Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Na dobrou pálenku je potřeba kvalitní ovoce, nikoli nahnilé

Jihlavsko – Pálenice a moštárny jedou v těchto týdnech na plný plyn. Lidé naváží své ovocné sběry, které jim v pálenicích přeměňují na ovocné destiláty. Nejčastěji jde o třešně, kterých se letos urodilo hodně, švestky a jablka.

Destice či kačenka? Houby umí zvýraznit chutě jídelníčku

Mladá Boleslav - Zhruba dvacítka návštěvníků si přišla poslechnout přednášku mělnického mykologa Jaroslava Malého do Muzea Mladoboleslavska v Mladé Boleslavi. Aby ji pro posluchače udělal zábavnějších, připravil si nejen obrazovou prezentaci, ale nechybělo ani vtipné komentování hub či doporučení hospodyňkám.

Destice či kačenka? Houby umí zvýraznit chutě vašeho jídelníčku

Mladá Boleslav - Zhruba dvacítka návštěvníků si přišla poslechnout přednášku mělnického mykologa Jaroslava Malého do Muzea Mladoboleslavska. Aby ji pro posluchače udělal zábavnějších, připravil si nejen obrazovou prezentaci, ale nechybělo ani vtipné komentování hub či doporučení hospodyňkám.

Lidi ve městě láká sběr ovoce

Praha /ROZHOVOR/ - Rozlehlý městský sad na Klíčově na pražských Vysočanech byl mnoha lidem z okolí neznámý. O víkendu ho však několik desítek z nich poznalo. Konala se zde totiž ovocná slavnost, kterou pořádala iniciativa Na ovoce. Vždy od rána tam probíhaly série přednášek věnované historii místa nebo odrůdám jablek, na které lze v sadu narazit. Ten byl řadu let zarostlý, avšak pomalu se začíná obnovovat.

Trůn je prázdný: Velká pardubická slibuje drama. Kde hledat favority?

Pardubice - Ke koním, pánové! Jde se na věc. Už dnes Pardubice rozzáří tradiční akce - koná se 125. Velká pardubická. Na startu nebude obhájkyně loňského prvenství Orphee des Blins ani největší osobnost českého dostihového sportu Josef Váňa. Ale nuda nehrozí. Tahle Velká pardubická bude možná nejvyrovnanější za poslední roky.

Favorit? Al Jaz je potvora zrzavá, říká trenér před Velkou pardubickou

Pardubice, Kladruby nad Labem /ROZHOVOR/ - Favorité nadcházející Velké pardubické? Tak třeba Rabbit Well někdy zůstane stát na startu… Další z ambiciózních koní - Al Jaz (v sobotu kurz 9:1) - je také osobnost. "Vždycky na nás vymyslí něco nového, co nečekáme. Hlavně v dostihu. Umí překvapit v každém slova smyslu," říká kouč Jan Blecha.

OBRAZEM: Jablka zasypala náměstí Jiřího z Poděbrad

Praha - Zakousnout se do třeba červeného jablka mohou návštěvníci farmářského tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Od pátku do soboty se tam konají Jablečné slavnosti a festival Cideru 2015. Svá jablíčka tu nabízí patnáct českých ovocnářů.

Rok na vesnici: Říjen znamenal poustu práce s řepou, bramborami a také ovocem

Chrudimsko - Jak ten čas přátelé letí a jak se jednotlivé roky jakoby stírají. Měsíc říjen vděčí svému názvu jelení říji, která podle myslivců začíná po prvním mrazíku a ten přichází většinou právě v říjnu. A po něm také končívala naše povinnost honit krávy na pastvu, jak jsem vzpomínal v minulém článku věnovaném měsíci září.

Florii Podzim v Kroměříži vládne i letos výstava bonsají

Kroměříž – Prodejní výstava Floria Podzim tradičně spojená se zajímavými expozicemi začala ve čtvrtek v Kroměříži. Pravou asijskou atmosféru zažijí návštěvníci sedmého ročníku díky kráse bonsají, které opět potěší nejen milovníky těchto proslulých japonských šlechtěných dřevin.

KRÁTCE: Bioodpad třídí přes deset tisíc Pražanů

Praha - Svoz bioodpadu využívá podle Pražských služeb přes deset tisíc zákazníků. Zájemci třídí biologicky rozložitelný odpad do kompostérů o objemu 120 nebo 240 litrů. Svoz speciálních nádob na bioodpad probíhá jednou za čtrnáct dní. Loni bylo v kompostérech odevzdáno čtyři a půl tisíce tun bioodpadu.

Kolonáda v Mariánských Lázních zavoní štrúdlem¶

Mariánské Lázně – Nejstarší i nejvzácnější odrůdy nejoblíbenějšího a nejrozšířenějšího ovoce u nás – jablek – budou moci nejen vidět, ale také ochutnat návštěvníci už čtvrtého ročníku Lázeňského festivalu jablek.

Linea Nivnice letos od pěstitelů vykoupí zhruba 10.000 tun jablek

Nivnice (Uherskohradišťsko) - Společnost Linea Nivnice na Uherskohradišťsku, jeden z největších tuzemských zpracovatelů ovoce, předpokládá, že od pěstitelů v Česku letos vykoupí asi 10.000 tun jablek. Každoročně na svou produkci šťáv, vín a dětské výživy potřebuje zhruba 15.000 tun jablek. 

Sady na Ploskovicku letos rodí průměrnou úrodu ovoce

Ploskovice - V sadech kolem Ploskovic je stále živo, vrcholí tu sklizeň hrušek a pozdních jablek. Živo je rovněž u skladů, kam se načesané ovoce odváží. Třídit je už není třeba, všechno se stihne ještě v sadech.

Bartoš bude bojovat o třetí vítězství ve Velké pardubické

Mělnicko – Vysoká Libeň, Nebužely. Obě místa se nacházejí v mělnickém regionu. Ne každý ví, že tato místa spojuje jedno jméno, a ne ledajaké. Josef Bartoš – jeden z nejlepších žokejů ve střední Evropě a dvojnásobný vítěz Velké pardubické – nebude ani letos chybět na startu nejprestižnějšího tuzemského dostihu.

Poklady ze zahrádek se netajili

Březovice - Podzimní výstava přilákala do březovického kulturního sálu tradičně návštěvníky i z blízkého okolí

Pivní míle nabídne i klání štafet. Jednotlivce nepředeženou

Brno – Po úspěchu české premiéry nachystali pořadatelé ABC Cyklosport Pivní míle druhý ročník originálního závodu už po půl roce. Hostí jej opět brněnský atletický stadion Moravské Slavie v neděli od jedenácti hodin dopoledne. „Z osmdesáti účastníků, kteří první závod hodnotili v anketě, měli připomínku jen dva. Jednomu chutnala jablka ve startovním balíčku a chtěl víc než jedno. Druhému vadilo teplejší pivo, toho uspokojíme podzimním termínem," usmál se ředitel závodu Libor Tuček.

Moštárny na Břeclavsku chybí, v okresním městě ale jedna vznikne

Břeclavsko – Sezona sběru jablek je v plném proudu. Řada lidí řeší, jak s přezrálým ovocem naložit. Jednou z možností jeho využití jsou 
i moštárny. Slyšet lze ale stesky, že je jich na Břeclavsku málo. Oprávněně. V regionu je pouze jedna. „Hledal jsem nějakou blízko Velkých Bílovic, ale žádnou jsem nenašel. Nejbližší někde u Brna. Pak jsem se podíval na internetové stránky Českého zahrádkářského svazu a tam jsem přece jen objevil, že jedna je i na Břeclavsku. Člověk musí ovšem hodně hledat, aby se dopídil vůbec nějakého výsledku," řekl například Velkobílovičan Martin Hemza.

Parkour jim dává sílu, radost i potěšení

Bezdružice – Do rychlého pohybu se dá běžec a skočí rovnou na zábradlí, seskočí zpět na zem a ještě u toho udělá přemet, pokračuje dál, odrazí se od země, přitáhne se na zídku, odkud opět s přemetem skáče do podřepu na zem. Při pohybu městem jeho pružnost vyvolává zdání akrobata, protože přeskakuje z jedné na druhou překážku, mnohdy i metry vysokou. Řeč je o fenoménu, který zavítal z Francie také do našich končin.

Jablečné slavnosti na Jiřáku: úroda je sklizená, může se ochutnávat

Praha /FOTOGALERIE/ - Jablečné slavnosti opět budou v pátek a sobotu 9. a 10. října skvělou příležitostí k setkání pěstitelů jablek přímo se spotřebiteli. Spolek Archetyp proto pozval všechny zájemce na farmářské tržiště Jiřák. Patnáct ovocnářů tam přiveze to nejlepší a nejzdravější, co se v české krajině po staletí pěstuje - jak staré tradiční odrůdy, tak i ty nové.

Jablek bylo sice málo a cibule chyběla, její absenci dohnaly místní speciality

Lázně Bělohrad – Ochutnat med z včelařské farmy, burčák z domácího vinohradu, preclíky z místní pekárny, jablečný mošt, oblíbené hořické trubičky, domácí zákusky, čerstvě praženou kávu z Nové Paky nebo se zakousnout do vyzrálého jablíčka, to všechno nabízely bělohradské Slavnosti jablek a cibule, spojené s podzimní výstavou ovoce a zeleniny.

Sláva malináčům i regionálním produktům

Holovousy - Již potřinácté se na návsi konaly slavnosti proslavené odrůdy jablek (Holovouský malináč), pořádané obcí Holovousy na Hořicku ve spolupráci s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským.

Jabkobraní u tvrze Tuchoraz lákalo na jablíčka i mošty

Tuchoraz – „Potěžkejte si klíč," oslovil mě Jan Psota a v tu ránu jsem v ruce držela klíč. A ne jen tak ledajaký. Klíč od Tuchorazské tvrze. Právě Jan Psota totiž provázel návštěvníky Jabkobraní po téhle památce a odhaloval jim historická fakta. Lidé se tak dozvěděli, jak vypadala tvrz dříve, kudy se vstupovalo do patra, ale třeba také kde měli naši předci ledničku.

Štrúdlové zápolení vyhrála kuchařka

Dobrá Voda - Sama sladkému neholduje. Přesto Helena Valentová upekla moučník, který v konkurenci dalších čtrnácti vzorků vyhodnotili porotci při sobotním klání Dobrovodský štrúdl jako nejlepší.