Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Pálenice: Slivovice letos pálíme víc

Blanensko - Letošní slivovice na Blanensku bude hlavně z višní a třešní. Pálenice netrpělivě čekají i na úrodu švestek, vzácný bude calvados. Jablka zničily květnové mrazy.

Ovoce na Prostějovsku? Úroda vypadá solidně

Prostějovsko – Ovocnáři v celé republice očekávají kvůli květnovým mrazům nejhorší úrodu za posledních sedmadvacet let. Kromě Prostějovska. Zdejší pěstitelé jablek se těší na nadprůměrnou sklizeň, ostatní ovoce až na výjimky také utěšeně dozrává.

Budeme vyrábět nonstop, hlásí palírny

Brno /FOTOGALERIE/ - Stromy obsypané ovocem nedělají radost jen příznivcům zdravé výživy. Po loňském roce, kdy byla úroda špatná, si letos doslova mnou ruce i majitelé palíren.

Budeme vyrábět nonstop, hlásí palírny

Brno /FOTOGALERIE/ - Stromy obsypané ovocem nedělají radost jen příznivcům zdravé výživy. Po loňském roce, kdy byla úroda špatná, si letos doslova mnou ruce i majitelé palíren.

Porcelaine People: Kapela, která chce koncertovat na Měsíci

Havířov – Festivalová sezona je v plném proudu a pravidelní návštěvníci koncertů pod širým nebem už určitě zaslechli jméno Porcelaine People. Tahle pětičlenná havířovská partička je sice na rockovém hudebním nebi nováčkem, ale má našlápnuto pěkně vysoko.

Pálenice nyní provoněly hlavně třešně

Břeclavsko - Tři týdny. Až na takovou dobu dopředu mají pěstitelské pálenice na Břeclavsku plno. Opravdový nápor však očekávají zhruba za čtrnáct dní. To by totiž měly dokvášet meruňky, tedy ovoce, z kterého se na jižní Moravě pálí nejčastěji.

Úroda ovoce je katastrofální, situaci komplikuje počasí

Praha /GRAFIKA/ – Mnohé sadaře čeká boj o přežití. Někteří z nich dokonce letos nebudou moci ani počítat s nějakými příjmy. Mohou za to květnové mrazy, které z větší části zlikvidovaly letošní úrodu, a ovocnáři uvádějí, že se jedná o nejhorší sklizeň od roku 1984.

Lidé kupují placaté broskve i melouny bez pecek

Hradec Králové /ANKETA/ - S létem přišla i sezona ovoce a zeleniny. V menších prodejnách se stejně jako v obchodních řetězcích čas od času objeví nové druhy ovoce. Novinkou letošního léta mohou být například „placaté broskve“ donut peaches, které jsou některými řetězci dováženy z Itálie.

Mokro oddaluje konec žní

Zlínsko – Zlatavé lány obilí, mezi nimiž se prohání kombajny a nákladní auta. Každoročně běžný letní obrázek koncem července. Letos je však prozatím vše jinak. Zemědělská technika do polí už drahnou dobu nemůže.

Na slony sinhálsky, aby nerozuměli Čechům

Zlín /FOTO + VIDEO/ – Je půl osmé ráno a pro většinu lidí začíná den jako každý jiný. Pro mě však obyčejný nebude. Jeho podstatnou část totiž strávím s ošetřovatelem zvířat ve zlínské zoologické zahradě.

Palírny ožijí počátkem srpna

Stonava, Český Těšín – Sadaři už sklidili třešně, začíná sběr letních jablek a „lihovarnická“ sezona se kvapem blíží. Už 1. srpna se otevřou brány prvních palíren na Karvinsku a pěstitelé předpovídají, že letos bude více ovocné pálenky než loni.

Na jižní Moravě začali lidé pálit ovoce, je ho dostatek

Brno - Na jižní Moravě začali lidé pálit ovoce. První palírny už otevřely, dalším odpečetí jejich zařízení celníci tento týden. Všichni čekají, že sezona bude nadprůměrná, ovoce je dostatek. Majitelé palíren čekají, že se jim vrátí tržby z loňska, kdy byla situace nejhorší za posledních dvacet let.

Na Blanensku začaly žně

Blanensko /FOTOGALERIE/ - Kombajny vyjely do polí také na Blanensku. Na některých místech už zemědělci sklízí, jinde chtějí se sečením ještě pár dní počkat.

Polák: Cesta z Nymburka do Atén, 15. část

Nymburk, Atény -Dnes opět popojdeme s nymburským cestovatelem Petrem Polákem na jeho pouti do Atén. Momentálně se cestovatel prospal za sv. Theodorikem v budce na čerpadlo uprostřed pole. Příští díl vyjde v sobotu 23. července.

Třešňovice bude více, jiných pálenek průměr

Štěpánov/Samotíšky /FOTO/ – První litry letošní ovocné pálenky vytékají v pěstitelských pálenicích na Olomoucku. Někde začali zatápět pod kotlem o dva i tři týdny dříve než jindy. Zatím teče především třešňovice a letos se jí zdá být více než jindy, i když příprava takového kvasu je pracnější. U ostatních druhů ovocných kořalek předpovídají majitelé pálenic průměrný rok.

Biofarmáři: Nevyplatí se to, ale není na výběr

Zlínský kraj – Podnikání v odvětví biozemědělství není podle samotných pracovníků na polích nijak jednoduché. Většina z nich nevidí problém ani tak v peněžním či materiálním nedostatku.

Rozkol ve vedení Orlové. Koalice se rozpadá

Orlová - Už jen několik dnů bude existovat vedení Orlové v tom složení, ve kterém loni na podzim začínalo. Na konci měsíce totiž z koalice odchází radní za Nezávislé Miroslav Chlubna.

Na Sovinci vypukne bitva

Sovinec – Sovinec v temné době války třicetileté si mohu užít ti, kteří se vydají v sobotu 16. a neděli 17. července na hrad Sovinec. Přítomné čeká obléhání hradu i s oblíbenou bitvou, výstavou zbraní a celodenním pohádkovým programem. Po oba dny je hrad otevřen od 9 do 18.30 hodin.

Biofarmáři: Nevyplatí se to, ale není na výběr

Zlínský kraj – Podnikání v odvětví biozemědělství není podle samotných pracovníků na polích nijak jednoduché. Většina z nich nevidí problém ani tak v peněžním či materiálním nedostatku. Překážku ve správném fungování bioobchodu vidí zemědělci ze Zlínského kraje v systému, který v České republice funguje.

Sedmý Harry Potter trhnul rekord Zlatého Jablka

Zlín – Sedmý a poslední díl ságy o mladém čaroději Harry Potterovi, jemuž vdechla život britská spisovatelka J.K.Rowlingová, překonal návštěvnostní rekord ve zlínském multikině Golden Apple Cinema.

Zahrádkářům ničí úrodu i plísně

Plzeň – Slimáci, plísně, houby a květnové mrazy uškodili letošní úrodě. Zahrádkáře tak letos čeká menší úroda. „Úroda ovoce bude tak na 30 procentech normálního stavu, zelenina na tom bude lépe,“ řekl Deníku Václav Rajšl z Českého zahrádkářského svazu.

Meruněk bude více, těší se na ně i pálenice

Znojmo – Téměř o polovinu meruněk více než loni očekávají ovocnáři na Znojemsku. Zatímco loni ovocnářům v regionu ničilo jejich úrodu počasí, letos jim kolegové ze severních, západních a východních Čech mohou závidět. V Čechách mají totiž oproti jižní Moravě nejhorší úrodu za dvacet let.

Kvůli mrazu bude málo jablek

Blanensko – Pěstitelé ovoce nebudou na letošní rok vzpomínat příliš v dobrém. Silné mrazy na začátku května, kdy ovocné stromy byly v plném květu či po odkvětu, totiž v celém Česku poničily asi šedesát procent všech výsadeb.

Fantazie zakletá do vitamínů

Valašské Meziříčí /FOTOGALERIE/ – Jablko a pórek se proměnily na květiny, okurek se vinul v úhledných vějířcích.

Kvůli mrazu bude málo jablek

Blanensko -Zemědělci na Blanensku letos čekají až o osmdesát procent menší úrodu jablek. Méně bude i švestek a višní.

Meruněk bude více, těší se na ně i pálenice

Znojmo – Téměř o polovinu meruněk více než loni očekávají ovocnáři na Znojemsku. Zatímco loni ovocnářům v regionu ničilo jejich úrodu počasí, letos jim kolegové ze severních, západních a východních Čech mohou závidět.

Ve Zlatém jablku začíná výstava harlejů

Zlín – Nejen fanoušci nablýskaných mašin se mohou těšit na výstavu, která začíná v pátek 8. července ve Zlíně. V obchodním centru Zlaté jablko je k vidění dvanáct originálních historických motocyklů značky Harley-Davidson. Nejstarší z nich má už 93 let a je dodnes plně funkční.

Letní úroda klepe na dveře. Zpracujte ji snadno a rychle

Jablka, hrušky, meruňky, rybíz, angrešt nebo třeba rebarbora, řepa, dýně či mrkev. To vše a mnoho dalších chutných plodin přes léto a na začátku podzimu dozrává na našich zahrádkách. Jak se jejich přívalem nenechat zaskočit a zpracovat je tak, aby chutnaly třeba i přes celou zimu, poradí naši pomocníci.

Jak na komáří štípance

Příbram - Léto je sice fajn, ale ti komáři a další havěť, co nás obtěžuje. Jak se dá zabránit nepříjemným štípancům nebo zmírnit důsledky vosího štípnutí? To už znaly naše babičky, aniž by chodily do lékáren.

Palírny se brzy rozjedou. Větří dobrou sezonu

Prostějovsko – Množství zrajících plodů na všech druzích stromů dává tušit velmi dobrou úrodu ovoce. Během pár dní vypukne sezona v pálenicích. Jejich provozovatelé doufají, že jim letošní rok vynahradí loňský propad.

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.