Když si lidé vyměňují zkušenosti o svých nemocech a porovnávají hladiny cholesterolu, uvádějí většinou jednu hodnotu, takzvaný celkový cholesterol. Jeho množství se vyjadřuje v milimolech na jeden litr, nebo dříve v miligramech na decilitr. Doporučená a běžně přijatá hodnota by neměla překračovat 5,2 mmol/l nebo 200 mg/dl. Není ovšem cholesterol jako cholesterol.
Nespavost je v současné době velice častým jevem a má několik různých příčin. Především to je dnešní způsob života plný stresu a neklidu a také značná životní nejistota, kterou nemůžeme příliš ovlivnit.
Karvinsko – Silnice a podél ní alej jabloní nebo švestek. Obrázek, který dobře znají nejen řidiči. Mnozí lidé neodolají a ze stromů, které takzvaně „nepatří nikomu“ si ovoce rádi „bez dovolení“ utrhnou. A mnozí nejen kus či dva, ale očešou celé stromy a s ovocem míří do palíren.
Kunovice, Staré Město – Páleničářská sezona se letos ještě ani pořádně nerozběhla, ale už je na Slovácku z bohaté úrody švestek zřejmé, že bude nejméně tak vydatná a dlouhá, jako před dvěma roky.
V seriálu, který vzniká ve spolupráci se školou vaření Chefparade, jsme již psali o obecných zásadách při grilování a také jsme se zaměřili na maso, uzeniny a zeleninu. Dnes přinášíme tipy na grilované ovoce a sýry.
Polešovice /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Dvě stě milovníků vína, ale i prastarého vinařského obyčeje, zarážení hory, o němž je zmínka již v polovině šestnáctého století, se nechalo v sobotním podvečeru zlákat do vinné trati Nové hory v Polešovicích.
Ostrava − Nejprve třešně a višně, později jablka, švestky či hrušky. „Dříve dokázali zahrádkáři i ti, co mají stromy třeba u svých domů, zužitkovat každé jablko. V poslední době je vidět, že toho ovoce zůstává na stromech bez využití daleko více,“ říká zahrádkářka z Ostravy.
Zlínský kraj – Jindy poklidná místa v kraji zase o víkendu rozburácí řev závodních motorů. Někteří se natěšeně usadí na svých balkonech či v zahradách. Jiní jen nechápavě zakroutí hlavami.
Třebíčsko – Ovoce letos ze stromů doslova přetéká. Silnice mezi vesnicemi v kraji lemují kilogramy popadaných špendlíků a oproti zvyklostem už nyní švestky nabírají barvu.
Třebíčsko – Ovoce letos ze stromů doslova přetéká. Silnice mezi vesnicemi v kraji lemují kilogramy popadaných špendlíků a oproti zvyklostem už nyní švestky nabírají barvu.
Plzeňský kraj – Rozdíly v cenách zboží může podle ekonomky způsobit například jiná obchodní síť nebo koncentrace supermarketů. Ovlivnit jej může i nezaměstnanost.
Brno - Česká kuchyně v moderním podání. Takové bylo zadání čtvrtého ročníku soutěže o nejlepší školní jídelnu na Moravě, který letos hostila brněnská jídelna v Novolíšeňské ulici. Kuchařky a kuchaři měli za úkol připravit tříchodové polední menu, které je však součástí jejich běžného jídelníčku.
Kojetín – Více než půl tuny jablek stihl nasbírat dvacetiletý muž, který se vloupal v pondělí v odpoledních hodinách na neoplocenou zahradu u rodinného domu v Kojetíně.
Plzeňský kraj – Naprosto nejdražší kuřata, lahvové pivo nebo rajská jablka jsou v obchodech v Plzeňském kraji v porovnání s průměrnými cenami ve zbytku republiky.
Plzeňský kraj – Naprosto nejdražší kuřata, lahvové pivo nebo rajská jablka jsou v obchodech v Plzeňském kraji v porovnání s průměrnými cenami ve zbytku republiky.
Kutnohorsko - Po loňské nevydařené sezóně si ovocnáři nedokázali představit, že by se mohla situace opakovat, nebo být dokonce horší. Zatím vše ale bohužel nasvědčuje, že tomu tak bude.
Příbram – Hezké počasí, vůně domácích uzenin, čerstvá zelenina, domáci medovina a další pochutiny a specialty pro labužníky přilákaly v sobotu na farmářský trh v Příbrami stovky lidí.
Na závěr velké letní očisty se postupně budeme vracet k jídelníčku, který prospívá lidskému organismu. Měli bychom se snažit zbytečně si nezanášet tělo jídlem, které nám škodí. Zdraví si můžeme zlepšit z 80 procent právě stravou, a stejnou měrou jej můžeme i zhoršit.
Císařov – Pestrobarevného papouška našla ve středu na zahradě u domu Jana Zacpalová. Pták má červenou hlavu, zeleně zbarvenou horní část křídel a ve spodní části těla je převážně modrý, místy mu však prorůstají červená pírka.
Podlipansko – MAS Podlipansko se představí na letošním 38. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka ve společném stánku středočeských místních akčních skupin.
Šumpersko - Pěstitelé ovoce se shodují, že letošní úroda bude dobrá. Rozhodně lepší než minulý rok. Některé palírny již mají otevřeno, jiné na první zákazníky v nové sezoně ještě čekají.
Slovácko /ROZHOVOR/ – V pálenicích už začíná shon. Někde zbývají poslední dny na údržbu, v jiných koutech kraje už se pálí. „Začneme tento nebo příští týden. Teď budeme pálit převážně třešňový kvas,“ odpovídali na otázky redaktorů Deníku páleničáři.
Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.
Nymbursko -„Starší žena přišla ve čtvrtek kolem šesté večer. Měla hodně nateklý jazyk, do kterého ji před dvěma hodinami zespoda bodla vosa. Jazyk stále natékal a hrozilo, že se začne dusit,“ líčí jeden z nymburských záchranářů situaci z minulého týdne.
Mikulčice,Kyjov – Mnozí zahrádkáři na Slovácku tvrdí, že nejzdravější nápoj je jablečný mošt. Lidé teď mají možnost to vyzkoušet. Moštárny už přijímají první objednávky.
Frýdlant nad Ostravicí, Mosty u Jablunkova – „Není to valné, počasí nám moc nepřeje. Spadlo tolik vody, že všechno hromadně hnije,“ postěžoval si na deštivé počasí předseda frýdlantských zahrádkářů Jiří Saniter.
Ostrava -„Jablek je na stromě tak málo, že je musím málem hledat baterkou. To, co se urodilo, by nestačilo ani na štrůdl,“ i tak hodnotili loni počátkem srpna mizernou úrodu ovocnáři z celé republiky. Jak Deník zjistili nedá se očekávat žádná závratná úroda ani letos.
Českoskalicko – Podprůměrnou úrodu sklízí letos Zemědělské družstvo Dolany. Vlivem květnových mrazů se urodilo méně ovoce, některé odrůdy navíc v horší kvalitě.
Jablunkov /FOTOGALERIE/ – Třídenní akci připomínající styl života a specifickou kulturu beskydských Gorolů si nenechalo ujít tisíce diváků. Centrem celého dění se stal jablunkovský Městský les, který ožil zdejší tradiční atmosférou.
V první části našeho měsíčního programu na letní očistu podle barvy očí jste se dozvěděli, jak a proč očistu podstoupit. Jak už víte, jsou dvě základní barvy očních duhovek – a to je modrá a hnědá, všechny ostatní barvy jsou jen kombinace těchto dvou.
Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.
Blanensko - Letošní slivovice na Blanensku bude hlavně z višní a třešní. Pálenice netrpělivě čekají i na úrodu švestek, vzácný bude calvados. Jablka zničily květnové mrazy.
Vsetínsko – V pálenici rodiny Kovářových v Hovězí právě dokončili přípravu na letní pálení. „Předělali jsme chladič, jinak stačila běžná údržba,“ říká Michal Kovář. Každým dnem tady s otcem Františkem očekávají první klienty.
Brno – Zvláštní zábavu si v pondělí kolem sedmé hodiny večer vybraly děti v brněnských ulicích. Nejdříve vyjížděli strážníci do Sokolovy ulice v Horních Heršpicích.
Valašsko - Krasny pateček, mile kuchařinky, esli si myslite, že už nejsu na plantažach, tož zte robenky na omylu. Včilkaj sem sa plynule přesunul na papryčiskove plantažiska.