Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Letní očista organismu podle barvy očí IV

Na závěr velké letní očisty se postupně budeme vracet k jídelníčku, který prospívá lidskému organismu. Měli bychom se snažit zbytečně si nezanášet tělo jídlem, které nám škodí. Zdraví si můžeme zlepšit z 80 procent právě stravou, a stejnou měrou jej můžeme i zhoršit.

Exotický papoušek ozobával ženě u domu rajčata

Císařov – Pestrobarevného papouška našla ve středu na zahradě u domu Jana Zacpalová. Pták má červenou hlavu, zeleně zbarvenou horní část křídel a ve spodní části těla je převážně modrý, místy mu však prorůstají červená pírka.

Podlipansko vyjede na Zemi živitelku

Podlipansko – MAS Podlipansko se představí na letošním 38. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka ve společném stánku středočeských místních akčních skupin.

V Kamenici vznikne lihovar

Česká Kamenice – Českokamenické Benátky rozšíří svoji nabídku o prodej ovocných destilátů.

Sezona pomalu začíná, pálí se i z kiwi či pomerančů

Slovácko /ROZHOVOR/ – V pálenicích už začíná shon. Někde zbývají poslední dny na údržbu, v jiných koutech kraje už se pálí. „Začneme tento nebo příští týden. Teď budeme pálit převážně třešňový kvas,“ odpovídali na otázky redaktorů Deníku páleničáři.

Škola grilování: zeleninu na grilu zvýrazní tymián

Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.

Pozor, vosy útočí! Záchranáři řeší případy pobodání

Nymbursko -„Starší žena přišla ve čtvrtek kolem šesté večer. Měla hodně nateklý jazyk, do kterého ji před dvěma hodinami zespoda bodla vosa. Jazyk stále natékal a hrozilo, že se začne dusit,“ líčí jeden z nymburských záchranářů situaci z minulého týdne.

Moštárny zahajují sezonu. Čekají nápor

Mikulčice,Kyjov – Mnozí zahrádkáři na Slovácku tvrdí, že nejzdravější nápoj je jablečný mošt. Lidé teď mají možnost to vyzkoušet. Moštárny už přijímají první objednávky.

Zahrádkáři: Po chladném létě nadúrodu nečekáme

Frýdlant nad Ostravicí, Mosty u Jablunkova – „Není to valné, počasí nám moc nepřeje. Spadlo tolik vody, že všechno hromadně hnije,“ postěžoval si na deštivé počasí předseda frýdlantských zahrádkářů Jiří Saniter.

Ovocnáři: loni katastrofální neúroda. I letos nic moc

Ostrava -„Jablek je na stromě tak málo, že je musím málem hledat baterkou. To, co se urodilo, by nestačilo ani na štrůdl,“ i tak hodnotili loni počátkem srpna mizernou úrodu ovocnáři z celé republiky. Jak Deník zjistili nedá se očekávat žádná závratná úroda ani letos.

Brigádníky letos nepotřebují

Českoskalicko – Podprůměrnou úrodu sklízí letos Zemědělské družstvo Dolany. Vlivem květnových mrazů se urodilo méně ovoce, některé odrůdy navíc v horší kvalitě.

Gorolski Świeto má za sebou další ročník

Jablunkov /FOTOGALERIE/ – Třídenní akci připomínající styl života a specifickou kulturu beskydských Gorolů si nenechalo ujít tisíce diváků. Centrem celého dění se stal jablunkovský Městský les, který ožil zdejší tradiční atmosférou.

Letní očista organismu podle barvy očí II

V první části našeho měsíčního programu na letní očistu podle barvy očí jste se dozvěděli, jak a proč očistu podstoupit. Jak už víte, jsou dvě základní barvy očních duhovek – a to je modrá a hnědá, všechny ostatní barvy jsou jen kombinace těchto dvou.

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

Pálenice: Slivovice letos pálíme víc

Blanensko - Letošní slivovice na Blanensku bude hlavně z višní a třešní. Pálenice netrpělivě čekají i na úrodu švestek, vzácný bude calvados. Jablka zničily květnové mrazy.

Děti házely na auta kameny a jablka

Brno – Zvláštní zábavu si v pondělí kolem sedmé hodiny večer vybraly děti v brněnských ulicích. Nejdříve vyjížděli strážníci do Sokolovy ulice v Horních Heršpicích.

Pálenice: Slivovice letos pálíme víc

Blanensko - Letošní slivovice na Blanensku bude hlavně z višní a třešní. Pálenice netrpělivě čekají i na úrodu švestek, vzácný bude calvados. Jablka zničily květnové mrazy.

Ovoce na Prostějovsku? Úroda vypadá solidně

Prostějovsko – Ovocnáři v celé republice očekávají kvůli květnovým mrazům nejhorší úrodu za posledních sedmadvacet let. Kromě Prostějovska. Zdejší pěstitelé jablek se těší na nadprůměrnou sklizeň, ostatní ovoce až na výjimky také utěšeně dozrává.

Budeme vyrábět nonstop, hlásí palírny

Brno /FOTOGALERIE/ - Stromy obsypané ovocem nedělají radost jen příznivcům zdravé výživy. Po loňském roce, kdy byla úroda špatná, si letos doslova mnou ruce i majitelé palíren.

Budeme vyrábět nonstop, hlásí palírny

Brno /FOTOGALERIE/ - Stromy obsypané ovocem nedělají radost jen příznivcům zdravé výživy. Po loňském roce, kdy byla úroda špatná, si letos doslova mnou ruce i majitelé palíren.

Porcelaine People: Kapela, která chce koncertovat na Měsíci

Havířov – Festivalová sezona je v plném proudu a pravidelní návštěvníci koncertů pod širým nebem už určitě zaslechli jméno Porcelaine People. Tahle pětičlenná havířovská partička je sice na rockovém hudebním nebi nováčkem, ale má našlápnuto pěkně vysoko.

Pálenice nyní provoněly hlavně třešně

Břeclavsko - Tři týdny. Až na takovou dobu dopředu mají pěstitelské pálenice na Břeclavsku plno. Opravdový nápor však očekávají zhruba za čtrnáct dní. To by totiž měly dokvášet meruňky, tedy ovoce, z kterého se na jižní Moravě pálí nejčastěji.

Úroda ovoce je katastrofální, situaci komplikuje počasí

Praha /GRAFIKA/ – Mnohé sadaře čeká boj o přežití. Někteří z nich dokonce letos nebudou moci ani počítat s nějakými příjmy. Mohou za to květnové mrazy, které z větší části zlikvidovaly letošní úrodu, a ovocnáři uvádějí, že se jedná o nejhorší sklizeň od roku 1984.

Lidé kupují placaté broskve i melouny bez pecek

Hradec Králové /ANKETA/ - S létem přišla i sezona ovoce a zeleniny. V menších prodejnách se stejně jako v obchodních řetězcích čas od času objeví nové druhy ovoce. Novinkou letošního léta mohou být například „placaté broskve“ donut peaches, které jsou některými řetězci dováženy z Itálie.

Mokro oddaluje konec žní

Zlínsko – Zlatavé lány obilí, mezi nimiž se prohání kombajny a nákladní auta. Každoročně běžný letní obrázek koncem července. Letos je však prozatím vše jinak. Zemědělská technika do polí už drahnou dobu nemůže.

Na slony sinhálsky, aby nerozuměli Čechům

Zlín /FOTO + VIDEO/ – Je půl osmé ráno a pro většinu lidí začíná den jako každý jiný. Pro mě však obyčejný nebude. Jeho podstatnou část totiž strávím s ošetřovatelem zvířat ve zlínské zoologické zahradě.

Palírny ožijí počátkem srpna

Stonava, Český Těšín – Sadaři už sklidili třešně, začíná sběr letních jablek a „lihovarnická“ sezona se kvapem blíží. Už 1. srpna se otevřou brány prvních palíren na Karvinsku a pěstitelé předpovídají, že letos bude více ovocné pálenky než loni.

Na jižní Moravě začali lidé pálit ovoce, je ho dostatek

Brno - Na jižní Moravě začali lidé pálit ovoce. První palírny už otevřely, dalším odpečetí jejich zařízení celníci tento týden. Všichni čekají, že sezona bude nadprůměrná, ovoce je dostatek. Majitelé palíren čekají, že se jim vrátí tržby z loňska, kdy byla situace nejhorší za posledních dvacet let.

Na Blanensku začaly žně

Blanensko /FOTOGALERIE/ - Kombajny vyjely do polí také na Blanensku. Na některých místech už zemědělci sklízí, jinde chtějí se sečením ještě pár dní počkat.

Polák: Cesta z Nymburka do Atén, 15. část

Nymburk, Atény -Dnes opět popojdeme s nymburským cestovatelem Petrem Polákem na jeho pouti do Atén. Momentálně se cestovatel prospal za sv. Theodorikem v budce na čerpadlo uprostřed pole. Příští díl vyjde v sobotu 23. července.

Třešňovice bude více, jiných pálenek průměr

Štěpánov/Samotíšky /FOTO/ – První litry letošní ovocné pálenky vytékají v pěstitelských pálenicích na Olomoucku. Někde začali zatápět pod kotlem o dva i tři týdny dříve než jindy. Zatím teče především třešňovice a letos se jí zdá být více než jindy, i když příprava takového kvasu je pracnější. U ostatních druhů ovocných kořalek předpovídají majitelé pálenic průměrný rok.