Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Bude co pít? Pálenicím chybí ovoce

Plzeňsko – Od kauzy s pančovaným a smrtícím alkoholem uplynul rok. Jestli někomu alespoň trochu prokázala službu, byli to majitelé malých pálenic, jež lidé v touze po poctivé a bezpečné kořalce brali doslova útokem.

Moštárny na Vyškovsku zatím čekají na sladší jablka

Vyškovsko - Hromada jablek přeměněná v lahodný mošt. To je snem snad každého zahrádkáře, ať už amatéra nebo profesionála. Počasí ovšem letos přeje spíš popadanému ovoci, hrozí tak, že nebude mít na stromech co dozrávat. V mošt přesto doufají třeba v Nemochovicích.

Bude co pít? Pálenicím chybí ovoce

Plzeňsko – Od kauzy s pančovaným a smrtícím alkoholem uplynul rok. Jestli někomu alespoň trochu prokázala službu, byli to majitelé malých pálenic, jež lidé v touze po poctivé a bezpečné kořalce brali doslova útokem.

Ovoce i zelenina mizí ze zahrádek. Zloději kradou úrodu ve velkém

Když před několika dny přijel Blažej Zajíc z Kyjova na svou zahrádku v Bohuslavicích, uviděl na ní jen holé stromy. Někdo mu ze stromů ukradl celou úrodu broskví. „Jel jsem posbírat plody ze dvou broskvoní. Obě jsem však našel už očesané. Zloděj nenechal ani jedinou broskev. Teď se bojím o jablka. Letos jsou totiž moc hezká, tak doufám, že nepřijdu i o ně," řekl Zajíc.

Moštárny na Vyškovsku zatím čekají na sladší jablka

Vyškovsko - Hromada jablek přeměněná v lahodný mošt. To je snem snad každého zahrádkáře, ať už amatéra nebo profesionála. Počasí ovšem letos přeje spíš popadanému ovoci, hrozí tak, že nebude mít na stromech co dozrávat. V mošt přesto doufají třeba v Nemochovicích.

Ovoce i zelenina ze zahrádek mizí. Zloději kradou úrodu ve velkém

Hodonínsko – Když před několika dny přijel Blažej Zajíc z Kyjova na svou zahrádku v Bohuslavicích, uviděl na ní jen holé stromy. Někdo mu ze stromů ukradl celou úrodu broskví. „Jel jsem posbírat plody ze dvou broskvoní. Obě jsem však našel už očesané. Zloděj nenechal ani jedinou broskev. Teď se bojím o jablka. Letos jsou totiž moc hezká, tak doufám, že nepřijdu i o ně," řekl Zajíc.

Pálenice jedou naplno. Sezóna je mírně nadprůměrná

Přerovsko – Pěstitelské pálenice na Přerovsku jsou v plném proudu. Ovocnou úrodu si pochvalují drobní i větší pěstitelé, podle majitelů palíren je po dvou letech mírně nadprůměrná sezóna co do množství i kvality ovoce.

OBRAZEM: První školní den v Krásném Poli

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Školní rok začal a Deník má nabídku pro všechny prvňáčky. Zároveň se můžete podívat, jak vypadal první den školy v Krásném Poli, kam zavítal náš fotograf Lukáš Kaboň s redaktorkou Terezou Pintérovou.

Farma ve městě: Chilli papričky jsou zdravé

Mladí manželé Jana a Michal Stránští z Kopřivnice ještě nedávno pěstovali, jako mnoho lidí, doma na parapetu bylinky nebo chilli papričky. Jejich život se však během loňského roku dosti razantně změnil.

Pálit se bude hlavně z jablek a švestek, hrušek je málo

Ostrava - V pálenicích na severu Moravy a Slezska už vypálili první destiláty z třešní a letních jablek. Přijímají i objednávky na vypálení kvasů z jablek a švestek. Hrušek, jak hlásí oslovení provozovatelé pálenic, se letos urodilo málo.

Rodina ze Pcher vyhořela. Stavět ale nemůže, sousedé v tom brání

Pchery - V hromadu popela a suti se proměnil rodinný dům manželů Mačákových ze Pcher - Theodoru na Kladensku, který loni v říjnu nad ránem až do základů pohltily plameny. Kvůli závadě na elektroinstalaci přišli manželé s dospělým synem loni o střechu nad hlavou a místo, kde žili přes třicet roků.

Rodina ze Pcher vyhořela. Stavět ale nemůže, sousedé v tom brání

Pchery - V hromadu popela a suti se proměnil rodinný dům manželů Mačákových ze Pcher-Theodoru, který loni v říjnu nad ránem až do základů pohltily plameny. Kvůli závadě na elektroinstalaci přišli manželé s dospělým synem loni o střechu nad hlavou a místo, kde žili přes třicet roků. Stěhovat se do svého ovšem hned tak nebudou. Sousedé brání tomu, aby na místě po požáru vyrostla stavba převyšující výrazně tu původní. Takové má totiž rodina Mačákových plány. Přestože se kladenský stavební úřad vyjádřil souhlasně, věcí už se zabývali na kraji a vrací ji Kladeňákům k přepracování.

Pálenka z vlastního ovoce? Zájem roste

Litoměřicko - O pálenku z vlastního ovoce je stále větší zájem. „Lidé se o nás začali více zajímat po aféře s jedovatým alkoholem. Báli se klasických pálenek," říká Jan Härting ze žitenické palírny.

Ztracené ovocné odrůdy: kam se poděly?

Jablko Jonathan a Reneta, moruše nebo třeba hruška Solanka. Hledali byste je marně na pultech českých obchodů, ale i v sadech. Proč zmizely a má smysl je obnovovat?

Budeš ve filmu přes celý plátno. Tak na vteřinu

Hluboká nad Vltavou - /REPORTÁŽ/ Redaktorka Deníku se stala komparzistkou v pohádce Jana Svěráka Tři bratři. Na natáčení strávila dva dny. Coby služka pobíhala po zámeckém parku, chystala slavnostní hostinu i přikládala větve na oheň

Pálenice hlásí: Slivovice bude letos hodně

Slovácko – Milovníci nejtradičnějšího slováckého nápoje – slivovice – si mohou oddechnout. Nedostatek pálenek podle pěstitelů ovoce i páleničářů na Slovácku letos rozhodně nehrozí. A co víc, sezona přeměny ovocných kvasů v destiláty bude delší než ta uplynulá a pálenky prý budou velice kvalitní.

Pálenice hlásí: Sezona snů bude delší, slivovice bude hodně

Slovácko – Milovníci nejtradičnějšího slováckého nápoje – slivovice – si mohou oddechnout. Nedostatek pálenek podle pěstitelů ovoce i páleničářů na Slovácku letos rozhodně nehrozí. A co víc, sezona přeměny ovocných kvasů v destiláty bude delší než ta uplynulá a pálenky prý budou velice kvalitní.

Nealko pivo a děti? Raději ne

Praha /ANIMACE/ - Začalo to před dvěma lety, kdy se na českém trhu objevily první beermixy. Nízkoalkoholická ochucená piva, která stojí mezi zlatavým mokem a limonádou, si Češi rychle oblíbili. Na novou poptávku zareagovaly téměř všechny české pivovary, nezůstaly ale jenom u beermixů.

Dobrý den, Valašsko

Nejkrásnější barva v tomto ročním období je tmavě modrá. Vždycky s úžasem hledím na dozrávající švestky a říkám si, že bohové mají úžasný smysl pro estetično. Jablka jsou dle předpisů obligátně červená, hrušky mdle žluté.

Gurmáni mohou na Bozeňově ochutnat tradiční jídla Jeseníků

Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.

Úrody je málo, nebude z čeho pálit

Starý Klíčov – Letošní rok bude na ovoce skoupý. Na to však musí být manželé Císlerovi, majitelé Pálenice ve Starém Klíčově připraveni. 

Gurmáni mohou na Bozeňově ochutnat tradiční jídla Jeseníků

Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.