Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Jarní rej seniorů.

FOTO: Jarní rej seniorů v ústeckém Domě kultury patřil zpěvu a tanci

Znáte to, jaro je tady, cítit je všude. Ve středu 27. března se konal v Domě kultury města Ústí nad Labem Jarní rej seniorů. K poslechu a k tanci hrála kapela Oli, slavnostně upravené stoly byly plné pochutin, nová předsedkyně okresní organizace Svazu tělesně postižených Jarmila Pernerová vítala vzácné hosty s kyticí v ruce.

Sexteto plus

Sexteto plus seniorů Hodonína slaví patnáct let

"Čas letí jako bláznivý a nechytím ho, ani vy, …" zpíval kdysi Karel Gott a platí to přesně pro dnes už desetičlenný pěvecký soubor SEXTETO PLUS organizačně začleněný pod Městskou organizaci Hodonín, Seniorů ČR z.s. Šest členek původního pěveckého souboru SEXTETO totiž začalo zpívat a veřejně vystupovat už na jaře 2009.

Zpěvák, skladatel a hudebník Petr Spálený

Muž neokázalých gest. Hudebník Petr Spálený slaví osmdesátiny

Plakalo bejby, Kdybych já byl kovářem, Josefína, Dáma při těle, Až mě andělé… či Obyčejný muž. Tyto a mnohé další hity jsou spojeny se jménem zpěváka, skladatele, kytaristy a bubeníka, který je typický svým knírem. A také tím, že se nevyžívá v okázalých gestech a i přes úspěšnou kariéru zůstává přirozeně svůj. Je jím Petr Spálený, který 22. března oslaví osmdesáté narozeniny.

Zemřel zpěvák Eric Carmen (druhý zleva). Bylo mu 74 let.

Zemřel americký hudebník Eric Carmen, autor hitu All By Myself. Bylo mu 74 let

Ve věku 74 let zemřel americký zpěvák a skladatel Eric Carmen, známý hitem All By Myself. S odkazem na prohlášení jeho manželky Amy o tom v úterý informoval server BBC News. Carmen byl v 70. letech členem skupiny The Raspberries, úspěšná byla také jeho sólová kariéra. V 80. letech nazpíval milostnou píseň Hungry Eyes z kultovního filmu Hříšný tanec.

Karel Kryl

Písně Karla Kryla jsou po letech stále současnější. Naneštěstí

Třicet let po smrti písničkáře Karla Kryla a osmdesát let po jeho narození bychom se už klidně mohli ptát, jestli jeho texty, básně, myšlenky nezastaraly. Odpověď je však velmi prostá: Ani náhodou! Stačí si připomenout toto čtyřverší: „Udržet moc je relativně levné: když s hubou plnou vlastí nebo otčin zastrašíš slabé, zlikviduješ pevné – je z lidí lid – a z občanů je ovčín.“

Fenomén stavebnice Lego přilákal na výstavu v Jihlavě zástupy lidí.

Koncert Slipknotů, výjevy z Hvězdných válek. To nabízí Festival kostek v Jihlavě

/FOTO, VIDEO/ Jsou to pouhé plastové kostičky, které měří pár centimetrů. Přesto fenoménu dánské stavebnice Lego propadají davy lidí. Vidět to bylo také na výstavě v Jihlavě. Už od rána se tam tvořily fronty nejen dětí, nýbrž i dospělých. Ti viděli scenérie jak z Hvězdných válek či Pána prstenů, tak kupříkladu i vesmírné stanice. Na roztodivné stavby se podívejte do galerie.

Zimní stadion v Olomouci, únor 2024

Olomoucký zimák je ostudou ostud, potrápil i Gotta. Verzí nové haly bylo víc

Největší ostudy Olomouce vybírali čtenáři Olomouckého deníku prostřednictvím hlasování na našem webu. Anketu mezi tuctem nominovaných zcela suverénně ovládl stařičký zimní stadion přezdívaný "plecharéna", domovský stánek extraligové Mory. Problémovým a zanedbaným místům ve městě se budeme nyní věnovat, rádi je rozšíříme i o vaše nové tipy. Pokud máte námět na další ostudná či zanedbaná místa v Olomouci, zašlete svůj tip na e-mail: michal.kovar@denik.cz

Litomyšl slaví 200 let od narození Bedřicha Smetany v zámeckém pivovaru.

Dvě stovky piv zdarma, tak se slaví 200 let Bedřicha Smetany v Litomyšli

Stovky lidí si v Litomyšli připomněly výročí 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Všechny litomyšlské pěvecké sbory vzdaly Smetanovi hold u jeho sochy, která byla odhalena přesně před 100 lety. Pak už se oslavy přesunuly na zámecké nádvoří na akci Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek.

Držitelkou Zlatého střevíčku je také herečka Zlata Adamovská. Převzala jej na Zlín Film Festivalu v roce 2023.

Zlatý střevíček na festivalu ve Zlíně letos obdrží Hynek Bočan a Bolek Polívka

Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež udělí letos organizátoři Zlín Film Festivalu hned dvěma známým filmovým osobnostem. Na zahajovacím ceremoniálu ji převezme režisér a scénárista Hynek Bočan. Závěrečný večer bude zase patřit českému herci a komikovi Bolku Polívkovi. Letošní 64. ročník filmového festivalu ve Zlíně se uskuteční od čtvrtka 30. května do středy 5. června.

Michal Tučný

Amfora po padesáti letech skončí. Budete překvapeni, kdo ze zpěváků za ni kopal

Amfora, čili AMatérské FOtbalové RArity, baví doma i daleko za hranicemi kuriózní sbírkou umělců, které spojuje láska ke „kulatému" nesmyslu. Herce, zpěváky, sportovce i další známé osobnosti dával její prezident Petr Salava dohromady 50 let. 28. září odehraje Amfora ve Vrbičanech na Kladensku svůj poslední zápas. Divili byste se, kolik hvězd si v minulosti s míčem na zeleném pažitu potykalo, je mezi nimi například i Karel Gott! 

Z vystoupení Kristiána Šebka v kolínském Městském společenském domě.

Zpěvák Kristián Šebek se v Kolíně vyznával ze své lásky k božskému Karlu Gottovi

/VIDEO, FOTO/ Dlouho dopředu vyprodaný sál, tedy více jak šest stovek nadšených diváků, se výborně bavilo v páteční večer ve velkém sále kolínského městského společenského domu na koncertě nazvaném Můj vzor, Božská Karel teprve čtyřiadvacetiletého zpěváka Kristiána Šebka. A z jeho názvu bylo jasné, že je cele věnovaný Karlu Gottovi. 

Poslední štědrodenní koncert Pavla Nováka na přerovském náměstí v roce 2008

Pavel Novák bude mít svou lavičku. Známý zpěvák by letos oslavil osmdesátiny

Byl hudební ikonou šedesátých let, autorem nezapomenutelných písní jako Nádherná láska nebo Pihovatá, idolem mnoha žen. Pro Přerovany byl ale především velkým patriotem. Město na svého slavného rodáka Pavla Nováka nezapomíná - a jeho nedožité osmdesáté narozeniny připomene výstavou na náměstí T. G. Masaryka i ručně vyřezávanou lavičkou s umělcovou podobiznu, která bude mít své místo u Laguny.

Míra Kuželka ve Studiu3.

Dost lidí o nás ještě neví, ale vstupenky online frčí, říká šéf Studia3 v Mostě

/ROZHOVOR/ Dřív tam bylo kino, pak diskotéka a po ní sklad s různým harampádím. Teď v přízemí budovy městské knihovny už třetím rokem funguje Studio3, které oživuje kulturní dění v Mostě koncerty, divadlem, besedami, kvízy, výstavami i jinými akcemi. Kaskádový multifunkční sál vybudoval se svým týmem Míra Kuželka, který loni získal titul Srdcař Mostu. „Studio3 není o byznysu,“ říká v rozhovoru, v němž přibližuje provoz ojedinělého zařízení i svůj pohled do budoucna.

Tlumočí se v nejrůznějším prostředí. Z domova online. Od covidové pandemie je to velmi rozšířený formát.

Se svou bravurní němčinou je žádaným tlumočníkem. Dostal se k tomu díky štěstí

Při své profesi se Jaroslav Fait z Plzně dostal už na řadu zajímavých míst. Vedle různých konferencí a seminářů tlumočil i v továrnách, na stavbách, při exkurzích do terénu, v divadle, u soudu nebo na lodi. Díky této pestrosti ho jeho profese stále baví. Dostal se k ní přitom už téměř před třiceti lety, stále se ale vzdělává a sbírá další zkušenosti.

František Janeček (vlevo) objevil například Sagvana Tofiho

František Janeček měl oko na talenty. Michalu Davidovi svým nápadem změnil život

František Janeček platí za zdatného producenta a hledače talentů, který v 80. letech objevil například Michala Davida, Ivetu Bartošovou nebo Sagvana Tofiho. Po úspěšném období se skupinou Kroky Františka Janečka dlouhá léta spolupracoval s Karlem Gottem a přivedl do Česka známé světové muzikály. Ačkoli byl především klávesákem, kapelníkem a autorem hudby, několikrát se představil i jako zpěvák, a proto mu patří další díl seriálu Zpívali v osmdesátkách.

Felix a Felix Slováčkovi

Felix Slováček mladší: Od táty jsem odkoukal jak hrát, i jak žít

Vydá-li se syn v otcových šlépějích, bývá to radostná událost. Ne vždy ale touží mladší generace následovat rodiče. V umělecké rodině Slováčkových tomu tak ale je. Na pódiu se její členové sešli už po několikáté, jejich lednový koncert s hity Karla Gotta byl opravdu dojemný. Jak se navzájem dokážou kritizovat a jak vychovávají novou generaci muzikantů? To prozradili časopisu Story. 

Pavel Šporcl jezdí moc rád na Vysočinu

Pavel Šporcl: Chodník slávy vedle Karla Gotta mě láká, pak zamířím do Hollywoodu

Vysočina je oblíbena mnohými, celebrity nevyjímaje. Vždyť s ní jsou spojena i jména velkých osobností naší minulosti. Možná i proto před více než třiceti lety založili ve Velké Bíteši chodník slávy s hvězdami. Jak časopisu Story sdělil houslista Pavel Šporcl, ke slavným jménům na bítešském náměstí by se klidně připojil: „Vedle Karla Gotta na chodníku slávy ve Velké Bíteši rád začnu.“

Věděli jste, že Karel Gott byl prvním Čechem na Eurovizi? Letos má šanci Aiko

Věděli jste, že Karel Gott byl prvním Čechem na Eurovizi? Letos má šanci Aiko

Eurovision Song Contest neboli Velká cena Eurovize není v Čechách tak dlouho jako v zemích, kde má mnohaletou tradici. Přesto jde i pro nás o prestižní klání. Zúčastnil se jí dokonce už Karel Gott, ale v té době musel reprezentovat ještě jinou zemi. Tato soutěž je nejsledovanějším nesportovním pořadem v historii, každoročně se na něj dívá přes sto osmdesát milionů diváků.

Ve Strakonicích zazní 6. února hity Karla Gotta. Karel Gott a Charlie Blažek.

Charlie Blažek přiveze do Strakonic vzpomínky na Karla Gotta

Je nejen famózní kytarista, ale i skvělý parťák, nezkazí žádnou srandu a umí si udělat i legraci sám ze sebe. Charlie Blažek. Obrovský profesionál, kde se objeví jeho jméno, je i záruka kvality. Jinak by už léta nedoprovázel přední české zpěváky a nepatřil by mezi blízké přátele fenomenálního Karla Gotta. A právě jeho písně zazní 6. února ve strakonickém domě kultury. Písně Karla Gotta budou zpívat Marian Vojtko a Bohuš Matuš.

Majitel ostravského obchodu Vinyl music Martin Marušák

Prodejce gramofonových desek: ABBA se dnes špatně shání už i ve Švédsku

Jeho lásku ke gramofonovým deskám odstartovala ABBA. Svůj sen o obchodu s vinyly si Martin Marušák splnil teprve před čtyřmi lety. V prvních měsících mu prodej přerušila pandemie covidu-19, v současné době ale nabízí kolem pěti tisíc vinylů od nejrůznějších interpretů. „Nejdražší desku jsem prodal za 13 tisíc korun. Bylo to album Ozzyho Osbourna,“ říká v rozhovoru pro Deník majitel obchodu s gramofonovými deskami v centru Ostravy.

Miroslav Donutil se ukázal v Ústí nad Labem. Bylo to pompézní!

Miroslav Donutil v Ústí vzpomínal a měnil hlas. Došlo i na cenná selfíčka

Divadlo, kino, koncert, ples - kultura něco stojí. Seveřan si musí vybírat! Pro mnohé to byl svátek, do Ústí přijel Miroslav Donutil, současná filmová a divadelní hvězda. Kinosál Domu kultury byl ve středu 17. ledna plný českých patriotů. Na kus řeči přijel nezdolný vypravěč, kterého chválil i Karel Gott.

Marika Gombitová s Jankem Lehotským

Marika Gombitová v O2 areně: Do ČR se vrátila v plné síle, vzpomínala na Gotta

Na vlnách vzpomínek, návratů, občasného sentimentu, ale především krásných písní se v úterý v pražské O2 areně nesl koncert slovenské zpěvačky Mariky Gombitové. Z pětadevadesáti procent zazněly v programu skladby, které si „nekorunovaná královna slovenské populární hudby“ sama napsala. Už tento samotný fakt člověku velí, aby před ní smekl.

Koupel v městské kašně na plzeňském náměstí Republiky si za dostatečné podpory publika řádně užívala dvojice cizinců.

Kuriozity na západě Čech: Sníh v létě, lavička Pata a Mata či čáp s taškou

O kuriozní situace nebyla aní letos na západě Čech nouze. Přesvědčit se o tom můžete v našem výběru úsměvných, zvláštních či přímo bizarních situací, které se odehrály v právě končícím roce. Najdete tu leccos, od opilého kamioňáka, který nevěděl, kam zaparkoval svůj vůz, přes muže, který si pral v kašně ponožky, záměnu těl nebožtíků až po smolaře roku. A nechybí ani raritní jevy z přírody či jeden sportovní rekord.

Barman Tomáš Kubíček při své práci.

Barman Tomáš Kubíček doporučuje šumivé koktejly, obsluhoval i Gotta a Kellnera

Ke konci roku neodmyslitelně patří vánoční večírky a oslavy silvestra a jejich nedílnou součástí jsou koktejly a drinky. O tom, co nyní frčí a jaké jsou trendy, jsme si povídali během rozhovoru se známým barmanem Tomášem Kubíčkem žijícím na Sušicku. Má za sebou bohaté zkušenosti, obsluhoval i Karla Gotta či Petra Kellnera. Přidal i pár tipů, jaké drinky si udělat doma a čím se probrat z kocovinky.