
Nakupující opět lákaly uzené ryby a český česnek
Příbram – Hezké počasí, vůně domácích uzenin, čerstvá zelenina, domáci medovina a další pochutiny a specialty pro labužníky přilákaly v sobotu na farmářský trh v Příbrami stovky lidí.
Příbram – Hezké počasí, vůně domácích uzenin, čerstvá zelenina, domáci medovina a další pochutiny a specialty pro labužníky přilákaly v sobotu na farmářský trh v Příbrami stovky lidí.
Na závěr velké letní očisty se postupně budeme vracet k jídelníčku, který prospívá lidskému organismu. Měli bychom se snažit zbytečně si nezanášet tělo jídlem, které nám škodí. Zdraví si můžeme zlepšit z 80 procent právě stravou, a stejnou měrou jej můžeme i zhoršit.
Císařov – Pestrobarevného papouška našla ve středu na zahradě u domu Jana Zacpalová. Pták má červenou hlavu, zeleně zbarvenou horní část křídel a ve spodní části těla je převážně modrý, místy mu však prorůstají červená pírka.
Podlipansko – MAS Podlipansko se představí na letošním 38. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka ve společném stánku středočeských místních akčních skupin.
Šumpersko - Pěstitelé ovoce se shodují, že letošní úroda bude dobrá. Rozhodně lepší než minulý rok. Některé palírny již mají otevřeno, jiné na první zákazníky v nové sezoně ještě čekají.
Česká Kamenice – Českokamenické Benátky rozšíří svoji nabídku o prodej ovocných destilátů.
Klatovsko -Zahrádkáři nemají letos na stromech jablka, hrušky, švestky ani broskve a ořechy.
Slovácko /ROZHOVOR/ – V pálenicích už začíná shon. Někde zbývají poslední dny na údržbu, v jiných koutech kraje už se pálí. „Začneme tento nebo příští týden. Teď budeme pálit převážně třešňový kvas,“ odpovídali na otázky redaktorů Deníku páleničáři.
Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.
Domažlice - O prodejny místních obchodníků na náměstí nemají návštěvníci během slavností zájem.
Krásný Dvůr - V Krásném Dvoře probíhá řada akcí, které mají přilákat turisty, pokračuje se i na podzim.
Praha - Sezonní zeleninu, jako jsou papriky nebo rajčata, mohou lidí v těchto dnech nakoupit i o několik korun levněji. Nejdražší je na Vysočině.
Hodonínsko – Mnozí zahrádkáři na Slovácku tvrdí, že nejzdravější nápoj je jablečný mošt. Lidé teď mají možnost to vyzkoušet.
Nymbursko -„Starší žena přišla ve čtvrtek kolem šesté večer. Měla hodně nateklý jazyk, do kterého ji před dvěma hodinami zespoda bodla vosa. Jazyk stále natékal a hrozilo, že se začne dusit,“ líčí jeden z nymburských záchranářů situaci z minulého týdne.
Mikulčice,Kyjov – Mnozí zahrádkáři na Slovácku tvrdí, že nejzdravější nápoj je jablečný mošt. Lidé teď mají možnost to vyzkoušet. Moštárny už přijímají první objednávky.
Kroměřížsko – Vedení škol na Kroměřížsku se nelíbí plán na snížení platů uklízečkám či kuchařkám
Pelhřimovsko – Ovoce v syrovém stavu nechutná každému. Někdo ho raději přijímá v tekuté formě a k tomu nejlépe s obsahem alkoholu.
Frýdlant nad Ostravicí, Mosty u Jablunkova – „Není to valné, počasí nám moc nepřeje. Spadlo tolik vody, že všechno hromadně hnije,“ postěžoval si na deštivé počasí předseda frýdlantských zahrádkářů Jiří Saniter.
Karlovy Vary - Pozvánka na farmářské trhy
Ostrava -„Jablek je na stromě tak málo, že je musím málem hledat baterkou. To, co se urodilo, by nestačilo ani na štrůdl,“ i tak hodnotili loni počátkem srpna mizernou úrodu ovocnáři z celé republiky. Jak Deník zjistili nedá se očekávat žádná závratná úroda ani letos.
Českoskalicko – Podprůměrnou úrodu sklízí letos Zemědělské družstvo Dolany. Vlivem květnových mrazů se urodilo méně ovoce, některé odrůdy navíc v horší kvalitě.
Jablunkov /FOTOGALERIE/ – Třídenní akci připomínající styl života a specifickou kulturu beskydských Gorolů si nenechalo ujít tisíce diváků. Centrem celého dění se stal jablunkovský Městský les, který ožil zdejší tradiční atmosférou.
Region -Frýdecko-místečtí provozovatelé pěstitelských pálenic čekají na zákazníky. O množství alkoholu rozhodne jen počasí.
V první části našeho měsíčního programu na letní očistu podle barvy očí jste se dozvěděli, jak a proč očistu podstoupit. Jak už víte, jsou dvě základní barvy očních duhovek – a to je modrá a hnědá, všechny ostatní barvy jsou jen kombinace těchto dvou.
Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.
Blanensko - Letošní slivovice na Blanensku bude hlavně z višní a třešní. Pálenice netrpělivě čekají i na úrodu švestek, vzácný bude calvados. Jablka zničily květnové mrazy.
Vsetínsko – V pálenici rodiny Kovářových v Hovězí právě dokončili přípravu na letní pálení. „Předělali jsme chladič, jinak stačila běžná údržba,“ říká Michal Kovář. Každým dnem tady s otcem Františkem očekávají první klienty.
Brno – Zvláštní zábavu si v pondělí kolem sedmé hodiny večer vybraly děti v brněnských ulicích. Nejdříve vyjížděli strážníci do Sokolovy ulice v Horních Heršpicích.
Valašsko - Krasny pateček, mile kuchařinky, esli si myslite, že už nejsu na plantažach, tož zte robenky na omylu. Včilkaj sem sa plynule přesunul na papryčiskove plantažiska.
Blanensko - Letošní slivovice na Blanensku bude hlavně z višní a třešní. Pálenice netrpělivě čekají i na úrodu švestek, vzácný bude calvados. Jablka zničily květnové mrazy.
Prostějovsko – Ovocnáři v celé republice očekávají kvůli květnovým mrazům nejhorší úrodu za posledních sedmadvacet let. Kromě Prostějovska. Zdejší pěstitelé jablek se těší na nadprůměrnou sklizeň, ostatní ovoce až na výjimky také utěšeně dozrává.
Brno /FOTOGALERIE/ - Stromy obsypané ovocem nedělají radost jen příznivcům zdravé výživy. Po loňském roce, kdy byla úroda špatná, si letos doslova mnou ruce i majitelé palíren.
Brno /FOTOGALERIE/ - Stromy obsypané ovocem nedělají radost jen příznivcům zdravé výživy. Po loňském roce, kdy byla úroda špatná, si letos doslova mnou ruce i majitelé palíren.
Havířov – Festivalová sezona je v plném proudu a pravidelní návštěvníci koncertů pod širým nebem už určitě zaslechli jméno Porcelaine People. Tahle pětičlenná havířovská partička je sice na rockovém hudebním nebi nováčkem, ale má našlápnuto pěkně vysoko.
Jihlavsko -Třešně v kádích čekají na vypálení. Co bude s hruškami, jablky a švestkami, nikdo neví.
Zlín, Kunovice – Pořekadlo, že jablko nepadá daleko od stromu, platí v tomto případě na otce a jeho syna z Kunovic. Oba totiž spáchali násilné trestné činy.
Břeclavsko - Tři týdny. Až na takovou dobu dopředu mají pěstitelské pálenice na Břeclavsku plno. Opravdový nápor však očekávají zhruba za čtrnáct dní. To by totiž měly dokvášet meruňky, tedy ovoce, z kterého se na jižní Moravě pálí nejčastěji.
České Budějovice /GLOSA HANY SVÍTILOVÉ/ - Ozvala se mi vzdálená příbuzná, kterou jsem neviděla snad od puberty
Praha /GRAFIKA/ – Mnohé sadaře čeká boj o přežití. Někteří z nich dokonce letos nebudou moci ani počítat s nějakými příjmy. Mohou za to květnové mrazy, které z větší části zlikvidovaly letošní úrodu, a ovocnáři uvádějí, že se jedná o nejhorší sklizeň od roku 1984.
Hradec Králové /ANKETA/ - S létem přišla i sezona ovoce a zeleniny. V menších prodejnách se stejně jako v obchodních řetězcích čas od času objeví nové druhy ovoce. Novinkou letošního léta mohou být například „placaté broskve“ donut peaches, které jsou některými řetězci dováženy z Itálie.
Zlínsko – Zlatavé lány obilí, mezi nimiž se prohání kombajny a nákladní auta. Každoročně běžný letní obrázek koncem července. Letos je však prozatím vše jinak. Zemědělská technika do polí už drahnou dobu nemůže.
Zlín /FOTO + VIDEO/ – Je půl osmé ráno a pro většinu lidí začíná den jako každý jiný. Pro mě však obyčejný nebude. Jeho podstatnou část totiž strávím s ošetřovatelem zvířat ve zlínské zoologické zahradě.
Hradec Králové /ANKETA/ – S létem přišla i sezona ovoce a zeleniny. V menších prodejnách se stejně jako v obchodních řetězcích čas od času objeví nové druhy ovoce.
Hodonínsko - Po loňském slabším roku se letos lidé z Hodonínska nemusejí bát. Ovoce je zatím dost. Pomrzly pouze jabloně.
Stonava, Český Těšín – Sadaři už sklidili třešně, začíná sběr letních jablek a „lihovarnická“ sezona se kvapem blíží. Už 1. srpna se otevřou brány prvních palíren na Karvinsku a pěstitelé předpovídají, že letos bude více ovocné pálenky než loni.
Brno - Na jižní Moravě začali lidé pálit ovoce. První palírny už otevřely, dalším odpečetí jejich zařízení celníci tento týden. Všichni čekají, že sezona bude nadprůměrná, ovoce je dostatek. Majitelé palíren čekají, že se jim vrátí tržby z loňska, kdy byla situace nejhorší za posledních dvacet let.
Blanensko /FOTOGALERIE/ - Kombajny vyjely do polí také na Blanensku. Na některých místech už zemědělci sklízí, jinde chtějí se sečením ještě pár dní počkat.
Chomutov - Ve Spessartu mají přes léto restauraci zavřenou, Evropa má asi zavřeno úplně. Tak jsme nakonec skončili v Českém domě na Lipské.
Nymburk, Atény -Dnes opět popojdeme s nymburským cestovatelem Petrem Polákem na jeho pouti do Atén. Momentálně se cestovatel prospal za sv. Theodorikem v budce na čerpadlo uprostřed pole. Příští díl vyjde v sobotu 23. července.
Štěpánov/Samotíšky /FOTO/ – První litry letošní ovocné pálenky vytékají v pěstitelských pálenicích na Olomoucku. Někde začali zatápět pod kotlem o dva i tři týdny dříve než jindy. Zatím teče především třešňovice a letos se jí zdá být více než jindy, i když příprava takového kvasu je pracnější. U ostatních druhů ovocných kořalek předpovídají majitelé pálenic průměrný rok.