Kreativ

ŠTÍTEK: Karel Gott

Kraslice

Letošní adventní neděle a rozsvícení stromků řídí Covid

Online. Toto slovo je letos spojováno jak s rozsvěcením vánočních stromů na náměstích tak s doprovodným programem s tím spojeným. Na velké akce a předvánoční setkání mohou lidé zapomenout. Covid a omezující nařízení vlády je prostě nedovolí. Přesto se města snažila a zveřejnila adventní program.

VIDEO: Učíme dál aneb pedagogové přezpívali slavný hit Karla Gotta

Koronavirová doba není lehká pro nikoho. Své o tom vědí třeba učitelé. Pedagogové ze základní školy v České Třebové vyrukovali na složité časy písní. Nazpívali totiž vlastní verzi hitu Karla Gotta Být stále mlád. Píseň, jež vznikla v nelehké koronavirové době, má neskutečný ohlas. Přehrávají ji i přední česká rádia.

VIDEO: Učíme dál aneb pedagogové přezpívali slavný hit Karla Gotta

Koronavirová doba není lehká pro nikoho. Své o tom vědí třeba učitelé. Pedagogové ze základní školy v České Třebové vyrukovali na složité časy písní. Nazpívali totiž vlastní verzi hitu Karla Gotta Být stále mlád. Píseň, jež vznikla v nelehké koronavirové době, má neskutečný ohlas. Přehrávají ji i přední česká rádia.

Zpěvák havířovské skupiny Nebe Petr Harazin.

Byl jsem hrozný asociál, vzpomíná autor hitu Stella Petr Harazin z kapely Nebe

Dětství na Šumbarku, historie Havířova, vlaky, fotbal, spolupráce s Richardem Krajčem či Přemkem Forejtem a hit Stella, podpora oblíbených podniků v době krize, a samozřejmě Nebe, havířovská kapela. Nejen o těchto tématech vypráví v exkluzivním rozhovoru pro Deník Petr Harazin, frontman populární havířovské kapely, hudebník i skladatel, který se podílel také na poslední písní pro Karla Gotta.

Matěj Burda na koncertě.

Opavský rodák a hudebník Matěj Burda: Svou první písničku jsem napsal pro Gotta

V Opavě založil kapelu, hrál a skládal písničky pro zpěvačku Nelly, hraje v kapele s Adamem Mišíkem a teď se chystá vydat svou první sólovou desku. Řeč je o Opavákovi Matěji Burdovi, který mimo hudební kariéru vystudoval práva na Karlově univerzitě. Hudbě se věnuje od útlého věku, na kytaru se naučil hrát sám doma a zpěv vypiloval koncertováním.

Pietní místo na pražském vojenském letišti Kbely, kam vojenský speciál přivezl 13. listopadu 2020 tělo rotmistryně Michaely Tiché, která předchozího dne zemřela na Sinaji po pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil

Zesnulá vojačka Tichá dostane in memoriam medaili Za hrdinství, uvedl Hrad

Prezident Miloš Zeman udělí příští rok ve státní svátek 28. října in memoriam medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché, jež zemřela ve čtvrtek na Sinaji po pádu vrtulníku mnohonárodnostních sil. Na twitteru to dnes uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Tichá je první vojákyní české armády, která při plnění zahraničních úkolů zemřela.

Upoutávka na magazín Víkend

Koronavirus mi překazil svatbu, říká zpěvačka Dasha

Dasha byla dvacet let známá především jako vokalistka Karla Gotta a dopředu se moc nedrala. Jak sama říká, je to i tím, že je introvertní rak. Poslední dobou se ovšem osmělila a teď vydala už své druhé sólové album. O kontakt s publikem i o důležitý životní krok ji bohužel připravila druhá vlna pandemie covid-19, takže letošek je pro ni ve výsledku takový divný.

Pedagogové ze ZŠ Parník v České Třebové natočili skladbu Učíme dál o nelehké distanční výuce za koronaviru

KOMENTÁŘ: Učím, učíš, učíme

Sto tisíc zhlédnutí, stovky komentářů. Učitelé z českotřebovské Základní školy Parník prorazili na české YouTube se svou skladbou Učíme dál o radostech a strastech distanční výuky bez hudebních agentů a masivní reklamy.

Bývalý masér, dnes vedoucí týmu BK Opava Petr Kivorchian.

Petr Kivorchian, který se dostal od šipek k opavskému basketbalu

Žije vnoučaty, rád vaří, cestuje a zbožňuje basketbal, řeč je o Petru Kivorchianovi. Jedná se o člověka, který je úzce spjat s novou érou opavského basketbalu. Dělal dlouholetého správce haly, maséra i vedoucího mužstva. Je mu sedmašedesát a stále je členem realizačního týmu, aktuálně druhého celku KNBL.

„Texty píšu už na hudbu, takže si nejdřív udělám její rozklad," říká Michael Prostějovský.

Vytrénoval mě Karel Gott, říká slavný textař Michael Prostějovský

Napsal slova k nestárnoucím písničkám jako Šípková Růženka, Agáta, Do re mi la a mnoha dalším. Je podepsán pod českou verzí muzikálů Jesus Christ Superstar, Evita, Kočky nebo Ples upírů. K tomu všemu už 30 let vysílá rozhlasový Muzikál Expres a jeho agentura získala pro české scény mimo jiné i nedávné muzikálové novinky Rebecca nebo Elisabeth. S Michaelem Prostějovským je rozhodně o čem si povídat.

Skupina Kryštof. Na snímku je zpěvák Richard Krajčo.

Vánoční. Skupina Kryštof představila novou píseň s Karlem Gottem

Richard Krajčo a skupina Kryštof dnes představili společnou píseň a videoklip s názvem Vánoční, kterou před dvěma lety nahráli s Karlem Gottem. Režie klipu se ujala Karin Krajčo Babinská, která do něho obsadila kromě manžela Richarda a tří jejich dětí také Ivu Janžurovou, Aloise Švehlíka, Danu Batulkovou, Pavla Rímského a Lucii Štěpánkovou. Píseň Vánoční vznikla těsně před duetem Srdce nehasnou, který pro Gotta a jeho dceru Charlottu napsal taktéž Krajčo. Za vydavatelství Universal Music o tom informovala Tereza Burdová.

Zpívající fontána v Mariánských Lázních zahrála v sobotu večer také song Karla Gotta Být stále mlád.

Fontána zazpívá naposledy

K tradičnímu zimnímu spánku se v sobotu 31. října odebere Zpívající fontána v Mariánských Lázních.

Prezidentovy medaile v době covidu

Povyk okolo státních vyznamenání bude o něco menší než obvykle. Ve vzduchu poletují totiž jiné věci. Povyk však přes to bude. Hlavně okolo jednoho z vysoko oceněných, ohledně Romana Prymuly.

Pietní akt při příležitosti 101. výročí vzniku Československa se konal 28. října 2019 v Praze na Vítkově.

Výročí vzniku státu bez oslav. Většina tradičních akcí se letos konat nebude

Česká republika si dnes i přes složitou epidemickou situaci připomene výročí vzniku samostatného státu. Většina tradičních akcí ale byla zrušena a připomínky budou často spíše symbolické. Prezident Miloš Zeman večer zveřejní seznam osobností, kterým se letos rozhodl udělit státní vyznamenání. Následně vystoupí s televizním projevem. Samotný ceremoniál udílení vyznamenání byl ale přesunut na příští rok.

Topolová alej Příhrazy-Žďár.

O titul Alej roku se ucházejí dvě stromořadí z Mladoboleslavska

Už jen do úterý 27. října do 12 hodin můžete nominovat svá oblíbená stromořadí do ankety Alej roku. Z boleslavského regionu je zatím nominovaná Topolová alej Příhrazy-Žďár a Lipová Gottova alej v Plužné. Pro svého favorita pak můžete hlasovat od 3. listopadu do 7. ledna.     

Jiří Fořt ze Švihova a jeho tvorba.

Portréty osobností premiérově vystavuje Jiří Fořt ze Stacionáře Kvítek

Výstavu „PORTRÉTY“ můžete od středy vidět v Hifiklubu v Klatovech. Autorem kreseb je Jiří Fořt, který je nejen hrdým občanem Švihova, ale také klientem Stacionáře Kvítek v Klatovech. Právě blízkost, a do jisté míry i náhoda, dala možnost vzniknout komunitní spolupráci v podobě ojedinělé výstavy.

Karel Fiala ve své nejslavnější roli ve filmu Limonádový Joe.

Karel Fiala byl rovný chlap. A prostě "limonádník", vzpomíná Ladislav Županič

Jako na hodného a rovného chlapa vzpomíná na herce Karla Fialu jeho někdejší herecký kolega a bývalý ředitel Hudebního divadla Karlín Ladislav Županič. Že Fialovy další divadelní a filmové role zastínil jeho úspěch v legendárním filmu Limonádový Joe, se podle Županiče hercům stává poměrně často. Režisér Roman Vávra na Fialovi ocenil skromnost i smysl pro humor. Karel Fiala zemřel v sobotu ve věku 95 let.

Karel Gott

Jak znáte život a kariéru Karla Gotta? Vyzkoušejte si kvíz Deníku

Zná český národ svého slavíka? Rok po smrti Karla Gotta jeho písně stále žijí a desky, které natočil, se prodávají lépe než kdy jindy. Šedesátiletá kariéra tohoto zpěváka nemá na tuzemské scéně obdoby, ať už jde o počet nahrávek, nebo ocenění. Získal si miliony fanoušků doma i v zahraničí a na špici se držel do poslední chvíle. 

Koncert Karla Gotat a Evy Urbanové v roce 2010 v Děčíně.

Z archivu Deníku: Gott a Urbanová poslali na Děčínsko pomoc a potěšili koncertem

/Z ARCHIVU DENÍKU/ Ani rok od úmrtí národem milovaného slavíka a nejpopulárnějšího českého zpěváka Karla Gotta, které jsme si připomněli 1. října, o něj zájem mezi jeho příznivci neustává a jeho desky stále patří k nejprodávanějším. Pojďte si společně s námi prostřednictvím archivních fotografií Děčínského deníku připomenout, jaký byl před deseti lety lety koncert Karla Gotta a Evy Urbanové v Děčíně.

Pavel Šporcl

Pavel Šporcl vzpomíná na Mistra

ouslista Pavel Šporcl, rodák z Českých Budějovic, se s Karlem Gottem vždy rád viděl. „Potkávali jsme se na různých akcích,“ vypráví. Karel Gott virtuosovi křtil dokonce dvě desky, Zlatou kolekci a Vivaldi: Čtvero ročních dob.

Karel Gott se svou věrnou fanynkou Lenkou.

Vzpomínka na Karla Gotta

Plzeňský rodák Karel Gott (+ 1. 10. 2019) po celá léta naplňoval v Plzni koncertní sály, ale byl také přítomen mnoha společenských událostí i sportovních akcí.