Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Pohádková výstava „Tři oříšky pro Popelku“ v Moritzburgu.

FOTO: Tady se natáčely Tři oříšky pro Popelku. Moritzburg najdete u Drážďan

Na Popelku, herečku Libuši Šafránkovou, která ve středu 9. června zemřela ve věku 68 let, můžete zavzpomínat i kousek za hranicemi Ústeckého kraje. K prohlídkám láká saský zámek Moritzburg, kde se natáčely některé scény světoznámé filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku. Zámek je pro veřejnost otevřený od pátku do neděle, základní vstupné je 10 eur.

Poslední květnový den zpestřil seniorům v lesnovském domově Kristián Šebek z brněnského divadla Slunečnice.

Hlas jako Karel Gott. Poslechněte si koncert mladého zpěváka v Jihlavě

Za klienty v domově pro seniory v jihlavském Lesnově přijel mladý nadějný zpěvák. Koncert Kristiána Šebka z brněnského divadla Slunečnice byl vydařený, návštěvníci byli velmi spokojení. Zpíval samé známé hity od Karla Gotta, Waldemara Matušky, Jiřího Korna nebo Václava Neckáře a dalších. Za videa a fotografie děkujeme Andree Šeredové z Integrovaného centra sociálních služeb Jihlava, pod které domov pro seniory spadá.

Tengiz se touží stát profesionálním zpěvákem.

Z Kostelce do Prahy: Tengiz z Gruzie jde za svým snem, chce dobýt česká pódia

/FOTO, VIDEO/ Zamávat s českou hudební scénou může patnáctiletý Tengiz Khizanischvilli z Gruzie. Má k tomu všechny předpoklady. Talent ho dovedl až k získání stipendia Akademie mentoringu uměleckého vzdělávání MenART a zanedlouho se z kosteleckého pobytového střediska pro uprchlíky přestěhuje za studiem zpěvu do Prahy.

Grafik a humorista Tomáš Břínek alias TMBK.

Koronavirus s námi bude ještě dlouho a s ním i koronahumor, říká TMBK

/ROZHOVOR/ Jeho humorné koláže pohotově komentují aktuální dění. V poslední době třeba „kauzu Vrbětice“ nebo nejisté vyhlídky sociální demokracie. Řada z těchto většinou drsnějších vtipů má jako svého antihrdinu prezidenta Miloše Zemana, který je v jednom případě označen jako „bezhlava státu“. Grafik a humorista Tomáš Břínek má na Instagramu už bezmála půl milionu „followerů“ a jeho dosavadní přezdívka TMBK se minulý týden stala jeho skutečným jménem vytištěným v občanském průkazu.

Poznejte, která obec je na snímku.

Fotohádanka: Víte, která obec je na historické fotografii?

Redakce Děčínského deníku si připravila seriál, ve kterém budete hádat známá/neznámá místa Děčínska let současných i minulých. Tak schválně jak moc znáte své okolí? Hlasovat můžete na webu Děčínského deníku 10 dnů v nevýherní anketě. V dalším dílu uvedeme správnou odpověď. 

Veterán. Josef Kubánek z Poděbrad hraje fotbal i ve svých třiapadesáti letech

Rodina kvůli fotbalu trpěla, řekl Kubánek a prozradil recept na dlouhověkost

Patří rozhodně mezi ty, kteří toho mají hodně za sebou. Fotbal hraje od šesti let, kdy začínal v Sokole Opočnice, kam jezdíval na víkendy k babičce. Od té body uteklo hodně času, ale Josef Kubánek z Poděbrad hraje ve svých třiapadesáti letech stále. Své nejlepší fotbalové roky strávil v poděbradské Bohemii, kde momentálně působí v roli místopředsedy klubu. A na zeleném pažitu se prohání v dresu Křečkova.

Kladská

Covidový rok: Podívejte se, kam všude vás Deník vzal na Videovýlety

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ Nahoru do oblak, hluboko do jeskyní, pod vodní hladinu i do uzavřených památek a divoké přírody rezervací západu Čech, ale také na nejzápadnější bod republiky, střed Evropy i Velikonoční ostrov se mohli čtenáři vypravit z pohodlí svého domova prostřednictvím Videovýletů s Deníkem.

Kladská

Covidový rok: Podívejte se, kam všude vás Deník vzal na Videovýlety

/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ Nahoru do oblak, hluboko do jeskyní, pod vodní hladinu i do uzavřených památek a divoké přírody rezervací západu Čech, ale také na nejzápadnější bod republiky, střed Evropy i Velikonoční ostrov se mohli čtenáři vypravit z pohodlí svého domova prostřednictvím Videovýletů s Deníkem.

Veterán. Josef Kubánek z Poděbrad hraje fotbal i ve svých třiapadesáti letech

Recept na fotbalovou dlouhověkost veterána Kubánka: Člověk to musí musí mít rád

Patří rozhodně mezi ty, kteří toho mají hodně za sebou. Fotbal hraje od šesti let, kdy začínal v Sokole Opočnice, kam jezdíval na víkendy k babičce. Od té body uteklo hodně času, ale Josef Kubánek z Poděbrad hraje ve svých třiapadesáti letech stále. Své nejlepší fotbalové roky strávil v poděbradské Bohemii, kde momentálně působí v roli místopředsedy klubu. A na zeleném pažitu se prohání v dresu Křečkova.

Jakub Hübner při nahrávání alba Z pohádky do pohádky

Mám rád výzvy. Když nezpívám, vařím a maluji, říká zpěvák Jakub Hübner

Písničky z filmových pohádek Tři oříšky pro Popelku, Princezna se zlatou hvězdou, Jak se budí princezny, Princ a Večernice, Nesmrtelná teta, Princezna ze mlejna, Dívka na koštěti, Pyšná princezna, Sedmero krkavců, Šíleně smutná princezna, Mrazík, Na vlásku a Sněhurka a sedm trpaslíků nabízí na albu Z pohádky do pohádky zpěvák Jakub Hübner.

Loučení Ondřeje Moravce s profesionální kariérou biatlonisty.

VIDEO: Za poslední cílovou páskou čekala Ondru Moravce písnička. Podívejte se

 Když se v Novém Městě loučil s kariérou Ondřej Moravec, nemohli jsme u toho jako ti, kdo se kolem biatlonu starají o zábavu, chybět. Měli jsme ostatně už praxi. Loni jsme se podobným způsobem loučili s Bouškem, Michalem Schlesingerem. Tomu jsme také skládali písničku. Už loni byl biatlon první sportovní událostí, která se musela obejít bez diváků, ale realizační tým ještě mohl být na místě. A tak jsem vymyslel nový text k písničce Karla Gotta C'est La Vie a všechny ho naučil, zkušenosti učitele hudební výchovy na gymnáziu přišly k užitku! Písničku jsme mu pak společně zazpívali při dojezdu do cíle.

Malostranská beseda v Praze.

Malostranská beseda: Místo, kde se zrodil Jára Cimrman

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Malostranská beseda patří k nejslavnějším pražským objektům. Už více než 150 let je provázána s kulturní scénou, dějiny samotné budovy jsou ale mnohem starší. V minulosti sloužila třeba jako radnice…

Slavnosti Zlaté stezky v Prachaticích.

Když covid povolí, přijede do Prachatic Marek Ztracený

Dvě verze loni odloženého 30. ročníku Slavností Zlaté stezky má připravené Jiřina Dolejšková, vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Městského úřadu v Prachaticích. Počítá s možností, že slavnosti budou v plné parádě, ale i s tím, že budou stále platná omezení v souvislosti s koronavirem.

Ladenská starostka Renáta Priesterrathová

Starostka Ladné: Pokud to koronavirus dovolí, uspořádáme v obci oslavy

V čele Ladné s dvanácti sty padesáti obyvateli stojí Renáta Priesterrathová už dvanáct let, tedy čtvrté volební období. V tom prvním vystřídala po dvou letech svého předchůdce a nyní se řadí k jedněm z nejdéle působících starostů na Břeclavsku. V rozhovoru pro Deník Rovnost zavzpomínala na své začátky, na to, co se v obci podařilo nebo na to, co by ještě ráda dokončila.  

Marie Šefčíková zdobí své perníčky.

Perníčky Marie Šefčíkové z Morkůvek chutnaly na Hradě i v Anglii

/ROZHOVOR/ Některým lidem se po odchodu do důchodu stane, že zapomenou stárnout a teprve najdou své životní poslání, které je těší a naplňuje. Dnes odpovídá na otázky Břeclavského deníku Rovnost Marie Šefčíková z Morkůvek, široko daleko známá svými zdobenými perníčky.  

Spisovatel Jan Krůta z Poříčí nad Sázavou.

Jan Krůta: V době coronavirové si další plány píšu málem tajným písmem

Jan Krůta se 3. června 1946 v Benešově a po studiu češtiny a tělocviku na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se skutečně stal kantorem. V roce 1970 však musel zaměstnání z politických důvodů opustit a stal se z něj redaktor časopisu Sedmička pionýrů a později Mladého světa. Psal i do Ohníčku a s přestávkami až do roku 2002 jako působil i jako šéfredaktor časopisu Sluníčko. Na jaře roku 1989 spoluzaložil a později řídil mediální akciovku Bonton. Je známý ale především jako spisovatel a textař která zhruba osmdesátce interpretů a kapel poskytl více než 1300 textů. Ty zpívají třeba i Hana Zagorová, Helena Vondráčková, Karel Gott, Michal David, Hana Hegerová nebo především Dalibor Janda. Je autorem 32 knih pro děti i dospělé. Od března 2019 je také člen Rady Českého rozhlasu. Žije v Poříčí nad Sázavou.

Helena Vondráčková

Falešná Vondráčková láká z lidí peníze. Management zpěvačky varuje před podvody

Management Heleny Vondráčkové varuje před podvodníky, kteří na sociálních sítích zakládají její falešné profily a snaží se vylákat z lidí peníze nebo čísla kreditních karet. Zpěvačka má na facebooku svůj jediný oficiální profil, k němu existuje ještě jí schválená stránka fanklubu. ČTK o tom informoval Luboš Procházka, PR manažer Vondráčkové.

Ples seniorů Nové Strašecí

PŘED 10 LETY: Senioři plesali při pěkné muzice

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Lístky do tomboly za dvě koruny? Ne! Není to chyba. Je to totiž symbolická cena. Je to jeden z mnoha dárků, které před deseti lety dostali klienti novostrašeckého Domova pro seniory v rámci nevšedního plesu. Ten byl pro ně uspořádalo vedení Domova. Pojďte si tuto akci připomenout s archivem Deníku.

Ladislav Štaidl

Zemřel skladatel Ladislav Štaidl. Autorovi hitů Karla Gotta bylo 75 let

Ve věku 75 let zemřel v neděli ráno hudební skladatel Ladislav Štaidl. Byl autorem celé řady hitů zpěváka Karla Gotta, jako například Kávu si osladím či Trezor. Podlehl komplikacím spojeným s koronavirem. Vzhledem k předchozím onkologickým problémům patřil k nejhohroženější skupině.

Ples Městského divadla v Jablonci nad Nisou.

Musíme pracovat, jinak kulturně zemřeme, říká kapelník Big’O’Bandu

/FOTO/ Dámy ve slušivých róbách v doprovodu gentlemanů, bujarý smích a zaplněný taneční sál. Tak běžně vypadá atmosféra plesové sezóny, která by v normální situaci byla v plném proudu. Letos ani nevypukla kvůli epidemii koronaviru. Kromě organizátorů a návštěvníků to má dopad i na muzikanty, kteří na plesech pravidelně vystupovali. Jedním z nich je i liberecký Big’O’Band.

Milan Džuba jak ho dlouhá léta všichni znali: s mikrofonem na zápasech hokejového Motoru.

Milan Džuba po deseti letech odložil mikrofon a stará se o marketing v Dynamu

Sedm let provázel svým hlasem fanoušky na zápasech hokejového Motoru. Milan Džuba (28 let) ale moderoval i duely naší volejbalové reprezentace, maturitní plesy a další společenské akce, oblíbili si ho posluchači Hitrádia Faktor. V létě minulého roku však udělal ve svém životě razantní změnu. Nastoupil jako marketingový specialista ve fotbalovém Dynamu a této práci se věnuje na sto procent.

Richard Tesařík: O muzice i výročí Yo Yo Bandu. Poutání na magazín Víkend

Richard Tesařík: Soulovou muziku pro mě objevil Karel Gott

Před pětačtyřiceti lety založil zpěvák Richard Tesařík se svým bratrem Vladimírem a s Ondřejem Hejmou v pražských Dejvicích kapelu Yo Yo Band. Ta se pak zejména v porevoluční době proslavila dlouhou šňůrou hitů v rytmu reggae, soulu a rhythm’n’blues. Kladno, Lehkou chůzí, Jó, já jsem srab, Karviná, Jedem do Afriky, Rybitví…