Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Janek Ledecký.

Janek Ledecký zahraje v Ústí své největší hity, těšte se na vánoční atmosféru

Vánoční písničky ze slavného alba „Sliby se maj plnit o Vánocích“, jistoty, srovnatelné i s hity Karla Gotta, se již během let staly symbolem pěkné vánoční atmosféry. A letos se tak již po pětadvacáté Janek Ledecký opět s kapelou vydá na turné, v jehož rámci přehraje veškeré skladby z této zásadní desky plus i své největší hity.

Do Ústí v listopadu dorazí jazzová legenda i klávesista Karla Gotta Pavel Větrovec (na snímku).

Do Ústí přijede trio rodáka Pavla Větrovce, který hrál s Pilarovou a Gottem

Ve středu 29. listopadu se příznivci kvalitní jazzové hudby mají na co těšit. Do Ústí přijede trio rodáka Pavla Větrovce. Pavel začínal v bývalém vynikajícím orchestru Domu kultury, kde se stal po emigraci legendárního kapelníka Šímy ve svých dvaceti létech kapelníkem. Jeho kvality však přesahovaly přes hranice našeho města a tak se na výzvu Jiřího Suchého vydal „do světa“. 

Poslední rozloučení s fotografem Josefem Čáslavou.

Kamarádi fotografové se loučili s Josefem Čáslavou cvakáním závěrek fotoaparátů

/FOTOGALERIE/ Manželka, synové s partnerkami, nejbližší příbuzní, ale i senátor Pavel Kárník, kompletní vedení města Kolína v čele se starostou Michaelem Kašparem, množství fotografů, kamarádů a přátel se ve čtvrtek dopoledne v kolínské obřadní síni naposledy rozloučili s kolínským fotografem Josefem Čáslavou, kterému nikdo neřekl jinak než Pepík.

Milan Zádamský, jeho hosté v Puppu a dary, které od nich dostal.

Milan Zádamský slavil padesátiny. Velkolepé oslavy v Puppu se účastnilo 300 lidí

Známý ostrovský podnikatel Milan Zádamský oslavil před pár dny padesáté narozeniny. A i když on, jak sám říká, nemá rád oslavy a zbytečně na sebe nechce poutat pozornost, konala se v sobotu 11. listopadu na jeho počet velkolepá párty ve Slavnostním sálu karlovarského Grandhotelu Pupp. Akce se účastnilo kolem tří set lidí a nechyběly na ní persony českého šoubyznusu, moderování se ujal Leos Mareš, kterému sekundovala Agáta Hanychová.

Milan Zádamský, jeho hosté v Puppu a dary, které od nich dostal.

Milan Zádamský slavil padesátiny. Velkolepé oslavy v Puppu se účastnilo 300 lidí

Známý ostrovský podnikatel Milan Zádamský oslavil před pár dny padesáté narozeniny. A i když on, jak sám říká, nemá rád oslavy a zbytečně na sebe nechce poutat pozornost, konala se v sobotu 11. listopadu na jeho počet velkolepá párty ve Slavnostním sálu karlovarského Grandhotelu Pupp. Akce se účastnilo kolem tří set lidí a nechyběly na ní persony českého šoubyznusu, moderování se ujal Leos Mareš, kterému sekundovala Agáta Hanychová.

Václav Žákovec oslavil 75 let

Václav Žákovec oslavil 75 let. S koncertováním ale končit nehodlá

Václav Žákovec je oblíbeným hudebníkem a zpěvákem, který absolvoval tisíce vystoupení převážně v Plzeňském kraji. V neděli 12. listopadu oslavil 75. narozeniny, ale stále neúnavně koncertuje. „A pokud bude stále zájem o naše vystoupení, chci koncertovat dál," říká v rozhovoru.

Svatomartinskou husu s bulgurem i tradičně se zelím a lokšemi servíruje Ihnačák ve své hotelové restauraci od čtvrtka.

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře Marcela Ihnačáka: jižní Moravu si oblíbil

/RECEPT NA SVATOMARTINSKOU HUSU/ S blížícím se svátkem svatého Martina se mnozí chystají také na tradiční husí hody. Svatomartinské menu přichystal pro návštěvníky své restaurace v Mikulově také známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák. Profesionál, který připravoval jídlo například pro Karla Gotta, Václava Havla či Seana Conneryho se s Deníkem podělil o svůj recept na svatomartinskou husu.

Do Ústí v listopadu dorazí jazzová legenda i klávesista Karla Gotta Pavel Větrovec (na snímku).

Do Ústí v listopadu dorazí jazzová legenda i klávesista Karla Gotta

Agentura For připravila na listopad dva velice zajímavé jazzové koncerty. V úterý 21. listopadu přijede do Ústí nad Labem ženská jazzová legenda – Jana Koubková. Druhý koncert se uskuteční ve středu 29. listopadu, uvidíme - a hlavně uslyšíme - ústeckého rodáka Pavla Větrovce. 

Jedenáct let starou fontánu na náměstí T. G. Masaryka v Příbrami, lákající pozornost obří koulí ze žuly, čeká oprava. Vytékající voda prozrazuje poruchu se zaplavením technologie.

Fontána s koulí prosakuje. Dominantu příbramského náměstí čeká oprava

/VIDEO, FOTO/ Neobvyklý ruch bude v příštích týdnech panovat kolem fontány s koulí na příbramském náměstí T. G. Masaryka. Zatímco v předchozích letech znamenal příchod podzimního počasí jen uzavření vody a zazimování, letos to bude jiné. Nejnovější z dominant náměstí, zprovozněnou před 11 lety, čeká oprava.

Sestrou roku se stala vrchní sestra intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) Fakultní nemocnice v Ostravě Renáta Zoubková, 16. října 2023, Ostrava.

Silný příběh doktorky z Ostravy: Život se s ní nemazlil, teď vyhrála Sestru roku

V letošním ročníku celostátní soutěže Sestra roku bodovala zdravotnice z Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), doktorka filozofie Renáta Zoubková. Zvítězila nejen v kategorii Sestra mého srdce, kde hlasovala veřejnost, ale upoutala pozornost i odborníků. V rozhovoru pro Deník popisuje, na čem si ve své profesi zakládá, jak se vyrovnává se stresem, nebo se ztrátou syna, který ve čtyřiadvaceti letech prohrál boj se zákeřnou nemocí.

Oslava se vydařila.

Oslava Mezinárodního dne seniorů v Mariánských Lázních se vydařila

V sobotu 7. října 2023 se v Kongresovém sále hotelu Cristal v Mariánských Lázních konala oslava Mezinárodního dne seniorů spolu s členskou schůzí základní organizace Senioři České republiky Mariánské Lázně. Schůzi zahájila a přivítala hosty a všechny přítomné místopředsedkyně místní organizace paní Eva Lanczová.

Skladatel, zpěvák i podnikatel Ladislav Štaidl.

Poklad české hudby Ladislav Štaidl: Chtěl s Gottem emigrovat, zasáhl Husák

Ladislav Štaidl byl šedou eminencí naší populární hudby. Začalo to hitem Trezor, který složil v roce 1965 pro Karla Gotta. Jeho písně pak zpívali Helena Vondráčková, Jiří Korn nebo Dalibor Janda. V 80. letech 20. století se jako zpěvák představil i on sám. Proto je hlavním hrdinou dalšího dílu našeho seriálu Zpívali v osmdesátkách.

Den seniorů v KD Ústí nad Labem.

FOTO: Den seniorů v Ústí představil nejen nové malíře, fotografy a básníky

Kulturní dům v Ústí nad Labem přivítal v pondělí 2. října stovky zkušených tváří, ve velkém sále se slavil Den seniorů. Úvodní slovo měl primátor Petr Nedvědický, Květoslava Čelišová, akci moderovala Alena Skálová, k tanci a poslechu hrála skulina Oli, v závěru vystoupil Ondřej Provazník s písničkami Karla Gotta.

Radek Banga s Bohumilou Čihákovou

Otec zdemoloval celý byt. Zmlátil mámu a zabil psa, říká zpěvák Radek Banga

Už jako dítě cítil, že něco není v pořádku, jen to neuměl popsat. Až jako puberťák byl na návštěvě u svého spolužáka, kde viděl, jak se chovají jeho rodiče. Začal se proto ptát sám sebe: „Proč oni mají čisté zdi a my ne? Jak to, že my máme všude díry na zdech a oni ne? Jak to, že oni mají botníky, skříně, nohy od skříní a postelí a my ne? Jak to, že táta není opilej a jak to, že máma nekřičí? Proč tady nikdo nikoho nebije? Když vidíte funkční rodinu, tak si kladete tyto otázky, dojde vám, že u vás doma to v pořádku není,“ zamýšlí se známý zpěvák, skladatel, producent a autor knihy (Ne)pošli to dál Radek Banga.

Karel Šíp a Jiří Bláha při talkshow Minipárty

Plzeňské pivo je nejlepší, ale Viktorce nefandím, říká Karel Šíp

Začátkem září měl v Plzni zastávku moderátor a bavič Karel Šíp se svou show Minipárty. V ní není v roli tazatele, ale je naopak zpovídaným. V tandemu s ním od loňského roku vystupuje plzeňský herec, moderátor a hudebník Jiří Bláha. Karel Šíp rozhovory příliš často nedává, ale Deníku zodpověděl několik dotazů nejen o jeho vztahu k plzeňskému pivu, ale třeba i na to, jak došlo ke spolupráci s Jiřím Bláhou. 

Z koncertu a autogramiády zpěvačky Yvonne Přenosilové na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi v květnu roku 2015.

Zemřela Yvonne Přenosilová. Před osmi lety zazpívala na čáslavském náměstí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ve věku 76 let zemřela v pondělí 11. září zpěvačka, herečka, novinářka a rozhlasová redaktorka Yvonne Přenosilová. Průkopnici českého rhytm and blues a rock'n'rollu si připomeňme prostřednictvím fotografií a videa z čáslavského náměstí Jana Žižky z Trocnova, kde zazpívala v květnu roku 2015.

Plány kulturního domu Ostrov na podzim 2023.

Ostrov sází na jistotu i novinky. Do Havlíčkova Brodu pozval i Božského Karla

Značná várka koncertů předních českých kapel, knižní a svatební veletrh, čokoládový festival či terarijní trhy. Havlíčkobrodský kulturní dům Ostrov opět představil svůj plán na následující měsíce. Fanoušci v něm najdou tradiční účinkující jako kapely Tři sestry, Traktor či Harlej. Letos ale pořadatelé pozvali i Vlastu Redla, Divadlo Sklep či Tublatanku. Pro návštěvníky si přichystali i jednu novinku – Božského Karla.

Alkohol a násilí. Vrazi dětské duše!

PODCAST: Byla to vražda. Otec mi zabil nejlepšího přítele, vypráví Radek Banga

Vyrůstal v rodině, kde vládlo násilí, nenávist a alkohol. Otec ho chtěl zabít, když mu byly dva roky. Skončil na ulici jako bezdomovec. Zažil si šikanu. Ve dvaceti letech zkolaboval a skončil na psychiatrii. Své předky, mentalitu Romů a prapůvod zla ve své rodině hledal až v samotné Indii. Jak se tedy dostat ze soukolí domácího násilí, lze násilnické rodiče milovat, odpustit jim, a jaké následky takové činy mají? O tom mi vyprávěl můj dnešní host, známý zpěvák, skladatel, producent a autor knihy (Ne)pošli to dál Radek Banga, který objíždí školy a firmy, kde motivuje mládež a dospělé programem Když chceš, tak to dokážeš a (Ne)pošli to dál.

Miroslav Žbirka a Marika Gombitová (na snímku z roku 2001)

Žena s nezdolnou vůlí žít. Mariku Gombitovou nezastavilo peklo ani české fámy

Sudičky ji obdařily neobyčejným pěveckým talentem. Kromě toho ale nekorunovaná královna slovenského popu Marika Gombitová, která 12. září oslavila sedmašedesáté narozeniny, hrála od dětství na klavír a kytaru. Později zářila jako součást několika kapel, šťastné a plodné období zažila zejména se skupinou Modus. Mimořádně úspěšná byla a je i na sólové dráze. Momentálně se těší na dva lednové koncerty v Praze.

Yvonne Přenosilová

Zemřela Yvonne Přenosilová, hudební legenda šedesátých let

Ve věku 76 let v pondělí 11. září zemřela zpěvačka, novinářka a moderátorka Yvonne Přenosilová. Byla jednou z nejslavnějších zpěvaček šedesátých let, v roce 1968 podepsala petici 2000 slov a poté emigrovala do Spolkové republiky Německo za svými rodiči. V Mnichově pracovala v Rádiu Svobodná Evropa jako moderátorka hudebních pořadů s Karlem Krylem a Rozinou Jadrnou Pokornou. Informaci o jejím úmrtí potvrdil její bývalý kolega ze Svobodné Evropy Radko Kubičko.

Vítězný team Kachní vemena z ryby.

BVL 2023 v Bílině. Ledové kafíčko a zase ta vemena

Mezi přihlášené manšafty dávno nepatří jen volejbalisté z Bíliny a okolí. Modrá vrata Tyršovy zahrady se letos otevřela pro hráče z Mostu, Teplic, Ústí, ale i Prahy a okolí. Ano, až takovým lákadlem BVL je. Turnaj se koná pod záštitou starostky města Bílina.

Richard Müller kývl na spolupráci se zpěvačkou Emmou Smetana. Duet Tahle jedna vteřina má na YouTube přes milion a čtvrt zhlédnutí

Richard Müller: Se soukromím nekšeftuju. Starší syn se odmítá prezentovat

Proč se Richard Müller nevydal za oceán budovat kariéru? „Takovými, jako jsem já, tam silážují,“ řekl v rozhovoru pro časopis Story. Slovenský hudebník  nazpíval duet s Emmou Smetana. Jejich přístup ke sdílení osobního života je odlišný. Zatímco Emma je otevřená, Müller se drží zpátky. „Se soukromím nekšeftuju,“ stojí si za svým slovenská legenda. I přesto o svých dětech něco málo prozradil. 

Petr Kolář se zmenšeninou hvězdy na jeho desce.

VIDEO. Vrchol hodů ve Velké Bíteši, Petr Kolář pokřtil desku pro chodník slávy

/FOTOGALERIE/ Mačeta lehce lízne korkový špunt a ten letí do dáli. Sabráž se povedla, a tak vzápětí poté obsah lahve stéká na lesknoucí se kamennou desku, na níž se skví velká zlatá hvězda a nápis „Petr Kolář, kvalita přece není hřích“. Stovky přihlížejících, kteří přišli na zdejší hody, právě viděly křest nové dlaždice pro bítešský chodník slávy.