Kreativ

ŠTÍTEK: jídlo

Středy doktora Středy opět na scéně: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Středy doktora Středy: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Řidiči, pozor na „prošlé“ autolékárničky!

Svitavy – Nejen potraviny mají svou spotřební lhůtu. Všichni řidiči by si měli zkontrolovat, jestli jejich autolékárnička není prošlá, protože v takovém případě jim hrozí pokuta až dva tisíce korun.

Do Vladislavi se opět vrátil přechod pro chodce

Třebíčsko - Kruh se zrušenými přechody na nejfrekventovanějších silnicích na Třebíčsku se uzavírá. Jako nevyhovující je před více než rokem nechal ze šesti obcí odstranit krajský úřad.

Středy doktora Středy: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Z části vepřové, z části divočák. Rostěnický divočák získal ocenění

Rostěnice – Pátým rokem ministerstvo zemědělství oceňuje značkou Regionální potravina nejlépe hodnocené produkty z každého kraje. Titul získala letos v rámci Jihomoravského kraje mimo jiné i potravina z Vyškovska. Konkrétně se jedná o Rostěnického divočáka, kterého produkuje společnost Rostěnice. Vyhrál v kategorii Masné výrobky trvanlivé.

Středy doktora Středy: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Středy doktora Středy: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Ryba z grilu potěší každého gurmána

V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

Přenos eboly potravinami z Afriky v Česku nehrozí

Praha – Riziko přenosu eboly potravinami z Afriky je podle vedoucího centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ) profesora Jiřího Rupricha v současnosti v Česku prakticky nulové. Uvádí to na webu ústavu v reakci na dotazy veřejnosti. Teoretická možnost sice existuje, zhruba jedno procento dovezených potravin je z afrických zemí, prakticky ale je podle Rupricha přenos potravinou na konzumenta v ČR krajně nepravděpodobný.

Život na frontě přiblíží školákům výstava v aule

Příbram - Jak čeští legionáři prožívali Velkou válku na frontách v Evropě? A jak po jejich odchodu na frontu ovlivnila válka i život jejich rodin? To vše se dozvíte na výstavě v aule základní školy v Jiráskových sadech. Ta připomíná sto let od vypuknutí první světové války.

Policisté dopadli vykradače sklepů. Byl jím třiadvacetiletý mladík

Podezření studéneckých policistů, že za sériovými vykrádačkami tamních sklepů stojí třiadvacetiletý obyvatel města, se potvrdily. Mladík, jenž vykradl téměř dvacet sklepů, ve kterých bral potraviny, kola, sportovní vybavení i elektrické nářadí, se pod tíhou důkazů v závěru srpna ke svému nezákonnému jednání doznal.

Kozí žervé a máslo z Blanenska získaly ocenění

Blanensko – Hned dva produkty z Blanenska se od uplynulé neděle mohou pyšnit oceněním Regionální potravina Jihomoravského kraje. Prestižní značku uděluje každoročně ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů. Letos z Blanenska bodovalo Horácké máslo olešnické mlékárny a kozí tvarohové žervé Sedlák z Farmy dojných a kašmírských koz v Šošůvce.

Pravidelné investování si nachází stále více přívrženců

Praha - Čísla dokazují, že nízké úroky z bankovních vkladů a také snaha vytvořit si celoživotní rezervu ženou stále více zájemců do investování. O to více, že má-li člověk volné prostředky, může je investovat v podstatě do čehokoliv. A proč investovat, když je možné zašít peníze do matrace? Proto, že budete mít užitek ze zisků a pracovních úspěchů někoho jiného.

Český trh by se mohl pro některé zboží uzavřít, řekl ministr Jurečka

Olomouc – Pokud nedokáže Evropská unie ochránit české zemědělce a výrobce potravin před dopadem zboží dováženého za dumpingové ceny, uzavře pro ně Česká republika trh. V pondělí to v Olomouci v souvislosti s protiruskými sankcemi prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Český trh by se mohl pro některé zboží uzavřít, řekl ministr Jurečka

Olomouc – Pokud nedokáže Evropská unie ochránit české zemědělce a výrobce potravin před dopadem zboží dováženého za dumpingové ceny, uzavře pro ně Česká republika trh. V pondělí to v Olomouci v souvislosti s protiruskými sankcemi prohlásil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Někteří zloději v obchodech kradou vytrvale

Praha - Sedmašedesát. Tolik případů krádeží v obchodních centrech odhalili kriminalisté, kteří se na počátku předposledního srpnového víkendu zaměřili na krádeže ve velkých obchodních centrech na území Prahy 4 a Prahy 10.

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce třináctky. Podívejte se

Zlín - /ANKETA/ Rekonstrukce nejstarší budovy bývalého továrního areálu číslo 13 postavené v letech 1915 až 1916 je v plném proudu. Toho si všimli i návštěvníci nového městského centra, kteří sem pravidelně chodí na poštu, úřady či za službami.

Dřívější slzy k snídani nahradila chutná kaše

Chrudim, Zimbabwe - Činorodý padesátník František Krampota žije v Chrudimi, ale jako ředitel charitativní organizace ACET ČR tráví obvykle velkou část roku na cestách. Občanské sdružení ACET totiž pomáhá nejen dětem v africké Ugandě, Zimbabwe či Nigérii, ale také lidem v dalších zemích.

Kuchaři si z republiky dovezli čtvrté místo

Svitavy - O to, aby se dětem dostalo na stůl jen to nejlepší, se starají také ve školních jídelnách. Kde vaří nejlépe? Už popáté se kuchaři a kuchařky z celé České republiky utkali v soutěži o Nejlepší školní oběd. Tentokrát v Brně.

Podušené hřiby vydrží v mrazáku i dva roky

Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.

Primář: Jsme vášnivými houbaři, i tak pozor na jedovaté houby

Houbařská sezóna je v plném proudu a její vrchol je ještě před námi. Bez nadsázky můžeme i podle odborníků říci, že jsme houbařskou velmocí. Vždyť každoročně vyráží na houby alespoň jednou přes sedmdesát procent obyvatel a jedna pětina sama sebe považuje za vášnivé houbaře. Díky tomuto fenoménu patříme i k největším odborníkům a znalcům jednotlivých druhů hub.

Dochucovadla jídla pouze kazí

Domažlice/ NÁŠ LETNÍ RECEPT/ – Doslova gastronomickým zážitkem bylo ochutnat kuřecí roládu plněnou čerstvým špenátem a nádivkou podávanou s dýňovým pyré a vařenou červenou řepou.

Člověk v tísni rozdává uprchlíkům na Ukrajině jídlo, vodu i deky

Kyjev, Praha - Tým české nevládní organizace Člověk v tísni (ČvT) pomohl na východě Ukrajiny již stovkám uprchlíků. Nejohroženějším lidem rozdává dětskou výživu, těstoviny, rybí a masové konzervy, vodu, ale i matrace, deky či školní potřeby, uvedla organizace ve svém dnešním prohlášení. V nejbližší době chystá rovněž dodávku léků do obléhaného Doněcku. V oblastech přímo zasažených konfliktem mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty žijí téměř čtyři miliony lidí.

Podušené hřiby vydrží v mrazáku i dva roky

Zlínský kraj - Plné košíky hříbků, ale co s nimi? Najednou se vše sníst nedá. Navíc v zimních měsících přijde teplá houbová polévka nebo dobrý gulášek vhod víc než v závěru léta. Na to, abychom si na těchto dobrotách mohli pochutnat i po sezoně, naštěstí existuje mnoho lahodných receptů.

Kuchaři si z republiky dovezli čtvrté místo

Svitavy - O to, aby se dětem dostalo na stůl jen to nejlepší, se starají také ve školních jídelnách. Kde vaří nejlépe? Už popáté se kuchaři a kuchařky z celé České republiky utkali v soutěži o Nejlepší školní oběd. Tentokrát v Brně.

Pro pěstitele obilovin měl být letošní rok podle Jurečky příznivý

České Budějovice - Letošní rok by z pohledu obilovin mohl být pro české zemědělce relativně příznivý. Momentálně je sklizeno zhruba 90 procent všech ploch v zemi. Při slavnostním zahájení Národních dožínek na mezinárodní výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích to dnes řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Podle starého rčení jsou jedlé všechny houby. Pozor, některé ale jen jednou!

Ostrov - Houbařská sezona je v plném proudu a její vrchol je ještě před námi. Bez nadsázky můžeme říci, že Česká republika je houbařskou velmocí. Nikde na světě nenajdete tolik nadšených až fanatických houbařů, jako jsme my, Češi. Vždyť každoročně vyráží na houby alespoň jednou přes sedmdesát procent obyvatel a jedna pětina sama sebe považuje za vášnivé houbaře. Díky tomuto fenoménu patříme i k největším odborníkům a znalcům jednotlivých druhů hub.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Praha - Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Úřad práce začne víc vyplácet některé dávky v poukázkách

Praha – Úřady práce začnou od září víc vyplácet některé dávky v poukázkách. Budou v nich vydávat část příspěvku na živobytí a část mimořádné okamžité pomoci. Chtějí tak zajistit, aby se peníze od státu použily na potraviny či na školní pomůcky pro děti. Sdělila to mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Podle ní úřad nyní uzavřel nové smlouvy s dodavateli poukázek.

Brnem projde o víkendu dožínkový průvod

Brno – Už může pršet, jak chce, hlavně, že je obilí pod střechou. Po sklizni si zemědělci vždy pořádně oddechli a oslavili to dožínkami. Těch jihomoravských se lidé zúčastní už v neděli v Brně.

Inspekce našla v potravinovém doplňku pro sportovce látku THC

Brno - V doplňku stravy Tribulus 60cps, který slouží pro rychlý růst svalů sportovců, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) látku THC, tedy tetrahydrocanabiol. V jednom kilogramu bylo 0,24 miligramů psychoaktivní látky, která je obsažena především v konopí. V potravinách být nesmí, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Žumberova vařečka láká na české dobroty

Plzeň – Gurmáni se mohou už příští týden vypravit na louky u sv. Jiří v Plzni na Doubravce na festival českého jídla. Letošní třetí ročník Vařečky rytíře Žumbery má pro návštěvníky zajímavé novinky. Svůj um předvedou například známí šéfkuchaři Jaroslav a Pavel Sapíkovi.

Rychlý úklid pekárny! I kvůli myším

Františkovy Lázně –  SZPI zahájila s provozovatelem správní řízení o uložení sankce. Ta může podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy dosáhnout výše až jeden milion korun.

Pančování má být trestné, souhlasí vinaři

Praha – Pohár trpělivosti tuzemských vinařů přetekl, či možná lépe řečeno, přetekl pohár plný falšovaného vína. Producenti tekuté révy v ČR se připravují na vůbec největší ofenzivu proti černému trhu s vínem u nás.