Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Fotografie napříč posledními 150 lety ukazují Ústečany během Vánoc i při zimních radovánkách.

Tradiční Vánoce na severu jsou hornické, havíře vedlo domů světýlko

Tradiční Vánoce v našem kraji bývaly spojené především s Krušnými horami a horníky. K nejznámějším symbolům krušnohorských Vánoc tak patří postava anděla a horníka nesoucího světlo, zdobný louskáček, případně vánoční pyramida. Středem života každého horníka bylo právě světlo, protože bylo symbolem radosti, štěstí a života.

Sníh na Vyškovsku a Prostějovsku.

Ladovská zima? Vánoce na jihu Moravy budou na blátě, říká meteorolog

Podobně jako ve známé písni Karla Gotta budou moci Jihomoravané o bílých Vánocích znovu jenom snít. Ve čtvrtek to alespoň vyplynulo z předpovědí odborníků. „Vánoce budou v kraji většinou na blátě, protože nastane obleva. Zpočátku ale najdeme lokality, kde ještě zůstane bílo. Nejdéle se díky inverzi udrží sníh na Brněnsku, Tišnovsku, Blanensku a v oblasti Moravského krasu,“ odpověděl na dotaz Deníku Rovnost meteorolog Mojmír Martan.

Sníh na Vyškovsku a Prostějovsku.

Ladovská zima? Vánoce na jihu Moravy budou na blátě, říká meteorolog

Podobně jako ve známé písni Karla Gotta budou moci Jihomoravané o bílých Vánocích znovu jenom snít. Ve čtvrtek to alespoň vyplynulo z předpovědí odborníků. „Vánoce budou v kraji většinou na blátě, protože nastane obleva. Zpočátku ale najdeme lokality, kde ještě zůstane bílo. Nejdéle se díky inverzi udrží sníh na Brněnsku, Tišnovsku, Blanensku a v oblasti Moravského krasu,“ odpověděl na dotaz Deníku Rovnost meteorolog Mojmír Martan.

Kvůli rakovině přišla mladá maminka málem o střechu nad hlavou.

Zdeňce s nevyléčitelnou rakovinou hrozilo, že s dětmi stráví Vánoce na ulici

Zdeňka je mladá maminka dvou malých dětí, která od března bojuje se zhoubným nádorem. Kvůli rakovině přišla o veškeré peníze a ze svého bytu byla donucena odejít jen se dvěma taškami do holobytu plného štěnic, do kterého nemohla koupit ani postel pro své děti. Je vyhublá na kost a dětem nemůže k obědu koupit víc než čínskou polévku.

Z koncertu zpěváka Patrika Stoupy v komorním sále Městského společenského domu v Kolíně. Na snímku s vokalistkou Terezou Benešovou.

Obrazem: Zpěvák Patrik Stoupa naladil publikum v Kolíně na vánoční náladu

Tři zastávky má mini turné zpěváka, muzikanta, vítěze několika vyhledávacích písničkových soutěží a v neposlední řadě i pedagoga Patrika Stoupy nazvané Pod křídly Vánoc. Mezi Prahu a Sedlčany se v pátek 16. prosince večer vešel i komorní sál Městského společenského domu v Kolíně, kde interpret zazpíval za doprovodu bubeníka a kytaristy, s vokály pak vypomohla kolínská rodačka žijící v Libodřicích Tereza Benešová.

Hudební formace Karel Gott revival Morava vystoupí v Bučovicích na už desátém vánočním koncertě.

Hvězdou vánočního koncertu v Bučovicích bude Karel Gott revival Morava

Hudební formace Karel Gott revival Morava vystoupí v neděli na jubilejním desátém vánočním koncertě v Bučovicích. Na pódiu se jako hosté představí zpěvačka Lucie Třešňáková, Jan a Petr Koudelkovi a pěvecký sbor Základní školy Bučovice 710. Koncert začíná v pět hodin odpoledne v sále kina Brigáda.

2. adventní neděle v Hulíně.

Advent v Hulíně: Vystoupily děti s programem. A zazpíval i Josef Bouda

V neděli 4. prosince jsme měli možnost se opět setkat na hulínském náměstí, kde probíhal kulturní program ke druhé adventní neděli. Nejprve na pódiu vystoupily děti ze Střediska volného času Hulín, které si pro diváky připravily hned tři básničky s menším divadelním představením. Vzápětí je vystřídal DHS Hulíňáček se svým krásným tanečním vystoupením.

Vánoční koncert sboru AsiHlasy a TakyHlasy v kostele sv. Jana Nepomuckého v Šemanovicích u Kokořína

Sbormistryně Dana Houdková: Do Šemanovic jezdíme kvůli atmosféře

Krátce před začátkem vánočních svátků se jinak obvykle zavřený kostel sv. Jana Nepomuckého v Šemanovicích u Kokořína pravidelně rozezní zpěvem. Pražské sbory AsiHlasy a TakyHlasy složené z amatérských, leč nadšených zpěvaček a zpěváků si tam totiž jezdí zazpívat zejména vánoční písničky, ale i různé populární hity a polozapomenuté skladby.

To je nádhera! Uličku v Lipůvce zdobí slaměný betlém, lidé u něj věší baňky štěstí. Vyrobila ho Ivana Odehnalová.

Nádhera! Uličku v Lipůvce zdobí slaměný betlém, lidé u něj věší baňky štěstí

/FOTO, VIDEO/ Jedno auto za druhým, autobusy, kamiony. Hluk, zápach z výfuků a jak se setmí, tak nekonečný proud světel. Bydlet u silnice I/43 v Lipůvce na Blanensku není žádný med. O kus dál od hlavního tahu Brno – Svitavy se v adventním čase ale otevírá úplně jiný svět. V jedné z uliček, které místní říkají Hanákova, září už zdálky světélka vánoční výzdoby. Na plotech, stromcích i stavení. Z reproduktorů tu za cinkotu rolniček zpívá Zlatý slavík Karel Gott a kolemjdoucí mají jako mávnutím kouzelného proutku rázem lepší náladu, usmívají se.

Uličku v Lipůvce zdobí slaměný betlém, lidé u něj věší baňky štěstí. Vyrobila ho Ivana Odehnalová

Uličku v Lipůvce zdobí slaměný betlém. Lidé u něj věší baňky štěstí

Jedno auto za druhým, autobusy, kamiony. Hluk, zápach z výfuků a jak se setmí, tak nekonečný proud světel. Bydlet u silnice I/43 v Lipůvce na Blanensku není žádný med. O kus dál od hlavního tahu Brno – Svitavy se v adventním čase ale otevírá úplně jiný svět. V jedné z uliček, které místní říkají Hanákova, září už zdálky světélka vánoční výzdoby. Na plotech, stromcích i stavení. Z reproduktorů tu za cinkotu rolniček zpívá Zlatý slavík Karel Gott a kolemjdoucí mají jako mávnutím kouzelného proutku rázem lepší náladu, usmívají se.

Hobojista Vilém Veverka

Hobojista Vilém Veverka: Jestli o něčem sním, tak o bílých Vánocích

Nejen typické koledy, ale i klasickou hudbu, která má v sobě kouzlo navodit slavnostní atmosféru, vydal na svém prvním vánočním albu vynikající hobojista Vilém Veverka. V globálním měřítku má vánoční „hobojovou“ desku pouze jeho kolega Albrecht Mayer z Berlínské filharmonie. Na české scéně je tedy toto album první svého druhu.

Zima? Dáme si námořnický svařák, miloval ho i Gott. A zlaté mléko navrch

Zima? Dáme si námořnický svařák, miloval ho i Gott. A zlaté mléko navrch

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Dlouhé zimní večery nastaly a horký nápoj na zahřátí přijde vhod. Svařené víno, kdo by ho neznal? Nemusíme kupovat až tak kvalitní, já jsem vsadila na třílitrovou krabici argentinského merlotu, který překvapivě chutná dobře. Není to nic složitého: do rendlíku naliji víno, přidám hřebíček, skořici, badyán a pár kuliček pepře, ten dá nápoji grády. Svařím a s plátkem citronu podávám, ať si každý osladí, čím chce.

Adventní tržnice v Liberci.

FOTO, VIDEO: Na libereckém náměstí začaly vánoční trhy, rozjelo se i ruské kolo

Letos se liberecký adventní program vrátil po covidových letech v plné síle. Návštěvníci na náměstí před libereckou radnicí uvidí například mechanický betlém, vystoupení dětí z libereckých škol a školek, kapelu Oceán, kapelu Hodiny, vystoupení Jana Mlčocha, který interpretuje Karla Gotta, dále skupinu Waldovy Matušky, hudební soubory ze ZUŠ, Ježíškovu kancelář a mnohé další.

Alexandrovci v Českých Budějovicích

To se nepovedlo. Hokejoví fanoušci se zlobí. Budvar arénou zněla ruská Kalinka

Znáte ji? Určitě ano. Koho? Ruskou Kalinku. Kalinka, kalinka, kalinka majá. Ka - ka - lin… chytlavá melodie, kterou se DJ pokusil rozhýbat atmosféru při extraligovém hokejovém utkání České Budějovice - Liberec. Z hlediště Budvar arény okamžitě přišla spontánní, nečekaná, ale naprosto jasná reakce fanoušků. Ruskou písničku tady nechceme!

Pády a vzestupy Marka Ztraceného jsou jako podle hollywoodské šablony.

Marek Ztracený: Kdysi jsem vystoupil „pod vlivem“. Pak jsem to skoro obrečel

Kdyby měl Marek Ztracený popsat letošní rok, použil by jediné slovo. Dechberoucí. „Přihodilo se něco, co se v místních podmínkách snad ani nepředpokládá, že by se stát mohlo,“ řekl v rozhovoru pro časopis Story. Zpěvák na své chystané koncerty v Edenu prodal přes sto tisíc vstupenek a spanilou jízdu zakončil svým druhým Českým slavíkem i premiérou nové písně, jejíž klip měl necelý týden po uvedení půl milionu zhlédnutí.

Staroměstské náměstí je skoro připravené na sobotní slavnostní zahájení, na téměř hodinu byl také zkušebně rozsvícen Vánoční strom.

Podívejte se: Do Prahy dorazil advent. Na náměstích začínají vánoční trhy

Před budovou Nové radnice na Mariánském náměstí se objevily prodejní stánky s vánoční výzdobou. Lidé se u nich mohou dozvědět více o činnosti neziskových organizací a městských společností. Nechybí zde vánoční strom, pódium s kulturním programem, tradiční svařák a ani možnost přispět na dobrou věc. V sobotu začaly vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí.

Pavel Šporcl.

V Kraslicích zahraje houslový virtuóz světového renomé Pavel Šporcl

Do Kraslic míří v současnosti patrně vůbec nejpopulárnější český umělec působícího v oblasti vážné hudby, houslista Pavel Šporcl. Jeho nahrávky se těší velké přízni jak posluchačů, tak kritiky. Takřka všechna jeho alba získala titul Platinová deska. V Kraslicích vystoupí v pátek 11. listopadu od 19 hodin v Domě kultury s albem Paganiniana.

Lucie Bílá

Advent v Kroměříži? Přijede Lucie Bílá i Ewa Farna

Předvánoční týdny budou v Kroměříži naplněné hudbou. Kromě programu při rozsvícení vánočního stromu a vánočních trhů Šťastné a veselé na Velkém náměstí proběhne v Domě kultury také oblíbená série adventních koncertů.

Z tiskové konference k 80. narozeninám zpěvačky Marty Kubišové v kině Lucerna v Praze. Na snímku předání pamětního listu v podobě bankovky.

Marta Kubišová dostala k osmdesátinám pamětní bankovku se svojí podobiznou

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zpěvačka Marta Kubišová u příležitosti svých dnešních osmdesátin získala ocenění v podobě pamětního tisku bankovky se svojí podobiznou. Na rubové straně bankovky je ztvárněna atmosféra sametové revoluce, s kterou je Kubišová a její píseň Modlitba pro Martu neodmyslitelně spjatá. Sběratelský unikát připravený Státní tiskárnou cenin dnes její zástupci představili na tiskové konferenci v Praze. Vydáno podle nich bylo 1989 kusů symbolizujících rok sametové revoluce.

Marek Ztracený

Marek Ztracený: Moje chování mě mrzí. Hodně jsem pil, na něco si hrál

Do Prahy se vydal studovat konzervatoř a na svou životní pouť se vypravil vlakem. Ve velkoměstě uspěl, pak se ale Marek Ztracený tak trochu ztratil sám sobě. „Já zpětně to, že jsem hodně pil, hodnotím tak, že to má i svá pozitiva,“ zrekapituloval svá divoká léta pro časopis Story zpěvák ze Šumavy, který se nakonec Pražákem nikdy nestal. 

Jedna z nejslavnějších českých zpěvaček Marta Kubišová.

Marta Kubišová slaví 80 let. Lidé ji milovali, komunisté vyslýchali

Do dějin české hudby se zapsala nejen jako majitelka podmanivého hlasu, ale také neústupná obhájkyně lidských i zvířecích práv. Jedna z největších českých zpěvaček Marta Kubišová oslaví 1. listopadu úctyhodné jubileum. Pojďme si připomenout klíčové momenty jejího života, jenž by vydal na několik celovečerních filmů.

Sběratel Eduard Pařízek zahořel pro modely autíček už v dětství, dnes jich má tisíce z různých koutů světa a v Týništi nad Orlicí si otevřel jejich muzeum.

Tisíce autíček zaplavily muzeum v Týništi. Najdete v nich Kennedyho i agenta 007

Tak tady zajiskří oči každého malého kluka, ale i tatínků, kteří si vybaví vzpomínky na dětství a angličáky, o kterých jim často nezbývalo nic jiného než snít. V muzeu ve Smetanově ulici v Týništi nad Orlicí si budou připadat jako v ráji, tolik jich nespatřili za celý život. Muzeum modelů autíček založil před třemi lety Eduard Pařízek.

Sběratel Eduard Pařízek zahořel pro modely autíček už v dětství, dnes jich má tisíce z různých koutů světa a v Týništi nad Orlicí si otevřel jejich muzeum.

Tisíce autíček zaplavily muzeum v Týništi. Najdete v nich Kennedyho i agenta 007

Tak tady zajiskří oči každého malého kluka, ale i tatínků, kteří si vybaví vzpomínky na dětství a angličáky, o kterých jim často nezbývalo nic jiného než snít. V muzeu ve Smetanově ulici v Týništi nad Orlicí si budou připadat jako v ráji, tolik jich nespatřili za celý život. Muzeum modelů autíček založil před třemi lety Eduard Pařízek.

Studenti z České Lípy pomáhali při státní recepci na Pražském hradě z 28. na 29. října 2022

Zeman, Vémola, Slováček. Studenti z Lípy roznášeli dobroty mezi celebritami

Zkušenost i zážitek k nezaplacení získaly desítky studentů českolipské Euroškoly, oboru hotelnictví a cestovní ruch, když pomáhaly s rautem a obsluhou během oslavy státního svátku na Pražském hradě. Středoškoláci z České Lípy se prestižních akcí v prostorách prezidentského sídla účastní od roku 2016. 

Američtí fotbalisté Vysočina Gladiators letos finále Czech Bowlu prohráli. Prvním cílem nového kouče Matěje Večese je vrátit trofej zpět do Jihlavy.

Gesta Ondry Pauluse si cením. Máme evropské ambice, netají nový kouč Glads Večes

Novým trenérem amerických fotbalistů Vysočina Gladiators byl jmenován Matěj Večes. Jeden z nejzkušenějších hráčů tohoto sportu u nás má za sebou patnáct aktivních sezon jako hráč. Poslední několik let se již také začal věnovat trénování speciálních formací. S týmem má krátkodobé i dlouhodobé cíle. „Získat zpět titul a do pěti let hrát na evropské úrovni,“ prozradil svoji vizi v rozhovoru pro Deník, ve kterém také odtajnil jméno nového quarterbacka týmu.