Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Slavnostní otevírání dětského hřiště s účastí Karla Gotta v roce 2013

Karla Gotta v Újezdě milují. Vzpomínají na něj dodnes

Nezapomenutelnou stopu zanechal ve Svaťáku zpěvák Karel Gott. Od dětství sem jezdil na prázdniny k příbuzným a držitel desítek Zlatých slavíků se do obce rád vracel i v době, kdy byl doslova na roztrhání. Kořeny tu zapustil i jeho osobní řidič Olda Havránek, který zesnul před pěti lety.

Poslední rozloučení s automobilovým závodníkem Karlem Lopraisem, který zemřel 30. prosince ve věku 72 let, 22. ledna 2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Pohřeb Karla Lopraise: Legendu přišly na nebeskou rallye vyprovodit stovky lidí

/FOTO, VIDEO/ Desítky lidí mířily v sobotu 22. ledna už po osmé hodině na frenštátský hřbitov. Od půl deváté se tam ve smuteční síni chtěl každý rozloučit s automobilovou legendou, šestinásobným vítězem Rallye Paříž-Dakar Karlem Lopraisem, jenž zemřel 30. prosince 2021 v novojičínské nemocnici.

Pětatřicetiletý člen justiční stráže ze Znojma Vojtěch Šebela (na snímku) propadl kresbě. Říká, že je to nejlepší relaxace.

Mladá kočka není nic pro mě, říká. Strážce ze Znojma kreslí raději vrásky

/FOTO/ Nikdy není pozdě začít dělat něco nového, řekl si člen justiční stráže ve Znojmě Vojtěch Šebela. Vzal do ruky tužku, papír a začal kreslit. Po třech letech tvorby má pětatřicetiletý samouk na kontě už desítky portrétů světových superstar i zákoutí milovaného Znojma. „Potřeboval jsem změnu, kreslení je pro mě odpočinek od práce a také věčného pobíhání po hřišti,“ dodává Šebela.

Pětatřicetiletý člen justiční stráže ze Znojma Vojtěch Šebela propadl kresbě. Říká, že je to nejlepší relaxace.

OBRAZEM: Mladá kočka není pro něj. Strážce ze Znojma kreslí raději vrásky

Nikdy není pozdě začít dělat něco nového, řekl si člen justiční stráže ve Znojmě Vojtěch Šebela. Vzal do ruky tužku, papír a začal kreslit. Po třech letech tvorby má pětatřicetiletý samouk na kontě už desítky portrétů světových superstar i zákoutí milovaného Znojma. „Potřeboval jsem změnu, kreslení je pro mě odpočinek od práce a také věčného pobíhání po hřišti,“ dodává Šebela.

Pavel Čadík.

Kinematografu lidé pomáhali za štamprle, vzpomíná nesovický Pavel Čadík

Už třicet let letos uplyne od prvního promítání proslulého Kinematografu bratrů Čadíků. Projekt, který byl ze začátku známý jako P + P mobil kino, spočíval v pojízdné maringotce, kterou vybavili projekčním zařízením. Na zavěšení promítacího plátna si vyrobili vlastní konstrukci, aby pak putovali převážně po obcích na Moravě. „Takové výročí si zaslouží vzdát hold. Oslovil jsem některé osobnosti, tak uvidíme, jestli se na něčem domluvíme,“ říká jeden z bratrů Pavel Čadík, který bydlí v Nesovicích na Vyškovsku.

Co je nového v Doubici: Tesla, chalupa Gotta a Fabrika

Co je nového v Doubici: Tesla, chalupa Gotta a Fabrika

V dalším díle seriálu Co je nového jsme zavítali do Doubice. V této malebné vesničce na úpatí Lužických hor najdete muzeum, restaurace, hotel Jef, tenisové kurty, kostel, kulturně-společenské centrum Fabrika či dětské hřiště.

Karel Šíp s Josefem Aloisem Náhlovským.

Karel Šíp si svůj humor a vzpomínky do hrobu nevezme

U renomovaného knižního nakladatelství XYZ z vydavatelského domu Albatros Media vyšla kniha oblíbeného TV baviče i úspěšného moderátora Karla Šípa, autora stovek hitů české pop music, komika, muzikanta i amatérského fotbalisty. Počínaje odzbrojující glosou nazvanou „Do hrobu si to nevemu“, jsou plné vzpomínek i navýsost vděčného humoru, který Šípovi není cizí ani dnes.

Petr Harazin, frontman hudební skupiny Nebe

Nebe Petra Harazina: Za to dobré i zlé jsem rád

Zpěvák, textař a skladatel Petr Harazin zažívá šťastné období. S kapelou Nebe nabrali znovu sílu a vydali nové album. Se ženou oslavili rok od svatby a radují se z půlroční dcery. Už dva a půl roku nepije a o své těžké cestě k abstinenci přednáší na školách. Přečtěte si rozhovor, který vyšel v časopisu Glanc.

Portrétní reliéf Antona Günthera je exponátem měsíce prosince v Muzeu města Ústí nad Labem.

Portrétní reliéf Antona Günthera je exponátem měsíce prosince

Při návštěvě jednoho vetešnictví v Tachově byla řediteli Muzea města Ústí nad Labem Václavu Houfkovi nabídnuta také údajná reklama na ústeckou Starou mysliveckou. Snaha vetešníka prodat něco ze své nabídky slavila úspěch, ale z jiného důvodu, než si obchodník myslel. Za, v podstatě symbolickou cenu, se podařilo do muzejní sbírky získat poměrně vzácný bronzový portrétní reliéf Antona Günthera.

Jesličky v katedrále sv. Václava v Olomouci, 25. prosince 2021

Kostely, náměstí i Šantovka. Kde jsou nejkrásnější betlémy v Olomouci?

Kdo by neznal biblický příběh, díky kterému slavíme Vánoce? Narození Ježíše Krista v Betlémě před více než 2 000 lety je událostí, kterou si 25. prosince připomíná celý křesťanský svět. Jesličky s výjevy z Ježíšova narození, jak je ztvárnili řezbáři před 100 lety, ale i nejmodernější mechanické betlémy si mohou lidé prohlédnout na řadě míst v Olomouci. Nejen v chrámech, kde se o Vánocích staví stovky let.

Dětský Vánoční deník aneb Články našich dětí. A také pár slov o nich

Svátky očima dětí: Ladím se do pohádkové reality

V jedenácti letech mi byla poprvé položena otázka: „Ty ještě pořád věříš na ježíška?“ Rodiče mi tenkrát opatrně objasnili, že ten kouzelný mužík dávající dárečky pod stromečkem není Ježíšek, nýbrž moje maminka.

Kostel Nejsvětější Trojice ve Zbyslavi

VIDEO: Pohoda dojímala vánočním vystoupením ve zbyslavském kostele

Zbyslavský kostel opět po delší době ožil kouzlem Vánoc s oblíbeným Akordeonovým souborem Pohoda z Havlíčkova Brodu pod vedením Markéty Laštovičkové. Soubor již ve Zbyslavi vystoupil potřetí a vysloveně na vyžádání od návštěvníků. S šestnáctou hodinou se rozezněly první tóny vánočních písní jako například Tisíc andělů nebo Zafůkané od skupiny Fleret. Novinkou byla v úpravě pro akordeony a v podání souborem nepřetržitá směs písní Pocta Karlu Gottovi.

Bavič Karel Šíp

Důležité je, aby bylo veselo, říká Karel Šíp

Stálice televizní zábavy Karel Šíp (76) má za sebou rok plný skvělých Všechnopárty, a je tedy jasné, že pro nás připravil i silvestrovský speciál. Aby toho nebylo málo, uvidíme ho na silvestra také blahopřát Jiřině Bohdalové a možná si pod stromečkem rozbalíte „jeho“ dárek – knihu Do hrobu si to nevemu. Rozhovor s ním přinesl časopis TV Star.

Hokejisté můžou ve Slaném využít i skatemill, tedy trenažér bruslení.

Putování po zimácích: Slánský stadion skrývá ve svých útrobách i skatemill

/SERIÁL, FOTOGALERIE/ Zimní stadion ve Slaném je domovským stánkem hned tří hokejových klubů. Ve svých útrobách jim nabízí jednu ledovou plochu, tělocvičnu i speciální bruslařský trenažér nazývaný skatemill. Přímo na stadionu navíc můžou sportovci i veřejnost využít služeb hotelu. I proto je stadion oblíbeným útočištěm pro mládežnické reprezentace.

Zámek Dobříš.

Na koncert ve prospěch nemocnic naváže na zámku v Dobříši vánoční hudba

Vánoční trh, jímž podle původních plánů mělo v sobotu 11. prosince ožít nádvoří, byl sice zrušen v reakci na protikoronavirová nařízení vlády, atmosféra adventního období se ale zámku v Dobříši nevyhne. Jen se sváteční setkání omezí na kulturní zážitky v Zrcadlovém sále, kde se před Vánoci uskuteční několik adventních koncertů.

Tři přání pro Popelku

ANKETA: Česká Popelka je top, norská ji nemá šanci překonat, zní od lidí

Naše Popelka je naše Popelka. Tak reagují lidé na Klatovsku ohledně norské verze slavné pohádky Tři oříšky pro Popelku. Norové ji točili podle české předlohy režiséra Václava Vorlíčka. Rozruch kolem filmového polibku dvou mužů, který uvedení doprovází, mnozí nechápou. Pro pořádek – pusu si dají v závěru dva princovi pobočníci a kumpáni, které u nás hráli Jaroslav Drbohlav a Vítězslav Jandák.

Štáb České televize proměnil areál v milovickou posádku

Muzeum se proměnilo v sovětskou posádku. V Rokycanech se natáčela Volha

/FOTO/ Zdrávstuj, taváryšč. Těmito slovy byl v sovětské posádce přivítán Kryštof Hádek alias Standa Pekárek. Řidič služební volhy tehdejší Československé televize a hlavní postava připravované minisérie. Právě s názvem Volha z časů tuhé normalizace, ohraničených léty 1971 až 1989.

Hlavní kouč triatlonového klubu TCV Jindřichův Hradec Jan Vaněk popáté v řadě získal ocenění Nejlepší triatlonový trenér mládeže v anketě České triatlonové asociace. Foto: archiv ČTA

Hradecký triatlonový trenér Jan Vaněk jako Karel Gott

Popáté v řadě triumfoval v anketě České triatlonové asociace hlavní kouč triatlonového klubu TCV Jindřichův Hradec Jan Vaněk. Z hlasování vzešel jako Král triatlonu, když získal již pátou královskou korunku jako cenu pro Nejlepšího triatlonového trenéra mládeže za rok 2021.

Co na Moně Lise všichni mají, ptá se Karel Šíp ve své knize

Introvert je pro talk show špatný materiál, říká Karel Šíp

Do hrobu si to nevemu. Tak se jmenuje knížka humoru a drobných úvah, kterou sepsal Karel Šíp a která je od konce týdne na pultech knihkupectví. Najdete v ní stejný nadhled a hravost, s jakou moderuje nejúspěšnější show České televize Všechnopárty.

Valerij Todua a Adéla Hanzlíčková

Todua se popral. Oliver Sedláček byl jako Karel Gott

V utkání extraligy volejbalistů Lvi Praha - Jihostroj České Budějovice (1:3) byl nejužitečnějším hráčem (MVP) zápasu podle aplikace SmartVolley Oliver Sedláček. Blokař Jihostroje dostal cenu z rukou české olympioničky Adély Hanzlíčkové. A ve stylu Karla Gotta reagoval: "Tak tohle jsem opravdu nečekal."

Zlatým slavíkem a zároveň absolutním vítězem ankety pro rok 2021 se stal Marek Ztracený

Plnohodnotný nástupce Karla Gotta, zní od lidí po výhře slavíka Markem Ztraceným

Kdo jiný, než Marek Ztracený, by měl být zlatým slavíkem po Karlu Gottovi. Takové zaznívají reakce od mnoha lidí na obrovský úspěch, kdy zpěvák v anketě Český slavík 2021 převzal zlatého slavíka a rovněž byl vyhlášen i absolutním vítězem, cenu převzal i za nejoblíbenější písničku. Pyšní jsou na Marka Ztraceného nejen v Železné Rudě.

Zlatým slavíkem a zároveň absolutním vítězem ankety pro rok 2021 se stal Marek Ztracený

Anketa Český slavík: Diváci zvolili Marka Ztraceného, Ewu Farnou i kapelu Mirai

Český slavík je zpátky. Po tříleté pauze mohli letos diváci znovu hlasovat pro své oblíbené interprety z české hudební scény. Zlatou slavicí za rok 2021 se stala zpěvačka Ewa Farna, mezi zpěváky na pomyslný trůn usedl Marek Ztracený. V kategorii hudebních skupin uspěla kapela Mirai. Zcela novou kategorii hip-hop a rap pak ovládl Martin Pohl alias Řezník. Absolutním slavíkem se stal Marek Ztracený.

V sobotu v Dobřívi hrají film Karel, který o Karlu Gottovi natočila Olga Malířová Špátová. Ilustrační foto.

Kam za kulturou na Rokycansku?

Zpřísněná opatření, ale při troše dobré vůle je lze splnit. Tak vypadá nabídka akcí v závěru týdne na Rokycansku.

Helena Vondráčková s deskou Ostrov

Ostrov Heleny Vondráčkové je zpět. Album vychází v jubilejní edici

Když v roce 1970 vyšlo album Ostrov Heleny Vondráčkové s pěti původními českými písněmi a pěti ze zahraniční provenience, stala se z toho senzace. Teď, po více než půl století, vychází deska znovu v jubilejní edici na CD, vinylu i v digitálních formátech. Na CD navíc nabízí archivní nahrávky písní, které umělkyně nazpívala v japonštině, angličtině, polštině, němčině a francouzštině.

Vojtěch Tangl, fotbalista Milovic

Nepamatuji si, že by mi někdy bylo po jednom pivu tak blbě, smál se Tangl

Oslavit kulatiny čtyřmi brankami, to se nestává každý den. Jsou ale někdy dny, kdy si všechno sedne na jedničku a podaří se to, co si člověk přeje. A to byl právě případ fotbalového útočníka Milovic Vojtěcha Tangla. Zřejmě ho hnala vpřed vidina parádní oslavy třicátých narozenin po zápase.

Letos v září ještě Miro Žbirka vystoupil v Plzni na udílení hudebních cen Žebřík. Na akci nepřijel jen jako host, získal totiž první cenu za Film roku 2020 Meky a umístil se na druhém místě v kategorii Zpěvák roku 2020.

Meky Žbirka o Ostravě: Je prima, má velmi vnímavé publikum

/FOTOGALERIE/ Legenda česko-slovenské hudební scény Miroslav Žbirka, který zemřel ve věku 69 let na opakovaný zápal plic často koncertoval v Moravskoslezském kraji. „Ostrava je prima. Má velmi vnímavé publikum. Už po první písní poznáte, jak je obecenstvo naladěno a také, vás velmi niterně vnímá, takže i vy musíte odevzdat svůj nejlepší výkon a poselství každé písně předat beze zbytku,“ vyznal se před časem Deníku Miroslav Žbirka.

Zpěvák a skladatel Miro Žbirka

Zemřel slovenský zpěvák a skladatel Miro Žbirka. Bylo mu 69 let

Jen málokterý umělec si dokázal získat tak širokou přízeň publika, jako slovensko-český zpěvák, skladatel a hudebník Miro Žbirka. Když ve středu přišla zpráva o jeho úmrtí (bylo mu 69 let), zapůsobilo to jako rána z čistého nebe. Ještě nedávno se přitom zúčastnil tiskové konference, na níž hovořil o pořadu Doupě na ČT art, kam si zval hudební veličiny. A jako obvykle měl náladu vtipkovat.

Richard Krajčo s kapelou Kryštof

Děda si pouštěl „Goťáka“. A tak vznikla Vánoční, popisuje Richard Krajčo

O tom, jak důležité je mít v životě sny, vypráví kapela Kryštof ve své písni Halywůd. Ta dala ostatně i název její desce, v pořadí osmé, která kromě už známých hitů jako Hvězdáři, Milan Baroš, Hned teď (Pojď být světlometem) nebo Vánoční s Karlem Gottem nabízí dalších šest zbrusu nových písní.

Kino v Hraničáři dnes a v neděli promítne dokument Karel.

Hraničář promítne dokument Karel. K filmu patří 2CD s řadou hitů

Emoce budí u publika celovečerní dokument Karel, asi nejhranější film roku ve Veřejném sále Hraničář. Sotva tu první tři projekce sál slušně zaplnily, už po něm diváci touží zase. A tak ho tu můžete vidět už dnes, tedy ve čtvrtek od 17.30 hodin, ale také v neděli 14. listopadu od 17.30 hodin. Kolikrát ho asi biograf uvede ještě do konce roku?

Natáčení seriálu Volha se odehrávalo přímo v prostorách textilky Jitex a jejím nejbližším okolí.

Hádek, Holubová a Klepl natáčeli v Písku, podívejte se do zákulisí

Textilka Jitex se o uplynulém víkendu vrátila v čase o desítky let. Česká televize tu v sobotu natáčela část čtyřdílné minisérie z dob normalizace s názvem Volha. Předlohou scénáře se stala kniha Karla Hynieho, který měl s televizním prostředím bohaté zkušenosti. Pracoval totiž čtyřicet let jako producent a dramaturg.

Natáčení seriálu Volha se odehrávalo přímo v prostorách textilky Jitex a jejím nejbližším okolí.

OBRAZEM: Návrat v čase. V textilce Jitex natáčeli seriál z dob normalizace

Textilka Jitex se o uplynulém víkendu vrátila v čase o desítky let. Česká televize tu v sobotu natáčela část čtyřdílné minisérie z dob normalizace s názvem Volha. Předlohou scénáře se stala kniha Karla Hynieho, který měl s televizním prostředím bohaté zkušenosti. Pracoval totiž čtyřicet let jako producent a dramaturg.

Svatý Jan u Kočova je zaniklou obcí, kde se v kostele před dvaceti lety natáčela pohádka Z pekla štěstí 2.

Tachovští filmaři promítnou dokumenty z natáčení pohádky Zdeňka Trošky

/VIDEO, FOTO, PROGRAM VEČERA/ Z pekla štěstí 2 aneb Byli jsme u toho je název večera promítání dokumentárních filmů neprofesionálních filmových tvůrců z Tachovska. Na filmový večer by měli dorazit i komparsisté, kteří si před více než dvaceti lety zahráli v uvedené pohádce Zdeňka Trošky.

Na Slavické berou nová opatření s humorem, ale přesto certifikát nekompromisně vyžadují.

Test Deníku: V hospodách v Třebíči kontrolují hosty číšníci i majitelé

Rozkaz ministra zněl jasně. Všichni poskytovatelé stravovacích služeb musejí od 1. listopadu kontrolovat své hosty, zda mají potvrzení o ukončení očkování, negativní test na covid či zda nemoc již prodělali. Jak se tato opatření dodržují, se Deník vydal zjistit do některých třebíčských restaurací.  

Timothée Chalamet a Rebecca Ferguson

Duna ovládla česká kina. O víkendu na ni přišlo rekordních 74 tisíc diváků

Filmová sci-fi Duna je letošní jednička. Suverénně ovládla divácký žebříček, kde z první příčky sesadila akční Venom 2. O víkendu se na novou adaptaci filozofické sci-fi Franka Herberta vypravilo přes 74 tisíc diváků. Venom 2: Carnage přichází vidělo za první víkend 51 tisíc lidí, třetí film v pořadí, dokument  o Karlu Gottovi Karel jich má na kontě 36 tisíc.