Plzeňsko – Od kauzy s pančovaným a smrtícím alkoholem uplynul rok. Jestli někomu alespoň trochu prokázala službu, byli to majitelé malých pálenic, jež lidé v touze po poctivé a bezpečné kořalce brali doslova útokem.
Zlín - Návštěvníky zlínského obchodního centra Zlaté jablko láká netradiční atrakce. Zájemci mohou vstoupit mezi zrcadlové plochy, ztratit se v nich a nakonec šťastně najít východ.
Vyškovsko - Hromada jablek přeměněná v lahodný mošt. To je snem snad každého zahrádkáře, ať už amatéra nebo profesionála. Počasí ovšem letos přeje spíš popadanému ovoci, hrozí tak, že nebude mít na stromech co dozrávat. V mošt přesto doufají třeba v Nemochovicích.
Plzeňsko – Od kauzy s pančovaným a smrtícím alkoholem uplynul rok. Jestli někomu alespoň trochu prokázala službu, byli to majitelé malých pálenic, jež lidé v touze po poctivé a bezpečné kořalce brali doslova útokem.
Přerovsko – Ovocnáře na Přerovsku potrápila sucha a nedostatečné opylení. Jablka a hrušky jsou drobné. Pokud ale vydrží slunečné počasí, má ovoce ještě šanci. Shodují se v tom největší sadaři v okrese.
České Budějovice - Čtenářka Jana se ptá: "Všude se píše o vláknině, slyšela jsem, že jsou dokonce dva druhy. Zajímalo by mě, k čemu všemu je vláknina dobrá a v čem ji najdeme?"
Kolínsko - S novým trikem, jak podvodně okrást seniory, přišli v těchto dnech dva podvodníci. Vsadili na sezónní potraviny a u důvěřivého staršího manželského páru bohužel uspěli.
Kolínsko – S novým trikem, jak podvodně okrást seniory, přišli v těchto dnech dva podvodníci. Vsadili na sezónní potraviny a u důvěřivého staršího manželského páru bohužel uspěli.
Když před několika dny přijel Blažej Zajíc z Kyjova na svou zahrádku v Bohuslavicích, uviděl na ní jen holé stromy. Někdo mu ze stromů ukradl celou úrodu broskví. „Jel jsem posbírat plody ze dvou broskvoní. Obě jsem však našel už očesané. Zloděj nenechal ani jedinou broskev. Teď se bojím o jablka. Letos jsou totiž moc hezká, tak doufám, že nepřijdu i o ně," řekl Zajíc.
Česká Kamenice /FOTOGALERIE/ – Až desítky kilometrů jezdí do českokamenické palírny její zákazníci, kteří si zde nechávají proměnit své ovoce, například na mošt.
Vyškovsko - Hromada jablek přeměněná v lahodný mošt. To je snem snad každého zahrádkáře, ať už amatéra nebo profesionála. Počasí ovšem letos přeje spíš popadanému ovoci, hrozí tak, že nebude mít na stromech co dozrávat. V mošt přesto doufají třeba v Nemochovicích.
Hodonínsko – Když před několika dny přijel Blažej Zajíc z Kyjova na svou zahrádku v Bohuslavicích, uviděl na ní jen holé stromy. Někdo mu ze stromů ukradl celou úrodu broskví. „Jel jsem posbírat plody ze dvou broskvoní. Obě jsem však našel už očesané. Zloděj nenechal ani jedinou broskev. Teď se bojím o jablka. Letos jsou totiž moc hezká, tak doufám, že nepřijdu i o ně," řekl Zajíc.
Přerovsko – Pěstitelské pálenice na Přerovsku jsou v plném proudu. Ovocnou úrodu si pochvalují drobní i větší pěstitelé, podle majitelů palíren je po dvou letech mírně nadprůměrná sezóna co do množství i kvality ovoce.
Stonava, Horní Žukov - Už jsme zatopili pod kotly, vzkazují majitelé pěstitelských pálenic, kde se rozjíždí sezona. Podle mnohých z nich se letos nejvíc vypálí slivovice a kalvadosu, pálenku, ale vyrábějí i z letního ovoce jako jsou například meruňky.
Blanensko - Jablka do kompotu, na štrúdl nebo na pálenku. Spousta lidí si však nedokáže podzim představit bez moštování jablek. Lahodný nápoj lisují vlastnoručně doma nebo odvezou nasbíraná jablka do moštárny.
Stonava, Horní Žukov - Už jsme zatopili pod kotly, vzkazují majitelé pěstitelských pálenic, kde se rozjíždí sezona. Podle mnohých z nich se letos nejvíc vypálí slivovice a kalvadosu, pálenku, ale vyrábějí i z letního ovoce jako jsou například meruňky.
DENÍK - V seriálu Deníku a olomouckého foodie marketu Sklizeno vám dnes přinášíme jednoduchý návod, jak připravit výtečnou lahůdku, kterou si zpestříte například víkendové odpoledne.
Ostrava /FOTOGALERIE/ - Školní rok začal a Deník má nabídku pro všechny prvňáčky. Zároveň se můžete podívat, jak vypadal první den školy v Krásném Poli, kam zavítal náš fotograf Lukáš Kaboň s redaktorkou Terezou Pintérovou.
Mladí manželé Jana a Michal Stránští z Kopřivnice ještě nedávno pěstovali, jako mnoho lidí, doma na parapetu bylinky nebo chilli papričky. Jejich život se však během loňského roku dosti razantně změnil.
Ostrava - V pálenicích na severu Moravy a Slezska už vypálili první destiláty z třešní a letních jablek. Přijímají i objednávky na vypálení kvasů z jablek a švestek. Hrušek, jak hlásí oslovení provozovatelé pálenic, se letos urodilo málo.
Ostrava - Tuto neděli začíná druhá etapa optimalizace městské hromadné dopravy. Nové trasy, delší vozy nebo více bezbariérových spojů. I takové změny přinesou nové jízdní řády.
Pchery - V hromadu popela a suti se proměnil rodinný dům manželů Mačákových ze Pcher - Theodoru na Kladensku, který loni v říjnu nad ránem až do základů pohltily plameny. Kvůli závadě na elektroinstalaci přišli manželé s dospělým synem loni o střechu nad hlavou a místo, kde žili přes třicet roků.
Pchery - V hromadu popela a suti se proměnil rodinný dům manželů Mačákových ze Pcher-Theodoru, který loni v říjnu nad ránem až do základů pohltily plameny. Kvůli závadě na elektroinstalaci přišli manželé s dospělým synem loni o střechu nad hlavou a místo, kde žili přes třicet roků. Stěhovat se do svého ovšem hned tak nebudou. Sousedé brání tomu, aby na místě po požáru vyrostla stavba převyšující výrazně tu původní. Takové má totiž rodina Mačákových plány. Přestože se kladenský stavební úřad vyjádřil souhlasně, věcí už se zabývali na kraji a vrací ji Kladeňákům k přepracování.
Litoměřicko - O pálenku z vlastního ovoce je stále větší zájem. „Lidé se o nás začali více zajímat po aféře s jedovatým alkoholem. Báli se klasických pálenek," říká Jan Härting ze žitenické palírny.
Blanensko - Jablka do kompotu, na štrúdl nebo na pálenku. Spousta lidí si však nedokáže podzim představit bez moštování jablek. Lahodný nápoj lisují vlastnoručně doma nebo odvezou nasbíraná jablka do moštárny.
Jablko Jonathan a Reneta, moruše nebo třeba hruška Solanka. Hledali byste je marně na pultech českých obchodů, ale i v sadech. Proč zmizely a má smysl je obnovovat?
Hluboká nad Vltavou /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Redaktorka Deníku se stala komparzistkou v pohádce Jana Svěráka Tři bratři. Na natáčení strávila dva dny. Coby služka pobíhala po zámeckém parku, chystala slavnostní hostinu i přikládala větve na oheň
Hluboká nad Vltavou - /REPORTÁŽ/ Redaktorka Deníku se stala komparzistkou v pohádce Jana Svěráka Tři bratři. Na natáčení strávila dva dny. Coby služka pobíhala po zámeckém parku, chystala slavnostní hostinu i přikládala větve na oheň
Slovácko – Milovníci nejtradičnějšího slováckého nápoje – slivovice – si mohou oddechnout. Nedostatek pálenek podle pěstitelů ovoce i páleničářů na Slovácku letos rozhodně nehrozí. A co víc, sezona přeměny ovocných kvasů v destiláty bude delší než ta uplynulá a pálenky prý budou velice kvalitní.
Slaný - Obnovená tradice rožnění uherského (martinického býka) z roku 1662 se již poosmé bude konat na Masarykově náměstí ve Slaném, a to v sobotu 14. září.
Slovácko – Milovníci nejtradičnějšího slováckého nápoje – slivovice – si mohou oddechnout. Nedostatek pálenek podle pěstitelů ovoce i páleničářů na Slovácku letos rozhodně nehrozí. A co víc, sezona přeměny ovocných kvasů v destiláty bude delší než ta uplynulá a pálenky prý budou velice kvalitní.
Vyškovsko – Za padesát korun si koupit a očesat ovocný strom? Takovou možnost bude mít v následujících letech méně a méně zájemců z Vyškovska. Silničáři postupně okolo pozemních komunikací nahrazují jabloně, třešně a švestky jinými dřevinami.
Vyškovsko – Za padesát korun si koupit a očesat ovocný strom? Takovou možnost bude mít v následujících letech méně a méně zájemců z Vyškovska. Silničáři postupně okolo pozemních komunikací nahrazují jabloně, třešně a švestky jinými dřevinami.
Praha /ANIMACE/ - Začalo to před dvěma lety, kdy se na českém trhu objevily první beermixy. Nízkoalkoholická ochucená piva, která stojí mezi zlatavým mokem a limonádou, si Češi rychle oblíbili. Na novou poptávku zareagovaly téměř všechny české pivovary, nezůstaly ale jenom u beermixů.
Nejkrásnější barva v tomto ročním období je tmavě modrá. Vždycky s úžasem hledím na dozrávající švestky a říkám si, že bohové mají úžasný smysl pro estetično. Jablka jsou dle předpisů obligátně červená, hrušky mdle žluté.
Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.
Praha – Server Potravinynapranýři.cz, který zaznamenává nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny, upozornil v posledních dnech na nekvalitní vína, která byla v prodeji.
Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.