Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Polsko ztratilo pozici největšího světového vývozce jablek

Varšava - Vývoz jablek z Polska za poslední sezonu od loňské sklizně kvůli ruskému embargu klesl o 18 procent. Země tak ztratila pozici největšího světového vývozce tohoto ovoce a předstihly ji Spojené státy a Itálie. Napsal to dnes list Rzeczpospolita s odvoláním na polské i zahraniční statistické údaje.

Vánoční stromek pro zvířata

Český svaz ochránců přírody Město Albrechtice ve spolupráci s Lesy České republiky a Základní školou Hašlerova společně připravili na pondělí 7. prosince od 9 do 11 hodin v krásném prostředí Zámeckého parku Město Albrechtice akci s názvem Vánoční stromeček pro zvířátka.

Vánoční cesta do vzpomínek

Nová Paka – „Ke zdravotním problémům mé maminky se v posledních měsících přidala demence," popisuje paní Zdena situaci své maminky, o kterou se stará.

Vánoční trhy na statku slibují nadílku zábavy

Královské Poříčí – Bohatý a stylově laděný program přinese jubilejní 10. ročník Vánočních trhů na statku Bernard v Královském Poříčí. Kouzelná atmosféra blížících se svátků zde zavládne o adventních nedělích 6. a 13. prosince.

Pálenice zažívají sezonu snů

Valašsko - Neradostné předpovědi o zmařené sezoně pálení vzaly definitivně za své. Navzdory nebývale suchému roku se nakonec ovoce urodilo dost a páleničáři nyní podle vlastních slov nestíhají.

Jarmek vyhlašuje novou soutěž O najlepší chleba

Valašské Klobouky – Pokud bychom měli některou ze součástí Valašského mikulášského jarmeku označit za jeho ozdobu, pak jsou to jistojistě jarmekové soutěže. Taková koncentrace krásných darů přírody jako na výstavě jablíček, taková pečlivost cukrářského zdobení jako u ukázek mikulášských perníků a taková fantazie jako u pečených čertovských pánů a paniček, to se jen tak někde nevidí.

První vánoční stromeček v Čechách se rozzářil v Praze v roce 1812

Praha /FOTOGALERIE/ - Historie zdobení stromů pochází ještě z dob pohanských magií a kouzel souvisejících s kultem Slunce, jeho matky Asratry a kultem zelených stromů. Slavily se takzvané svaté noci zasvěcené slunečnímu božstvu. A při nich nechyběl ani tanec pod stromy, které byly ozdobeny ovocem, sladkostmi a světly. Původně se takto zdobily stromy ve volné přírodě, později se tento zvyk přenesl do lidských obydlí.

Soutěž v Mratíně nabídla netypické bramborové saláty

Mratín - Brambory, majonéza, mrkev či hrášek jsou obvyklými ingrediencemi bramborového salátu, který si mnoho lidí připravuje ke štědrovečerní hostině. Sobotní dopoledne v obci Mratín však představilo neobvyklé variace tohoto jídla. A to v rámci mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu. Soutěžní týmy mnohdy využily neobvyklé přísady jako kupříkladu med, jablka či rybu.

Bezedným košům předcházely brusle

Písek // Jablko nepadá daleko od stromu - Otce Miroslava Janovského a jeho syna Miroslava spojuje nejen stejné jméno, ale především zapálení pro kolektivní hru zvanou basketbal.

Bezedným košům předcházely brusle

Písek // Jablko nepadá daleko od stromu - Otce Miroslava Janovského a jeho syna Miroslava spojuje nejen stejné jméno, ale především zapálení pro kolektivní hru zvanou basketbal.

Třeboňská radnice žaluje opoziční tisk

Třeboň – Město Třeboň žaluje Spolek Třeboňsko, který je vydavatelem Třeboňských novin, za uvedení nepravdivé informace v říjnovém vydání. Deníku to potvrdila mluvčí radnice Jitka Bednářová.  

Středy doktora Středy: Doma lze vyrobit zdravé müsli i tyčinky

Východní Čechy - V minulém díle našeho pravidelného seriálu o dietách a zdravé výživě jsme se zabývali ovesnými vločkami. Jedná se o velmi zdravou potravinu, která je plná prospěšných živin a vitamínů. Není pouze zdravá, ale také dietní. Je součástí většiny redukčních jídelníčků a připravovat se dá na mnoho způsobů. Z ovesných vloček se vyrábí také müsli.

Středy doktora Středy: Doma lze vyrobit zdravé müsli i tyčinky

Východní Čechy - V minulém díle našeho pravidelného seriálu o dietách a zdravé výživě jsme se zabývali ovesnými vločkami. Jedná se o velmi zdravou potravinu, která je plná prospěšných živin a vitamínů. Není pouze zdravá, ale také dietní. Je součástí většiny redukčních jídelníčků a připravovat se dá na mnoho způsobů. Z ovesných vloček se vyrábí také müsli.

Středy doktora Středy: Doma lze vyrobit zdravé müsli i tyčinky

Východní Čechy - V minulém díle našeho pravidelného seriálu o dietách a zdravé výživě jsme se zabývali ovesnými vločkami. Jedná se o velmi zdravou potravinu, která je plná prospěšných živin a vitamínů. Není pouze zdravá, ale také dietní. Je součástí většiny redukčních jídelníčků a připravovat se dá na mnoho způsobů. Z ovesných vloček se vyrábí také müsli.

Středy doktora Středy: Doma lze vyrobit zdravé müsli i tyčinky

Východní Čechy – V minulém díle našeho pravidelného seriálu o dietách a zdravé výživě jsme se zabývali ovesnými vločkami. Jedná se o velmi zdravou potravinu, která je plná prospěšných živin a vitamínů. Není pouze zdravá, ale také dietní. Je součástí většiny redukčních jídelníčků a připravovat se dá na mnoho způsobů. Z ovesných vloček se vyrábí také müsli.

Pálenice hlásí: Hruškovice nad zlato

Ještě před několika lety připravovali na rozdíl od Valašska či jižní Moravy chlapi v našem kraji ovocné kvasy hlavně z hrušek a jablek, méně už ze švestek. V poslední době se ale situace změnila a o hruškovici z vlastní úrody je nouze.

Hrad oslaví karlovské výročí výstavami, ukáže gotické klenoty

Praha - Výjimečné vystavení českých korunovačních klenotů doplněných replikami královských insignií z doby gotické připravuje Pražský hrad na příští rok. Výstava má být hlavním projektem oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., které Hrad zahájí v sobotu 2. dubna se začátkem příští turistické sezony. Rok věnovaný Karlu IV. si ale na Hradě užijí i ti, kdo nepůjdou na žádnou z výstav.

Lidé vyrazili za vůněmi a chutěmi na podzimní Restaurant Day

Nymburk /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - Restaurant Day, dobrovolná akce pro kuchaře 
a zároveň gurmány amatéry se na nymburské scéně dobře zabydlela. O víkendu se tam konala už potřetí a ani chladné a nejisté podzimní počasí účastníky neodradilo. Přišli pod Hradby se svými stánky, slanými 
i sladkými pochoutkami.

Zahrádkáři v Holešově vystavují ovoce, nechybějí ani Medové dny

Holešov – Později než v předchozích letech, až v čase před adventem, se letos uskutečnila výstava holešovských zahrádkářů. Od pátku až do neděle je na ní k vidění nejen ovoce a zelenina, která se ještě v pozdním podzimu na zahradě udržela, ale také adventní vazby pro inspiraci příštích dnů a adventních týdnů.

Jablek na jihu Čech je více než loni, jsou ale menší

České Budějovice - Úroda jablek na jihu Čech bude letos asi o deset procent vyšší než loni. Majitelé sadů sklidí 10.000 tun jablek, ale utrží méně než v předchozích letech. Letošní jablka jsou menší, než je norma, kterou požadují velkoobchody pro volný konzumní prodej. Za všechno mohou letošní extrémní sucha, jablka jsou tak vhodná pouze pro průmyslové zpracování, nejčastěji moštování. Dnes to řekl Petr Leber, tajemník Unie ovocnářů jižních a západních Čech.

V moštárnách letos lisovali korálky

Českobudějovicko - Minulé pondělí, tradičně druhý týden v listopadu, ukončili letošní sezonu moštování zahrádkáři v rudolfovském Mlýnském údolí. Jako poslední v regionu.

Příští rok už možná budeme zase sušit, říkají Šrámkovi

Drslavice – Už po tři roky nevoní v humně v Drslavicích u Šrámků sušené ovoce. Od té doby, co Ludmila Šrámková musela na operaci obou kolen, nebylo možné zájemce o sušení uspokojit. Přesto, že letos bylo ovoce hodně, netroufla si ještě nohu tolik zatěžovat.

Na Slovácku je v provozu několik sušáren ovoce, sušit je ovšem můžete i doma

Slovácko – Zájem o sušení ovoce v posledních letech příliš nepolevuje, potvrzují to ti, kteří se touto činností zabývají. Přesto, že sušáren z minulosti ubylo a lidé si přebytky ovoce mohou usušit v elektrických sušičkách doma, stále je dost těch, kteří ovoce raději zavezou do velké sušárny. Zatímco dřív bývala tato zařízení skoro v každé vesnici, dnes je jich na okrese jen několik.

Vánoční speciály se těší stále větší oblibě

Želiv, Pacov – Rok si milovníci vánočních speciálů museli počkat na sváteční zlatý mok. V tuto chvíli už ale čekat nemusejí, želivský klášterní pivovar má pivo nachystané
a na první adventní víkend připravuje premiérovou ochutnávku Vánoční „osmnáctky".

FOTO: Gulášofest a štrúdlobraní ve Velkém Oseku

Velký Osek - Pilotní ročník gulášofestu a štrúdlobraní se uskutečnil v sobotu v Dělnickém domě. Sešlo se zhruba 15 soutěžících. „Myslím, že na první ročník je to docela parádní účast," usmívala se organizátorka Vladimíra Dittrichová.

Koně pomáhají klientům z děčínského Domina

Děčín – Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně. O tom, zda je to pravda, se přesvědčili také klienti z denního stacionáře Domino, kteří využili nabídky Rehabilitace Kateřina a začali s hipoterapií.

Zemědělci bilancují: obilniny v pořádku, jablka krásná, kukuřice propadla

Prostějovsko – Co šlo sklidit už je většinou sklizené a zemědělci z Prostějovska tak bilancují letošní úrodu. Podle jejich vyjádření byla u různých plodin naprosto odlišná. Zatímco letní sucho některé z nich poškodilo a sklizeň je tak i o polovinu horší ve srovnání s minulými lety, v dalších případech se naopak vedlo nad očekávání.

Zajeďte si na svatomartinskou husu nebo bílé lanýže do Velkých Karlovic

Velké Karlovice - Zatímco děti 11. listopadu netrpělivě vzhlížejí k obloze, jestli už přijíždí Martin na bílém koni, milovníci vína se na tento den těší z jiného důvodu - otevírají se láhve mladého Svatomartinského vína. A co víc – na stolech restaurací i domácností se při té příležitosti servíruje voňavá a chutná svatomartinská husa.

Kobylka s hříbětem jsou zpátky u milovického stáda

Milovice - Klisna byla od sobotního večera hospitalizována na specializované klinice, kam byla převezena v kritickém stavu. Divoká kobylka Sgurr s třítýdenním hříbětem jsou zřejmě z nejhoršího venku. V pondělí večer se vrátily ke svému stádu a odborníci dále hlídají jejich stav.