Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Zoubkova Eva touží po objetí

Hradec Králové /HRADECKÉ SOCHY - 17. DÍL/ – Společně s Deníkem se čtenáři mohou dozvědět mnoho zajímavého o sochách, které zdobí město. Informace zpracovala Martina Vítková z Galerie moderního umění v Hradci Králové.

FOTO: Hokusy pokusy, třeba i citronový Temelín

Prostějov /FOTOGALERIE/ – Víte, jak se vyrábí elektřina z citrónu? Stačí do něj zasunout dva pásky kovu, zinkový a měděný, a k nim připojit drátky a na jejich konce žárovku. Světe, div se, svítí. Odkud se bere proud? Vzniká chemickou reakcí mezi kyselinou citronovou a zinkem.

Smíchaly se hrušky s jablky, stěžují si studenti i kantoři na státní maturity

Východní Čechy – Srovnávání nesrovnatelného, hlavně pro gymnazisty nízká náročnost státní části zkoušek a časové či organizační komplikace. Takové jsou první reakce popondělním (21. června)vyhlášení výsledků letošních maturit. Studenti posledních ročníků středních škol přebírali maturitní vysvědčení a nově i protokol s výsledky státní maturity v procentech.

Gymnázia v premiéře bez potíží

Orlickoústecko – Premiéra státních maturit v pondělí skončila, studenti v celé zemi převzali maturitní vysvědčení. Přídavek bude na podzim určen jen pro ty, co neuspěli.

I ve školní jídelně se dají vařit speciality

Šumperk /FOTOGALERIE/ – Jídelníček plný specialit připravily na tento týden pro své strávníky kuchařky jídelny 5. základní školy ve Vrchlického ulici v Šumperku. Žáci školy i ostatní strávníci budou moci ochutnat svíčkovou nadivoko od Jelení studánky, pradědovu pečenou kachnu s jablky nebo hovězí maso s rejvízským křenem.

Jablka podražila, výrazně zlevnily papriky

Praha - Za jablka si lidé připlatí. Průměrná cena v uplynulém měsíci stoupla o více než dvě koruny za kilogram. Naproti tomu například papriky jsou o 40 procent levnější.

Důchodce vede boj s úředníky na radnici

Jablonec n. N. – Spor o průjezdnost obecní komunikace se táhne řadu let, má ale rysy sousedského sporu. Jablonecká radnice tvrdí, že případ je vyřešen, František Truxa však bojuje dál.

Lidé mohou vyzkoušet jak chutnají Jeseníky

Jeseníky – Jeseníky připravují na léto parádní zážitky, které budou chutnat. Gastronomický festival Chuť Jeseníků nabídne ve čtyřiadvaceti restauracích po našich horách tradiční jídla Jeseníků

Lidé mohou vyzkoušet jak chutnají Jeseníky

Jeseníky – Jeseníky připravují na léto parádní zážitky, které budou chutnat. Gastronomický festival Chuť Jeseníků nabídne ve čtyřiadvaceti restauracích po našich horách tradiční jídla Jeseníků.

Jiří Kubec oslavil šedesátiny

Česká Skalice – Minulou sobotu oslavil šachista Jiří Kubec, člen oddílu Jiskra Česká Skalice, životní jubileum – šedesát let.

K Ivovým koníčkům patří ochotnické divadlo

Frýdek-Místek -Že jablka nepadají daleko od stromu, toho je zářným příkladem devatenáctiletý Ivo Jedlička. Tento mladík vyrůstal v rodině ochotnických herců, jejíž příslušníci jsou divadlu velice nakloněni.

Staré Dámě bude teprve deset let

Křižany /NAŠI ŽIVNOSTNÍCI/ – Za úspěchem stojí většinou odhodlání, chuť něco dokázat, často i velká dávka štěstí. A někdy, jako v tomto případě, i trochu smůly. Právě ta odstartovala fenomén regionální moštárny a pálenice z poetickým názvem Stará Dáma.

Farmářské trhy pokračují i v sobotu

Šumperk /FOTOGALERIE/ – Velmi živo bylo v pátek 3. června na farmářských trzích, které se konaly na šumperské Hlavní třídě. Prodejci nabízeli především pekařské a uzenářské výrobky, ze zemědělských produktů byl velký zájem o český česnek, jablka či brambory.

Není lepší jíst domácí?

Rakovník - Tak španělské okurky za to nemohou. Španělští zelináři nyní žádají odškodné za křivé nařčení a ušlý zisk. Skoro celá úroda jim totiž zůstala doma.

Tajemství účinku vitaminu B17

K asijskému národu Hunza, jehož členové se dožívají v pohodě a zdraví více než 100 let, se při svém zkoumání vitaminu B17 vydal americký dokumentarista Edward Griffin. Hunzové neumírají na rakovinu, jejich ženy mají i v šedesáti nádherně vyhlazenou a pevnou pleť a běžně vypadají mladší o 25 let! Hlavní částí jejich jídelníčku jsou přitom meruňky, zejména pak meruňková jádra, která obsahují právě vitamin B17.

Ovocnáři a vinaři sčítají škody

Kladensko - Pomrzlé plody, zmařená úroda, nejméně osmdesáti až devadesátiprocentní ztráty, které způsobil v květnu nebývale silný mráz. Více než dvacet let podobnou situaci ovocnáři a vinaři v okolí Slaného na Kladensku nezaznamenali.

Mrazíky řádily v sadech jabloní

Hodonínsko – Stejně jako vinohradníky postihly květnové mrazíky v okrese Hodonín také sadaře a ty, kdo si pospíšili se sadbou rajčat. Obiloviny mrazu odolaly.

Výstava fotografa Williamse: Na modelce ho zaujaly ušpiněné nohy

České Budějovice /EXKLUZIVNÍ FOTOGALERIE/ - Dům umění představuje dílo fotografa Williamse. Nabízí třináct nových snímků: Na jedné straně detailní záběry technických přístrojů a obchodů, proti nim pak jednoduché přírodní motivy nebo snímek hrajících si dětí. Takové výjevy tedy nabízí výstava fotografa Christophera Williamse, která je k vidění v českobudějovickém Domě umění.

Ovocnáři a vinaři sčítají škody

Slánsko – Pomrzlé plody, zmařená úroda, nejméně osmdesáti až devadesátiprocentní ztráty, které způsobil v květnu nebývale silný mráz. Více než dvacet let podobnou situaci ovocnáři a vinaři na Slánsku nezaznamenali.

Na tržnici je rušno, nejrychleji mizí přísady

Prostějov – Já bych si vzala přísadu cukety. Já dvě. Mě dejte přísadu rajčat a pár sladkých jablek. A vajíčka máte? Zákazníci se včera ke stánku se zahradnickými produkty, který je na prostějovské tržnici otevřený od pondělí do soboty, jen hrnuli.

Z přízemních mrazíků se úroda prý vykřeše

Kroměřížsko – „Úroda v mém případě bude špatná,“ stýská si hulínský zahrádkář Jaroslav Navrátil. Na jeho ovoci i zelenině se totiž podepsaly přízemní mrazíky, které Česko potrápily počátkem měsíce.

Z přízemních mrazíků se úroda prý vykřeše

„Úroda v mém případě bude špatná,“ stýská si hulínský zahrádkář Jaroslav Navrátil. Na jeho ovoci i zelenině se totiž podepsaly přízemní mrazíky, které Česko potrápily počátkem měsíce.

Zdravá výživa může dobře vypadat a skvěle chutnat

Ochutnávkou špaldové kávy, čaje bancha a zdravých pochutin začal čtvrteční seminář Jídlo pro zdraví, který se konal v kuchyňce Základní školy Komenského 17 v Domažlicích. Do tajů zdravého vaření třicítku návštěvníků zasvětila Drahoslava Jandíková. Zdravé dobroty uvařila Andrea Jandíková – obě z Biotety v Horšovském Týně.

Sadaři na Hranicku nejásají: vloni déšť, letos mrazíky

Lučice – Jablka, hrušky, rybíz, švestky a nově i například meruňky a broskve patří do sortimentu ovoce, které nabízí a pěstuje sadař Eduard Kozák z Lučic. Kromě prodeje ovoce připravuje od září ještě jednu naprostou novinku.

Ovocnáři bědují, mráz jim ničil úrodu

Dolany – Rozmary počasí, zejména mráz na počátku měsíce, poškodily ovocné sady v celé republice.Ztráty na úrodě vlivem mrazu budou historicky nejvyšší za několik posledních desítek let. Ovocnáři zatím vyčkávají…