Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Ilustrační foto

Zkouška hlásičů vzbudila emoce

Hodně zlé krve vyvolala zkouška veřejných hlásičů v okresním městě. Během pondělního dopoledne se z amplionů ozývaly do nekonečna hity Karla Gotta a Waldemara Matušky. Ne všem posluchačům to bylo po chuti.

Projekt Pražské židle & plácky je zkušebně před prodejnou Albert na Malvazinkách. Místní odpočinkovou zónu kritizují.

Střepy, vajgly, výheň. Lidé „brečí vzteky“ kvůli odpočinkové zóně u supermarketu

Web Prahy 5 lákal občany v polovině prázdnin sdělením: „Přijďte posedět!“ Magistrátní Institut plánování a rozvoje (IPR) vytvořil totiž nedaleko vily i hrobu zesnulého zpěváka Karla Gotta odpočinkovou zónu. Jenže projekt Pražské židle & plácky na Malvazinkách se místním příliš nezamlouvá. Také IPR přiznal, že aktuální řešení je v letních měsících poněkud nepraktické. A radnice si stěžuje na špatnou komunikaci s magistrátní organizací.

Na snímku v popředí vpravo je Řád Bílého lva, nejvyšší české státní vyznamenání

Lidé navrhli Zemanovi na vyznamenání 243 osobností. Méně než vloni

Lidé prezidentu Miloši Zemanovi navrhli, aby 28. října vyznamenal 243 osobností. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Čas na zasílání návrhů lidé i organizace měly do konce července. Zda a koho prezident vybere, je na jeho rozhodnutí. Své návrhy hlavě státu v uplynulých týdnech předaly i například Sněmovna nebo Senát.

Setkání na statku v Brně, 15. 8. 2020.

Retrosetkání na statku: člen Veřejné bezpečnosti dával nesplnitelný úkol

Skupinka asi deseti žen se na pódiu vlní v rytmu legendárních hitů Karla Gotta nebo Michala Davida. Některé z nich jsou oblečené do retrošatů s květinovým, čtverečkovým nebo puntíkovaným vzorem. Běžně by si je na sebe nevzaly, ale právě si užívají improvizovanou diskotéku při sobotním setkání v brněnském Retro muzeu Na Statku. Svými svršky tak akci, na kterou zamířily stovky návštěvníků, dokonale ilustrují.

Eliška Balzerová dostane na Zlín Film Festu Zlatý střevíček.

Zlatý střevíček pro Elišku Balzerovou

Zlatý střevíček udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu české divadelní a televizní herečce Elišce Balzerové. Cenu převezme ve čtvrtek 10. září na závěrečném ceremoniálu jubilejního 60. ročníku festivalu. Informaci zveřejnila mluvčí Zlín Film Festivalu Kateřina Martykánová.

Jonatán ve znojemské pivnici Na Statku.

Jonáš byl člen první undergroundové kapely ve Znojmě. Rudý běs rozprášila StB

Jiřího Jonáše znají nejen muzikanti ze Znojemska jako Jonatána. Jako toho, který pořádá znojemské festivaly. Například Statek Fest. Čtyřiapadesátiletý lehce prošedivělý muž miluje hudbu od dětství. Přes třicet let je členem znojemské kapely PPD. Hraje na bicí. Živí ho však práce ze zcela jiné sféry lidské činnosti. Pracuje pro farmaceutickou společnost a prodává umělou výživu.

Místo kapely bubenická show.

Místo kapely bubenická show – netradiční pohodový koncert v Hulíně

Letní čtvrtky v Hulíně patří pohodovým koncertům. A jinak tomu nebylo ani ve čtvrtek 6. srpna, ovšem tentokrát to místo kapely na hulínském pódiu rozjel jeden z nejvýznačnějších profesionálních bubeníků polistopadové doby Josef Cigánek s jeho bubenickou show. Během jeho kariéry hrál se spoustou umělců a kapel. Jen namátkou to byli Karel Gott, Helena Vondráčková, Leona Machálková, Michal David, Aleš Brichta, Walda gang a další. Během podvečera zaznělo to nejlepší od klasiky po metal. Takže posluchači mohli slyšet Malou noční hudbu od Mozarta, Smetanovu Vltavu, Skyfall od Adel, Show Must Go On od Queenů, nebo slavné české hity od Michala Davida, Karla Gotta nebo Heleny Vondráčkové.

Mezinárodní jazzové dny, rok 2019.

Mezinárodní jazzové dny v Dubé uctí Evu Pilarovou. Připravena je i menší výstava

Jazz, swing, ale i rock'n'roll v nejvyšší kvalitě uslyší návštěvníci letošního ročníku Mezinárodních jazzových dnů v Dubé. Uctí zároveň památku letos zesnulé zpěvačky a místní chalupářky Evy Pilarové. Celý festival programově řídí její dlouholetý přítel, jazzový hudebník Vít Fiala, se kterým kdysi zdejší jazzové dny založili.

Letní divadlo po obnově v létě 2020.

Z ruiny v parku je opět letní scéna. Spousta práce však ještě čeká

Schody zarostlé trávou, rozpadající se beton, v prostorách pod pódiem skládka haraburdí. Tak ještě před rokem vypadalo letní divadlo ve Smetanových sadech v Jeseníku. Díky úsilí dobrovolníků, soukromého donátora i místní samosprávy je po letech opět místem, kam lidé chodí za kulturou. Množství práce však na vykonání ještě čeká.  

Dokument MEKY

Letní kino na teplickém zámku promítne film Meky

Byl to tehdy jeden z největších šoků naší populární hudby, po čtrnácti nepřetržitých vítězstvích Karla Gotta v anketě Zlatý slavík mu tuhle nejprestižnější hudební cenu Československa vyfouknul plachý brýlatý outsider, zpěvák Miro Žbirka z Bratislavy.

Jiří Kajínek

Celebrita za dvě stovky. Všestary se fotily s Kajínkem

„Už jede,“ zahlaholila krátce před čtvrteční sedmou hodinou večer na zbytek osazenstva zahrádky všestarského podniku Naše hospoda asi čtyřicetiletá žena a právě rozpité pivo položila na stůl, aby si mohla z kabelky vyndat mobil a kliknout na ikonu foťáku. Jen o chvíli později se kousek od ní, a také od plakátu s jeho podobiznou, jež doplňoval samopal v jeho ruce, zastavil černý mercedes a z něj vykoukla na ježka ostříhaná hlava hlavní hvězdy všestarského večera – Jiřího Kajínka.

Rytíři v nahrávacím studiu.

Z ARCHIVU: Rytíři byli ve zpěvu dobří, laso jim ale Anopheles nehodil

/FOTOGALERIE/ Moderní nahrávací studio Za vodou Karla Maříka z Jíloviště pamatuje pěvecké star formátu Karla Gotta. Aby ho ale navštívily hvězdy hokejového nebe, bylo před osmi lety pro zmíněného producenta svátkem. Zavzpomínat si na nahrávání hymny kladenských Rytířů můžete díky archivu Deníku i vy.

Z natáčení pohádky Z pekla štěstí 2 před dvaceti lety. Foto: Vladimír Vítek

Tip na víkend: Setkání s režisérem Zdeňkem Troškou

Přesně před dvaceti lety obsadili čerti ruiny kostela svatého Jana Křtitele u Kočova na Tachovsku. Režisér Zdeněk Troška tam totiž natáčel filmovou pohádku Z pekla štěstí 2 a ruiny dávno zaniklého kostela posloužily jako kulisy pekelné sluje.

Z natáčení pohádky Z pekla štěstí 2 před dvaceti lety. Foto: Vladimír Vítek

Ruiny kostela ožijí setkáním tvůrců Z pekla štěstí 2

/PODÍVEJTE SE NA SNÍMKY Z NATÁČENÍ/ Přesně před dvaceti lety obsadili čerti ruiny kostela svatého Jana Křtitele u Kočova na Tachovsku. Režisér Zdeněk Troška tam totiž natáčel filmovou pohádku Z pekla štěstí 2 a ruiny dávno zaniklého kostela posloužily jako kulisy pekelné sluje.

Karel Gott

Karel. První záběry z filmu o Gottovi jsou tu, v den jeho narození

„Ne pro to jak zpíváš, ale pro ty tvoje modré oči,“ řekla prý Ivana Gottová Karlovi, proč si ho vybrala. Tak to prozrazuje se smíchem zpěvák své dceři ve filmu Karel, který v tyto dny dokončila režisérka Olga Malířová Špátová. První záběry z něj zveřejnila dnes, symbolicky v den, kdy se Karel Gott narodil.„Je to náš dar k narozeninám. Nemůžeme jej sice předat osobně, ale naplňuje nás radostí," říká.  

Lenka Hatašová potřetí vystavuje v Galerii Kryt v Klášterci.

Lenka Hatašová vystavuje v galerii Kryt

O prázdninách se u nás v Galerii Kryt v Klášterci nad Ohří představuje již potřetí známá fotografka Lenka Hatašová. Vernisáž výstavy V jiném světle se uskutečnila v pátek 10. července a jako každoročně ji hudebně zahájil houslista Jaroslav Svěcený.

Alexandr Huňát

Ennio Morricone zanechal svůj otisk i v Litoměřicích

Právě zesnulý fenomenální italský skladatel Ennio Morricone zanechal svou stopu i v Litoměřicích. Konkrétně v České republice unikátním Muzeu křišťálový dotek, kde je vystaven křišťálový otisk jeho dlaně doplněný jedinečným vzkazem Mistra: „Nechť umění hudby vzkvétá s uměním skla.“

Svatý Jan u Kočova je zaniklou obcí, kde se v kostele před dvaceti lety natáčela pohádka Z pekla štěstí 2.

Kostel obsadili čerti přesně před dvaceti lety

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se společně podíváme do kostela svatého Jana Křtitele u Kočova na Tachovsku a nahlédneme do historie ne tolik vzdálené. Před dvaceti lety zde Zdeněk Troška natáčel pohádku Z pekla štěstí 2.

Vítězná trojice.

Z ARCHIVU: Soutěž Dvanáctka má talent ovládli Dominik, Eliška a Ríša

/FOTOGALERIE/ Dvanáctá základní škola Kladno v Brjanské ulici zažila před osmi lety nebývalou slávu. V Kulturním domě Velké Dobré se uskutečnilo velké finále školní soutěže Dvanáctka má talent. Obdoby oblíbeného televizního pořadu. Můžete si tuto akci díky archivu Deníku připomenout.

Volnočasové centrum Monínec nabídne hudební čtvrtky se známými zpěváky i promítání videí. Foto: archiv Monínec

Hudební čtvrtky na Monínci přivítají Voxela, Jakuba Smolíka či Petra Koláře

/FOTOGALERIE/ Během července a srpna budou večery v Areálu Monínec patřit programu, který bude určený jak ubytovaným, tak širší veřejnosti. V červenci tam vystoupí například Voxel, Stanislav Hložek, Jakub Smolík či Petr Kolář. Chybět nebude ani promítání videí o vesmíru a hvězdách či pozorování noční oblohy.

Volnočasové centrum Monínec nabídne hudební čtvrtky se známými zpěváky i promítání videí.

Hudební čtvrtky na Monínci přivítají Voxela, Jakuba Smolíka či Petra Koláře

/FOTOGALERIE/ Během července a srpna budou večery v Areálu Monínec patřit programu, který bude určený jak ubytovaným, tak širší veřejnosti. V červenci tam vystoupí například Voxel, Stanislav Hložek, Jakub Smolík či Petr Kolář. Chybět nebude ani promítání videí o vesmíru a hvězdách či pozorování noční oblohy.

Prezident Českého červeného kříže Marek Jukl se senátorem Tomášem Czerninem předali vyznamenání za dlouholetou práci v ČČK  Vlastě Karrasové (vpravo) a Marii Draslarové.

FOTO: Za hořickými ženami přijel prezident

V sobotu byla obřadní síň hořického úřadu svědkem význačné společenské události. Do Hořic přijel na pozvání Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jičíně prezident ČČK Marek Jukl a senátor Tomáš Czernin, aby ocenili čtyřiadevadesátiletou Věru Karrasovou a devětadevadesátiletou Marii Draslarovou za jejich dlouholetou obětavou práci pro druhé.

1 - Už odmala jsem byl kutil, bavili mě ruční práce. Vyráběl jsem s tátou v garáži, zkoušel jsem i pletení, vyšíval jsem si nášivky. Dlouho jsem dělal i ubrouskovou metodu, keramiku. Vše mě lákalo zkusit. Jakmile jsem zjistil, že mi to jde, tak mě to ale

Petr Hájek: V obrazech musí být i kus mě

Instalatér Petr Hájek z Klatov má koníček a díky němu ho zná mnoho českých osobností. Maluje totiž portréty, o které je velký zájem. Jeho tvorbu poznáte dle podpisu HP Art.  

Odebírání otisku ruky Karla Gotta

V Muzeu Křišťálový dotek už mají otisk dlaně Karla Gotta

Muzeum Křišťálový dotek v Litoměřicích už se může pyšnit dalším přírůstkem do sbírky otisků rukou slavných osobností. Je jím odlitek dlaně Karla Gotta, který se podařilo získat loni v červenci, jen tři měsíce před jeho smrtí.