SUMCOLOVEC. 29letý Roman Jellbauer ze Schnaitsee v okrese Traunstein vytáhl z jezera Weit dva kapitální sumce: jeden měl 177 cm a 33 kg, druhý 175 a 27, píše PNP. Šťastný lovec je přitom členem zdejšího spolku rybářů teprve tři měsíce. Obě ryby prý kompletně zpracoval, i při své velikosti měly velmi chutné maso. Hodně zamrazil a rozdělil mezi přátele, ale stejně si při zpracování pro vlastní potřebu musel dávat záležet, aby volil různé recepty, jinak by se přejedl… Životní „double" mu bude připomínat hlava menšího z úlovků, kterou si nechal preparovat na zeď.
moc hezky jste to řekl v tom belgickém Yperu nad hroby obětí 1. světové války na začátku summitu EU. Řekl jste, že je unie institucí, schopnou v Evropě udržet mír. A že jste rád, že přitom může Česko pomáhat. Den poté podepisovala v Bruselu podmínky přidružení k EU Ukrajina.
Hradec Králové - Řemeslníci z celé republiky přijedou v sobotu 28. června na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. Osmý ročník Nábřeží řemeslníků se uskuteční od 10 do 18 hodin.
Vysočina - Třetí a současně poslední den oficiální návštěvy Kraje Vysočina prezident republiky Miloš Zeman přijel do Velké Bíteše na Žďársku a putování Vysočinou zakončil odpoledne v Třebíči.
V létě přichází čas výletů, pikniků a především dovolených. S vysokými teplotami se ale stává velmi aktuální také otázka správného skladování a uchovávání potravin. V horkém létě totiž více než kdy jindy záleží na správném obalu pro skladování i přepravu. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, jak správně balit a uchovávat potraviny, aby vám na cestách vydržely dlouho čerstvé.
Svitavsko – Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a hlavně jsou připraveny z poctivých surovin.
Brno /ANKETA/ – Jaké bylo poslední jídlo Františka Ferdinanda d'Este? Rozhodně to nebylo vejce v rosolu, pstruh na másle, ani rýžový nákyp. K tomuto menu, které na 28. června 1914 připravili kuchaři v Sarajevu, už totiž následník trůnu se svou chotí neusedli. Zemřeli rukou atentátníka Gavrilo Principa. Po sto letech kuchaři vaří desetichodové menu znova. Hostům ho nabízejí v restauraci Forhaus v Pekařské ulici.
Brno /ANKETA/ – Jaké bylo poslední jídlo Františka Ferdinanda d'Este? Rozhodně to nebylo vejce v rosolu, pstruh na másle, ani rýžový nákyp. K tomuto menu, které na 28. června 1914 připravili kuchaři v Sarajevu, už totiž následník trůnu se svou chotí neusedli. Zemřeli rukou atentátníka Gavrilo Principa. Po sto letech kuchaři vaří desetichodové menu znova. Hostům ho nabízejí v restauraci Forhaus v Pekařské ulici.
Region – Třicet tisíc korun, ale i naopak ani haléř. I takové jsou plánované letošní výdaje na letní dovolenou osobností z regionu. Jejich nejoblíbenější jídla a hlavně chutě jsou rozmanité, každý si potrpí na něco jiného, ale když vyrazí za hranice regionu, neváhají ochutnat tamní speciality. Bez nich by prý dovolená ztratila na kráse.
Hradec Králové /FOTO/ - V supermarketu je většinou nekoupíte. Neobvyklou nabídkou výhradně regionálních pochutin hýřilo ve čtvrtek náměstí 28. října v Hradci Králové.
Brno-střed – Alespoň částečné pomoci se dočkají podnikatelé z brněnské ulice Milady Horákové, kterým se rapidně snižují tržby kvůli opravám ulice. Ovšem jen ti, kteří jsou v pronájmu v městských budovách. Radnice Brna-středu vyhověla jejich žádostem a snížila jim nájemné.
Hronov - Jedním z bodů jednání hronovských zastupitelů ve středu bylo projednání, jak ukončit nájemní smlouvu s hotelovou školou, která má končit a jít do insolvence. Škola totiž zajišťuje do konce června stravování pro 250 dětí ze základní školy. Ty by tak zůstaly od září bez jídla.
Adamov – Pohodlnější a bezpečnější cesta do obchodu. Zejména pro starší lidi. A také omezení vandalství. To vše si adamovská radnice slibuje od opravy lávky a několikapatrového schodiště s výtahem v lokalitě Horka. Tam nechají Adamovští instalovat také čtyři kamery, které budou monitorovat okolí.
Hronov - Jedním z bodů jednání hronovských zastupitelů ve středu bylo projednání, jak ukončit nájemní smlouvu s hotelovou školou, která má končit a jít do insolvence. Škola totiž zajišťuje do konce června stravování pro 250 dětí ze základní školy. Ty by tak zůstaly od září bez jídla.
Hluk – Vařit česky, čerstvě, zdravě a podle starodávných receptů, to je heslo devětasedmdesátileté kuchařské mistryně z Hluku Marie Lekešové. Ačkoliv v jednadvacátém století vychází spousta kuchařských knih spojených s různými zvučnými jmény českých a zahraničních kuchařů, s jejím jménem a vzpomínkami je spojena jen jediná.
Hradec Králové - Říká vám něco slovo zapjatski? Jde náročnou techniku starou tři sta let, která pochází z Ukrajiny. Tkají se při ní rukavice na formě. Paní Gachová ji skvěle ovládá. Kromě toho ale také umí drátovat, malovat na hedvábí, pracuje s hlínou a šustím a tká na stavu.
Rychnovsko - Netradiční způsob, jak nakládat s odpady, zvolily některé obce okresu. Své obyvatele díky speciálnímu systému vyvážení popelnic v podstatě vedou ke svědomitějšímu třídění.
Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.
Východní Čechy - Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně.
Východní Čechy – Jedním z nejdůležitějších pomocníků při hubnutí je dieta. Jenže každá redukční dieta znamená pro tělo určitá omezení. Jedna zakazuje tuky, druhá zase jíst po páté hodině večer. Diet je opravdu hodně. V rámci hubnutí s Deníkem je však jedna dieta velmi oblíbená a často doporučovaná. Omezuje však veškeré sacharidy a lidé se často ptají: „Co máme a co nemáme jíst?"
Praha – Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) našli v prvním čtvrtletí pochybení při polovině kontrol hraček. Inspekce uložila distributorům, dovozcům a výrobcům hraček 128 pokut v celkové výši jeden milion korun. ČOI to oznámila v tiskové zprávě.
Rychnovsko – Netradiční způsob, jak nakládat s odpady, zvolily některé obce okresu. Své obyvatele díky speciálnímu systému vyvážení popelnic v podstatě vedou ke svědomitějšímu třídění.
Názory podnikatelů na lineckém Hlavním náměstí na jedenáct měsíců trvající experiment zákazu vjezdu motorových vozidel od 18 hodin v sobotu do 24 hodin v neděli se liší. Vítají jej gastronomové, ale další branže jsou striktně proti. Fotograf Michael Strobl si například stěžuje na nižší frekvenci chodců na náměstí poté, kdy odtud zmizel poslední obchod s potravinami a některé úřady. Lékárnice Gerlinde Aigelsdorferová říká, že o víkendech se k nim zákazníci neodvažují, protože nevědí, že v naléhavých případech sem mohou zajet autem.
Hvozdec – Do areálu jedné z firem ve Hvozdci na Brněnsku v úterý zavítal zloděj. Majiteli způsobil téměř stotisícovou škodu. „Ve skladu odcizil řemeslnické nářadí a náčiní. V kanceláři sebral vedle finanční hotovosti i rychlovarnou konvici a z ledničky uložené maso a další potraviny," sdělil mluví jihomoravských kriminalistů Bohumil Malášek.
Jihlava – Slovinští hokejoví obránci Dukly Jihlava Matic Podlipnik a Miha Štebih prožili sezonu snů. Při reprezentačním úspěchu v Koreji si, jak přiznávají, připadali jako v Jihlavě:
Jižní Morava – Podivná vůně kávy připravené z bukvic, protože pravá nebyla k sehnání. I tak se některým Jihomoravanům vryla do paměti vzpomínka na první světovou válku. „Tehdy panoval hlad a lidé si pomáhali, jak jen to šlo. Zkoušeli nejrůznější náhražky," popisuje tehdejší poměry šéfka Etnografického ústavu Moravského zemského muzea Hana Dvořáková.
Jižní Morava – Milovníci vína i kvalitního jídla si užijí na letních festivalech na jihu Moravy. Kromě pokrmů z místních surovin a koštu vína návštěvníky potěší i bohatý doprovodný program zahrnující přehlídku krojů, přípravu domácí marmelády a hudební vystoupení.
Praha - Evropští zákazníci začínají více dávat přednost malým nákupním centrům a kamenným obchodům před velkými nákupními parky. Rozhodující však stále zůstává cena, vyplývá z aktuální celoevropské studie realitní poradenské společnosti CBRE.
Jste kuchařský začátečník a pořizujete si nádobí do svého prvního bytu, nebo nevaříte příliš často? Poradíme vám pár typů, jak si vybrat správně nádobí do kuchyně.
Liberk - Už při příjezdu do vesnice je každému jasné, že sobotní den se tu ponese ve znamení dobrého jídla. Čichové buňky jsou v pozoru – z návsi se line vůně soutěžních gulášů.
Soul/Pchjongjang - Severní Koreu trápí pokračující sucho, při němž vysychají řeky, potoky i vodní nádrže. Izolovaná komunistická země proto mobilizovala část své milionové armády, aby se pokusila ochránit úrodu, informoval v pondělí místní tisk, který citovala agentura Reuters.
Přerovsko/Hranicko – Čekání na déšť. Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat současná situace zemědělců na Hranicku a Přerovsku. Dlouhodobé sucho má na rostliny neblahý vliv a může výrazně ovlivnit letošní úrodu i ceny potravin.
Přerovsko/Hranicko – Čekání na déšť. Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat současná situace zemědělců na Hranicku a Přerovsku. Dlouhodobé sucho má na rostliny neblahý vliv a může výrazně ovlivnit letošní úrodu i ceny potravin.
Plzeň – Vypadá to tak, že tzv. šmejdi vymysleli další způsob, jak přivést především staré lidi na předváděcí akce a poté z nich vymámit nekřesťanské peníze. Novou taktikou, na kterou nejen plzeňští senioři slyší, je pozvánka na setkání spojené s otevřením prodejny potravin nebo průzkum trhu spokojenosti zákazníků.
Liberk – Už při příjezdu do vesnice je každému jasné, že sobotní den se tu ponese ve znamení dobrého jídla. Čichové buňky jsou v pozoru – z návsi se line vůně soutěžních gulášů.
Po sedmadevadesáti dnech pobytu v Gruzii a Ázerbájdžánu se vrátila zpět na Slovácko autorka série reportáží ve Slováckém deníku 21letá vysokoškolačka Kateřina Pijáčková z Vlčnova.
Snad téměř každý se ve svém životě setkal s tím, že mu tekla krev z nosu. Někdy se tak stává po úrazu, někdy kvůli nachlazení a někdy ani příčinu neznáme. Na otázky ohledně krvácení z nosu odpovídá primář oddělení ORL Oblastní nemocnice Příbram MUDr. David Veselý.
Praha - Více než třetina obyvatel České republiky nakupuje alespoň někdy na farmářských trzích. Lidé na trhy nejčastěji chodí nakupovat ovoce a zeleninu, mléčné výrobky a uzeniny. Na trzích hledají především kvalitu, která je podle nich vyšší než v běžných obchodech. Vyplývá to výsledků výzkumu, které poskytla společnost Nielsen.
Zemědělci vesměs hlásí, že porosty vypadají slušně a sklizeň začne v předstihu. Slavit se ale samozřejmě bude až když těch sedm a půl tisíc miliónů tun bude pod střechou. Protože ještě může zazlobit počasí… Zprávy o sklizni obilovin se rok co rok opakují a jsou příjemné svou věcností. Hovoří se v nich o výnosech, které se porovnávají s minulou sezónou, připomíná se, jak dlouhá byla zima, jak chladné či teplé bylo jaro. A kolik napršelo či nenapršelo. Je to ten druh informací, které rádi vyslechneme, i když nám život nezmění, protože ať už se nakonec obilí urodí více či méně, na cenu potravin na pultech to nemá žádný vliv.
Jesenice - Plát listového těsta, charakteristický svou křehkostí a zlatavou barvou, s náplní dodávající výjimečnou chladivou chuť. Náplň je nugátová a dává se také do poctivých čokoládových pralinek. Takže se vám listový nugátový řez opravdu rozplyne na jazyku.
Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.
Češi patří v konzumaci mléka k průměru ve srovnání s obyvateli ostatních evropských zemí. Jeho spotřeba se u nás v posledních letech snižuje, podle údajů společnosti GfK klesla v roce 2013 o 5,32 procenta oproti předchozímu roku.
Jesenice – Plát listového těsta, charakteristický svou křehkostí a zlatavou barvou, s náplní dodávající výjimečnou chladivou chuť. Náplň je nugátová a dává se také do poctivých čokoládových pralinek. Takže se vám listový nugátový řez opravdu rozplyne na jazyku.