Kreativ

ŠTÍTEK: jablko

Rodina ze Pcher vyhořela. Stavět ale nemůže, sousedé v tom brání

Pchery - V hromadu popela a suti se proměnil rodinný dům manželů Mačákových ze Pcher - Theodoru na Kladensku, který loni v říjnu nad ránem až do základů pohltily plameny. Kvůli závadě na elektroinstalaci přišli manželé s dospělým synem loni o střechu nad hlavou a místo, kde žili přes třicet roků.

Rodina ze Pcher vyhořela. Stavět ale nemůže, sousedé v tom brání

Pchery - V hromadu popela a suti se proměnil rodinný dům manželů Mačákových ze Pcher-Theodoru, který loni v říjnu nad ránem až do základů pohltily plameny. Kvůli závadě na elektroinstalaci přišli manželé s dospělým synem loni o střechu nad hlavou a místo, kde žili přes třicet roků. Stěhovat se do svého ovšem hned tak nebudou. Sousedé brání tomu, aby na místě po požáru vyrostla stavba převyšující výrazně tu původní. Takové má totiž rodina Mačákových plány. Přestože se kladenský stavební úřad vyjádřil souhlasně, věcí už se zabývali na kraji a vrací ji Kladeňákům k přepracování.

Pálenka z vlastního ovoce? Zájem roste

Litoměřicko - O pálenku z vlastního ovoce je stále větší zájem. „Lidé se o nás začali více zajímat po aféře s jedovatým alkoholem. Báli se klasických pálenek," říká Jan Härting ze žitenické palírny.

Ztracené ovocné odrůdy: kam se poděly?

Jablko Jonathan a Reneta, moruše nebo třeba hruška Solanka. Hledali byste je marně na pultech českých obchodů, ale i v sadech. Proč zmizely a má smysl je obnovovat?

Budeš ve filmu přes celý plátno. Tak na vteřinu

Hluboká nad Vltavou - /REPORTÁŽ/ Redaktorka Deníku se stala komparzistkou v pohádce Jana Svěráka Tři bratři. Na natáčení strávila dva dny. Coby služka pobíhala po zámeckém parku, chystala slavnostní hostinu i přikládala větve na oheň

Pálenice hlásí: Slivovice bude letos hodně

Slovácko – Milovníci nejtradičnějšího slováckého nápoje – slivovice – si mohou oddechnout. Nedostatek pálenek podle pěstitelů ovoce i páleničářů na Slovácku letos rozhodně nehrozí. A co víc, sezona přeměny ovocných kvasů v destiláty bude delší než ta uplynulá a pálenky prý budou velice kvalitní.

Pálenice hlásí: Sezona snů bude delší, slivovice bude hodně

Slovácko – Milovníci nejtradičnějšího slováckého nápoje – slivovice – si mohou oddechnout. Nedostatek pálenek podle pěstitelů ovoce i páleničářů na Slovácku letos rozhodně nehrozí. A co víc, sezona přeměny ovocných kvasů v destiláty bude delší než ta uplynulá a pálenky prý budou velice kvalitní.

Nealko pivo a děti? Raději ne

Praha /ANIMACE/ - Začalo to před dvěma lety, kdy se na českém trhu objevily první beermixy. Nízkoalkoholická ochucená piva, která stojí mezi zlatavým mokem a limonádou, si Češi rychle oblíbili. Na novou poptávku zareagovaly téměř všechny české pivovary, nezůstaly ale jenom u beermixů.

Dobrý den, Valašsko

Nejkrásnější barva v tomto ročním období je tmavě modrá. Vždycky s úžasem hledím na dozrávající švestky a říkám si, že bohové mají úžasný smysl pro estetično. Jablka jsou dle předpisů obligátně červená, hrušky mdle žluté.

Gurmáni mohou na Bozeňově ochutnat tradiční jídla Jeseníků

Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.

Úrody je málo, nebude z čeho pálit

Starý Klíčov – Letošní rok bude na ovoce skoupý. Na to však musí být manželé Císlerovi, majitelé Pálenice ve Starém Klíčově připraveni. 

Gurmáni mohou na Bozeňově ochutnat tradiční jídla Jeseníků

Dolní Bušínov – Pokrmy podle tradičních jesenických receptů mohou ochutnat milovníci dobrého jídla v Restauraci Bozeňov v oblíbeném rekreačním středisku Dolní Bušínov u Zábřeha. V rámci projektu Ochutnejte Jeseníky, který má za cíl podporovat a představovat tradiční kuchyni a regionální produkty, sestavili bozeňovští kuchaři originální menu z receptů pocházejících z kuchařek původních obyvatel Jeseníků. Využívají k tomu čerstvé suroviny od místních producentů a výrobců.

Pálenice na Jihlavsku berou útokem lidé ze Znojemska

Jihlavsko - Kotle v pálenicích se od začátku srpna nezastaví. Sezonu už tradičně začínají třešně. Letos se ale ve velkém přidávají meruňky ze Znojemska. Tamní pálenice totiž nestačí na nápor pěstitelů, a tak někteří jezdí pálit ve velkém na Jihlavsko.

Strážnice má ibišky. Někteří chtěli hrušky

Strážnice - Vlna emocí provázela před časem ve Strážnici rozhodnutí upravit zeleň. Práce začaly letos v dubnu a názory na to, jak se projekt architektům podařil, jsou různé. Některým se nová podoba města zamlouvá, druzí s ní mají problém. „Líbí se mi hlavně ibišky. Prokouklo i centrum a pěkně je upravené okolí hřbitova. Jsme spokojení," zhodnotila novou zeleň Marie Hořáková.

Ceny brambor i jablek stoupají

Břeclavsko - Lidé, kteří nemají alespoň kousek vlastní zahrádky, si teď zoufají. Ceny brambor míří nahoru. Počasí jim letos nepřálo a navíc ubývá ploch, na kterých je zemědělci pěstují. Podražila také jablka.

Už to začalo! Páleničáři roztopili kotle

Jarcová - Ovoce je posbírané a první kvasy už jsou připravené na pálení. Páleničářům tak začíná sezóna, i když největší nápor očekávají až od září. „My pálíme od poloviny července.

V Břasích sklízejí jablka i švestky

Břasy - Velkopěstitelé konečně zahájili sklizeň jablek. Zatím samozřejmě letních. Skluz je oproti jiným létům zhruba dvoutýdenní. V Sadech Schwarz se včera v přepravkách už lákavě vyjímaly krásně dočervena zabarvené plody.

Ovocnáři v Holovousích budou mít lepší podmínky pro práci

Východní Čechy, Holovousy – V Holovousích na Jičínsku začne na konci srpna slavnostním poklepem základního kamene stavba Ovocnářského výzkumného institutu za 377 milionů korun bez DPH. Stavba by měla být dokončená v roce 2015. Informoval o tom koordinátor projektu Petr Kubát.

Japonští obyvatelé odhlasovali zničení lodi - památky na cunami

Kesennuma – Obyvatelé města Kesennuma v severovýchodním Japonsku hlasováním rozhodli, že loď, kterou v březnu 2011 zanesla vlna cunami do obytné čtvrti, bude rozebrána a zničena. Přehlasovali tak ty, kdo chtěli třistatřicetitunové plavidlo zachovat jako památník katastrofy, napsala dnes agentura AP.

Pálenice už zahajují provoz. Sezonu ale poškodilo sucho

Zlínsko - Je to tady. Výroba moravských léků začala. Jednou z prvních pálenic, která zahájila provoz, je ta v Březnici. Pálenici dlouhá léta vede vyhlášená páleničářka Stanislava Chalupová. V tomto čase „tečou" zatím letní kvasy. Dokončují se třešně, začínají se pálit meruňky či mirabelky.

Pálenice už zahajují provoz. Sezonu ale poškodilo sucho

Zlínsko - Je to tady. Výroba moravských léků začala. Jednou z prvních pálenic, která zahájila provoz, je ta v Březnici. Pálenici dlouhá léta vede vyhlášená páleničářka Stanislava Chalupová. V tomto čase „tečou" zatím letní kvasy. Dokončují se třešně, začínají se pálit meruňky či mirabelky.

Sklizeň jablek v EU letos bude vyšší o sedm procent

Praha – Letošní sklizeň jablek v Evropské unii stoupne meziročně o sedm procent na 10,798 milionu tun. Vyplývá to z odhadu organizace World Apple and Pear Association (WAPA). Letošní sklizeň je srovnatelná s rokem 2011.