Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Vojtěch Vodochodský a Anna Fialová jako Petr Sepéši a Iveta Bartošová

Najít Ivetu bylo to nejsnazší, říkají tvůrci seriálu o Ivetě Bartošové

Byla křehká, naivní a její hlas i plavovlasá image přinášely peníze. Vůbec se ale nehodila do tvrdého showbyznysu. Svět ostrých loktů, cynismu a manažerských diktátů pro Ivetu Bartošovou nebyl. Vypráví o tom třídílná série Iveta, kterou natočil Michal Samir a jež má premiéru tento pátek na platformě Novy Voyo Original.

Ostrožské mažoretky odstartovaly novou sezónu úspěšně.

Ladnost a krása mládí. Ostrožské mažoretky odstartovaly novou sezónu úspěšně

V sobotu 16. dubna 2022 se děvčata ze školního klubu – oddělení mažoretky Základní školy Uherský Ostroh zúčastnila kvalifikace na Mistrovství České republiky. Nominovala se ve všech disciplínách. První tým získal 1. místo v hůlce s pódiovou formací na písničku Karla Gotta, druhý tým 3. místo s představením Cirkus s pompony.

Soumaři zahájí prachatické Slavnosti Zlaté stezky.

Třicáté prachatické slavnosti rozšíří program i do Poštovní ulice

Jubilejní třicátý a dva roky odkládaný ročník Slavností Zlaté stezky v Prachaticích se uskuteční tradičně poslední červnový víkend. Podle slov prachatického starosty Martina Malého dobrou zprávou je, že vstupné zůstává na hodnotě z roku 2019. „Dospělý v předprodeji zaplatí sto padesát a děti od šesti do deseti let osmdesát korun,“ upřesnil prachatický starosta.

Předávání výročních knižních cen Magnesia Litera 2021. Ilustrační snímek

Klusák vyhrál dvě ceny Magnesia Litera. Vítězství mu přinesl Karel Gott

Nejlepší knihu roku napsal loni Pavel Klusák. Nese název Gott. Československý příběh a vydalo ji nakladatelství Host. V neděli večer to vyhlásili na Nové scéně porotci literárních cen Magnesia Litera. Autor vítězné publikace, v níž boří některé mýty o nejslavnějším českém zpěvákovi, s ní bodoval také v kategorii nejlepší publicistiky.

Tržnice Zahrady Čech v Litoměřicích

FOTO: Probíhá Tržnice Zahrady Čech. Podívejte se, jaký sortiment nabízí

/PROGRAM/ Po dvouleté covidové pauze se na litoměřickém výstavišti koná tradiční jarní Tržnice Zahrady Čech. Od středy do neděle 10. dubna tu návštěvníci mohou nakoupit například sadbu, květiny, cibuloviny, zahradní nářadí, techniku či nábytek, hnojiva a další sortiment pro zahrádkáře, kutily a chalupáře.

V areálu holešovského zámku se ve čtvrtek 13. května 2010 konal Majáles, který připravily tři střední školy z Holešova.

700 let Holešova: Velké oslavy se blíží, lákají i na otevření muzea či majáles

Příští měsíce se v Holešově ponesou v duchu velkých oslav. Lidé si totiž budou připomínat 700 let od první zmínky o Holešově jako městě. V plánu je tak celá řada nejrůznějších akcí, nová kniha a v neposlední řadě i otevření městského muzea. Zajímavostí však je, že ve městě toto výročí oslavují už podruhé – a to přesně po padesáti letech.

Zahrada Čech na jaře v roce 2016.

Jarní Zahrada Čech nabídne tradiční sortiment i hudební vystoupení

Už za několik dní se návštěvníkům letos poprvé otevřou brány litoměřického výstaviště. Na pětidenní výstavě nebude chybět tradiční sortiment, jako je sadba, květiny, cibuloviny, zahradní nářadí, zahradní technika, zahradní nábytek, hnojiva, postřiky, potraviny, přírodní léčiva a řada dalšího. Výstava začne ve středu 6. a potrvá do neděle 10. dubna.

Z besedy s imitátorem Petrem Jablonským v rámci cyklu Křeslo pro hosta ve Zruči nad Sázavou.

OBRAZEM: Známý imitátor Petr Jablonský přivezl hlasy desítek známých osobností

Zručáci si svůj pravidelný pořad Křeslo pro hosta již oblíbili. Zhruba každé dva měsíce mají možnost naslouchat známým osobnostem z kulturního a společenského života nebo z oblasti sportu a také si s nimi popovídat. Vyloučeni byli prozatím politici. Malou výjimku udělal moderátor Josef Förster ve středu 23. března, když ohlásil účast expremiéra Andreje Babiše, s tím, že se zřejmě chvilku opozdil.

Legendární moravský folklorní zpěvák Jožka Černý oslavil osmdesátku. Jeho blízcí mu gratulovali v jihomoravském vinném sklepě Málek Valtice.

Prožil jsem šťastný život, říká Jožka Černý. Takto oslavil osmdesátku

/FOTO, ROZHOVOR/ Moravský slavík Jožka Černý, to nejsou jen lidové písničky Když jsem šel z Hradišťa nebo Vínečko bílé… Jak říká, v srdci má stále i swing. Čerstvý osmdesátník si na své narozeninové oslavě dokonce jazzový styl užil se svým celoživotním přítelem, muzikantem Karlem Vágnerem. Ve valtické vinárně. „Nikde jinde než na jižní Moravě bych nežil,“ řekl Deníku jubilant a patriot bydlící v Břeclavi. 

Zábavné koncerty Festivalového orchestru Petra Macka v Mostě a Chomutově podpořily Ukrajinu.

Zábavné koncerty v Mostě a Chomutově podpořily Ukrajinu

Zábavné koncerty Festivalového orchestru Petra Macka, které se konaly 14. března v Mostě a 15. března v Chomutově, našli velký ohlas u posluchačů a byli také manifestací proti zlu. Proti válce na Ukrajině, která způsobuje obyvatelstvu a všem velké utrpení.

Zábavné koncerty Festivalového orchestru Petra Macka v Mostě a Chomutově podpořily Ukrajinu.

Zábavné koncerty v Mostě a Chomutově podpořily Ukrajinu

Zábavné koncerty Festivalového orchestru Petra Macka, které se konaly 14. března v Mostě a 15. března v Chomutově, našli velký ohlas u posluchačů a byli také manifestací proti zlu. Proti válce na Ukrajině, která způsobuje obyvatelstvu a všem velké utrpení.

Jaroslav Wykrent byl v minulosti hostem koncertů Pavla Nováka na Štědrý den, které se konaly na Masarykově náměstí v Přerově

Velký člověk, rozdával se.. Pavel Novák ml. vzpomíná na Jaroslava Wykrenta

Se zpěvákem Pavlem Novákem se pojí umělecké začátky skladatele a textaře Jaroslava Wykrenta, který v sobotu podlehl zákeřné nemoci. Společně hráli v nesmrtelné přerovské kapele Synkopa, která patřila v šedesátých letech minulého století k našim nejlepším big beatovým skupinám. Jak vzpomíná na Jaroslava Wykrenta přerovský zpěvák Pavel Novák ml., a co by chtěl vzkázat rodině?

Osmnáctý ples města Slaného si lidé velmi užili, tančilo se dlouho do noci.

OBRAZEM: Osmnáctý ples města Slaného si lidé užili, tančilo se dlouho do noci

Tradiční Ples Královského města Slaného se uskutečnil v sobotu 12. března v Městském centru Grand již poosmnácté. K tanci i poslechu hrála celý večer slánská formace S Band pod vedením Mileny Cílkové. Zpívali Marika Postlerová a David Šarboch. Předtančení v duchu vídeňského valčíku předvedla taneční škola Standars Klub Praha a ukázky moderního tance pak TC R.A.K. Slaný.

Populární zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková: Jsem šťastná, že mohu pokračovat ve šlépějích Gotta a Žbirky

Od 5. března se na Českém rozhlasu Dvojka každou sobotu od 10 hodin vysílá pořad Sladké mámení Heleny Vondráčkové, jehož moderátorkou i spoluautorkou je sama populární zpěvačka. Stala se tak nástupkyní a pokračovatelkou svých kolegů Karla Gotta a Miroslava Žbirky, kteří měli své hudební pořady na této stanici před ní. Čím své posluchače hodlá zaujmout a jak se cítí na rozhlasových vlnách?

Karel Gott. Ilustrační foto.

U Bělčáka uslyšíte hity Karla Gotta

Po úspěšném startu do sezony, kterým byl poslední únorovou sobotu rockový večer s chebskou kapelou Plektrum, a který si účastníci nemohli vynachválit, připravili U Bělčáka v Tachově další hudební akce na březen.

Ilustrační snímek.

Dny R. A. Dvorského potěší milovníky swingové a jazzové hudby

Od března do května se ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční 27. ročník hudebního festivalu Dny R. A. Dvorského. Tradiční akci pořádá městské kulturní zařízení Hankův dům, a to na počest významného rodáka, českého skladatele, kapelníka, klavíristy, zpěváka, herce a nakladatele, významné osobnosti v dějinách české taneční hudby, který si své jméno zvolil podle svého rodného města. Během několika týdnů se tak uskuteční pět koncertních večerů a chybět nebude ani Královédvorská tančírna.

Jiří Běhounek.

Zeman vyznamenal bývalého hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka

Prezident Miloš Zeman dodatečně předal ve Vladislavském sále na Pražském hradě státní vyznamenání. Prezident republiky udělil řády a medaile více než šesti desítkám osobnostem z řad vědců, vojáků, podnikatelů, politiků, umělců i sportovců. Medaili za Zásluhy prvního stupně získal také lékař a bývalý hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Zpěvák Jožka Černý.

Černý, Šmukař, Michlovský. Osobnosti z jihu Moravy, které vyznamenal Zeman

Prezident Miloš Zeman dodatečně předal ve Vladislavském sále na Pražském hradě státní vyznamenání. Prezident republiky udělil řády a medaile více než šesti desítkám osobnostem z řad vědců, vojáků, podnikatelů, politiků, umělců i sportovců. Medaile za Zásluhy prvního stupně získaly také osobnosti z jihu Moravy. Jsou jimi folkloristé Jožka Černý a Jožka Šmukař, vinař a degustátor Miloš Michlovský, či hokejista Václav Nedomanský.

Fotbalista Daniel Vorel

Vorel frnknul do Dobkovic. Chce za ně dát na jaře 25 branek, v sázce není málo

Nejlepší střelec teplického okresu Daniel Vorel, který dal na podzim za Novosedlice 34 branek, mění působiště. „Je to tak, z osobních důvodů se stěhuji jinam, tak jsem chtěl i přestoupit. Přijal jsem nabídku Dobkovic. Chci za ně dát na jaře 25 branek!” hlásí natěšený kanonýr. Jak zareagoval vedoucí nového klubu Petr Štol na Vorlovo prohlášení? Budete se divit, co posile slíbil, pokud takový počet gólů skutečně nasází.

Fotbalista Daniel Vorel

Vorel frnknul do Dobkovic. Chce za ně dát na jaře 25 branek, v sázce není málo

Nejlepší střelec teplického okresu Daniel Vorel, který dal na podzim za Novosedlice 34 branek, mění působiště. „Je to tak, z osobních důvodů se stěhuji jinam, tak jsem chtěl i přestoupit. Přijal jsem nabídku Dobkovic. Chci za ně dát na jaře 25 branek!” hlásí natěšený kanonýr. Jak zareagoval vedoucí nového klubu Petr Štol na Vorlovo prohlášení? Budete se divit, co posile slíbil, pokud takový počet gólů skutečně nasází.

Kundelovský mlýn, kde se v roce 1822 narodila maminka Alfonse Muchy.

Narodila se tu maminka Alfonse Muchy: Kundelovský mlýn u Budišova je na prodej

/VIDEO/ Mlýnské kolo se tu zastavilo už v roce 1914 a mlecí kameny slouží jen coby dekorace dvora. Zvenčí si však budova i nadále zachovává původní vzhled. Udržovat ji je ale velice náročné. „Už na to zkrátka nestačím. Navíc tu nebydlím, jezdil jsem sem jen na chalupu, a většinu věcí jsem tu opravil sám nebo se zetěm. Navíc i vytápění je velice drahé, zvlášť v téhle době. Topíme zde totiž plynem a elektřinou,“ vysvětluje majitel mlýna Miloslav Homolka, proč se stavení schovaného v údolí pod Kundelovským rybníkem zbavuje.

Karel Gott v Jablonci

FOTO: Karel Gott v Jablonci a záběry z Gottlandu, kam už se nepodíváte

Před několika dny běžel v televizi dojemný film o Karlu Gottovi. Do Jablonce nad Nisou se zpěvák pravidelně vracel. Připomeňte si některé okamžiky. Díky fotoarchivu pana Jaromíra Pýchy nahlédněte také do již neexistujícího muzea Gottland ve vile v Jevanech, do kterého se sjížděli návštěvníci z celé republiky.