Křižany /NAŠI ŽIVNOSTNÍCI/ – Za úspěchem stojí většinou odhodlání, chuť něco dokázat, často i velká dávka štěstí. A někdy, jako v tomto případě, i trochu smůly. Právě ta odstartovala fenomén regionální moštárny a pálenice z poetickým názvem Stará Dáma.
Předlice - Ve skleníku přírodovědecké fakulty ústecké univerzity začala výstava masožravých rostlin. Podle jejich pěstitele Jaroslava Neubauera bude zastoupeno zhruba 120 rodů těchto zvláštních rostlin.
Šumpersko/Jesenicko /FOTOGALERIE/ – Jeseníky připravují na léto parádní zážitky, které budou chutnat. Gastronomický festival Chuť Jeseníků nabídne ve čtyřiadvaceti restauracích tradiční jídla Jeseníků. Na vidličku napíchnete Pradědovu husu s jablky, Rýmařovskou roštěnou nebo hovězí maso s rejvízským křenem.
Šumperk /FOTOGALERIE/ – Velmi živo bylo v pátek 3. června na farmářských trzích, které se konaly na šumperské Hlavní třídě. Prodejci nabízeli především pekařské a uzenářské výrobky, ze zemědělských produktů byl velký zájem o český česnek, jablka či brambory.
Rakovník - Tak španělské okurky za to nemohou. Španělští zelináři nyní žádají odškodné za křivé nařčení a ušlý zisk. Skoro celá úroda jim totiž zůstala doma.
Rakovník – Již po deváté hostí od neděle 29. května zahrada Domu dětí a mládeže keramiku vypálenou v dílně Ivany Fialové a vytvořenou pod jejím vedením.
K asijskému národu Hunza, jehož členové se dožívají v pohodě a zdraví více než 100 let, se při svém zkoumání vitaminu B17 vydal americký dokumentarista Edward Griffin. Hunzové neumírají na rakovinu, jejich ženy mají i v šedesáti nádherně vyhlazenou a pevnou pleť a běžně vypadají mladší o 25 let! Hlavní částí jejich jídelníčku jsou přitom meruňky, zejména pak meruňková jádra, která obsahují právě vitamin B17.
Kladensko - Pomrzlé plody, zmařená úroda, nejméně osmdesáti až devadesátiprocentní ztráty, které způsobil v květnu nebývale silný mráz. Více než dvacet let podobnou situaci ovocnáři a vinaři v okolí Slaného na Kladensku nezaznamenali.
Hodonínsko – Stejně jako vinohradníky postihly květnové mrazíky v okrese Hodonín také sadaře a ty, kdo si pospíšili se sadbou rajčat. Obiloviny mrazu odolaly.
České Budějovice /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/ - Dům umění představuje dílo fotografa Williamse. Nabízí třináct nových snímků: Na jedné straně detailní záběry technických přístrojů a obchodů, proti nim pak jednoduché přírodní motivy nebo snímek hrajících si dětí. Takové výjevy tedy nabízí výstava fotografa Christophera Williamse, která je k vidění v českobudějovickém Domě umění.
Slánsko – Pomrzlé plody, zmařená úroda, nejméně osmdesáti až devadesátiprocentní ztráty, které způsobil v květnu nebývale silný mráz. Více než dvacet let podobnou situaci ovocnáři a vinaři na Slánsku nezaznamenali.
Prostějov – Já bych si vzala přísadu cukety. Já dvě. Mě dejte přísadu rajčat a pár sladkých jablek. A vajíčka máte? Zákazníci se včera ke stánku se zahradnickými produkty, který je na prostějovské tržnici otevřený od pondělí do soboty, jen hrnuli.
Pelhřimov – Miloš Doležal platí v hudebním světě za pojem. Tohle jméno ale už nepatří bezvýhradně slovutnému rockerovi, který s kytarou procestoval kus světa, aby se posléze usadil v Žirovnici.
Úvalno /FOTOGALERIE/ - Dlouhá fronta, jaké pamatujeme z dob nedostatkového zboží a socialistického plánovaného hospodářství, provázela prodej jablek a moštů v Úvalně.
Domažlice –Ochutnávkou špaldové kávy, čaje bancha a zdravých pochutin začal čtvrteční seminář Jídlo pro zdraví, který se konal v kuchyňce Základní školy Komenského 17 v Domažlicích.
Moravská Třebová – Maturitní zkoušky jsou ve svitavském okrese v plném proudu. Zatímco někteří studenti se ještě učí, jiní oslavují a plánují prázdniny.
Kroměřížsko – „Úroda v mém případě bude špatná,“ stýská si hulínský zahrádkář Jaroslav Navrátil. Na jeho ovoci i zelenině se totiž podepsaly přízemní mrazíky, které Česko potrápily počátkem měsíce.
„Úroda v mém případě bude špatná,“ stýská si hulínský zahrádkář Jaroslav Navrátil. Na jeho ovoci i zelenině se totiž podepsaly přízemní mrazíky, které Česko potrápily počátkem měsíce.
Ochutnávkou špaldové kávy, čaje bancha a zdravých pochutin začal čtvrteční seminář Jídlo pro zdraví, který se konal v kuchyňce Základní školy Komenského 17 v Domažlicích. Do tajů zdravého vaření třicítku návštěvníků zasvětila Drahoslava Jandíková. Zdravé dobroty uvařila Andrea Jandíková – obě z Biotety v Horšovském Týně.
Lučice – Jablka, hrušky, rybíz, švestky a nově i například meruňky a broskve patří do sortimentu ovoce, které nabízí a pěstuje sadař Eduard Kozák z Lučic. Kromě prodeje ovoce připravuje od září ještě jednu naprostou novinku.
Dolany – Rozmary počasí, zejména mráz na počátku měsíce, poškodily ovocné sady v celé republice.Ztráty na úrodě vlivem mrazu budou historicky nejvyšší za několik posledních desítek let. Ovocnáři zatím vyčkávají…
Liberecko – Jednu noc mrazů na začátku května už odkvétající ovocné stromy přežijí. Ale celá série ledových nocí v době, kdy začínají růst plody, bývá pro budoucí ovoce likvidační. Přesně k tomu došlo tento týden na Liberecku. Jak říkají pěstitelé ovoce, Ledoví muži přišli dřív, a to v tu nejnevhodnější dobu.
Prostějovsko – Agrární komora vyhlásila druhý ročník soutěže o titul Regionální potravina Olomouckého kraje. Do klání se chystají zapojit i potravináři z prostějovského regionu.
Babice /FOTOGALERIE/ – Nejstarší bosorkou na babické sletu čarodejnic byla Jana Hudcová, která tam přiletěla až z Petrových kamenů v pohoří Hrubý Jeseník. Přístaviště U Rybičky se totiž v sobotu odpoledne proměnilo v ráj čarodějnic.
Bratislava /PŘÍBĚH ŠAMPIONÁTU/ – Nevyprané dresy, únava nebo tupé brusle. Všechny podobné problémy by nejspíš hokejisté řešili nebýt kustodů. Ti se sice neprohánějí po ledě, přesto patří k nepostradatelným součástkám hokejového týmu
Kopidlno – Tříčlenný soutěžní tým zahradnické školy z Kopidlna ve složení Petra Zelenková, Lucie Zumrová a Michaela Koutová přivezl z mezinárodní zahradnické výstavy Flora Olomouc zlato.
Buchlovice – V Buchlovicích na Uherskohradišťsku vzniklo občanské sdružení na podporu tradičního českého česneku Českomoravský česnek. Jeho hlavním cílem je podpořit pěstování a zvýšit spotřebu této tradiční zeleniny v České republice i v zahraničí.