Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Tlumočí se v nejrůznějším prostředí. Z domova online. Od covidové pandemie je to velmi rozšířený formát.

Se svou bravurní němčinou je žádaným tlumočníkem. Dostal se k tomu díky štěstí

Při své profesi se Jaroslav Fait z Plzně dostal už na řadu zajímavých míst. Vedle různých konferencí a seminářů tlumočil i v továrnách, na stavbách, při exkurzích do terénu, v divadle, u soudu nebo na lodi. Díky této pestrosti ho jeho profese stále baví. Dostal se k ní přitom už téměř před třiceti lety, stále se ale vzdělává a sbírá další zkušenosti.

František Janeček (vlevo) objevil například Sagvana Tofiho

František Janeček měl oko na talenty. Michalu Davidovi svým nápadem změnil život

František Janeček platí za zdatného producenta a hledače talentů, který v 80. letech objevil například Michala Davida, Ivetu Bartošovou nebo Sagvana Tofiho. Po úspěšném období se skupinou Kroky Františka Janečka dlouhá léta spolupracoval s Karlem Gottem a přivedl do Česka známé světové muzikály. Ačkoli byl především klávesákem, kapelníkem a autorem hudby, několikrát se představil i jako zpěvák, a proto mu patří další díl seriálu Zpívali v osmdesátkách.

Felix a Felix Slováčkovi

Felix Slováček mladší: Od táty jsem odkoukal jak hrát, i jak žít

Vydá-li se syn v otcových šlépějích, bývá to radostná událost. Ne vždy ale touží mladší generace následovat rodiče. V umělecké rodině Slováčkových tomu tak ale je. Na pódiu se její členové sešli už po několikáté, jejich lednový koncert s hity Karla Gotta byl opravdu dojemný. Jak se navzájem dokážou kritizovat a jak vychovávají novou generaci muzikantů? To prozradili časopisu Story. 

Pavel Šporcl jezdí moc rád na Vysočinu

Pavel Šporcl: Chodník slávy vedle Karla Gotta mě láká, pak zamířím do Hollywoodu

Vysočina je oblíbena mnohými, celebrity nevyjímaje. Vždyť s ní jsou spojena i jména velkých osobností naší minulosti. Možná i proto před více než třiceti lety založili ve Velké Bíteši chodník slávy s hvězdami. Jak časopisu Story sdělil houslista Pavel Šporcl, ke slavným jménům na bítešském náměstí by se klidně připojil: „Vedle Karla Gotta na chodníku slávy ve Velké Bíteši rád začnu.“

Věděli jste, že Karel Gott byl prvním Čechem na Eurovizi? Letos má šanci Aiko

Věděli jste, že Karel Gott byl prvním Čechem na Eurovizi? Letos má šanci Aiko

Eurovision Song Contest neboli Velká cena Eurovize není v Čechách tak dlouho jako v zemích, kde má mnohaletou tradici. Přesto jde i pro nás o prestižní klání. Zúčastnil se jí dokonce už Karel Gott, ale v té době musel reprezentovat ještě jinou zemi. Tato soutěž je nejsledovanějším nesportovním pořadem v historii, každoročně se na něj dívá přes sto osmdesát milionů diváků.

Ve Strakonicích zazní 6. února hity Karla Gotta. Karel Gott a Charlie Blažek.

Charlie Blažek přiveze do Strakonic vzpomínky na Karla Gotta

Je nejen famózní kytarista, ale i skvělý parťák, nezkazí žádnou srandu a umí si udělat i legraci sám ze sebe. Charlie Blažek. Obrovský profesionál, kde se objeví jeho jméno, je i záruka kvality. Jinak by už léta nedoprovázel přední české zpěváky a nepatřil by mezi blízké přátele fenomenálního Karla Gotta. A právě jeho písně zazní 6. února ve strakonickém domě kultury. Písně Karla Gotta budou zpívat Marian Vojtko a Bohuš Matuš.

Majitel ostravského obchodu Vinyl music Martin Marušák

Prodejce gramofonových desek: ABBA se dnes špatně shání už i ve Švédsku

Jeho lásku ke gramofonovým deskám odstartovala ABBA. Svůj sen o obchodu s vinyly si Martin Marušák splnil teprve před čtyřmi lety. V prvních měsících mu prodej přerušila pandemie covidu-19, v současné době ale nabízí kolem pěti tisíc vinylů od nejrůznějších interpretů. „Nejdražší desku jsem prodal za 13 tisíc korun. Bylo to album Ozzyho Osbourna,“ říká v rozhovoru pro Deník majitel obchodu s gramofonovými deskami v centru Ostravy.

Miroslav Donutil se ukázal v Ústí nad Labem. Bylo to pompézní!

Miroslav Donutil v Ústí vzpomínal a měnil hlas. Došlo i na cenná selfíčka

Divadlo, kino, koncert, ples - kultura něco stojí. Seveřan si musí vybírat! Pro mnohé to byl svátek, do Ústí přijel Miroslav Donutil, současná filmová a divadelní hvězda. Kinosál Domu kultury byl ve středu 17. ledna plný českých patriotů. Na kus řeči přijel nezdolný vypravěč, kterého chválil i Karel Gott.

Marika Gombitová s Jankem Lehotským

Marika Gombitová v O2 areně: Do ČR se vrátila v plné síle, vzpomínala na Gotta

Na vlnách vzpomínek, návratů, občasného sentimentu, ale především krásných písní se v úterý v pražské O2 areně nesl koncert slovenské zpěvačky Mariky Gombitové. Z pětadevadesáti procent zazněly v programu skladby, které si „nekorunovaná královna slovenské populární hudby“ sama napsala. Už tento samotný fakt člověku velí, aby před ní smekl.

Koupel v městské kašně na plzeňském náměstí Republiky si za dostatečné podpory publika řádně užívala dvojice cizinců.

Kuriozity na západě Čech: Sníh v létě, lavička Pata a Mata či čáp s taškou

O kuriozní situace nebyla aní letos na západě Čech nouze. Přesvědčit se o tom můžete v našem výběru úsměvných, zvláštních či přímo bizarních situací, které se odehrály v právě končícím roce. Najdete tu leccos, od opilého kamioňáka, který nevěděl, kam zaparkoval svůj vůz, přes muže, který si pral v kašně ponožky, záměnu těl nebožtíků až po smolaře roku. A nechybí ani raritní jevy z přírody či jeden sportovní rekord.

Barman Tomáš Kubíček při své práci.

Barman Tomáš Kubíček doporučuje šumivé koktejly, obsluhoval i Gotta a Kellnera

Ke konci roku neodmyslitelně patří vánoční večírky a oslavy silvestra a jejich nedílnou součástí jsou koktejly a drinky. O tom, co nyní frčí a jaké jsou trendy, jsme si povídali během rozhovoru se známým barmanem Tomášem Kubíčkem žijícím na Sušicku. Má za sebou bohaté zkušenosti, obsluhoval i Karla Gotta či Petra Kellnera. Přidal i pár tipů, jaké drinky si udělat doma a čím se probrat z kocovinky.

Mechanický betlém vyrobený na 3D tiskárně na ploše 14 metrů čtverečních v olomouckém nákupním centru Šantovka.

Kam na unikátní betlémy: prchající Kajínek, obří slon i high-tech s Gottem

Na Boží hod vánoční slaví křesťané narození Ježíše Krista. V kostele čtou věřící biblická evangelia o narození Spasitele a nejen rodiny s dětmi se zastavují u betlémů s jesličkami připomínajícími jeho příchod. Tradice betlémů pochází z první poloviny 13. století. Vůbec první je přičítán svatému Františku z Assisi, který ho připravil již roku 1223 – letos je to přesně 800 let. Jesličky s výjevy z Ježíšova narození, jak je ztvárnili řezbáři před 100 lety, ale i nejmodernější mechanické betlémy si mohou lidé prohlédnout na řadě míst v Olomouckém kraji. Regionální Deník připravil výběr těch nejpozoruhodnějších. Ve většině kostelů jsou jesličky ke zhlédnutí do 2. února, na Hromnice.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Mělnicku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Kutnohorsku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Benešovsku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Pieta v den státního smutku, kladenští profesionální hasiči.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Kladensku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Kolínsku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Příbramsku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Rakovnicku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Berunsku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se i na Boleslavsku rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Hasičská stanice Holešovice, minuta ticha za oběti pražského útoku.

Rozezněly se kostelní zvony. A pak ticho. Památku obětí střelby uctili i hasiči

/FOTO, VIDEO/ Památku obětí střeleckého útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctilo ve Dni státního smutku celé Česko. V poledne se rozezněly kostelní zvony. Hasiči vyjeli se svou technikou před stanice, pouze se zapnutými majáky. Následovala minuta ticha, která proběhla i na mnoha dalších místech. Zastavil se ruch v obchodech i na pražském letišti.

Pohádka Anděl Páně.

KVÍZ: Z nebeských výšin dolů na pozemský svět. Připomeňte si pohádku Anděl Páně

Už jen pár dní a jsou tu Vánoce. A s nimi oblíbené filmové pohádky, které můžeme sledovat na televizních obrazovkách České televize. Jedna z nejkrásnějších a velmi vtipných pohádek je z roku 2005 od režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně, která je přímo stvořená pro vánoční čas. Pro velký úspěch se pohádka po jedenácti letech dočkala pokračování s názvem Anděl Páně 2. Vydejte se s námi do jedné z nejoblíbenějších pohádek a zkuste si malý kvíz. Tak hurá do toho.

Petr Svoboda, syn Karla Svobody, představuje monografii Žít.

Petr Svoboda: Knihu Žít jsem napsal z pocitu zodpovědnosti syna vůči tátovi

Připomínkou nedožitých 85. narozenin, které by skladatel a hitmaker Karel Svoboda oslavil 19. prosince, je výpravná obrazová monografie Žít. Je dílem jeho syna Petra Svobody, který v ní své vzpomínky doprovodil desítkami unikátních fotografií. Kromě něj vzpomínají v knize na úspěšného umělce další osobnosti, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí. „Jsem samozřejmě na svého tátu hrdý. Určitě by mu dělalo radost, že se jeho muzika pořád hraje a probublává napříč generacemi,“ řekl v rozhovoru pro Deník autor knihy. On sám chce v psaní pokračovat.

Karel Gott

Vánoce a Karel Gott k sobě patří, říká pořadatelka galakoncertu v kině Sněžník

/ROZHOVOR/ V děčínském kině Sněžník si přijdou v sobotu 16. prosince od 19 hodin na své fanoušci Karla Gotta. Jeho písně tu totiž zazpívá Ondřej Provazník a společně s ním vystoupí také hudebník Felix Slováček. O tom, že půjde o velkou událost, svědčí beznadějně vyprodaný sál kina. Pořadatelka akce Andrea Vanišová a zpěvák Ondřej Provazník, který má od Ivany Gottové svolení zpívat písně z repertoáru legendárního českého zpěváka, poskytli rozhovor.

Zpívající bubeník Vítězslav Vávra v roce 2004

Bubeník Vítězslav Vávra: Holky mu skákaly do postele. Slavíka mu vzala strana

V 80. letech patřil k nejpopulárnějším osobnostem československého šoubyznysu. Tvrdí, že v roce 1981 dokonce obdržel nejvíc hlasů v anketě Zlatý slavík, ale cenu přesto získal Karel Gott. Jeho hity Holky z gymplu, Citrónová holka, Dívka z heřmánkové návsi a další si přesto našly cestu k srdcím fanoušků populární hudby. Další díl seriálu Zpívali v osmdesátkách je věnován Vítězslavu Vávrovi.

Karel Schwarzenberg

Pohřeb Schwarzenberga: Částečně uzavře Hrad, jak proběhne, na co se připravit

Návštěvníci, kteří se vydají v sobotu 9. prosince na Pražský Hrad, se musí připravit na omezení kvůli pohřbu politika Karla Schwarzenberga. Poslední rozloučení proběhne se státními poctami v katedrále svatého Víta od 12 hodin, dovnitř se ale dostanou jen pozvaní. Kde obřad zhlédnout, jaká omezení se dotknou turistů a na co se připravit, zodpoví souhrn Deníku.

Věznice Znojmo uspořádala charitativní koncert. Výtěžek pomůže obětem zločinu

Věznice Znojmo uspořádala charitativní koncert. Výtěžek pomůže obětem zločinu

První adventní pondělí uspořádala Věznice Znojmo v Městském divadle Znojmo svůj první charitativní koncert. Po přivítání všech přítomných ředitelkou věznice plk. Mgr. Lenkou Smutnou vystoupil operní pěvec, tenorista Martin Vrba za doprovodu studentského pěveckého sboru DRKRPOL Gymnázia Dr. Karla Polesného ve Znojmě pod vedením Jarmily Navrkalové a Jiřího Ludvíka.

Ladislav Bubnár

Ladislav Bubnár o dospívání: Písně Karla Gotta mi byly v dětském domově oporou

Dětství i dospívání prožil v dětském domově. Zažil šikanu i mnoho odmítnutí, ale nevzdal se. Ladislav Bubnár se rozhodl, že se stane zpěvákem a jednou se setká se svým idolem Karlem Gottem, jehož písně mu byly v těžkých chvílích oporou. Tento sen si v roce 2017 splnil, když mu Karel Gott pokřtil první klip s názvem Sára. Nyní si plní další ze svých snů – pořádá koncert Lady Carneval, kde zazní největší hity božského Káji. Na akci vystoupí také Felix Slováček starší a Anna Julie Slováčková. 

Rozsvícení vánočního stromu na kolínském Karlově náměstí.

Zaplněné Karlovo náměstí sledovalo rozsvícení vánočního stromu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V neděli 3. prosince rozsvítili zástupci kolínské radnice na Karlově náměstí v podvečerních hodinách vánoční strom. Třináctimetrová jedle bělokorá dovezená z Červených Peček se rozzářila s odpočtem všech zúčastněných. Vystoupení si přichystali žáci 4. základní školy a Kristián Šebek.

Z Králodvorského adventu.

V Králově Dvoře přivítali advent na zámecké zahradě koncertem Vladimíra Hrona

/VIDEO, FOTO/ Královodvorský začátek adventu měl po několika desetiletích nádherný nádech zimy v podobě více než deseticentimetrové sněhové peřiny. A tak již od sobotního poledne místní hasiči uklízeli bílou peřinu na prostranství před zámeckým stanem, aby se návštěvníci Králodvorského adventu 2023 nebrodili ve sněhové nadílce.

Rekordy a kuriozity v Česku zaznamenává pelhřimovská agentura Dobrý den

Svět rekordmanů. Češi jsou sběratelská velmoc, říká Miroslav Marek

Agentura Dobrý den v Česku každoročně zaznamená kolem dvou set rekordů. Od devadesátých let jde dohromady o hodně přes deset tisíc. V síni slávy jsou Karel Gott, Jiřina Bohdalová, známí sportovci, ale i magnetický muž. Sám šéf agentury Miroslav Marek drží rekord v hodu kartou do dálky.

Žádná Ostrava. Rusové si během MS v hokeji v roce 2015 vybrali jako své útočiště Kravaře.

U Hadamczika v Buly Aréně Kravaře nebyl jen Gott, vybrali si ji i Rusové

Kravařská Buly Aréna nebyla v regionu známá jen díky diskotékovým devadesátým letům, jak jsme psali minulý týden. Byla i součástí hokejového mistrovtsví světa v Praze a Ostravě v roce 2015. Jako své sídlo si totiž tento sportovní komplex bývalého kouče české reprezentace Aloise Hadamczika vybrala výprava ruské sborné.