Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Den vědy a techniky ZČU v Plzni

Tipy na víkend: Dožínky, den s vědou, Himlhergotfest či opékání prasat

Nadcházející víkend láká v regionu na Dožínky Plzeňského kraje ve Vysoké Libyni, Himlhergotfest s Trautenberkem a Den vědy a techniky v Plzni či na mistrovství v opékání prasat v Hartmanicích na Klatovsku. V Depu se představí se svojí show automobiloví kaskadéři, připraveny jsou také akce ke Dnům evropského dědictví.

Do Vyškova přijela pouť. Vystoupila slavná ABBA i Monkey Business

Do Vyškova přijela pouť. Vystoupila slavná ABBA i Monkey Business

Přijela pouť a lidí proud zaplnil na návsi kdejakej kout. Tak by se dala pomocí písničky od Karla Gotta popsat tradiční výroční slavnost, která do Vyškova přijela v neděli 13. srpna. Kromě kolotočů čekal na návštěvníky také bohatý kulturní program na Masarykově náměstí. Vystoupila například ABBA World revival nebo kapela Monkey Business v čele se zpěvákem Matějem Ruppertem. Na místě nechyběla ani naše čtenářka Marie Nezbedová, které děkujeme za krásné fotky. 

Koncert kapely Kryštof s cimbálovou muzikou Grajcar na zámku v Litomyšli.

Kryštof s cimbálovkou roztančil zámek v Litomyšli. Nalévala se i krajčovice

/FOTO, VIDEO/ Vyprodáno. Na nádvoří zámku v Litomyšli v sobotu vystoupila kapela Kryštof s netradičním doprovodem, a to cimbálovou muzikou Grajcar z Dolních Bojanovic. Jejich turné Jenom písničky Open Air mělo v Litomyšli veliký úspěch, lidé se sem sjeli z celého kraje. „Super večer. Nádherný koncert u krásného zámku,“ jásala Zuzana Hrubá, která s partou přijela do Litomyšle z Pardubic.

Koncerty kapely Kryštof jsou nabité energií a dobrou náladou

Richard Krajčo: Snažíme se do lidí nacpat energii i radost a dát jim zážitek

Jednou z letošních hlavních hvězd Vizovického Trnkobraní bude populární česká kapela Kryštof. Krátce před začátkem festivalu její frontman Richard Krajčo prozradil, co skupina pro vystoupení plánuje. Přidal informace o aktuálním turné s cimbálovou muzikou a svěřil se i s něčím ze života v kapele Kryštof, která funguje od roku 1993.

Audioknižní tipy: Zákulisí Divadla Mír, hollywoodská manželství i známá Čokoláda

Co stálo za zrodem úspěchu ostravského Divadla Mír, naznačuje v audioknize Herec k nepřežití Albert Čuba. O tom, že americký šoubyznys je stále plný falše a ženy stále těží ze své krásy, vás možná přesvědčí titul Sedm manželů Evelyn Hugo. 20 mil po řece na člunu se zavázanýma očima musí ujet matka, aby ochránila své děti, v hororu Bird Box a o poznání méně drastické dobrodružství na vodě zažije klukovský klub strážců v Trampotách s kapitánem. Deník vám přináší tradiční porci audioknižních novinek.

Hradecký hotel Černigov

Retro okénko: Podívejte se, jak rostl hradecký obr, hotel Černigov

/VIDEO/ Nocoval tady Karel Gott, Václav Havel, ale třeba i Pierre Richard a další osobnosti. Původně se měl jmenovat Regina a přestože byl dokončen už v roce 1975, je dodnes nejvyšším hotelem v Hradci Králové a možná si tento primát drží i mezi ostatními budovami. Stavba hotelu Černigov na Pražském Předměstí začala před 55 lety, v roce 1968. Podívejte se na unikátních dobových záběrech kamery, jak prostor před hradeckým nádražím vypadal v průběhu jeho budování.

Trmičtí na cestách za historií krásné vlasti - II. díl

Trmičtí na cestách za historií krásné vlasti. Benešova vila a skupina Klávesy

/II. díl/ Všechno se samozřejmě stihnout nedá, někdo měl dopoledne lázeňské procedury, tak prostě musel nějaký výjezd vynechat. Tělo sedmdesátiletého seniora něco už pamatuje, rašelinový zábal potěší, olejová masáž povzbudí, magnetotarapie překvapí, přístrojová masáž chodidel probudí zapomenutý cit, kyslíková terapie osvěží mozek, bazén dokončí dílo. Vynechal jsem klášter Želiv a zašel do Benešovy vily, která nebyla daleko. Dvě zastávky autobusem č.11, nad sedmdesát se jezdí městskou dopravou zdarma.

Karel Gott

Na univerzitě v Plzni znovu ožil hlas Karla Gotta. Díky umělé inteligenci

Autobiografická kniha Karla Gotta Má cesta za štěstím dostala nově i audiopodobu, v níž znovu zazní hlas tohoto plzeňského rodáka. Na projektu Gott navždy, který představí Český rozhlas (ČRo) a Karel Gott Agency ve čtvrtek 13. července, tedy den před nedožitými 84. narozeninami oblíbeného zpěváka, měla velký podíl i Západočeská univerzita (ZČU) v Plzni. 

Felix Slováček a Ondřej Provazník oslaví Karla Gotta koncertem v Kynžvartu

Felix Slováček a Ondřej Provazník oslaví Karla Gotta koncertem v Kynžvartu

Pod širým nebem se už v pátek 14. července v osm hodin večer rozezní na nádvoří zámku Kynžvart známé písně z repertoáru nejznámějšího českého zpěváka Karla Gotta. Ondřej Provazník svým hlasem, jedinečným interpretačním stylem a vášní pro Mistrovy skladby připomene hity Karla Gotta, tak jak je všichni jeho fanoušci znají.

Pohledy na části mlýna a obytného domu z ulice Na Přístavě.

Nymburský Šafaříkův mlýn na labském břehu vlastnil i kmotr František Mrázek

/FOTO, VIDEO/ Mohutná stavba s opadávající fasádou, kde se kdysi točila obří kola, rachotila síta a drtičky. A na ní navazující obytná budova s velkou cípovitou zahradou, kterou svírá z jedné strany labská cyklostezka a z druhé část ulice Na Přístavě. To je stručný popis Šafaříkova mlýna, jak jej dnes vnímají obyvatelé Nymburka.

Pavel Brycz

Věčný lajk

„Byl jsem laik, laik, pokud lásky se týká, věčný laik, laik, který hlouposti říká,“ zpíval Karel Gott.

Vše je o domluvě, pozůstalým se snaží Marian Valko se svým týmem vždy vyhovět

Majitel pohřební služby: Metallica či basa piva? Snažíme se vyhovět ve všem

Ztráta blízkého člověk bolí, topíme se v žalu, a do toho přichází spousta starostí, které jsme často nikdy předtím řešit nemuseli. K tomu patří rozloučení s milovanou osobou, pohřeb a s ním spojené záležitosti. „Jsme tu od toho. Se vším pomůžeme a vše zařídíme,“ říká majitel Pohřební služby Marian Valko. 

Audioknižní novinky: Příběh Karla Gotta, magický Golem i Lábus v Operaci Banány

Pavel Klusák ve své knize Gott – Československý příběh, která získala cenu Magnesia Litera, nabízí nezávislý pohled na život hvězdného zpěváka. S Meyrinkovým Golemem se můžete vydat do pražského židovského města konce 19. století. Agatha Christie přivádí na scénu manželský pár detektivů Tommyho a Pentličku. A Jiří Lábus se pustil do dalšího humoristického kousku Davida Walliamse. Přinášíme vám tipy na audioknihy, kterými si můžete zpříjemnit třeba cestu na dovolenou.

Školní akademie u Anežky: byli básničky, tanec, zpěv, jóga, Šmoulové i děkování

Školní akademie u Anežky: byli Šmoulové, básničky, tanec, zpěv, jóga, i děkování

Pomalu se blíží konec školního roku, je doba výletů, besídek, her a loučení. Ve čtvrtek 15. června byla školní aula v Krásném Březně Základní školy Anežky České plná rodičů. Improvizované pódium doplnily mikrofony, reprodukční technika, různé stojany, nenápadná dekorace. Přesně v 15 hodin ředitelka Jindra Šteflová zahájila slavnostní chvilku, na kterou budou jednou vzpomínat nejen školáci.

Poslední rozloučení s fotografem Petrem Berounským.

Ústí se loučilo s fotografem Berounským. Plakala rodina, modelky i kamarádi

/FOTO/ Velký smutek panoval v prostorách Starého krematoria na Střekově v Ústí nad Labem. Zhruba dvě stovky lidí se tam v pátek 16. června před polednem loučily se známým ústeckým fotografem Petrem Berounský. Ten zemřel náhle v pondělí 5. června, bylo mu 66 let. Piety se zúčastnila rodina, přátelé, kamarádi a též bývalé modelky jako třeba Vlaďka Erbová.  

Festival filharmonie na Andrově stadionu v Olomouci, 9. června 2023

FOTO: Festival filharmonie na Andráku slavil úspěch, chválil Ledecký i Urbanová

Unikátní umělecký večer v netypickém prostředí jednoho z nejkrásnějších českých fotbalových stadionů si v pátek 9. června užily dvě tisícovky diváků. Premiérový ročník Festivalu filharmonie i navzdory mírné nepřízni počasí slavil na Andrově stadionu úspěch. Místo fotbalistů se před tribunami za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc předvedli umělci jako Eva Urbanová, Vojtěch Dyk, Janek Ledecký či Bohuš Matuš.

Čtvrteční letní koncerty ve Vyškově. K dobré náladě tentokrát hrály děti ze ZUŠ

Čtvrteční letní koncerty ve Vyškově. K dobré náladě tentokrát hrály děti ze ZUŠ

Na Masarykově náměstí ve Vyškově se konal ve čtvrtek 8. června koncert ZUŠ Ivanovice BLUE ŠLE BAND. Žáci i učitelé předvedli opravdu velkolepou podívanou i poslech. Diváci měli usměv ve tvářích i dobrou náladu, když zazněli písně od Karla Gotta, Václava Neckáře, Heleny Vondráčkové, ale i skupiny Queen. Nechyběla ani vlastní tvorba. Přijďte i vy na náměstí a užijte si léto plné hudby a zážitků.

40 let Vyškovského Big Bandu: Slavilo se za přítomnosti Karla Gotta revival

40 let Vyškovského Big Bandu: Slavilo se za přítomnosti Karla Gotta revival

Psal se rok 1983 a Velký vyškovský taneční orchestr se připravoval na svůj první koncert. Ten proběhl ve čtvrtek 12. května 1983 v sále Besedního domu ve Vyškově. Dirigoval jej tehdy Mirko Foret a moderoval Alexandr Hemala. Od té doby uběhlo už celých 40 let. Název bigbandu se přitom několikrát změnil až do současné podoby - Vyškovský Bigband z.s.

Dana Morávková a Karel Zima se potkávají v divadelní hře Bavič.

Dana Morávková a Karel Zima: Lidé si nás tajně točí, z popularity neblázníme

Herci Dana Morávková a Karel Zima, to je spojení plné smyslu pro humor, díky kterému se umějí vypořádat i s dotěrným bulvárem. Na to, zda by herci měli být přístupnější kontaktu s médii, mají, jak vyšlo najevo během rozhovoru pro časopis Story, odlišný názor. „Vstupujeme lidem do obývacích pokojů, jsme veřejný majetek,“ myslí si Karel Zima, čemuž Dana Morávková oponuje: „Nejsem ničí majetek, ani nechci. Já jsem já! Ale na chytré rozhovory se těším.“ Oba se setkávají v divadelní inscenaci Bavič, která přibližuje odvrácenou stranu šoubyznysu i svět bulváru.

Skupina Vesna.

KVÍZ: Eurovize v toku času. Co (ne)víte o historii slavné pěvecké soutěže?

Je známý další vítěz televizní Eurovize – o víkendu vyhrála švédská zpěvačka Loreen, která soutěž ovládla už podruhé. Česka kapela Vesna skončila na desátém místě. A jaká je vlastně česká stopa v této populární soutěži? Víte, že se jí v roce 1968 účastnil Karel Gott, který ovšem tehdy nezastupoval Československo? A že místo Lenky Filipové, která nedostala povolení vycestovat, soutěžila v roce 1988 dnes světově známá Celine Dionová? Vyzkoušejte si kvíz Deníku.

Skupina Vesna v semifinále Eurovize

Může česká Vesna uspět ve finále Eurovize? V rukávu má slovanské eso

České dívčí kapele Vesna se po čtvrtečním druhém semifinálovém kole hudební soutěže Eurovize, které nepřineslo zásadní hudební zjevení, otevírají dveře ke skvělému umístnění v sobotním finále této mimořádně sledované mezinárodní akce. O co nejlepší výsledek se Vesna se skladbou My Sister's Crown popere v Liverpoolu se zástupci dalších 25 zemí.

 V Ústí nad Labem se každé úterý schází skupinka zkušených žen v krásně tělocvičně Tyršova domu za divadlem. Osmnáct žen má doplnil šest mužů, cvičenky  vede sympatická Renáta Zajícová z Vaňova.

Ženy z Ústí se připravují na Všesokolský slet, hudební doprovod jim dělá Gott

Příští rok to bude v Praze veliká událost, chystá se Všesokolský slet 2024. Tisíce Sokolů z celého světa, týdenní program plný barev, vzpomínek, známých melodií a kulturních akcí vyvrcholí představením společných skladeb. Sokolské župy z celé republiky pilně secvičují určené skladby, v Praze se jich představí dvanáct. V Ústí nad Labem se každé úterý schází skupinka zkušených žen v krásně tělocvičně Tyršova domu za divadlem. Osmnáct žen má doplnil šest mužů, cvičenky vede sympatická Renáta Zajícová z Vaňova. 

Cenu za celoživotní úsilí o propagaci Města Karlovy Vary a jeho výjimečných hodnot, společenskou, kulturní i ekonomickou prosperitu získal in memoriam Otto Němec.

Táta byl nezmar, vzpomíná na oceněného otce Ronald Němec

/ROZHOVOR/ Cenu za celoživotní úsilí o propagaci Města Karlovy Vary a jeho výjimečných hodnot, společenskou, kulturní i ekonomickou prosperitu získal in memoriam Otto Němec. O ceně i tatínkovi hovoří syn Ronald Němec, taktéž známý Karlovarák.

Dřevěné loutky rozdávaly radost v Senior centru Blansko

Dřevěné loutky rozdávaly radost v Senior centru Blansko

Radost pro blanenské seniory. I tak by se dala shrnout návštěva na konci dubna v Senior centru Blansko. Loutkoherci se svými dřevěnými parťáky vykouzlili nejen krásnou atmosféru v duchu Karla Gotta, ale i úžasnou náladu uživatelům.

Ondřej Gregor Brzobohatý jako Ladislav Štaidl a Anna Fialová v roli Ivety Bartošové

Iveta se vrací v druhé řadě minisérie: Láska má je zákon, zpívá v pokračování

Zpěvačka Iveta Bartošová nesporně oplývala velkým talentem. Coby plachá dívka z Beskyd zažila nevídaný start po boku Petra Sepéšiho. V roce 1986 sesadila z trůnu po devíti letech kralování Hanu Zagorovou a stala se Zlatou slavicí. Vítězství zopakovala v letech 1990 a 1991, v období let 1987 až 2003 stále figurovala mezi třemi nejlepšími českými zpěvačkami. O jejích osudech vypráví pokračování třídílné minisérie Iveta, která vstupuje na Voyo v premiéře 5. května. Další dvě epizody zhlédnou diváci vždy v následující pátky – 12. a 19. května.