Blansko – Rozdělat oheň. Nakrájet kopu cibule, oloupat česnek, hovězí na kostky. Šup do kotlíku, míchat a dochucovat. To bude guláš. Mňam. Blanenští pořádali v sobotu Blanenské zámecké gulášobraní. Poprvé. V zámeckém parku soutěžilo sedm týmů. „Inspirovali jsme se podobnými soutěžemi ve vaření guláše, které se pravidelně v okolí pořádají a mezi lidmi jsou velmi oblíbené. Navíc jsme to propojili s regionálními výrobci potravin, co do Blanska pravidelně jezdí na farmářské trhy. Od nich jsme měli suroviny na guláš," poznamenal za pořadatele Lubomír Rek z Kulturního střediska města Blanska.
Cheb - Informace o tom, že razie z minulého týdne v chebské Evropské ulici odhalila obchod se zvířaty, rozvířila opět diskuse v ulicích města a na sociálních sítích. Podle některých občanů Chebska nebyla bývalá tiskárna pro policisty ani veřejnost žádnou neznámou.
Český Krumlov - /JIHOČESKÉ FILMOVÁNÍ/ Před sedmatřiceti lety natočil proslulý Ladislav Rychman bláznivou komedii Jen ho nechte, ať se bojí také v kulisách Českého Krumlova.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Mezno – Ve skupině mezinárodních dobrovolníků působila čtrnáct dní na České Sibiři také devětadvacetiletá Tchajwanka Li-Yin Lu, které cesta letadlem z ostrova formálně náležící pod správu Číny včetně přestupů trvala čtyřicet hodin.
Praha - Smažený řízek, svíčková nebo vepřo knedlo zelo. Do první desítky nejčastějších obědů v restauracích se stěží probojoval salát nebo těstoviny. Podle průzkumu společnosti Chècque Déjeneur si lidé platící stravenkami objednávají hlavně typické české jídlo.
Každá bolest, která postihne naše tělo je velmi nepříjemná a frustrující. Obzvláště to platí v případě, že nás bolí v ústech a máme problém se najíst. Velmi typickým příkladem je stomatitida, která svého majitele dokáže velmi potrápit. MUDr. Martina Laštůvková z ORL oddělení Oblastní nemocnice Příbram radí, jak se s touto chorobou co nejlépe vypořádat.
Strakonice – Zdeněk Charlie Blažek je famózní kytarista. Málokdo ale ví, že právě na tento nástroj je samouk. A přesto mu české pěvecké špičky neotřesitelně věří. Jistě vědí proč. Charlie totiž pro kytaru a hudbu žije.
Lažínky - Koně plemene Appaloosa, regionální potraviny nebo hry s farmářskou tématikou. To jsou lákadla, která mají přivábit návštěvníky na Farmářské slavnosti na ranči Appaloosa v Lažínkách nacházející se poblíž Moravských Budějovic.
Karlovy Vary - Oranžové šňůrky kolem krku, batoh na záda a hurá za nákupy. To není příběh klasických festivalových baťůžkářů, ale inspektorů z České obchodní inspekce (ČOI), kteří mají v době filmového svátku napilno.
Karlovy Vary - Oranžové šňůrky kolem krku, batoh na záda a hurá za nákupy. To není příběh klasických festivalových baťůžkářů, ale inspektorů z České obchodní inspekce (ČOI), kteří mají v době filmového svátku napilno.
Praha /ROZHOVOR/ - Do Česka opět míří stále více potravin z Polska. Prezident Agrární komory a Potravinářské komory ČR Miroslav Toman tvrdí, že bude záležet na obchodních řetězcích, zda polský dovoz bude nadále stoupat. Ty totiž hledají nejlevnější dodavatele, což se podle něho téměř vždy odráží i na kvalitě prodávaných potravin.
Otrokovice – Mrkvovo-zázvorový krém s pažitkou, hlavní chod filet Mahi Mahi na smetanovém špenátu s cizrnou a opékaným bramborem a dezert bulgur s tvarohovým krémem a malinami.
Opavsko – Odborná komise soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2014 ocenila devět výrobků, které se vyznačují výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Aféry s polskými potravinami odezněly a Češi se k nim začínají postupně vracet. Potvrzují to i statistici, kteří za první čtyři měsíce letošního roku zaznamenali jejich výrazně vyšší dovoz. „Dovozy potravin z Polska letos opět nabírají na tempu," zhodnotila čísla analytička Českého statistického úřadu Drahomíra Dubská.
Písek - Celý svět se točí kolem jídla a součástí světa je i česko-německá divadelní společnost Čojč. Slovo čojč vzniklo spojením slova „česky" a německého slova „deutsch".
Mohelnice - Při jízdě polní cestou mezi pastvinami z Fojtovic směrem na Mohelnici se nám pěkně klepalo auto. Míjeli jsme cedule s nápisem Státní hranice. Vypadalo to, že míříme někam na kraj světa. Nakonec se nám za zatáčkou v úvozu rozevřel malebný pohled na plátěné zelené stříšky sestavené do podkovy. Uprostřed na stožáru vlála vlajka.
Praha – Spotřebitelské ceny v červnu stagnovaly v meziročním i meziměsíčním srovnání, když v květnu meziročně rostly o 0,4 procenta a proti dubnu o 0,1 procenta. Nulový meziroční růst zaznamenaly spotřebitelské ceny naposledy v září 2009. Výsledek v letošním červnu ovlivnilo zejména snížení cen potravin a nealkoholických nápojů. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.
Velké Meziříčí - „Z čeho je ta smažená placka?" ptá se Iveta Polášková u stánku s indickým jídlem. Ta se stejně jako další desítky lidí zastavila na Náměstí ve Velkém Meziříčí, aby se podívala, jak prezentuje hnutí Haré Kršna svou kulturu veřejnosti.
Praha - Obchodníci budou muset podrobněji informovat zákazníky o původu potravin. Novelu zákona o potravinách, jež také zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela je označována za největší změnu potravinové legislativy za 15 let. Účinnosti má nabýt od 1. ledna příštího roku.
Přerov/Zlín – Že vrána k vráně sedá, ukázal případ pokusu krádeže, který šetřili počátkem tohoto týdne zlínští strážníci. Devatenáctiletá žena z Přerova se zřejmě chystala na velký piknik a pokoušela se v pondělí vpodvečer pronést z prodejny na Jižních Svazích ve Zlíně potraviny, kosmetiku a alkohol. Na cestě ji doprovázel její přítel, který je v evidenci celostátně hledaných osob.
Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.
Bojanovice – Nedotýkat se uhynulých myší, nepít vodu ze studánek, nekoupat se ve stojatých vodách, nechodit naboso ve vlhké půdě a především si důsledně mýt ruce i zeleninu ze zahrádek. S takovými pokyny přichází vedení Bojanovic i hygienici. Ve vesnici se totiž objevila leptospiróza. Nemoc není smrtelná ani po ní nejsou trvalé následky, její průběh ovšem bývá bolestivý.
Praha – Za doplňky stravy dají Češi ročně v lékárnách v přepočtu na obyvatele 19 eur (521 korun), v regionu střední a východní Evropy jsou tak druzí za Slováky, kteří vydají 21 eur (576 korun), řekl výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý. Celkem Češi za doplňky stravy utratili loni zhruba 5,5 miliardy korun (200 milionů eur). Doplňky stravy nejsou léky, těch se v Česku ročně spotřebuje zhruba za 70 miliard korun.
Plzeň – Trestní oznámení a ostrá slova lítají od plzeňského výrobce JSG Med kvůli kontrolám medu. Firma se od roku 2004 velmi často objevuje ve zprávách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která hlídá kvalitu potravin v maloobchodní síti. Podle SZPI se prostřednictvím JSG Med dostává ke spotřebitelům falšovaný med.
Jižní Morava – Plesnivé tvarůžky v brněnském velkoobchodě, víno ředěné vodou ve vinárně v Bučovicích na Vyškovsku, nebo nakyslá sekaná ve vyškovském supermarketu. To je jen část závadného zboží, které v poslední době odhalili v jihomoravských obchodech inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Brno – Tři týdny mají Brňané na ochutnávku regionálních potravin od nejlepších brněnských kuchařů, naučit se vařit vlastní šunku, připravit dýňový olej, nebo ochutnat moravské víno jazykem cizince. Čtvrtý ročník gastronomického festivalu Jídlo z blízka právě začal a Brňané si ho užijí až do konce července.
Mohelnice – Pekařství v Okružní ulici v Mohelnici jen pár kroků od zdejšího autobusového nádraží zavřeli kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Při kontrole tady objevili na několika místech stopy po výskytu hlodavců. Pekařství patří společnosti Rašnerova pekárna z Vyškova.
Paříž - Pro většinu lidí znamená cesta po Evropě návštěvu nejvýznamnějších památek a ochutnávání místních specialit. Ne tak pro šestadvacetiletého Francouze Baptistu Dubancheta, který strávil část cesty Evropou s hlavou v různých popelnicích a kontejnerech. Posledních deset týdnů cestoval na kole z Francie do Polska a jedl pouze vyhozené jídlo, aby tak upozornil na plýtvání potravinami.
Bratislava - Slováci letos očekávají nejvyšší sklizeň obilí za poslední roky. Vyplývá to z odhadu tamního statistického úřadu. Nadprůměrná úroda by mohla dál tlačit na ceny potravin, které v zemi letos na jaře v meziročním srovnání klesly. Sklizeň hustosetých obilovin by se měla zvýšit o 15,2 procenta na 2,64 milionu tun. Lepší výsledek se podle statistiků očekává nejen díky vyšším hektarovým výnosům, ale také vzhledem k větší oseté ploše.
Praha - Růst spotřebitelských cen v červnu zpomalil a přiblížil se nule. Analytici očekávají červnovou inflaci na 0,2 až 0,3 procenta, někteří hovoří dokonce o poklesu cen. Důvodem nižší inflace jsou klesající ceny potravin. Trh proto očekává, jak na výsledky zareaguje centrální banka. Statistici čísla oznámí ve středu.
Mohelnice - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela Rašnerovu pekárnu v Mohelnici na Šumpersku. Důvodem byl výskyt hlodavců na provozovně. Podle inspektorů šlo o opakované porušení hygienických předpisů. Provozovna bude uzavřena do odstranění nedostatků, s provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Východní Čechy - V létě přichází čas výletů, pikniků a hlavně dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální i otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu.