne odcizil z kolostavu před budovou gymnázia na třídě Dr. Edvarda Beneše odstavené jízdní kolo značky Prodoli, černo zelené barvy. Zloděje nezastavil ani lankový zámek, kterým bylo kolo zabezpečeno.

Manžel pohřešované ženy přišel na policejní služebnu osobně poděkovat za okamžité nalezení jeho manželky. Nebýt praporčíků Martina Kábrta a Pavla Pinkavy, tak se nejhorší chvíle jeho života mnohem prodloužily.

Zbloudilou ženu vypátrali policisté za půl hodiny, manžel jim přišel poděkovat

Když se v úterý dostavil do budovy územního odboru Náchod 75letý muž, čekalo na službu konající policisty milé překvapení. Muž totiž uvedl, že přišel osobně poděkovat za okamžité nalezení jeho manželky při jejím nedávném pohřešování. Rovněž ocenil profesionální práci, kterou policisté při pátrání předvedli.

Ilustrační foto.

Odborníci radí: Aby školní rok byl bezpečný

Školou povinné děti se po prázdninách vracejí do školních lavic. Nebezpečí hrozí malým chodcům, cyklistům, ale i spolucestujícím v autě. Je důležité jim připomenout základní pravidla bezpečného pohybu v provozu, například bezpečné přecházení, jízdu na kole a nutnost mít cyklistickou přilbu.

Kontrola cyklistů, kterou prováděla Městské policie Beroun ve spolupráci s dopravní policií.

Policie v Berouně kontrolovala cyklisty, 15 lidí jelo na kole s alkoholem v krvi

/FOTOGALERIE/ V sobotu 21. srpna Městská policie Beroun společně s dopravními policisty připravila dopravně bezpečnostní akci, která proběhla na území Berouna. Zaměřila se na to, zda cyklisté jako účastníci silničního provozu dodržují zákony a dbají pravidel BESIPu. Zkontrolováno jich bylo několik desítek. Policisté nachytali 15 lidí, kteří na kole jeli pod vlivem alkoholu.

Tisící cyklista, který si uložil své kolo do cyklověže od otevření v červenci tohoto roku

Kolo vám před zloději pohlídá cyklověž

Oblíbenost jízdy na kole u nás stále roste. Při plánování cyklovýletů ovšem kromě výbavy a ideální trasy nezapomeňte myslet na to, jak své kolo zabezpečíte, aby vám výlet nepokazili zloději. Pandemie koronaviru totiž měla vliv na to, že se z jízdních kol stalo nedostatkové zboží a tím pádem jsou velkým lákadlem pro zloděje. 

V Rozhraní bylo ukradeno unikátní čtyřkolo.

Kořist k nepřehlédnutí. Z Rozhraní zmizel unikátní čtyřmístný velocipéd

Majitel z Rozhraní na Svitavsku dostal čtyřkolo před 30 lety od svých přátel. Naposledy ho viděl předevčírem. Lidé z okolí netypický bicykl znají. Muž s ním jezdil na retro srazy a různé společenské akce. A teď je fuč. Policie se s žádostí o pátrání po zloději  a ukradeném kole obrátila i na veřejnost.

Ilustrační foto.

Stačí cvaknout: krádeži kola nezabrání ani řetěz se zámkem

/VIDEO/ Dopadení 62letého muže, kterého policisté považují za „specialistu“ na krádeže jízdních kol, ohlásila v pondělí mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová. Již dříve trestaný muž, který je nyní podezřelý ze série krádeží jízdních kol nejenom ve středních Čechách, byl zadržen v Pardubicích. I v tamějším regionu prý pokračoval v trestné činnosti. Nyní podle sdělení mluvčí vyslechl obvinění ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže.

Snímky z preventivní policejní akce zaměřené na cyklisty.

FOTO: Bezpečně na kole. Policisté na Litoměřicku se zaměřili na cyklisty

Dvě na sobě nezávislé funkční brzdy, předepsané odrazky či zaslepení volných konců trubek řídítek. To byly body, na které se zaměřili policisté na Litoměřicku při kontrolách cyklistů v uplynulých dnech. Protože se jednalo pouze o preventivní akci, řešili zjištěné nedostatky především domluvou.

Speciální mikrotečky na bicyklech, které mají chránit kladenské cyklisty před zloději.

Speciální mikrotečky ochrání bicykly Kladeňáků před zloději

Kladno nabízí v letních měsících a ještě i na podzim zdarma majitelům bicyklů ochranu proti zlodějům. Kladeňáci si díky tomu mohou svoje kola zabezpečit nejmodernější identifikací kol, syntetickým kódem DNA, a registrovat se v mezinárodní databázi. Na akci spolupracuje město Kladno s policií a strážníky. Vše je finančně podpořeno Ministerstvem vnitra ČR. Ochranu kol Kladeňáci vítají a za více než tři roky této služby ve městě ji využily stovky cyklistů.

Jana Lužinová a Michal Trunec z Koloshopu.

FOTO: Horská kola mají prim. V teplickém Koloshopu sportují všichni

/ROZHOVOR/ Elektrokola a kola do 25 tisíc korun. Právě ony se těší největší oblibě u sportovců. Shodují se na tom alespoň Jana Lužinová z marketingu Koloshopu, vedoucí teplické prodejny Koloshopu Michal Trunec a majitel Koloshopu Jan Tančin. V rozhovoru pro Deník mimo jiné vysvětlují proč je tváří firmy olympijská vítězka Kateřina Neumannová a jak s prodejem kol „zamával“ covid.

Beskydský "TU-bus" - shuttle bus pod Lysou horou.

Hory bez aut? Speciální busy v Beskydech i v Jeseníkách se zatím osvědčily

/FOTOGALERIE/ Další víkend v provozu za sebou mají shuttle busy v Beskydech a Jeseníkách. Úkolem tří speciálních autobusových linek je dovážet návštěvníky hor ze záchytných parkovišť k začátkům jejich tras a snižovat tak počet aut v turisticky oblíbených lokalitách. Postupně se osvědčují.

Ilustrační fotografie.

Voldušská šlapka vítá 120 jezdců, majitelů historických bicyklů

Do areálu koupaliště se začínají sjíždět účastníci Voldušské šlapky 2021! Majitelé a příznivci historických bicyklů i vícekol absolvují projížďku směr Březina a Břasy na zhruba 255 kilometrů. Se startem v 9.30 a ve stylovém oblečení. Po večerním vyhodnocení následuje hudba, tanec a pohodové nedělní loučení!

Dražba v Bohumíně, rok 2019.

Nočník, plátno, kola. Bohumín pořádá dražbu, začíná se na deseti korunách

Jízdní kola, skateboard, ale i harmoniku či kytaru si mohou výhodně pořídit lidé, kteří přijdou v pondělí 28. června odpoledne na nádvoří bohumínské radnice. Koná se tu tradiční dražba nálezů. Mezi více než sto nabízenými předměty jde najít i kuriozity, jako například dětský nočník či malířské plátno. Nejnižší vyvolávací cena je deset korun.

Cyklojízda projela centrem Prahy 3. června 2021.

OBRAZEM: Cyklojízda zastavila dopravu na magistrále a v centru

V Praze se sešli vyznavači a vyznavačky jízdního kola, aby přitáhli pozornost k městské cyklodopravě. Využili k tomu magistrálu, po které z Pankráce projeli až na ostrov Štvanice. Na nějakou dobu tak zastavili provoz na jedné z nejfrekventovanějších silnic v zemi a v ulicích v centru města.