Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Věčný problém cholesterol: Škodí stres, živočišné tuky i kouření!

Když si lidé vyměňují zkušenosti o svých nemocech a porovnávají hladiny cholesterolu, uvádějí většinou jednu hodnotu, takzvaný celkový cholesterol. Jeho množství se vyjadřuje v milimolech na jeden litr, nebo dříve v miligramech na decilitr. Doporučená a běžně přijatá hodnota by neměla překračovat 5,2 mmol/l nebo 200 mg/dl. Není ovšem cholesterol jako cholesterol.

Na nespavost bez léků

Nespavost je v současné době velice častým jevem a má několik různých příčin. Především to je dnešní způsob života plný stresu a neklidu a také značná životní nejistota, kterou nemůžeme příliš ovlivnit.

Sběr ovoce ze stromů podél cest je beztrestný

Karvinsko – Silnice a podél ní alej jabloní nebo švestek. Obrázek, který dobře znají nejen řidiči. Mnozí lidé neodolají a ze stromů, které takzvaně „nepatří nikomu“ si ovoce rádi „bez dovolení“ utrhnou. A mnozí nejen kus či dva, ale očešou celé stromy a s ovocem míří do palíren.

Grilované ovoce? Sladká tečka za hostinou

V seriálu, který vzniká ve spolupráci se školou vaření Chefparade, jsme již psali o obecných zásadách při grilování a také jsme se zaměřili na maso, uzeniny a zeleninu. Dnes přinášíme tipy na grilované ovoce a sýry.

Sem s jablky! zní z moštáren

Liberecký kraj - Sezona moštu začíná v září na Liberecku i Jablonecku. Kvalitní úroda zaručuje, že nápoj bude kvalitní a sladký.

V Polešovicích vztyčili horu a uzavřeli vinohrady

Polešovice /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Dvě stě milovníků vína, ale i prastarého vinařského obyčeje, zarážení hory, o němž je zmínka již v polovině šestnáctého století, se nechalo v sobotním podvečeru zlákat do vinné trati Nové hory v Polešovicích.

Sem s jablky! zní z moštáren

Liberecko - Sezona moštu začíná v září na Liberecku. Kvalitní úroda zaručuje, že nápoj bude kvalitní a sladký.

Sem s jablky! zní z moštáren

Liberecký kraj - Sezona moštu začíná v září na Liberecku i Jablonecku. Kvalitní úroda zaručuje, že nápoj bude kvalitní a sladký.

Chlapů, co si připraví kvas pro pálenku, ubývá

Ostrava − Nejprve třešně a višně, později jablka, švestky či hrušky. „Dříve dokázali zahrádkáři i ti, co mají stromy třeba u svých domů, zužitkovat každé jablko. V poslední době je vidět, že toho ovoce zůstává na stromech bez využití daleko více,“ říká zahrádkářka z Ostravy.

Rally jim nevadí. Jen fanoušci

Zlínský kraj – Jindy poklidná místa v kraji zase o víkendu rozburácí řev závodních motorů. Někteří se natěšeně usadí na svých balkonech či v zahradách. Jiní jen nechápavě zakroutí hlavami.

Špendlíkovice? Je prý lepší než slivovice

Třebíčsko – Ovoce letos ze stromů doslova přetéká. Silnice mezi vesnicemi v kraji lemují kilogramy popadaných špendlíků a oproti zvyklostem už nyní švestky nabírají barvu.

Špendlíkovice? Je prý lepší než slivovice

Třebíčsko – Ovoce letos ze stromů doslova přetéká. Silnice mezi vesnicemi v kraji lemují kilogramy popadaných špendlíků a oproti zvyklostem už nyní švestky nabírají barvu.

OBRAZEM: V soutěži jídelen oslnil králík

Brno - Česká kuchyně v moderním podání. Takové bylo zadání čtvrtého ročníku soutěže o nejlepší školní jídelnu na Moravě, který letos hostila brněnská jídelna v Novolíšeňské ulici. Kuchařky a kuchaři měli za úkol připravit tříchodové polední menu, které je však součástí jejich běžného jídelníčku.

Blanensko: boj s potkany začíná

Blanensko - Potkany lákají zbytky jídla v kotejnerech či v kanálech, kam se dostanou ze záchodů. Deratizace je nutná hlavně v sídlištích.

Ovocnáři na Kutnohorsku: Jablek je letos málo

Kutnohorsko - Po loňské nevydařené sezóně si ovocnáři nedokázali představit, že by se mohla situace opakovat, nebo být dokonce horší. Zatím vše ale bohužel nasvědčuje, že tomu tak bude.

Letní očista organismu podle barvy očí IV

Na závěr velké letní očisty se postupně budeme vracet k jídelníčku, který prospívá lidskému organismu. Měli bychom se snažit zbytečně si nezanášet tělo jídlem, které nám škodí. Zdraví si můžeme zlepšit z 80 procent právě stravou, a stejnou měrou jej můžeme i zhoršit.

Exotický papoušek ozobával ženě u domu rajčata

Císařov – Pestrobarevného papouška našla ve středu na zahradě u domu Jana Zacpalová. Pták má červenou hlavu, zeleně zbarvenou horní část křídel a ve spodní části těla je převážně modrý, místy mu však prorůstají červená pírka.

Podlipansko vyjede na Zemi živitelku

Podlipansko – MAS Podlipansko se představí na letošním 38. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka ve společném stánku středočeských místních akčních skupin.

V Kamenici vznikne lihovar

Česká Kamenice – Českokamenické Benátky rozšíří svoji nabídku o prodej ovocných destilátů.

Sezona pomalu začíná, pálí se i z kiwi či pomerančů

Slovácko /ROZHOVOR/ – V pálenicích už začíná shon. Někde zbývají poslední dny na údržbu, v jiných koutech kraje už se pálí. „Začneme tento nebo příští týden. Teď budeme pálit převážně třešňový kvas,“ odpovídali na otázky redaktorů Deníku páleničáři.

Škola grilování: zeleninu na grilu zvýrazní tymián

Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.

Pozor, vosy útočí! Záchranáři řeší případy pobodání

Nymbursko -„Starší žena přišla ve čtvrtek kolem šesté večer. Měla hodně nateklý jazyk, do kterého ji před dvěma hodinami zespoda bodla vosa. Jazyk stále natékal a hrozilo, že se začne dusit,“ líčí jeden z nymburských záchranářů situaci z minulého týdne.

Moštárny zahajují sezonu. Čekají nápor

Mikulčice,Kyjov – Mnozí zahrádkáři na Slovácku tvrdí, že nejzdravější nápoj je jablečný mošt. Lidé teď mají možnost to vyzkoušet. Moštárny už přijímají první objednávky.

Zahrádkáři: Po chladném létě nadúrodu nečekáme

Frýdlant nad Ostravicí, Mosty u Jablunkova – „Není to valné, počasí nám moc nepřeje. Spadlo tolik vody, že všechno hromadně hnije,“ postěžoval si na deštivé počasí předseda frýdlantských zahrádkářů Jiří Saniter.

Ovocnáři: loni katastrofální neúroda. I letos nic moc

Ostrava -„Jablek je na stromě tak málo, že je musím málem hledat baterkou. To, co se urodilo, by nestačilo ani na štrůdl,“ i tak hodnotili loni počátkem srpna mizernou úrodu ovocnáři z celé republiky. Jak Deník zjistili nedá se očekávat žádná závratná úroda ani letos.

Brigádníky letos nepotřebují

Českoskalicko – Podprůměrnou úrodu sklízí letos Zemědělské družstvo Dolany. Vlivem květnových mrazů se urodilo méně ovoce, některé odrůdy navíc v horší kvalitě.

Gorolski Świeto má za sebou další ročník

Jablunkov /FOTOGALERIE/ – Třídenní akci připomínající styl života a specifickou kulturu beskydských Gorolů si nenechalo ujít tisíce diváků. Centrem celého dění se stal jablunkovský Městský les, který ožil zdejší tradiční atmosférou.

Letní očista organismu podle barvy očí II

V první části našeho měsíčního programu na letní očistu podle barvy očí jste se dozvěděli, jak a proč očistu podstoupit. Jak už víte, jsou dvě základní barvy očních duhovek – a to je modrá a hnědá, všechny ostatní barvy jsou jen kombinace těchto dvou.

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

Pálenice: Slivovice letos pálíme víc

Blanensko - Letošní slivovice na Blanensku bude hlavně z višní a třešní. Pálenice netrpělivě čekají i na úrodu švestek, vzácný bude calvados. Jablka zničily květnové mrazy.

Děti házely na auta kameny a jablka

Brno – Zvláštní zábavu si v pondělí kolem sedmé hodiny večer vybraly děti v brněnských ulicích. Nejdříve vyjížděli strážníci do Sokolovy ulice v Horních Heršpicích.